Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Uchování opakování kvašení turbokvasnic

Stránky: 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   

Uchování opakování kvašení turbokvasnic


host - xxx.xxx.46.152 (?)
8.12.2018 20:43, počet návštěv: 2559
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Povedlo se vám někomu znovu rozjet turbokvasnice? Nebo je aspoň založit stylem, že založíte jen trošek v misce a po pár hodinách použijete do kanystru, demižónu? Zakládal jsem 2x 20l z jednoho pytlíku a jely fenomenálně. Akorát je to s poštovným furt strašně drahý. Nebo opačný dotaz. Má někdo představu, jaké je minimální množství kvasinek pro 10l kvasu?
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Uchování opakování kvašení turbokvasnic


host - xxx.xxx.50.166 (?)
8.12.2018 22:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Určitě by to šlo. Každý živý míkroorganizmus se ochotně množí. Samozřejmě jen pro něj vhodných podmínkách.
Ale efektivně to doma dělat asi není moc jednoduché..
(Jak jinak by taky přežil a mohl se komerčně prodávat, že?)
Otázkou, ale je co jsou ty Turbokvasinky zač?
Umělí geneticky vytvoření "Terminátoři" cukrů?
Nevěřím tomu!

Myslím si, že je to jen výběr těch vůči alkoholu nejodolnějších klonů z "obyčejných" Saccharomyces cerevisiae, pekářských, vinných, ovocných apod.
Doplněných v doporučeném balení a dávkování se spoustou minerálních živin a tak.
Beru to jako marketing protože když se do kvasu přidá velké množství živin, udělají se jim vhodné prostředí a přidá se tam velká násada obyčejných pekařských kvasnic, tak dokáží skoro totéž...
(Teda pokud nebudou "trápeny" nízkou teplotou a nevhodným prostředím..).

Rafael.

Připojit reakci
      

Uchování opakování kvašení turbokvasnic


host - xxx.xxx.46.152 (?)
8.12.2018 23:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Souhlasím, že to nejspíš budou jen vyselektované kmeny s vyšší tolerancí k alkoholu a rychlejší pracovitostí. Co jiného by taky mělo smysl prodávat jako turbokvasnice? Bohužel ta jejich tolerance způsobuje, že tím, jak dojdou do maxima, nezůstane při té koncentraci v sedimentů již nic živého. A když se na začátku odebere vzorek do ledničky, nejspíš v lednici stejně pokračují a opět se zahubí alkoholem. Na rozdíl od běžných kvasnic, tyhle ZVEDNOU a udržují vysokou teplotu kvasu. Musíte to chladit aspoň pruvanem, jinak samy sebe uvaří. 2x 20l kvasu zvedlo teplotu ve špajzu o 3°. Tak v něčem být jiné musí. Pytlík prodávaný na 24 l jsem rozdělil na 2x 20 a přes to se chovaly takhle. Bublatory skoro nestihaly. Za 6 dní vykvaseno. Už vůně kvasu spíš jak po první destilaci. Jde o to, na kolik dávek je možno je ještě rozdělit bez ztráty efektu.
Připojit reakci
   

Uchování opakování kvašení turbokvasnic


Standa_HK_ (1108) - xxx.xxx.223.242 (?)
9.12.2018 23:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nejprve k druhé části tématu. Ano, udělat očkovací zákvas, který se rovnoměrně rozdělí do vícero "výrobních" nádob je tradiční a spolehlivá metoda. Inspirovat by Vás mohla i výroba základního vína pro sherry, kdy se vede kvasná kultura nepřetržitě a vždy se o naočkování kvasinkami stará vrchní vrstva sudů ze tří. Z té se do níže položené vrstvy stočí 2/3 obsahu (to mezi kalem a flórem) a úbytek se doplní novým moštem.

Na druhou čás dotazu v úvodu příspěvku o znovurozjetí kvasinek z kalů je trochu potřeba pochopit systém růstu a množení sacharomycet. Možná více inspirace najdete na fótech o vedení chlebového kvásku nebo o pěstování houby Kombucha, ale princip je stejný. Pro vedení a uchovávání živé kultury je potřeba ji mít stále ve fázi růstu a nikoliv ve stavu po stagnaci (hranicí mezi růstem a stagnací je fáze pravého "burčáku"). Pokud chcete pak kvasinky zastavit pro další skladování, je nejlepší metodou zvýšní koncentrace cukru v "kvásku" (zákvasu) nad 50% a postupné snížení teploty pod 12°C. Po rozředění "sirupu"  na cca 20°Bx a zvýšení teploty na 22°C by se to mělo znovu rozjet. Prakticky tedy koupíte sáček, kde v návodu je psáno, že jej máte rozmíchat do startovacího roztoku připraveného z 2 l vody 300 g cukru a litru kyselé ovocné šťávy o 15°Bx. Dostanete tak 3 litry kvásku o 15°Bx. Když se to rozjede, tak můžete 4 půllitrové díly dát do dvoulitrových sklenic a doplnit čerstvým moštem o 15-20°Bx o 2/3 na 1,5 litru. Zbylý litr rozdělíte po deckách do půllitrovek, přdáte deci 20°Bx moštu Jakmile se při pokojové teplotě kvásek v půllitrovce rozjede, přidáte 2g kyseliny vinné (nebo jablečné) a 250 g cukru (sacharózy, glukózy nebo fruktózy). Poté tak hodinku počkáte, než se cukr rozpustí (můžete pomoci protřepáním) a uložíte do chladničky). Vzniklé cca 3 dl "tekutých chlazených kvasnic" pak můžete použít místo jednoho kupovaného sáčku v úvodu příkladu. Ty nechlazené v dvoulitrovkách pak použijete každý na 15-25 litrů mače. Přitom, dokud je mač ve fázi před vrcholem fáze "burčáku", vždy jej můžete rozdělit na třetiny a ke každé třetině přidat 2/3 čerstvého moštu. Nikdy nepoužívejte samotný cukerný roztok, ale roztok okyselený a doplněný o ostatní živiny (univerzální výživou je pak pasterovaný jablečnorybízový mošt doslazený na 20°Bx).

SfK.

Obrázky:

Připojit reakci
      

Uchování opakování kvašení turbokvasnic


host - xxx.xxx.42.24 (?)
11.12.2018 0:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Supr. Dik za podrobný návod. Vyzkouším. Jen jeste dotaz. Turbokvasnice jsou naopak nabízené do cukerného roztoku. A píšou, že ke kvašení ovoce jsou nevhodné. Přes to živný roztok kyselit? Ono je fakt, že nevíme, co je s nimi v pytlíku. Já jsem mezi tím zkusil zalozit: Jsou prodávané pytlik na 24L, v nich 8 kg cukru. Já jsem dal do petky litr vody 28°C, ctvrt kila cukru a kav lžičku kvasnic (cca 5℅ pytliku) Behem par minut cca 5cm pěny, rekl bych ze se petka jeste zahřála. Cca po 2h pěna spadla, viditelně kvasilo. Nez jsem pripravil kanystr s roztokem, ubehlo 3h od zalozeni. Rozmichal jsem. V ne vecer. Dnes rano uz bublalo sem tam. Ted uz bubla rychleji nez zalozeno ve stredu drozdim. Zatim to ale neni to, co origo turbo. Okyselit mozno koupenym sirupem? To je asi blby, tam jsou konzervanty. Nebo najit dzus bez konzervantu?
Připojit reakci
         

Uchování opakování kvašení turbokvasnic


vyslouzil (16898) - xxx.xxx.11.118 (?)
11.12.2018 8:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Neřešte sirupy. Okyselte kyselinou - mléčnou, fosforečnou, sírovou

Připojit reakci
         

Uchování opakování kvašení turbokvasnic


Standa_HK_ (1108) - xxx.xxx.223.242 (?)
12.12.2018 1:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Turbokvasnicím je jedno, jakého původu je cukr v roztoku, ale většina nedoslazených ovocných šťáv a dření nedosahuje optimální cukernatosti pro plné využití jejich vlastností. Druhou věcí je, že samotný cukr jim nedodá ostatní makroživiny (NPKS) a ty je možno dodat například tím, že místo živné soli použijete melasu nebo mošty. Dokyselení je dobré provádět na úpravfu pH jak minerálními kyselinami (fosforečnou, sírovou, dusičnou... mimo solné). nebo vhodnými organickými (mléčnou, jablečnou, vinou, citrónovou). Mírně okyselují i živné soli (tedy zejména složky fosforečnan amonný + síran draselný)

Jo v minulém příspěvku jsem zapoměl informaci, že ty "tekuté chlazené kvasnice" mají omezenou uchovatelnost a každé 3 měsíce je potřeba je regenerovat.

SfK

PS: citace složení živné soli
Živná sůl pro cukrové kvasy dle Vernerové Na 50l.

  • 200g    síran amonný,  /NH4/2SO4
  • 50g      hydrogenfosforečnan amonný, /NH4/2HPO4
  • 35g      síran draselný, K2SO4
  • 10g      síran hořečnatý heptahydrát, MgSO4.7H2O, (hořká sůl)
  • 5g        chlorid vápenatý dihydrát, CaCl2.2H2O
  • 5g        chlorid sodný, NaCl
  • 10g      kvasničný autolyzát

Takže 315g živin/50l kvasu, t.j. 6,3g/1l

Připojit reakci
            

Uchování opakování kvašení turbokvasnic


Michal V (14) - xxx.xxx.234.148 (?)
12.12.2018 12:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
To mnozstvo zivnej soli asi plati pri kvaseni cukrovych roztokov? Do ovocnych kvasov sa predavaju (aspon tie bezne dostupne) v mnozstve asi 10g na 50l kvasu... co mi v porovnani s tymto pride len ako kozmeticka uprava - 315g vs. 10 g Ale nijako nespochybnujem to davkovanie do cukrovych roztokov, ktore bolo stanovene znalcami len mi pride ze normalny kvas alebo must nemoze nikdy obsahovat 6g mineralov v 1 litri a aj tak zkvasi. Ale ani nema tolko cukru, takze mozno preto to extremne davkovanie mineralov...
Připojit reakci
               

Uchování opakování kvašení turbokvasnic


vyslouzil (16898) - xxx.xxx.92.38 (?)
12.12.2018 12:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nemůže být ten rozpis Vernerové dimenzován na 500 litrů? Copak je možné 315 g - to je bezmála třetina kilogramu - nasypat do padesátilitrové konve?  Tomu dávkování se mi nechce věřit
   Jen pro připomenutí, ovocné kvasy, šťávy, vína spolehlivě kvasí i bez přidání solí (i kvasinek). Tím nepopírám, že jsou prospěšné.

Připojit reakci
                  

Uchování opakování kvašení turbokvasnic


host - xxx.xxx.1.125 (?)
12.12.2018 13:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

"Deslik živná sůl"

Rafael

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Škrábavost pálenky4119.1.201952690
Umístění palírny3918.1.20194125
Jablkovy kvas meranie cukru6218.1.201911025
Chut po siře318.1.2019329
Jblkový kvas (druhák)918.1.20191711
3D pálení215.1.2019660
Délka prokvašení kdoulového kvasu413.1.2019828
Destilace - základní dotazy4811.1.201910617
Pálenka z melasy1611.1.20191419
Aroma slivovice3411.1.20196265
Využití zbytku po pálení jablečného moštu111.1.2019268
Destilovať v medi, alebo antikore2110.1.201917036
Test na metanol578.1.201977902
Automaticka palirna ovoce 28.1.2019609
Kvas přes zimu36.1.2019709
Síření sudů25.1.2019327
Kolko odobrat metylalkoholu655.1.201998337
Pálenka z dýně584.1.201949601
Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?232.1.20194734
Koupě automatické pálenice 1042.1.201928375
Slivovice vs. calvados2281.1.2019337626
Cukr51.1.2019748
Cukr nebo med?151.1.20192743
Ukončení destilace + ředění930.12.20182439
Stojanek na cedění kvasu 1430.12.20182301
Zapach dymu429.12.2018710
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?4226.12.201822312
Švestkový kvas - bílá plíseň 2624.12.20184841
Kotel na pálení destilátu621.12.20183578
Domácí pálení - danový přestupek nebo už trestný čin?2219.12.201844821
Pálenka z moštu4319.12.201814595
Uchování opakování kvašení turbokvasnic2116.12.20182560
Zápach pálenky816.12.20181527
Třešně, přeslazený kvas, doba kvašení, kdy pálit?1414.12.20183481
Mišpule610.12.20187722
Kvas ze švestek "na pokračování"419.12.20189925
Turbo kvasnice328.12.20184760
Ananasovice, pomerančovice164.12.201812617
Domácí pálenice174.12.20186726
Jednokotlová destilácia s deflegmátorom52.12.20181906
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Šunka bez rychlosolí21.1.2019
Uzení masa20.1.2019
Uzení masa20.1.2019
Uzení masa19.1.2019
Uzení masa19.1.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů