Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Jabloně > Roubování

ostření


host - xxx.xxx.180.133 (?)
23.4.2008 14:02

To zamazávání smysl má. Když se roubuje klasicky za kůru, vznikne mezi roubem a odchlíplou kůrou taková nepěkná mezera. ta nesmí vyschnout. Zamazávání je nutné. Stejně tak okraj řezné rány se lépe zavaluje, když hojivé pleivo neodschne.  Pokud se stane, že zateče vosk mezi roub a podnož, je chyba na straně toho co rouboval. Roub musí pevně bez jakékoli mezery přiléhat.  To už je pravděpodobnější, že tam zateče voda, což se také nesmí stát.

Vítek

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   << Předchozí příspěvky | <...11, 12, 13, 14, 15...>   
                           

Roubování


host - xxx.xxx.64.137 (?)
23.4.2013 9:22, počet návštěv: 346019
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rád bych věděl za jak dlouho se při roubování za kůru pozná že se roub ujal a když ne zda to lze nějak napravit? Jedná se o dva rouby na silnější větev.Děkuji

Připojit reakci   
                           

Roubování


host - xxx.xxx.80.73 (?)
1.1.2009 15:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

re: tomast.

 Na toto fórum zabloudím jen málokdy. Váš příspěvek se mi moc líbí, ale: je velký rozdíl v tom, jaké nářadí se brousí, jinak se brousí nože kuchyňské, jinak řeznické, jinak nůžky na plech, jinak chirurgické nástroje. Vždy však platí: čím kvalitnějčí nástroj, samozřejmě kvalitně nabroušený, tím lepší a snažší práce. Naučit se brousit není vůbec jednoduché, a asi se to ani nenaučí každý. Já jsem truhlář, můj kolega v práci chirurgický mechanik. Náředí brousíme každý jinak, posvém se zhruba stejným výsledkem. Moje dcera je vyučený zahradník, nářadí si umí nabrousit, nůžky jdou krásně do řezu ale po hodině jsou "tupé" kladou velký odpor. Moje tak lehko do řezu nejdou, ale vydrží ostré mnohem déle. A každý si hájíme to svoje. Mne učil roubovat otec-zahrádkář-Koukej kluku pitomá takhle se to dělá, a chytlo se to napoprvé,(podotýkám že příště už to pravda nebyla) dcera rezala ticíce milimetrových plátků, jak psal někdo výše a přezto má procentuální úspěšnot poloviční proti mně. Ono jde taky o to, jak komu nadělili

Připojit reakci
                           

ostření


host - xxx.xxx.111.206 (?)
7.4.2008 20:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já se v roubování moc nevyznám. Poměrně dobře se ale vyznám v oceli, brusivech a podobně. Tak jen pár praktických věcí, mohou být pro někoho užitečné. Moderní, podmrazované a nerezové oceli nedrží zpravidla ostří. V kovu totiž probíhají stálé změny v krystalické mřížce, kterými se ostří zakulacuje. Obyčejné želízko vydrží mnohem déle, jen se rychleji opotřebuje. K broušení je teoreticky nejlépe použít prostředek, který se se při broušení tvarově nemění a je co nejjemnější. Vidiové brusy jsou dost razantní, ostří vlastně seříznou a u méně kvalitních ocelí jej mohou potrhat. Nejraději používám lehounký diamantový lapovák, na jakékoli broušení, stával kdysi kolem 70,-. Nemění se, neubývá, ostří vlastně jen leští a jde to rychle.
K roubování používám odlamovací nůž, s kovovým vnitřkem, pevný a oranžový, abych neztrácel čas hledáním malých černých kudliček. Nemám tak velikou zahradu, abych rouboval každý rok. Ale musím napsat, že nejlepší roubování za kůru bylo šroubovákem. Přeroubovával jsem staré jabloně. Jeden rok jsem si s tím hrál, a neúspěch byl téměř dokonalý. Tak jsem to loni seřízl znovu, za kůru jsem naklepl šroubovák, zastrčil tříočkový roub a zamazal. Z 28 roubů se mi nechytil jeden.

Ale potřeboval bych poradit. Lze ještě letos přeroubovat švestku? Rouby nemám.

Připojit reakci
                           

ostření


host - xxx.xxx.80.201 (?)
7.4.2008 22:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud neroubujete kopulací (tam je termín dost nedůležitý), ale za kůru, je prý nějlepší termín období kvetení. Ale je zapotřebí mít nenarašené rouby.

Protože bydlím ve vyšší nadmořské výšce a ještě jsem švestky nestříhal, mohu Vám poskytnou ještě nenarašené rouby následujících odrůd:

Čačanská najbolja, Tegera, Hanita, Katinka a Jojo, poslední dvě jen omezeně.

Jen ale v případě velké nouze z Vaší strany, protože u nás je šarka a těmi rouby si ji spolehlivě zavlečete i na Vaši zahradu.

Připojit reakci
                           

ostření


host - xxx.xxx.180.133 (?)
7.4.2008 22:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jakpak vám jde Jojo ve vyšší nadmořské výšce?

Připojit reakci
                           

ostření


host - xxx.xxx.105.220 (?)
9.4.2008 21:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nemohu sloužit, roub jsem dostal minulý týden, je ale dlouhý a asi ho nevyužiji celý, takže se podělím. Mimochodem dostal jsem ho spolu s informací, že co se týče chuťových vlastností, jedná se o naprostý propadák a co se týče jeho vztahu k šarce, je to prý velmi problematické.

Jinak čačanské mám dvě stejné čtyři metry od sebe a jedna namrzá a druhá ne (??).

Připojit reakci
                           

ostření


mikej1 (185) - xxx.xxx.59.228 (?)
23.4.2008 12:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

K hostovi 111.206, který rouboval za kůru. Napadlo mne že to zamazávání jak píšete mi také jednou spíš způsobilo problém než něčemu pomohlo. Štepařský vosk zatekl mezi roub a podnož a spolehlivě je oddělil. Už to teď jen zabaluji do pásky.

Připojit reakci
                           

ostření


host - xxx.xxx.180.133 (?)
23.4.2008 14:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To zamazávání smysl má. Když se roubuje klasicky za kůru, vznikne mezi roubem a odchlíplou kůrou taková nepěkná mezera. ta nesmí vyschnout. Zamazávání je nutné. Stejně tak okraj řezné rány se lépe zavaluje, když hojivé pleivo neodschne.  Pokud se stane, že zateče vosk mezi roub a podnož, je chyba na straně toho co rouboval. Roub musí pevně bez jakékoli mezery přiléhat.  To už je pravděpodobnější, že tam zateče voda, což se také nesmí stát.

Vítek

Připojit reakci
                           

ostření


mikej1 (185) - xxx.xxx.59.228 (?)
23.4.2008 14:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Naposledy jsem to udělal tak, že jsem ty nepěkné mezery pokud možno obalil neprodyšně páskou. Jsou tam pak vidět i kapičky vlhkosti pod páskou. Jde to nedobře a asi to není standartní postup roubování za kůru, jsem přece jen pokusník a ne profík.  Snažil jsem se po špatné zkušenosti vyhnout použití štěpařského vosku, nevím třeba je tekutější než je zdrávo(Kambilan v tubě)

Připojit reakci
                           

ostření


host - xxx.xxx.180.133 (?)
23.4.2008 15:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslím, že kvality tohoto vosku zde byly řešeny. To je ale vyjímka. Standardní běžné vosky by neměly mít negativní vliv.

Mezi řeznou plochou roubu a podnoží nesmí být nikdy žádná mezera.

Když roubuju za kůru, používám radši Titla

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | <...11, 12, 13, 14, 15...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Klíčení jablka ze semene227.12.20193005
Mrazuodolné odrody jabloní a podpníky197.12.20192541
Jadroviny 20191406.12.201924925
Náhrada za Desert285.12.201923282
Podnoz A234.12.2019424
Gulicky na korenoch 163.12.20192340
Jesenno - zimné práce1163.12.201943135
Bakteriální boulovitost kořenů 281.12.20196706
Pocta Rubinole 10830.11.201949827
Skvrny na listech jabloní 3027.11.201949398
Matčino1726.11.20194221
Bile chmyri na jabloni 1125.11.20191081
Moravská jadernička5222.11.201925017
Poušť 2018-2019721.11.2019821
Opál 6621.11.201939283
Jarka2019.11.201912681
Zuzana a Zvoša1419.11.20198269
Ovocné stromy vo vyšších, veterných polohách (700 mnm.)?2018.11.20195015
Stlpovite jablone117.11.2019222
Jabloň Lucy12017.11.201978249
Kazivost jablek 717.11.20191083
Hádanka 8715.11.201920997
Pink Lady10613.11.201962961
Máte někdo zkušenost s odrůdou Ligol?5210.11.201943896
Jakou odrůdu jste vysadili nebo naroubovali?1289.11.201949140
Topaz nepřekonaný 2579.11.2019125976
Megafol29.11.2019380
Odroda Telse 108.11.20194120
Pronajem pozemku od Státního pozemkoveho úřadu26.11.2019476
Extenznivní sad Děčínsko106.11.20191115
Pravokořenné stromy1535.11.201981784
Určení odrůdy z Mac Intoshe 124.11.20192224
Kniha - ovocné stromy233.11.20194546
Pinova333.11.201930608
Lotos82.11.20193662
Zimní odrůda - vhodný výběr52.11.20191519
Braeburn762.11.201960084
Rozela 632.11.201954691
Trvanlivost Šampionu32.11.2019508
5 TOP odrůd jabloní742.11.201934868
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Co mi žere slepice6.12.2019
Krmení slepic v zimě5.12.2019
Krmení slepic v zimě5.12.2019
Chov pstruhov4.12.2019
Chov pstruhov3.12.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů