10 úžasných bylinek, které můžete stříhat a budou se vám vracet

bylinky
Zdroj: www.countryliving.com

Trvalky jsou vynikajícím způsobem, jak si udržet zásoby čerstvých bylinek, aniž byste museli každou sezónu utrácet spoustu peněz a času za pěstování nových rostlin. Při správné péči a pěstování bude těchto 10 úžasných bylinek vzkvétat po mnoho let.

Levandule

Tipy pro pěstování:
První z 10 úžasných bylinek je Levandule, která se pěstuje na plném slunci v dobře propustné půdě. Nemá ráda přílišnou vlhkost, takže před hlubokou zálivkou nezapomeňte nechat půdu vyschnout.

Sklízení:
Levanduli je nejlepší sklízet po vytvoření poupat, ale před úplným otevřením květů. Tak získáte optimální barvu a vůni rostlin. Uchopte velký svazek levandulových stonků blízko základny a ostře je ustřihněte. Svažte svazek k sobě a zavěste jej hlavou dolů na teplé a suché místo, které je mimo dosah přímého slunečního světla. Přibližně po 2-4 týdnech je levandule připravena k použití. Květy a listy jemně otřepejte a vložte do vzduchotěsné sklenice.

Použití:
Čerstvou nebo sušenou levanduli lze použít jako živou a chutnou ozdobu řady pokrmů včetně domácí zmrzliny, chleba a salátu. Z prodyšné látky si vyrobte sáčky se sušenou levandulí a umístěte je pod polštář pro zlepšení kvality spánku. Smíchejte levanduli, esenciální olej z máty peprné a vodu v lahvičce s rozprašovačem pro osvěžující pokojový sprej.

10 úžasných bylinek, které můžete stříhat a budou se vám vracet
Zdroj: unsplash.com

Koriandr

Pěstitelské tipy:
Pěstování: Koriandr pěstujte na plném slunci v dobře propustné a vlhké půdě. Chcete zajistit maximální růst listů, proto mladým rostlinám koriandru uštípněte asi centimetr z vrcholu, abyste zabránili vybíhání a předčasnému vývoji semen.

Sklizeň:
Na rozdíl od levandule není koriandr po usušení žádoucí a téměř okamžitě po sklizni začíná ztrácet chuť. Během vegetačního období odstřihněte nový přírůstek z vrcholu rostliny a ihned jej použijte.

Použití:
Čerstvý koriandr je výborný do mnoha druhů salsy. Zkuste si připravit mangovou salsu, abyste ji trochu zpestřili. Z kombinace koriandru, másla a citronové šťávy připravte lahodné koriandrové máslo, které můžete použít jako aromatický doplněk k vařené zelenině. Vložte několik stonků koriandru do láhve s olivovým olejem a vytvořte tak lahodný nálev k masu nebo do salátů.

Oregano

Tipy pro pěstování:
Oregano je skvělou doprovodnou rostlinou prakticky pro jakoukoli zeleninu a může být vysazeno na vaší zeleninové zahradě, aniž by ji převzalo.

Nezapomeňte ji zasadit na plné slunce do dobře propustné půdy. Často ji zastřihujte, abyste podpořili její plný růst.

Sklizeň:
Sklízejte, jakmile se vytvoří květní poupata, abyste získali nejbohatší chuť. Ostříhejte ostrými nůžkami nebo nůžkami těsně nad trsem listů. Svazky svažte k sobě a zavěste je k sušení na tmavém a suchém místě. Nezapomeňte svazky volně zabalit do děrovaného papírového sáčku, aby se při sušení stonků nesbíral prach a listový opad.

Použití:
Oregano je jednou z nejuniverzálnějších kuchyňských bylinek a je nezbytné mít ho po ruce pro přípravu omáček nebo domácí pizzy.
Vysazujte oregano jako okraj podél zeleninových zahrádek – zejména plodin z čeledi kapustovitých – abyste přilákali opylovače a pomohli zdravému růstu rostlin.

Pažitka

Pěstitelské tipy:
Před výsadbou mějte na paměti, že pažitka se rychle šíří, pokud se nechá vysemenit. Vysazujte ji do bohaté, úrodné, vlhké a dobře propustné půdy na místě, kde je plné slunce. Možná bude nutné přidat trochu organického materiálu, například kompostu, aby se půda upravila.

Sklizeň:
Sklízejte 60 dní po výsevu. Listy seřízněte úplně dozadu a nechte rostlinu 1 až 2 cm nad půdou. Pažitku zmrazte ve vzduchotěsném sáčku nebo ji použijte čerstvou. V prvním roce sklízejte 3-4krát, v následujících vegetačních obdobích každý měsíc.

Použití:
Posypte čerstvou pažitkou pečené brambory. Přidejte ji do omelet nebo jiných vaječných pokrmů. Použijte jako voňavou přílohu k rybám.

10 úžasných bylinek, které můžete stříhat a budou se vám vracet
Zdroj: unsplash.com

Rozmarýn

Rady pro pěstování:
Rozmarýn je velmi odolný, ale nejlépe se mu daří v dobře propustné písčité půdě na plném slunci. Dbejte na to, abyste rozmarýnu poskytli dostatek prostoru pro rozprostření kořenů, protože rychle vyroste do výšky a šířky kolem 4 stop.Pravidelně je prořezávejte a zalévejte hloubkově, ale neudržujte půdu příliš vlhkou.

Sklizeň:
Jakmile se rozmarýn rozroste, každý týden ho zastřihávejte a čerstvé odřezky ihned použijte. Zastřihování po 2 až 3 cm skutečně pomůže zajistit zdravý nový růst a přispěje k plnému růstu rostliny. Pokud chcete tuto bylinu sušit, počkejte, až začne právě kvést, a použijte stejný způsob sušení levandule, který je uveden výše.

Použití:
Rozmarýnový olej je vynikající, když jím pokapete brambory nebo pečenou zeleninu. Stačí přidat několik stonků do láhve s olejem a nechat působit. Čerstvý rozmarýn použijte k přípravě čaje a pomůže vám zvýšit kognitivní výkonnost a soustředění.

Šalvěj

Pěstitelské tipy:
Nejlépe se šalvěji daří, když se vysévá z mladé rostliny na plném slunci s dobře propustnou půdou. Půdu udržujte vlhkou, ale nenechávejte ji odstát. Každé jaro prořezávejte silné, dřevnaté stonky, abyste zvýšili produkci a chuť.

Sklizeň:
V první vegetační sezóně sklízejte lehce, odříznutím několika centimetrů rostliny těsně nad místem, kde se setkávají listy. Listy položte na rovnou plochu, aby se usušily, a podle potřeby je rozdrťte na koření.

Použití:
Šalvěj skvěle dochutí všechny masové pokrmy, zejména drůbež. Listy a větve se často používají při slavnostních činnostech, jako je výroba věnců a potpourri, kde poskytují nádhernou vůni, strukturu a barvu. Listy šalvěje použijte k rozmazávání domácnosti, abyste pročistili a vyčistili vzduch a zároveň zničili bakterie.

10 úžasných bylinek, které můžete stříhat a budou se vám vracet
Zdroj: unsplash.com

Meduňka

Rady pro pěstování:
Další z 10 úžasných bylinek je meduňka. Jakmile se meduňka uchytí, může se rychle stát invazivní. Možná je dobré vysadit ji samostatně do vyvýšené nádoby, aby se zabránilo jejímu nežádoucímu šíření. Meduňka je neuvěřitelně odolná a bude se jí dařit téměř v jakýchkoli podmínkách.

Sklízení:
Protože meduňka roste velmi rychle, nemusíte se obávat, že byste ji sklidili příliš mnoho. Jakmile rostlina začne růst, jednoduše uštípněte tolik listů, kolik potřebujete. Obvykle také můžete každý rok získat alespoň dvě plné sklizně, kdy celou rostlinu seříznete a necháte asi 2 cm nad zemí. Zavěste a sušte na tmavém místě hlavou dolů.

Použití:
Čerstvou meduňku zamrazte v kostkách ledu a použijte ji do osvěžujících letních nápojů. Vyzkoušejte meduňkový čaj. Hrst listů a šálek vody dejte na sporák a přiveďte k varu. Snižte teplotu a nechte 5 minut vařit, poté listy sceďte. V případě potřeby přidejte med. Používejte ji k přípravě tinktur a balzámů na různé neduhy. Je známo, že meduňka má antivirové a protistresové účinky.

Heřmánek

Tipy pro pěstování:
Heřmánek římský je nejen užitečným, ale i barevným doplňkem vaší bylinkové zahrádky. Jeho veselé bílé a žluté květy jsou skvělou volbou pro rozbití tradičních zelených bylinek. Heřmánku se nejlépe daří v chladných podmínkách na plném slunci až v polostínu se suchou půdou. Jakmile se jednou uchytí, je neuvěřitelně mrazuvzdorný a zalévat jej stačí pouze v delších obdobích sucha.

Sklízí se:
Na rozdíl od jiných bylinek se při sklizni heřmánku zaměříte především na sklizeň květů, nikoliv listů. Když jsou okvětní lístky bílé a středy zářivě žluté, otrhejte hlavičky ze stonků. Možná pro vás bude jednodušší použít nůžky nebo zahradnické nůžky. Květy skladujte ve velkém papírovém sáčku, aby se usušily alespoň dva týdny.

Použití:
Na sporáku přidejte hrst rozdrcených květů do šálku vody a přiveďte k varu. Nechte 5 minut vařit a heřmánek sceďte. Přidejte med a vypijte před spaním pro uvolňující bylinný lék, který může pomoci zahnat nespavost.

10 úžasných bylinek, které můžete stříhat a budou se vám vracet
Zdroj: unsplash.com

Tymián

Rady pro pěstování:
Stejně jako u většiny bylinek platí, že méně je více, pokud jde o péči o tymián. Daří se mu v horkých podmínkách na plném slunci a k jeho rozkvětu stačí důkladná zálivka, když je půda suchá. Založení ze semen bývá často obtížné, takže pro optimální výsledky je nejlepší zasadit malou rostlinku tymiánu.

Sklízí se:
Sklízet a používat čerstvé větvičky tymiánu lze těsně před rozkvětem rostliny nebo kdykoli během vegetačního období. Lze jej také usušit nebo zmrazit ve vzduchotěsné nádobě pro pozdější použití. Pravidelné stříhání podporuje větší růst a zaoblený tvar. Po hromadné sklizni ponechte alespoň 5 cm růstu.

Použití:
Tymián se výborně hodí k houbám, lilku, rajčatům, rybám, kuřecímu masu a pečeným bramborám v různých pikantních pokrmech.
Tento tymiánem napuštěný sprej je skvělý na pokožku hlavy a napravuje suchou pokožku hlavy a zároveň podporuje zdravý růst vlasů.

Máta

Pěstitelské tipy:
Poslední z 10 úžasných bylinek je máta. Je důležité si udělat průzkum a vybrat si tu, která bude pro vaši zahradu a vaše chuťové buňky nejvhodnější. Místo semen je nejlepší začít pěstovat založené rostliny máty. Jedná se o bujnou trvalku, která se často rozrůstá a zaplní jakýkoli volný prostor. Zvažte výsadbu do nádoby nebo samostatné bylinkové zahrádky, abyste omezili její růst.

Sklizeň:
Sbírejte listy podle potřeby nebo je těsně před květem seřízněte na jeden centimetr nad půdou.

Použití:
Máta je neuvěřitelně všestranná a lze ji přidat do téměř jakéhokoli sladkého nebo slaného pokrmu pro jedinečné zvýraznění chuti. Smíchejte čerstvé lístky máty s bobulovitým ovocem a řeckým jogurtem. Použijte ji do čaje nebo ji zmrazte v kostkách ledu pro osvěžující nápoj. Přidejte ji do salátů s lehkou zálivkou.

máta
Zdroj: unsplash.com

Trvalky jsou vynikajícím způsobem, jak si udržet zásoby čerstvých bylinek, aniž byste museli každou sezónu utrácet spoustu peněz a času za pěstování nových rostlin. Při správné péči a pěstování bude těchto 10 úžasných bylinek vzkvétat po mnoho let. Levandule, koriandr, oregano, pažitka, rozmarýn, šalvěj, meduňka, heřmánek, tymián a máta jsou bylinky, které si můžete snadno pěstovat a sklízet opakovaně. Stačí dodržovat jednoduché tipy pro pěstování a sklizeň, a můžete si užívat čerstvé bylinky ve vaší kuchyni po celý rok.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno