Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Jabloně > Roubování

ostření


host - xxx.xxx.180.133 (?)
23.4.2008 15:46

Myslím, že kvality tohoto vosku zde byly řešeny. To je ale vyjímka. Standardní běžné vosky by neměly mít negativní vliv.

Mezi řeznou plochou roubu a podnoží nesmí být nikdy žádná mezera.

Když roubuju za kůru, používám radši Titla

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   << Předchozí příspěvky | <...11, 12, 13, 14, 15...>   
                           

Roubování


host - xxx.xxx.64.137 (?)
23.4.2013 9:22, počet návštěv: 336943
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rád bych věděl za jak dlouho se při roubování za kůru pozná že se roub ujal a když ne zda to lze nějak napravit? Jedná se o dva rouby na silnější větev.Děkuji

Připojit reakci   
                           

Roubování


host - xxx.xxx.80.73 (?)
1.1.2009 15:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

re: tomast.

 Na toto fórum zabloudím jen málokdy. Váš příspěvek se mi moc líbí, ale: je velký rozdíl v tom, jaké nářadí se brousí, jinak se brousí nože kuchyňské, jinak řeznické, jinak nůžky na plech, jinak chirurgické nástroje. Vždy však platí: čím kvalitnějčí nástroj, samozřejmě kvalitně nabroušený, tím lepší a snažší práce. Naučit se brousit není vůbec jednoduché, a asi se to ani nenaučí každý. Já jsem truhlář, můj kolega v práci chirurgický mechanik. Náředí brousíme každý jinak, posvém se zhruba stejným výsledkem. Moje dcera je vyučený zahradník, nářadí si umí nabrousit, nůžky jdou krásně do řezu ale po hodině jsou "tupé" kladou velký odpor. Moje tak lehko do řezu nejdou, ale vydrží ostré mnohem déle. A každý si hájíme to svoje. Mne učil roubovat otec-zahrádkář-Koukej kluku pitomá takhle se to dělá, a chytlo se to napoprvé,(podotýkám že příště už to pravda nebyla) dcera rezala ticíce milimetrových plátků, jak psal někdo výše a přezto má procentuální úspěšnot poloviční proti mně. Ono jde taky o to, jak komu nadělili

Připojit reakci
                           

ostření


host - xxx.xxx.111.206 (?)
7.4.2008 20:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já se v roubování moc nevyznám. Poměrně dobře se ale vyznám v oceli, brusivech a podobně. Tak jen pár praktických věcí, mohou být pro někoho užitečné. Moderní, podmrazované a nerezové oceli nedrží zpravidla ostří. V kovu totiž probíhají stálé změny v krystalické mřížce, kterými se ostří zakulacuje. Obyčejné želízko vydrží mnohem déle, jen se rychleji opotřebuje. K broušení je teoreticky nejlépe použít prostředek, který se se při broušení tvarově nemění a je co nejjemnější. Vidiové brusy jsou dost razantní, ostří vlastně seříznou a u méně kvalitních ocelí jej mohou potrhat. Nejraději používám lehounký diamantový lapovák, na jakékoli broušení, stával kdysi kolem 70,-. Nemění se, neubývá, ostří vlastně jen leští a jde to rychle.
K roubování používám odlamovací nůž, s kovovým vnitřkem, pevný a oranžový, abych neztrácel čas hledáním malých černých kudliček. Nemám tak velikou zahradu, abych rouboval každý rok. Ale musím napsat, že nejlepší roubování za kůru bylo šroubovákem. Přeroubovával jsem staré jabloně. Jeden rok jsem si s tím hrál, a neúspěch byl téměř dokonalý. Tak jsem to loni seřízl znovu, za kůru jsem naklepl šroubovák, zastrčil tříočkový roub a zamazal. Z 28 roubů se mi nechytil jeden.

Ale potřeboval bych poradit. Lze ještě letos přeroubovat švestku? Rouby nemám.

Připojit reakci
                           

ostření


host - xxx.xxx.80.201 (?)
7.4.2008 22:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud neroubujete kopulací (tam je termín dost nedůležitý), ale za kůru, je prý nějlepší termín období kvetení. Ale je zapotřebí mít nenarašené rouby.

Protože bydlím ve vyšší nadmořské výšce a ještě jsem švestky nestříhal, mohu Vám poskytnou ještě nenarašené rouby následujících odrůd:

Čačanská najbolja, Tegera, Hanita, Katinka a Jojo, poslední dvě jen omezeně.

Jen ale v případě velké nouze z Vaší strany, protože u nás je šarka a těmi rouby si ji spolehlivě zavlečete i na Vaši zahradu.

Připojit reakci
                           

ostření


host - xxx.xxx.180.133 (?)
7.4.2008 22:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jakpak vám jde Jojo ve vyšší nadmořské výšce?

Připojit reakci
                           

ostření


host - xxx.xxx.105.220 (?)
9.4.2008 21:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nemohu sloužit, roub jsem dostal minulý týden, je ale dlouhý a asi ho nevyužiji celý, takže se podělím. Mimochodem dostal jsem ho spolu s informací, že co se týče chuťových vlastností, jedná se o naprostý propadák a co se týče jeho vztahu k šarce, je to prý velmi problematické.

Jinak čačanské mám dvě stejné čtyři metry od sebe a jedna namrzá a druhá ne (??).

Připojit reakci
                           

ostření


mikej1 (185) - xxx.xxx.59.228 (?)
23.4.2008 12:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

K hostovi 111.206, který rouboval za kůru. Napadlo mne že to zamazávání jak píšete mi také jednou spíš způsobilo problém než něčemu pomohlo. Štepařský vosk zatekl mezi roub a podnož a spolehlivě je oddělil. Už to teď jen zabaluji do pásky.

Připojit reakci
                           

ostření


host - xxx.xxx.180.133 (?)
23.4.2008 14:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To zamazávání smysl má. Když se roubuje klasicky za kůru, vznikne mezi roubem a odchlíplou kůrou taková nepěkná mezera. ta nesmí vyschnout. Zamazávání je nutné. Stejně tak okraj řezné rány se lépe zavaluje, když hojivé pleivo neodschne.  Pokud se stane, že zateče vosk mezi roub a podnož, je chyba na straně toho co rouboval. Roub musí pevně bez jakékoli mezery přiléhat.  To už je pravděpodobnější, že tam zateče voda, což se také nesmí stát.

Vítek

Připojit reakci
                           

ostření


mikej1 (185) - xxx.xxx.59.228 (?)
23.4.2008 14:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Naposledy jsem to udělal tak, že jsem ty nepěkné mezery pokud možno obalil neprodyšně páskou. Jsou tam pak vidět i kapičky vlhkosti pod páskou. Jde to nedobře a asi to není standartní postup roubování za kůru, jsem přece jen pokusník a ne profík.  Snažil jsem se po špatné zkušenosti vyhnout použití štěpařského vosku, nevím třeba je tekutější než je zdrávo(Kambilan v tubě)

Připojit reakci
                           

ostření


host - xxx.xxx.180.133 (?)
23.4.2008 15:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslím, že kvality tohoto vosku zde byly řešeny. To je ale vyjímka. Standardní běžné vosky by neměly mít negativní vliv.

Mezi řeznou plochou roubu a podnoží nesmí být nikdy žádná mezera.

Když roubuju za kůru, používám radši Titla

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | <...11, 12, 13, 14, 15...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Dark Idol118.9.201979
Jak vám plodí už starší sloupové jabloně?2518.9.201919686
Bláhův koženáč 117.9.2019118
Lotos 2517.9.201918332
Beforest 3217.9.201926040
Hájkova muškátová reneta 117.9.2019127
Matčino 8917.9.201968243
Selena prokletá 817.9.20194730
Odrůda Admiral11016.9.201942837
Jabloň Antej316.9.2019394
Jadroviny 20195615.9.20197473
Coxova reneta (Cox´s Orange Renette, *1825 M.R. Cox v Colnbrook-Lawnu)8314.9.201963261
Golden Delicious7114.9.201927847
Ochrana proti hryzcovi713.9.2019812
Desert 4612.9.201918454
Prima 1512.9.20196007
Kdouloň obecná5911.9.201948319
Merkur11810.9.201967206
Gala 49.9.20191076
Matčino109.9.20192130
Solax na slabo rastucich podpnikoch v 480 m.n.m139.9.20192342
Hadanka 89.9.2019967
J.E. Proche 29.9.2019275
Táborita 108.9.20191870
Růžena Bláhová 58.9.20191191
Novamac 68.9.20192035
Akane - perla podzimu 818.9.201956054
Red Cap 197.9.201910875
Padlí, strupovitost, svilušky, květopas, mery, pilatky, obaleči... na jádrovinách 20191156.9.201920790
Určenie odrôd jabloní po dedovi 234.9.20196336
Lord lamborne 114.9.20191112
Heliodor 1023.9.201976222
Mollies Delicious 251.9.201915119
Je to lebelovo jablko? 61.9.2019534
Tmavá mutace Rubínu s názvem Dark Rubín3631.8.201932085
Skutočne rezistentné odrody2130.8.20192190
Sloupovité jabloně - nemoci a škůdci dotaz 428.8.2019428
Kvalitní letní jabloň6022.8.201934144
Delikates720.8.20194227
Napadení jabloňe 919.8.2019884
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Chov pstruhov13.9.2019
Chov pstruhov13.9.2019
Chov pstruhov13.9.2019
Chov pstruhov13.9.2019
Chov pstruhov13.9.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů