Vše o trpasličí revoluci v pěstování rajčat: Unikátní odrůdy

Od doby, kdy začalo pěstování rajčat v keříčkových odrůdách, se objevila řada drobných keříčkových (deteminantních ) odrůd rajčat z nichž některá tu malost (drobnost) měla i ve svém názvu „Trpaslíci – Dwarfs“, nebo trpasličí rajčata. Dokonce i u nás byla jedna odrůda rajčete nazvaná Trpaslík. V tomto článku se dozvíte vše o trpasličí revoluci v pěstování rajčat.

Historie

Někdy v roce 2004 našla Patrina Pepperina (z Austrálie) zajímavou mutaci mezi tyčkovými (indeterminantními) rajčaty. Rostlina vykazovala úplně stejný způsob růstu jako všechny tyčkové odrůdy (za každý třetím listem květenství), ale vzdálenost listů navzájem byla zhruba třetinová. Rostlina byla malá, s tlustším stonkem a Patrinu Nuske jak se jmenuje svým civilním jménem napadlo, že by bylo vhodné udělat křížení s různými vesměs známými nehybridním odrůdami a získat tak malé rajčatové odrůdy všech tvarů a chutí vhodné pro pěstování v různých nádobách. Křížení provedla v roce 2005 a semena z vybraných rostlin (s krátkými vzdálenostmi mezi listy) poskytla členům Tomatoville, kteří byli ochotni spolupracovat na výběru a stabilizaci těchto malých trpasličích odrůd. Ve spolupráci Patrina Pepperina (Austrálie) a NCTomatoman (Craig de Houlier -USA) byl spuštěn velký projekt Cross Hempshire Dwarf Projekt.

Výhodou toho, že se tento projekt realizoval jak na jižní, tak i na severní polokouli bylo to, že za jeden rok bylo možno vypěstovat dvě generace, takže ke stabilizaci odrůdy stačily čtyři kalendářní roky na rozdíl od běžné stabilizace, kdy jedna generace- jeden rok. Tohoto rozsáhlého projektu se zúčastnilo několik desítek členů Tomatoville. Když jsem se v roce 2013 stal členem na Tomatoville, tak už se žádní pomocníci na realizaci tohoto projektu nepřijímali. Nevím, asi bych se do tohoto projektu také zapojil. A tak jsem si alespoň koupil semena osmi odrůd již stabilizovaných a začal je pěstovat u sebe na zahradě v sezóně 2015.

Trpasličí revoluci v pěstování rajčat
Pěstování rajčat

Rostlinám se dařilo některým víc, některým míň, stejně tak to bylo s chutí. Pěstoval jsem je na stejné konstrukci jako tyčková rajčata a to, že rostliny byly nižší se silnějším stonkem mně nepřišlo jako nějaká velká výhoda. Pěstování v nádobách se mně na zahradě nedařilo, a tak jsem v roce 2016 pěstoval jen dva Dwarfy mezi keříčkovými odrůdami. Tím jsem s pěstováním těchto určitě zajímavých odrůd skončil. V roce 2015 jsem se seznámil s Evou T. z Myjavy, dnes asi nejlepší amatérskou pěstitelkou rajčat v českém a slovenském regionu. Tato projevila zájem o semena těchto trpasličích odrůd, tak jsem jí je přenechal. Pěstuje část rostlin rajčat v různých nádobách, hlavně ty nejranější odrůdy a tito trpaslíci se jí hodili. Pochopitelně si ještě nákupem semen v zahraničí rozšířila sortiment trpaslíků o další odrůdy.

Big Green Dwarf
Dwarf Blazing Beauty
Perth Pride
Summer Sunrise
Sleeping Lady
Golden Dwarf Champion
Sweet Adelaide
Wherokowhai

Závěrem chci jen dodat, že i když odrůdy Dwarfs již nepěstuji, tak se skláním před skupinou dnes již neznámých členů Tomatoville, kterým se podařilo během pár let vyšlechtit a stabilizovat x nehybridních OP odrůd rajčat, zahrnující rajčata všech velikostí a tvarů, všech barev a chutí. Každý kdo chce pěstovat rajčata v nádobách, různých pytlích a truhlících doma za oknem, na balkóně nebo na zahradě má možnost vybrat si z nepřeberného množství trpasličích odrůd.

                                                               Vladimír

Adelaide FestivalDwarf MahoganyRosella Crimson
Banksia QueenDwarf Mr SnowRosella Purple
Barossa FestDwarf Orange CreamSarandipity
Big Green DwarfDwarf Pink PassionSean’s Yellow Dwarf
BoroniaDwarf Purple HeartSleeping Lady
BrandyFredDwarf Russian SwirlSturt Desert Pea
Bundaberg RumballDwarf Scarlet HeartSummer Sunrise
Chocolate ChampionDwarf Sweet SueSummer Sweet Gold
Chocolate LightningDwarf Wild FredSummertime Gold
Coorong PinkDwarf Wild SpudleafSummertime Green
Dwarf Arctic RoseFred’s Tie dyeSweet Adelaide
Dwarf Beauty KingIditarod RedSweet Scarlet Dwarf
Dwarf Beryl BeautyKangaroo Paw BrownTanunda Red
Dwarf Blazing BeautyKangaroo Paw GreenTasmanian Chocolate
Dwarf CaitydidKangaroo Paw RedTastywine
Dwarf Crimson SockeyeKangaroo Paw YellowTennessee Suited
Dwarf Emerald GiantKookaburra CackleUluru Ochre
Dwarf Firebird SweetLoxton LadWaratah
Dwarf Golden GypsyLoxton LassWherokowhai
Dwarf Golden HeartLucky SwirlWilla’s Cariboo Rose
Dwarf Jade BeautyMallee RoseWilpena
Dwarf Kelly GreenMaralingaYukon Quest
Dwarf Lemon IcePerth Pride 

Autorem článku je Vladimír

1 komentář

  1. Vladimíre super článok. Konečne som sa dostala znovu k nejakému čítaniu a príspevkom tu na fóre .Dwarfy skúšam stále nejaké nové, zo starých sa mi osvedčili Dwarf Purple Heart a Sleeping Lady ešte zo semienok od teba,Wherokowhai, z novších Audrey´s Love, vlani sa mi celkom páčil Suze´s Beauty Dwarf, tento rok budem skúšať od Patriny Nuske 5 nových odrôd zo série Gondwana a od Craig de Houlier sériu Striped . Uvidím, ako sa mi osvedčia. Len vďaka tebe som sa odhodlala skúšať tieto odrody. Díky. E. T.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno