Návod, jak na odplevelování při péči o trávník

Návod, jak na odplevelování trávníku
Zdroj: www.marthastewart.com

Odplevelování trávníku je důležitý proces, který udržuje vaši krajinu zdravou. Když se na trávníku nahromadí travní plsť (vrstva odumřelé trávy a organického rostlinného materiálu), může omezovat přístup vláhy do půdy a podporovat vznik chorob. Odborníci na péči o trávník vám vysvětlí, kdy a jak trávník odplevelit, což lze provést pomocí zahradních hrábí. Podívejte se na návod, jak na odplevelování při péči o trávník.

Co je to sláma?

Rašelina je houbovitá vrstva odumřelé trávy a kořenového materiálu, která se nachází mezi zdravým trávníkem a půdou. V průběhu času, jak trávník zraje, se vytváří a může být natolik silná, že blokuje přístup vody a živin ke kořenové zóně, kde se vstřebávají.

Význam odplevelování trávníku

Odplevelování je proces šetrného odstraňování vrchních vrstev plsti z trávníku, který lépe propouští vláhu a živiny zpět do půdy. Když se travní plsť nahromadí, funguje jako deka, která pohlcuje vodu a živiny, jež by se jinak dostaly ke kořenům trávníku, a zadržuje teplo. Odplevelení tuto vrstvu odstraní a umožní trávníku lépe dýchat.

Kdy je třeba trávník odplevelit

Nejlepší doba pro odplevelení je, když trávník aktivně roste. Jedná se o velmi invazivní proces, takže se budete chtít ujistit, že se může rychle zotavit. U travin teplého období je nejvhodnější doba od konce května do začátku června. V chladnějším podnebí můžete odplevelovat buď v březnu až dubnu, nebo v září. Pokud máte silnou vrstvu travní plsti, střílejte obě možnosti. V opačném případě si vyberte jen jednu.

Než začnete

Několik dní před odplevelením byste měli použít rychle se uvolňující tekuté hnojivo. To zajistí, že váš trávník rychle poroste a dobře se zotaví, protože dethatching může být pro trávník namáhavý. V den sekání posekejte trávník na jeden z nejnižších stupňů a posekanou trávu sbalte do pytle, aby se do ní hroty snáze zabořily a méně trhaly trávu.

Návod, jak na odplevelování při péči o trávník
Zdroj: www.cardinallawns.com

Jak odplevelit trávník

Trávník můžete odplevelit ručně nebo použít speciální nářadí, například elektrické hrábě nebo vertikutační sekačku. Zvolená možnost závisí na vašem rozpočtu a na tom, kolik fyzické práce jste ochotni vynaložit. Bez ohledu na metodu byste měli trávník odplevelovat vždy v den, kdy je trávník zcela suchý. Podívejte se na následujícící návod.

Ruční odplevelování

Ruční odplevelování je cenově nejdostupnější možností, ale je také fyzicky nejnáročnější, tato metoda je nejlepší pro menší zahrady. K ručnímu odplevelení trávníku použijte pevné zahradní hrábě s kovovými hroty a shrabte celý trávník, přičemž zatlačte hluboko dolů, abyste dosáhli na plsť.

Elektrické hrábě

Tyto hrábě jsou podobné ručním hrábím, ale používají elektrický proud a mají pružné hroty, které rychle „shrabou“ nečistoty v trávníku. Pohybujte se strojem po trávníku podobně jako s tlačenou sekačkou a dbejte na to, abyste rovnoměrně pokryli celý trávník.

Vertikální sekačky

Tyto sekačky, známé také jako vertikutátory, používají kovové nože, které provádějí vertikální řezy do trávníku a odstraňují travní plsť a nečistoty. Než začnete, zkontrolujte, zda jsou nože ostré. Tupé nože mohou trávu roztrhat. Pohybujte se strojem po trávníku jako s tlačenou sekačkou a dbejte na to, abyste se vyhnuli zavlažovačům.

Návod, jak na odplevelování při péči o trávník
Zdroj: lawnlove.com

Co dělat po odplevelení

Po odplevelení trávníku shrabte zbytky nebo je z trávníku odstraňte pomocí foukače listí. Poté je třeba trávník důkladně zalít a několik dní ho nezavlažovat, aby se zotavil z tohoto procesu.

Kdy zavolat odborníka

Pokud máte rozsáhlý trávník nebo velké množství nánosů travní plsti, zvažte raději zavolání profesionála než vlastní odplevelení trávníku. Pokud si pronajmete firmu, ujistěte se, že používáte firmu s vertikutátorem. Někdy firma, která se stará o trávník, jen nasadí na zadní část sekačky s pojezdem tvrdé hroty, přetáhne je přes váš trávník a nazve to odplevelením, což není zdaleka tak účinné.

Návod, jak na odplevelování při péči o trávník
Zdroj: lawn.com

V dnešním článku jsme vám představili návod, jak na odplevelování při péči o trávník. Odplevelování trávníku je klíčové pro udržení zdravého prostředí pro růst trávy a zabraňuje tvorbě travní plsti, která by mohla blokovat přístup vláhy a živin k kořenům. Profesionální péče o trávník může zahrnovat použití speciálních nástrojů, jako jsou vertikutační sekačky, které odstraňují plst a nečistoty. Po odplevelení je důležité trávník důkladně zalít a dbát na jeho správné zotavení z procesu. Pokud máte rozsáhlý trávník nebo se nechcete starat o fyzickou námahu, můžete zvážit možnost najmutí profesionální firmy specializující se na péči o trávník. Dbejte na to, abyste vybírali firmu, která má zkušenosti s odplevelováním pomocí vertikutátoru, což je efektivnější způsob odstranění travní plsti než pouhé sekačky s hroty. Dejte nám vědět, zda odplevejute trávník, a zda vám byl náš návod přínosný!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno