Nejlepší bylinky pro společnou výsadbu v jednom květináči

Nejlepší bylinky
Zdroj: skyperma.com

Společné pěstování bylinek v jedné nádobě je krásný způsob, jak mít potřebné bylinky na dosah ruky, ale ujistěte se, že jsou vzájemně kompatibilní. Podívejte se na následující nejlepší bylinky, které jsou vhodné pro společnou výsadbu v jednom květináči.

Tipy pro společnou výsadbu bylinek v jedné nádobě

Téměř každý má místo pro bylinky v květináči nebo ve dvou, případně pro kombinace bylinkových zahrádek v nádobách. Společná výsadba bylinek nejenže dodá květináči svěží vzhled, ale je také skvělým způsobem, jak maximálně využít omezený prostor. Otázkou je, jaké bylinky se hodí vysazovat společně – jaké bylinky rostou dobře ve stejné nádobě? Ty, které rostou dobře společně, mají zpravidla podobné nároky na pěstování. Přečtěte si, jaké bylinky rostou dobře společně v jedné nádobě.

Společné pěstování bylinek

Bylinky jsou poměrně odolné a lze je pěstovat v nádobách v interiéru, na zahradě nebo dokonce společně v nádobě venku. Při společném pěstování bylinek v nádobě je důležité seskupit podobné bylinky, které mají podobné nároky na pěstování. To znamená, že společně vysazené bylinky by měly mít podobné nároky na půdu, vodu, světlo a hnojivo.

Půda a světlo jsou snadné, protože všechny bylinky vyžadují dobře propustnou půdu a všechny potřebují 4-6 hodin slunečního světla denně, často i více. Pokud máte k dispozici pouze omezené množství světla, jsou nejlepšími volbami petržel, pažitka a máta. Můžete si zakoupit dobře propustnou směs do květináčů nebo si vytvořit vlastní ze stejných dílů rašelinového mechu a perlitu.

Požadavky na vodu jsou trochu riskantní, protože ne všechny bylinky vyžadují stejné množství vody. Mnohé jsou odolné a snášejí sucho, ale ne všechny. Vyberte si podobně zaměřené skupiny bylinek, jako je bazalka, estragon a oregano nebo levandule, rozmarýn a tymián – první z nich jsou jemné bylinky, které vyžadují více zavlažování, a druhé jsou odolnější vůči suchu.

Co se týče hnojení, doplňkové živiny nejsou běžně potřeba, nicméně trocha lehkého, zředěného hnojiva, zejména pro bylinky v květináčích, je prospěšná.

Nejlepší bylinky pro společnou výsadbu v jednom květináči
Zdroj: www.gardenary.com

Jaké bylinky můžete společně vysadit?

Několik kombinací bylinek již bylo uvedeno výše, ale nejlepší bylinky jsou také citronová verbena, kopr a koriandr, které tvoří krásnou kombinaci a navíc přitahují užitečný hmyz, který loví škůdce.

Petržel, šalvěj a pažitka se dobře kombinují, ale petržel se dobře hodí k mnoha dalším bylinkám, jako je bazalka, levandule, meduňka, rozmarýn a tymián.

Bylinky můžete kombinovat podle repertoáru, jako je italská kuchyně, kdy společně vysadíte bazalku, oregano, petržel, rozmarýn, šalvěj a tymián.

Můžete seskupit aromatické bylinky, jako je heřmánek, yzop, levandule, citronová verbena a ananasová šalvěj.

Jedinou bylinou, která by se neměla míchat s ostatními druhy, je máta. Máta má poměrně žravý habitus a pravděpodobně ovládne celou kombinaci bylinek v zahradě. Pokud seskupíte různé zástupce čeledi mátovitých dohromady, mějte na paměti, že jeden z nich pravděpodobně přebije ostatní.

Nejlepší bylinky pro společnou výsadbu v jednom květináči
Zdroj: plantinstructions.com

Problémy s pěstováním bylinek v nádobě

Největším problémem při společném pěstování bylinek v nádobě je špatné určení velikosti nádoby. Mnohé bylinky mohou být poměrně velké, proto jim dopřejte prostor pro růst a nepřeplňte nádobu příliš mnoha rostlinami.

Vždy vybírejte nádobu s dobrou drenáží a používejte dobře propustnou zeminu. I když jsou bylinky notoricky známé tím, že jsou odolné vůči suchu, ty pěstované v nádobách budou potřebovat více zavlažování než ty pěstované na vlastní zahradě.

Jak zasadit kombinovanou nádobu

První věc, kterou potřebujete pro kombinovaný květináč na bylinky, je dostatečně velká nádoba, aby se do ní vešly dozrávající kořeny. Může být vyrobena z čehokoli, pokud je dostatečně velká a má drenážní otvory.

Vyberte si kombinaci bylinek. Mohou být smíšené nebo pro zábavu vylepšené neobvyklým kultivarem se sportovně barevnými listy nebo jedinečnou strukturou. Přimíchejte jedlé květiny, jako jsou měsíček, hvozdík, nasturcie, macešky nebo violy. Zvažte seskupení bylinek odolných vůči chladu, jako je levandule, petržel, rozmarýn, šalvěj a tymián, které budou plodit až do podzimu.

Nádobu naplňte zčásti kvalitní, dobře propustnou zeminou. Vyjměte bylinky z květináčů a uvolněte jejich kořeny. Začněte s vysokými rostlinami v zadní části nádoby a sázejte je od nejvyšších po nejnižší. Zeminu kolem kořenů zabalte, abyste odstranili případné vzduchové kapsy.

V horní části nádoby nechte trochu místa, abyste mohli snadno zalévat. Můžete použít mulč, který pomůže zadržovat vodu, nebo přidat kapací systém, který usnadní zalévání; obojí je velmi užitečné při práci s velkými nádobami.

Denně kontrolujte nádobu s bylinkami, zda nepotřebuje vodu nebo zda není třeba rostliny zaštípnout. Zaštipování bylinek pomáhá, aby byly plné a bujné, nikoliv nohaté a bachraté.

Ačkoli to bylinky potřebují jen zřídka, pro ty, které se pěstují v nádobách, je užitečné doplňkové zředěné hnojivo. Bylinky pěstované v nádobách přikrmujte organickým hnojivem rozpustným ve vodě, jako je rybí emulze nebo tekuté mořské řasy, nebo granulovaným hnojivem s pomalým uvolňováním.

Nejlepší bylinky pro společnou výsadbu v jednom květináči
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

Závěr

Společné pěstování bylinek v jedné nádobě je skvělý způsob, jak mít potřebné bylinky na dosah ruky. Je však klíčové vybrat bylinky, které jsou vzájemně kompatibilní a mají podobné nároky na pěstování, jako je půda, světlo a voda. Téměř každý má místo pro bylinky v květináči nebo ve dvou, a společná výsadba nejen dodá květináči svěží vzhled, ale také efektivně využije omezený prostor. Výběr podobně orientovaných skupin bylinek, které mají podobné nároky na péči, je klíčový pro úspěšné společné pěstování. Problematikou může být špatné určení velikosti nádoby, proto je důležité vybrat dostatečně velkou nádobu s dobrou drenáží. Péče o bylinky v nádobách zahrnuje pravidelné zalévání, zaštipování pro plný a bujný růst, a případné doplňkové hnojení.

Několik inspirativních kombinací bylinek do jednoho květináče zahrnuje citronovou verbenu, kopřivu a koriandr, petržel, šalvěj a pažitku, nebo směs italských bylinek jako bazalka, oregano, petržel, rozmarýn, šalvěj a tymián. Nezapomeňte na to, že máta by se neměla kombinovat s ostatními druhy, aby neovládla celou nádobu. Celkově lze společné pěstování bylinek v nádobě považovat za jednoduchý a esteticky příjemný způsob, jak mít pestrou a užitečnou bylinkovou zahradu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno