Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 

Jabloně > Roubování

   << Předchozí příspěvky | <...21, 22, 23, 24, 25...>   
      

Roubování


vyslouzil (17608) - xxx.xxx.92.38 (?), 1.1.2014 11:46
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Záleží na tom, jak dobře vyvinuté kořeny zasazený špičák měl a taky o jaký ovocný druh se jedná.  U jádrovin se asi roubování zdaří, u peckoviny bych rok počkal. Je-li podnož zasazená na trvalém stanovišti, neztratíte odložením štěpování žádný čas.  Samozřejmě jiná situace bude v případě kontejnerované sazenice nebo zachovalého kořenového balu.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
         

Roubování


pavel... (111) - xxx.xxx.19.114 (?), 1.1.2014 18:02
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Několikrát se mně stalo, že po přesazení švestky /podzim/ a následného roubování /jaro/ se roub neujal. I já bych proto jeden rok s roubováním peckoviny počkal.

Připojit reakci
            

Roubování


Mimmo (2197) - xxx.xxx.66.105 (?), 1.1.2014 22:17
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Podle jabloňové sekce soudím, že se roubovanec chytne. U peckovin se lépe chytají podnože, které jsou dost silné (C nebo aspoň A). Pokud bych však měl jen jednu podnož, zvážil bych i Béčko. V nejhorším se v létě přeočkuje.

Připojit reakci
               

Roubování


Standa_hk (5552) - xxx.xxx.220.186 (?), 1.1.2014 23:14
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Právě s ohledem na přeočkování nebo přeroubování bude asi na místě doporučení, dělat kopulaci o trochu výše nad zemí. Nikde není řečeno, že se místo roubování má dávat co nejníže (tak jak jsme zvyklí vídat u roubovanců dělaných v ruce) ke kořenovému krčku.

Připojit reakci
                  

Roubování


vyslouzil (17608) - xxx.xxx.92.38 (?), 1.1.2014 23:48
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nikde není řečeno, že se místo roubování má dávat co nejníže (tak jak jsme zvyklí vídat u roubovanců dělaných v ruce) ke kořenovému krčku.

Ano, to je pravda.U některých druhů je dokonce žádoucí, aby místo štěpování bylo výš, třeba až v korunce - napři u třešní či višní na ptáčnici, meruňkách na švestce i některých jádrovin. Některé podnože tvoří rovnější kmínky, odolnější proti mrazu a rakovině. Na druhé straně naštěpovat myrobalán vysoko nad zemí znamená letitý boj s výmladky vyrůstajícími z kmínku.

Připojit reakci
                     

Roubování


host - xxx.xxx.0.30 (?), 5.1.2014 11:18
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím,

poraďte, kdy vzít správně roub v tomto počasí, které je velmi teplé. Chci přeroubovat jabloň, hrušeň a třešeň. Díky

Připojit reakci
                        

Roubování


Standa_hk (5552) - xxx.xxx.220.186 (?), 5.1.2014 12:14
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kdykoliv, v tomto počasí nemusíte čekat na oblevu ani do odpoledne (aby na větvích nebyla ranní jinovatka či zmrazky namrzlého deště).

Jinak, švestkové rouby jsem stříhal předevčírem a na jabloně i hrušně se chystám v tomto týdnu.

Takže, pokud chcete magické datum, zkuste to odebírat zítra na Tři Krále od 13:33 hodin do úplňku. Úspěch zaručen.

wink

Připojit reakci
                     

Roubování


Paľo. (1739) - xxx.xxx.235.66 (?), 5.1.2014 12:50
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Výškou vrúbľovania či očkovania smerom od úrovne povrchu pôdy sledujeme nielen odolnosť podpníka k mrazu či chorobám, ale určujeme silu rastu budúceho stromu. Čím vyššie napr. naštepíme málo vzrastný kultivar na kmienik bujne rastnúcej podložky, tým mohutnejší bude rast novej odrody. Pokiaľ štepíme "pri zemi", uplatní sa neskôr viac typ rastu naštepeného kultivaru.

Připojit reakci
            

Roubování


host - xxx.xxx.84.120 (?), 1.1.2014 23:15
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

tak presne toto sa mi stalo s hruškami... známy na jeseň v lese vykopal nejaké divé hrušky a zasadil, na jar som mu ich zavrúbľoval... zo 14 vrubľov sa ujalo 0. čo som v ten istý deň u seba dával vrúble do starej hrušky, ujali sa všetky... Vyzeral som ako blbec...

Připojit reakci
               

Roubování


Standa_hk (5552) - xxx.xxx.220.186 (?), 1.1.2014 23:36
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

... to mohlo být afinitou. Co napřesrok, ujaly se ty samé odrůdy na o rok starší podnože?

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | <...21, 22, 23, 24, 25...>   
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Chov pstruhov9.7.2020
Hrdličky8.7.2020
Chov pstruhov6.7.2020
Chov pstruhov2.7.2020
Teplota v kurníku2.7.2020
Teplota v kurníku1.7.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů