Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 

Jabloně > Roubování

uchování roubů


host - xxx.xxx.19.114 (?)
29.11.2008 16:03

Pro zájemce doporučuji navštívit stránku Rozmnožování ovocných rostlin.

Jsou zde jednoduché nákresy roubovacích způsobů.  Pavel

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   << Předchozí příspěvky | <...11, 12, 13, 14, 15...>   
                           

ostření


host - xxx.xxx.180.133 (?), 23.4.2008 14:02
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To zamazávání smysl má. Když se roubuje klasicky za kůru, vznikne mezi roubem a odchlíplou kůrou taková nepěkná mezera. ta nesmí vyschnout. Zamazávání je nutné. Stejně tak okraj řezné rány se lépe zavaluje, když hojivé pleivo neodschne.  Pokud se stane, že zateče vosk mezi roub a podnož, je chyba na straně toho co rouboval. Roub musí pevně bez jakékoli mezery přiléhat.  To už je pravděpodobnější, že tam zateče voda, což se také nesmí stát.

Vítek

Připojit reakci   
                           

ostření


mikej1 (185) - xxx.xxx.59.228 (?), 23.4.2008 14:38
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Naposledy jsem to udělal tak, že jsem ty nepěkné mezery pokud možno obalil neprodyšně páskou. Jsou tam pak vidět i kapičky vlhkosti pod páskou. Jde to nedobře a asi to není standartní postup roubování za kůru, jsem přece jen pokusník a ne profík.  Snažil jsem se po špatné zkušenosti vyhnout použití štěpařského vosku, nevím třeba je tekutější než je zdrávo(Kambilan v tubě)

Připojit reakci
                           

ostření


host - xxx.xxx.180.133 (?), 23.4.2008 15:46
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslím, že kvality tohoto vosku zde byly řešeny. To je ale vyjímka. Standardní běžné vosky by neměly mít negativní vliv.

Mezi řeznou plochou roubu a podnoží nesmí být nikdy žádná mezera.

Když roubuju za kůru, používám radši Titla

Připojit reakci
                           

ostření


vyslouzil (17608) - xxx.xxx.100.5 (?), 23.4.2008 20:40
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Všichni máte pravdu. Jen bych připomenul, že za kůru roubují prakticky jen amatéři, profesionálové výjimečně. Ve velkovýrobě se očkuje, případně kopuluje (nemyslím tím sexuální smysl výrazu). Řada chyb a nepřesností při roubování za kůru se nám nevymstí, pokud roubování neuspěcháme. U peckovin se to obvykle nestane, ty nás absencí mízy k roubování nepustí, ale jádroviny lze roubovat za kůru velmi dlouho. Stalo se mi, že jsem opomněl zatřít nejen špičky roubů, ale i řeznou ránu na větvi. V době květu a po něm je růstová aktivita tak silná, že rouby vyrašily a ujmuly se, což je v období začátku mízy téměř nemyslitelné. Myslet si, že při přeroubování velkého stromu se nám podaří hermeticky zatřít stoprocentně všechny rány a slepé prostory pod páskou, je iluzorní.
   V tuto dobu za kůru samozřejmě s úspěchem roubovat lze, já ale ještě tak 2 týdny vyčkám.

Připojit reakci
                           

uchování roubů


host - xxx.xxx.48.234 (?), 30.4.2008 9:57
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nejlepší zkušenost s uchováním roubú mám když je na provázku nechám zavěšené ve studni, třeba metr nebo dva nad vodou. Nemrzne tam a je tam přijatelná vlhkost. Tam rouby nenaraší.

Připojit reakci
                           

uchování roubů


host - xxx.xxx.91.21 (?), 3.5.2008 17:29
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak tohle je nápad, to jsem měl vědět před půl rokem, včas nařezané rouby mě okousaly ve stodole myši!!

Připojit reakci
                           

uchování roubů


host - xxx.xxx.19.114 (?), 29.11.2008 16:03
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pro zájemce doporučuji navštívit stránku Rozmnožování ovocných rostlin.

Jsou zde jednoduché nákresy roubovacích způsobů.  Pavel

Připojit reakci
                           

Přeroubování starších stromů


host - xxx.xxx.131.85 (?), 29.11.2008 23:51
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslím, že poradenství pro původního zájemce je dostatečně dlouhé a trvá už od roku 2003.       Mohl by nám předat své zkušenosti s praktickou aplikaci.  Pro mně je roubování malým koníčkem a jsem velice vděčný za praktické rady, kterých není nikdy dost. Rouby odebírám podle příležitosti a ne podle striktního termínu. Pro uchování je velice dobrý mražák, který využívám tajně. S otrosti nože si nědělám starosti a nejvíc používám levné nože s jednoduché oceli, které se dají jednoduše brosit. U mně je důležitý pevný úvazek pvc páskou. Zamázavání provádím teplým voskem, roubovance z ruky ponožím do horkého parafínu. Starší stromy zásadně roubuji na jednoleté vlky kopulaci nebo na kozí nožku, kdy nejde míza. Ořezaný starší strom určený pro přeroubování ošetřím latexem ponechám jeden rok volně zdivočet. Myslim si, že každy kdo roubuje, dopředu ví, který roub se ujme. Mohu na případné dotazy odpovědět.   Vladislav

Připojit reakci
                           

Přeroubování starších stromů


host - xxx.xxx.218.137 (?), 7.12.2008 22:52
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Lze roubovat jadroviny za kuru pred rašenim, resp zač rašeni? diki Janka

Připojit reakci
                           

Přeroubování starších stromů


vyslouzil (17608) - xxx.xxx.94.12 (?), 7.12.2008 23:59
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Za kůru asi ne, před rašením se ji nepodaří odchlípnout. V této době lze přeroubovat  starší stromy kozí nožkou, sedélkem nebo do rozštěpu. Za kůru v době toku mízy je to ale snazší a lépe se rouby ujímají. Aspoň u jádrovin.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | <...11, 12, 13, 14, 15...>   
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Literatúra - hydina9:33
Literatúra - hydina7:46
Literatúra - hydina5.8.2020
Chov pstruhov4.8.2020
Chov pstruhov4.8.2020
Chov pstruhov2.8.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů