Levandule: kompletní návod jak ji množit

Levandule
Zdroj: www.thespruce.com

Levandule je mezi pěstiteli bylinek velmi oblíbená. Když se naučíte levanduli množit, můžete svou zahradu zaplnit ještě větším množstvím těchto krásných a voňavých rostlin.

Levandule stále patří mezi nejoblíbenější bylinky pro domácí zahrádky. Tyto nádherné listy a květy jsou velmi okrasné a proslulé svou vůní a použitím jako doprovodná rostlina. Mnoho zahrádkářů, kteří chtějí mít ve svém pěstebním prostoru více levandule, se zajímá zejména o její množení. Jak levanduli množit? Přečtěte si několik skvělých informací o tom, jak a kdy to udělat.

Nejlepší způsoby množení levandule

Řízky z měkkého dřeva

Řízkováním měkkého dřeva se obecně rozumí odebírání malých segmentů nových rostlin nebo rostlin, které právě začaly dozrávat. Tento typ řízků lze odebírat z rostlin levandule na jaře a přináší spolehlivě dobré výsledky. Pokud se řízky odebírají na začátku vegetačního období, je dostatek času na to, aby každý z nich začal zakořeňovat a nakonec mohl být zasazen do jednotlivých nádob.

Řízky z tvrdého dřeva

Zahrádkáři mají úspěch také při pěstování levandule z řízků z tvrdého dřeva. Řízky z tvrdého dřeva se obvykle odebírají mnohem později v sezóně, od poloviny léta do podzimu. To je často ideální, protože vyzrálejší nebo dřevnatější stonky vyžadují delší období pro vývoj a zakořenění, dokud jsou venkovní podmínky chladné.

Vrstvení

Vrstvení se provádí tak, že se větve živé rostliny natáhnou nebo ohnou směrem k zemi a malá část větve nebo stonku se pokryje zeminou. Časem začnou listové uzliny v kontaktu s půdou prorůstat kořeny. Levanduli lze tímto způsobem snadno množit. Větve s mladými výhonky jsou nejvhodnější pro vrstvení za předpokladu, že je půda po celou sezónu trvale vlhká.

Levandule: kompletní návod jak ji množit
Zdroj: gardenerspath.com

Nejlepší doba pro množení levandule

Nejlepší doba pro množení levandule závisí na technice. Množení, při kterém se používá nové nebo pouze polotvrdé dřevo, je nejlepší provádět na jaře. To se týká i řízků z měkkého dřeva, u nichž je mnohem větší pravděpodobnost, že v této době zakoření. Levanduli, která se má množit z vyzrálejšího rostlinného materiálu, je lepší množit později v sezóně, kdy ji lze nechat přezimovat, aby se vytvořily kořeny.

Jak množit levanduli z řízků

Odběr řízků

Řízky levandule získáte tak, že z rostliny odeberete několik stonků o délce 15-20 cm. Každý řez by měl být proveden těsně pod nejbližším svazkem zdravých listů pod úhlem 45 stupňů. Zatímco řízky z měkkého dřeva by měly být tvořeny čerstvějším, zeleným porostem, řízky odebrané pro množení z tvrdého dřeva by měly být mnohem vyzrálejší.

Odstřihávání listů

Po odběru řízků je třeba každý kus řádně připravit. Začíná to odříznutím nebo odstraněním přebytečných listů ze stonku. Odstraňte také ty, které budou zakryty zeminou, a ponechte pouze 1-2 sady listů na vrcholu každého řízku.

Ponoření do zakořeňovacího hormonu

Poté lze připravené řízky ponořit do zakořeňovacích hormonů. Ačkoli to není nutné, mnozí zjistili, že použití hormonů napomáhá rychlé tvorbě kořenů a napomáhá rychlosti úspěšného množení. Řízky namočené v hormonech lze poté přemístit do rozmnožovacích misek, kde je třeba každý stonek opatrně zatlačit do půdy.

Přikrýt a udržovat vlhké

Po přípravě je třeba misky s novými levandulovými řízky dobře zalévat. Po celou dobu zakořeňování je pro podporu růstu rostlin klíčová stálá vlhkost a vlhkost. Často doporučujeme používat kopule s vlhkostí nebo skleníky, aby byly zajištěny ideální podmínky.

Levandule: kompletní návod jak ji množit
Zdroj: www.gardenersworld.com

Jak množit levanduli vrstvením

Chcete-li začít s vrstvením rostlin levandule, nejprve vyberte stonky, které chcete použít. V blízkosti základny rostliny vykopejte malý příkop. Opatrně levanduli ohněte k zemi a připravené uzly listů zasypte zeminou. Nově navrstvená místa je třeba dobře zalévat. Dbejte na to, aby se jim dostávalo stálé vláhy po celou sezónu.

Často kladené otázky

Lze zakořenit řízky levandule ve vodě?

Ačkoli je možné rozmnožovat řízky levandule ve vodě, míra úspěchu může být nepředvídatelná. Vzhledem k tomu, že mnoho druhů levandule je náchylných k hnilobě, může být obtížné udržet každý řízek zdravý po celou dobu procesu. Pokud plánujete vyzkoušet tuto techniku, připravte si řízky jako obvykle a vložte je do sklenice s vlažnou vodou. Voda používaná pro řízky by měla být čistá a může být nutné ji jednou za dva dny vyměnit

Můžete zasadit řízky levandule přímo do země?

Řízky levandule lze zasadit také přímo do země. Podmínky v zahradě však vyžadují pečlivou kontrolu, aby nedošlo ke ztrátě řízků. To zahrnuje pečlivou pozornost drenáži, vlhkosti půdy, potenciálnímu tlaku plevelů a škodám, které by mohl způsobit hmyz nebo zvěř.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno