9 chyb, kterých se dopouštíte při výsadbě květinových cibulovin

Cibuloviny
Zdroj: www.plantcelltechnology.com

Výsadba cibulovin je snadný a zábavný způsob, jak oživit zahradu krásnými květinami. Cibuloviny kvetou na podzim, na jaře i v létě, ale na rozdíl od výsadby sazenic je musíte vysadit s dostatečným předstihem (na podzim v případě květin kvetoucích na jaře nebo na jaře v případě odrůd kvetoucích v létě a na podzim). Mezi běžné květiny, které mohou kvést z cibulovin, patří tulipány, narcisy, lilie a jiřiny. Představíme vám 9 chyb, kterých se dopouštíte při výsadbě květinových cibulovin a jak se jim vyhnout

Ať už s přidáváním cibulovin do krajiny začínáte, nebo jste výsadbu nikdy nevynechali, existují některé běžné chyby, kterých se může dopustit i zkušený zahradník. Hovořili jsme s odborníky o výsadbě cibulovin a nejčastějších chybách, kterých je třeba se vyvarovat, aby vaše zahrada měla bujné a krásné květy po celou sezónu. Podívejte se na následujících 9 chyb při výadbě květinových cibulovin.

Nákup příliš malých cibulovin

Cibuloviny se dodávají v různých velikostech a pokud jich kupujete velké množství a chcete snížit náklady, můžete být v pokušení koupit menší velikost cibulovin. Zde nástává však jedna z 9 chyb. Zvolte raději větší velikost, i když jsou dražší. Vždy vybírejte cibulky nejvyšší velikosti, protože větší cibulky jsou lepší, protože mají uloženo více energie, která vytváří větší a zdravější rostliny. Nejenže menší cibulky vytvářejí menší květy, ale možná jich budete muset koupit více, abyste dosáhli stejného efektu jako u větších cibulí, což znamená, že místo úspory utratíte v dlouhodobém horizontu více peněz.

Výběr průměrných cibulovin

Kvalita cibulky rozhoduje o úspěchu vašich květů. Pokud chcete do zahrady přidat cibuloviny, vždy vybírejte ty největší a nejtvrdší – ty jsou nejzdravější. Při výběru cibulovin si je osahejte, abyste se ujistili, že jsou tvrdé a pevné. Cibulky, které jsou na omak měkké nebo na sobě mají známky plísně, již začaly chátrat a nevytvoří květy.

9 chyb, kterých se dopouštíte při výsadbě květinových cibulovin
Zdroj: www.marthastewart.com

Příliš časná nebo příliš pozdní výsadba

Kdy zasadit cibuli, závisí na době jejího květu. Některé cibuloviny kvetou na podzim, jiné na jaře nebo v létě. „Podzimní cibuloviny sázejte až v době, kdy je teplota půdy nižší než 15,5 stupňů. Chladná teplota půdy pomáhá růstu kořenů.

Jarní kvetoucí cibuloviny je třeba vysazovat na podzim, protože vyžadují trvalé ‚klidové‘ období nízké teploty, které stimuluje vývoj kořenů. Připravte si cibuloviny asi dva měsíce předtím, než je zasadíte do země. Cibulky musíte skladovat v chladu 4-10 stupňů Celsia minimálně šest až osm týdnů před jejich výsadbou.

Příliš hluboká nebo příliš mělká výsadba

Zahrádkáři se často ptají, jak hluboko mají cibuloviny sázet. Pokud zasadíte cibuloviny příliš mělce nebo příliš hluboko, nedosáhnete očekávaných výsledků. Existuje však jednoduché pravidlo, které vám pomůže zjistit, jak hluboko cibuloviny sázet. Šikovná rada, kterou se vždy řídím, je sázet cibulky zhruba dvakrát až třikrát hlouběji, než je jejich vlastní velikost.

Velké cibuloviny, jako jsou tulipány, doporučuji sázet přibližně 6 až 8 cm hluboko do půdy a malé cibuloviny, jako jsou krokusy, asi 1 až 2 cm hluboko. Další možností je podívat se na etiketu rostliny, kde je uvedeno, jak hluboko a jak daleko od sebe cibulky sázet.

Výsadba cibulovin bez správného množství slunečního světla

Možná jste v pokušení koupit cibuloviny, které se vám líbí, ještě předtím, než zvážíte, zda má váš zahradní prostor správné podmínky pro jejich růst. Některé květinové cibuloviny milují stín a jiné zase hodiny slunečního svitu.

Klíčem k pěstitelskému úspěchu je vědět, kolik slunečního světla nebo stínu cibule potřebuje. Například narcisy potřebují plné slunce alespoň šest hodin denně. Tato maximální zátěž slunečním světlem umožňuje narcisu živit se fotosyntézou a tato energie se pak ukládá v cibuli a je využita k vytvoření květu v příštím roce.

Před výsadbou si tedy nezapomeňte ověřit požadavky cibulovin na sluneční světlo. Pokud máte cibulku, která miluje stín, pak ji zasaďte do stínu, jinak ji slunce může spálit a zabránit jí v dalším růstu.

9 chyb, kterých se dopouštíte při výsadbě květinových cibulovin
Zdroj: www.marthastewart.com

Výsadba do nekvalitní půdy

Stejně jako při pěstování jakéhokoli druhu rostliny je i při výsadbě cibulovin důležitá kvalita půdy. Cibulovinám se bude dařit v dobře propustné půdě, která umožňuje rychlý pohyb vody.

Máte půdu se špatnou drenáží? Existuje snadný způsob, jak to napravit. Pokud nemáte dobrou drenáž, zkuste do záhonů zapracovat trochu písku a kompostu, aby se voda lépe odváděla. Nebo je zkuste zasadit do vyvýšených záhonů s kvalitnější zeminou pro květináče nebo rovnou s kompostem.

Nepoužívání kompostu

Cibuloviny potřebují nejen zdravou, dobře propustnou půdu, ale také půdu bohatou na živiny. Cibuloviny vyčerpávají živiny z půdy, a to i během prvního roku. Doporučuje přidávat do půdy kompost, aby se zvýšil obsah živin. Stačí přidat pár centimetrů na vrcholky zahrady. Od podzimu do zimy budou živiny pomalu prosakovat do půdy právě v době, kdy cibuloviny vytvářejí kořeny pro příští jaro.

9 chyb, kterých se dopouštíte při výsadbě květinových cibulovin
Zdroj: www.marthastewart.com

Nesprávné skladování cibulovin

Některé cibuloviny mohou po odkvětu zůstat v zemi, zatímco jiné je třeba po skončení vegetačního období vykopat. Jednou z častých chyb, kterých se rodiče rostlin při skladování cibulovin dopouštějí, je to, že nezkoumají, které odrůdy lze ponechat v zemi po celý rok a které je třeba vykopat a uskladnit. Odolné cibuloviny, jako jsou krokusy, narcisy, tulipány a hyacinty, lze ponechat v zemi po celý rok.

Před vytažením cibulovin ze země je však třeba učinit určité kroky. Než cibulky seříznete a odstraníte, nechte je přirozeně zvadnout a uvadnout. Před uložením cibulí do suchého a tmavého prostoru je osušte. Nezapomeňte cibulky pravidelně kontrolovat a odstraňte všechny, které mohly během skladování zetlít.

Zalévání cibulovin, když jsou v klidu

Pokud mohou zůstat v zemi, cibuloviny po skončení období květu usnou. S přílišným zaléváním však počkejte – může jim způsobit problémy a zničit je.

Cibulky, které jsou v klidu, nevyužívají vodu a zahnívají. Pokud budou ležet ve vlhké půdě nebo v půdě se špatnou drenáží, mohou dostat plíseň.

Celkově lze říci, že výsadba cibulovin je nejen snadným a zábavným způsobem oživení zahrady krásnými květinami, ale také přináší své vlastní výzvy a chyby, kterých se je třeba vyvarovat. V dnešním článku jsme vám představili 9 chyb. Od nákupu správné velikosti cibulovin a kvalitní půdy až po dodržení optimálního termínu výsadby, správnou hloubku a dostatek slunečního světla, každý krok má klíčový význam pro úspěch. Přidávání kompostu, nesprávné skladování po odkvětu a vhodné zalévání během klidového období jsou také klíčové aspekty, které přispívají k dlouhodobému prosperujícímu kvetení zahrady. Důležitá je také péče a pravidelné kontroly cibulovin, což je nezbytné pro udržení zdraví rostlin a krásy květů po celou sezónu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno