Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Uchování opakování kvašení turbokvasnic

Stránky: 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   

Uchování opakování kvašení turbokvasnic


host - xxx.xxx.46.152 (?)
8.12.2018 20:43, počet návštěv: 3231
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Povedlo se vám někomu znovu rozjet turbokvasnice? Nebo je aspoň založit stylem, že založíte jen trošek v misce a po pár hodinách použijete do kanystru, demižónu? Zakládal jsem 2x 20l z jednoho pytlíku a jely fenomenálně. Akorát je to s poštovným furt strašně drahý. Nebo opačný dotaz. Má někdo představu, jaké je minimální množství kvasinek pro 10l kvasu?
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Uchování opakování kvašení turbokvasnic


host - xxx.xxx.50.166 (?)
8.12.2018 22:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Určitě by to šlo. Každý živý míkroorganizmus se ochotně množí. Samozřejmě jen pro něj vhodných podmínkách.
Ale efektivně to doma dělat asi není moc jednoduché..
(Jak jinak by taky přežil a mohl se komerčně prodávat, že?)
Otázkou, ale je co jsou ty Turbokvasinky zač?
Umělí geneticky vytvoření "Terminátoři" cukrů?
Nevěřím tomu!

Myslím si, že je to jen výběr těch vůči alkoholu nejodolnějších klonů z "obyčejných" Saccharomyces cerevisiae, pekářských, vinných, ovocných apod.
Doplněných v doporučeném balení a dávkování se spoustou minerálních živin a tak.
Beru to jako marketing protože když se do kvasu přidá velké množství živin, udělají se jim vhodné prostředí a přidá se tam velká násada obyčejných pekařských kvasnic, tak dokáží skoro totéž...
(Teda pokud nebudou "trápeny" nízkou teplotou a nevhodným prostředím..).

Rafael.

Připojit reakci
      

Uchování opakování kvašení turbokvasnic


host - xxx.xxx.46.152 (?)
8.12.2018 23:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Souhlasím, že to nejspíš budou jen vyselektované kmeny s vyšší tolerancí k alkoholu a rychlejší pracovitostí. Co jiného by taky mělo smysl prodávat jako turbokvasnice? Bohužel ta jejich tolerance způsobuje, že tím, jak dojdou do maxima, nezůstane při té koncentraci v sedimentů již nic živého. A když se na začátku odebere vzorek do ledničky, nejspíš v lednici stejně pokračují a opět se zahubí alkoholem. Na rozdíl od běžných kvasnic, tyhle ZVEDNOU a udržují vysokou teplotu kvasu. Musíte to chladit aspoň pruvanem, jinak samy sebe uvaří. 2x 20l kvasu zvedlo teplotu ve špajzu o 3°. Tak v něčem být jiné musí. Pytlík prodávaný na 24 l jsem rozdělil na 2x 20 a přes to se chovaly takhle. Bublatory skoro nestihaly. Za 6 dní vykvaseno. Už vůně kvasu spíš jak po první destilaci. Jde o to, na kolik dávek je možno je ještě rozdělit bez ztráty efektu.
Připojit reakci
   

Uchování opakování kvašení turbokvasnic


Standa_HK_ (1139) - xxx.xxx.223.242 (?)
9.12.2018 23:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nejprve k druhé části tématu. Ano, udělat očkovací zákvas, který se rovnoměrně rozdělí do vícero "výrobních" nádob je tradiční a spolehlivá metoda. Inspirovat by Vás mohla i výroba základního vína pro sherry, kdy se vede kvasná kultura nepřetržitě a vždy se o naočkování kvasinkami stará vrchní vrstva sudů ze tří. Z té se do níže položené vrstvy stočí 2/3 obsahu (to mezi kalem a flórem) a úbytek se doplní novým moštem.

Na druhou čás dotazu v úvodu příspěvku o znovurozjetí kvasinek z kalů je trochu potřeba pochopit systém růstu a množení sacharomycet. Možná více inspirace najdete na fótech o vedení chlebového kvásku nebo o pěstování houby Kombucha, ale princip je stejný. Pro vedení a uchovávání živé kultury je potřeba ji mít stále ve fázi růstu a nikoliv ve stavu po stagnaci (hranicí mezi růstem a stagnací je fáze pravého "burčáku"). Pokud chcete pak kvasinky zastavit pro další skladování, je nejlepší metodou zvýšní koncentrace cukru v "kvásku" (zákvasu) nad 50% a postupné snížení teploty pod 12°C. Po rozředění "sirupu"  na cca 20°Bx a zvýšení teploty na 22°C by se to mělo znovu rozjet. Prakticky tedy koupíte sáček, kde v návodu je psáno, že jej máte rozmíchat do startovacího roztoku připraveného z 2 l vody 300 g cukru a litru kyselé ovocné šťávy o 15°Bx. Dostanete tak 3 litry kvásku o 15°Bx. Když se to rozjede, tak můžete 4 půllitrové díly dát do dvoulitrových sklenic a doplnit čerstvým moštem o 15-20°Bx o 2/3 na 1,5 litru. Zbylý litr rozdělíte po deckách do půllitrovek, přdáte deci 20°Bx moštu Jakmile se při pokojové teplotě kvásek v půllitrovce rozjede, přidáte 2g kyseliny vinné (nebo jablečné) a 250 g cukru (sacharózy, glukózy nebo fruktózy). Poté tak hodinku počkáte, než se cukr rozpustí (můžete pomoci protřepáním) a uložíte do chladničky). Vzniklé cca 3 dl "tekutých chlazených kvasnic" pak můžete použít místo jednoho kupovaného sáčku v úvodu příkladu. Ty nechlazené v dvoulitrovkách pak použijete každý na 15-25 litrů mače. Přitom, dokud je mač ve fázi před vrcholem fáze "burčáku", vždy jej můžete rozdělit na třetiny a ke každé třetině přidat 2/3 čerstvého moštu. Nikdy nepoužívejte samotný cukerný roztok, ale roztok okyselený a doplněný o ostatní živiny (univerzální výživou je pak pasterovaný jablečnorybízový mošt doslazený na 20°Bx).

SfK.

Obrázky:

Připojit reakci
      

Uchování opakování kvašení turbokvasnic


host - xxx.xxx.42.24 (?)
11.12.2018 0:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Supr. Dik za podrobný návod. Vyzkouším. Jen jeste dotaz. Turbokvasnice jsou naopak nabízené do cukerného roztoku. A píšou, že ke kvašení ovoce jsou nevhodné. Přes to živný roztok kyselit? Ono je fakt, že nevíme, co je s nimi v pytlíku. Já jsem mezi tím zkusil zalozit: Jsou prodávané pytlik na 24L, v nich 8 kg cukru. Já jsem dal do petky litr vody 28°C, ctvrt kila cukru a kav lžičku kvasnic (cca 5℅ pytliku) Behem par minut cca 5cm pěny, rekl bych ze se petka jeste zahřála. Cca po 2h pěna spadla, viditelně kvasilo. Nez jsem pripravil kanystr s roztokem, ubehlo 3h od zalozeni. Rozmichal jsem. V ne vecer. Dnes rano uz bublalo sem tam. Ted uz bubla rychleji nez zalozeno ve stredu drozdim. Zatim to ale neni to, co origo turbo. Okyselit mozno koupenym sirupem? To je asi blby, tam jsou konzervanty. Nebo najit dzus bez konzervantu?
Připojit reakci
         

Uchování opakování kvašení turbokvasnic


vyslouzil (17000) - xxx.xxx.11.118 (?)
11.12.2018 8:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Neřešte sirupy. Okyselte kyselinou - mléčnou, fosforečnou, sírovou

Připojit reakci
         

Uchování opakování kvašení turbokvasnic


Standa_HK_ (1139) - xxx.xxx.223.242 (?)
12.12.2018 1:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Turbokvasnicím je jedno, jakého původu je cukr v roztoku, ale většina nedoslazených ovocných šťáv a dření nedosahuje optimální cukernatosti pro plné využití jejich vlastností. Druhou věcí je, že samotný cukr jim nedodá ostatní makroživiny (NPKS) a ty je možno dodat například tím, že místo živné soli použijete melasu nebo mošty. Dokyselení je dobré provádět na úpravfu pH jak minerálními kyselinami (fosforečnou, sírovou, dusičnou... mimo solné). nebo vhodnými organickými (mléčnou, jablečnou, vinou, citrónovou). Mírně okyselují i živné soli (tedy zejména složky fosforečnan amonný + síran draselný)

Jo v minulém příspěvku jsem zapoměl informaci, že ty "tekuté chlazené kvasnice" mají omezenou uchovatelnost a každé 3 měsíce je potřeba je regenerovat.

SfK

PS: citace složení živné soli
Živná sůl pro cukrové kvasy dle Vernerové Na 50l.

  • 200g    síran amonný,  /NH4/2SO4
  • 50g      hydrogenfosforečnan amonný, /NH4/2HPO4
  • 35g      síran draselný, K2SO4
  • 10g      síran hořečnatý heptahydrát, MgSO4.7H2O, (hořká sůl)
  • 5g        chlorid vápenatý dihydrát, CaCl2.2H2O
  • 5g        chlorid sodný, NaCl
  • 10g      kvasničný autolyzát

Takže 315g živin/50l kvasu, t.j. 6,3g/1l

Připojit reakci
            

Uchování opakování kvašení turbokvasnic


Michal V (14) - xxx.xxx.234.148 (?)
12.12.2018 12:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
To mnozstvo zivnej soli asi plati pri kvaseni cukrovych roztokov? Do ovocnych kvasov sa predavaju (aspon tie bezne dostupne) v mnozstve asi 10g na 50l kvasu... co mi v porovnani s tymto pride len ako kozmeticka uprava - 315g vs. 10 g Ale nijako nespochybnujem to davkovanie do cukrovych roztokov, ktore bolo stanovene znalcami len mi pride ze normalny kvas alebo must nemoze nikdy obsahovat 6g mineralov v 1 litri a aj tak zkvasi. Ale ani nema tolko cukru, takze mozno preto to extremne davkovanie mineralov...
Připojit reakci
               

Uchování opakování kvašení turbokvasnic


vyslouzil (17000) - xxx.xxx.92.38 (?)
12.12.2018 12:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nemůže být ten rozpis Vernerové dimenzován na 500 litrů? Copak je možné 315 g - to je bezmála třetina kilogramu - nasypat do padesátilitrové konve?  Tomu dávkování se mi nechce věřit
   Jen pro připomenutí, ovocné kvasy, šťávy, vína spolehlivě kvasí i bez přidání solí (i kvasinek). Tím nepopírám, že jsou prospěšné.

Připojit reakci
                  

Uchování opakování kvašení turbokvasnic


host - xxx.xxx.1.125 (?)
12.12.2018 13:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

"Deslik živná sůl"

Rafael

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Ochutnávka Radimov623.3.20191156
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?5123.3.201926198
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20193740
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019485
Parciální fermentace518.3.2019755
Ananasový kvas214.3.2019385
Kvas z mirabelek2011.3.201912117
Kvasenie a palenie manga710.3.2019790
Dřinka - použití229.3.201929011
Destilace - základní dotazy497.3.201913215
Test na metanol8025.2.201985455
3D pálení2323.2.20193381
Turbo kvasnice3423.2.20196157
Palenka z datli?623.2.20195325
Koupě automatické pálenice 11021.2.201933902
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201914742
Posudzovanie ovocného kvasu717.2.20191361
Odpeckovač317.2.2019582
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20191872
Kvas přes zimu1012.2.20192068
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201918647
Kvasná zátka1611.2.201911220
Pálenka z melasy207.2.20192524
Zápach v trnkovici po lihu67.2.2019924
Škrábavost pálenky464.2.201957460
Aroma slivovice352.2.20198743
Destilát z piva a vína121.2.201912799
Kolko odobrat metylalkoholu6631.1.2019103034
Ředění slivovice629.1.20195636
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1629.1.20198695
Cukr626.1.20191522
Umístění palírny3918.1.20195680
Chut po siře318.1.2019699
Jblkový kvas (druhák)918.1.20192377
Délka prokvašení kdoulového kvasu413.1.20191208
Využití zbytku po pálení jablečného moštu111.1.2019605
Destilovať v medi, alebo antikore2110.1.201918555
Automaticka palirna ovoce 28.1.20191153
Síření sudů25.1.2019609
Pálenka z dýně584.1.201951359
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Generátor kouře18.3.2019
Uzení masa studeným kouřem18.3.2019
Dehtování18.3.2019
Dehtování16.3.2019
Jake drevo15.3.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů