Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Uchování opakování kvašení turbokvasnic

Stránky: 1, 2   

Uchování opakování kvašení turbokvasnic


host - xxx.xxx.46.152 (?)
8.12.2018 20:43, počet návštěv: 3905
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Povedlo se vám někomu znovu rozjet turbokvasnice? Nebo je aspoň založit stylem, že založíte jen trošek v misce a po pár hodinách použijete do kanystru, demižónu? Zakládal jsem 2x 20l z jednoho pytlíku a jely fenomenálně. Akorát je to s poštovným furt strašně drahý. Nebo opačný dotaz. Má někdo představu, jaké je minimální množství kvasinek pro 10l kvasu?
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Uchování opakování kvašení turbokvasnic


host - xxx.xxx.50.166 (?)
8.12.2018 22:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Určitě by to šlo. Každý živý míkroorganizmus se ochotně množí. Samozřejmě jen pro něj vhodných podmínkách.
Ale efektivně to doma dělat asi není moc jednoduché..
(Jak jinak by taky přežil a mohl se komerčně prodávat, že?)
Otázkou, ale je co jsou ty Turbokvasinky zač?
Umělí geneticky vytvoření "Terminátoři" cukrů?
Nevěřím tomu!

Myslím si, že je to jen výběr těch vůči alkoholu nejodolnějších klonů z "obyčejných" Saccharomyces cerevisiae, pekářských, vinných, ovocných apod.
Doplněných v doporučeném balení a dávkování se spoustou minerálních živin a tak.
Beru to jako marketing protože když se do kvasu přidá velké množství živin, udělají se jim vhodné prostředí a přidá se tam velká násada obyčejných pekařských kvasnic, tak dokáží skoro totéž...
(Teda pokud nebudou "trápeny" nízkou teplotou a nevhodným prostředím..).

Rafael.

Připojit reakci
      

Uchování opakování kvašení turbokvasnic


host - xxx.xxx.46.152 (?)
8.12.2018 23:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Souhlasím, že to nejspíš budou jen vyselektované kmeny s vyšší tolerancí k alkoholu a rychlejší pracovitostí. Co jiného by taky mělo smysl prodávat jako turbokvasnice? Bohužel ta jejich tolerance způsobuje, že tím, jak dojdou do maxima, nezůstane při té koncentraci v sedimentů již nic živého. A když se na začátku odebere vzorek do ledničky, nejspíš v lednici stejně pokračují a opět se zahubí alkoholem. Na rozdíl od běžných kvasnic, tyhle ZVEDNOU a udržují vysokou teplotu kvasu. Musíte to chladit aspoň pruvanem, jinak samy sebe uvaří. 2x 20l kvasu zvedlo teplotu ve špajzu o 3°. Tak v něčem být jiné musí. Pytlík prodávaný na 24 l jsem rozdělil na 2x 20 a přes to se chovaly takhle. Bublatory skoro nestihaly. Za 6 dní vykvaseno. Už vůně kvasu spíš jak po první destilaci. Jde o to, na kolik dávek je možno je ještě rozdělit bez ztráty efektu.
Připojit reakci
   

Uchování opakování kvašení turbokvasnic


Standa_HK_ (1165) - xxx.xxx.223.242 (?)
9.12.2018 23:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nejprve k druhé části tématu. Ano, udělat očkovací zákvas, který se rovnoměrně rozdělí do vícero "výrobních" nádob je tradiční a spolehlivá metoda. Inspirovat by Vás mohla i výroba základního vína pro sherry, kdy se vede kvasná kultura nepřetržitě a vždy se o naočkování kvasinkami stará vrchní vrstva sudů ze tří. Z té se do níže položené vrstvy stočí 2/3 obsahu (to mezi kalem a flórem) a úbytek se doplní novým moštem.

Na druhou čás dotazu v úvodu příspěvku o znovurozjetí kvasinek z kalů je trochu potřeba pochopit systém růstu a množení sacharomycet. Možná více inspirace najdete na fótech o vedení chlebového kvásku nebo o pěstování houby Kombucha, ale princip je stejný. Pro vedení a uchovávání živé kultury je potřeba ji mít stále ve fázi růstu a nikoliv ve stavu po stagnaci (hranicí mezi růstem a stagnací je fáze pravého "burčáku"). Pokud chcete pak kvasinky zastavit pro další skladování, je nejlepší metodou zvýšní koncentrace cukru v "kvásku" (zákvasu) nad 50% a postupné snížení teploty pod 12°C. Po rozředění "sirupu"  na cca 20°Bx a zvýšení teploty na 22°C by se to mělo znovu rozjet. Prakticky tedy koupíte sáček, kde v návodu je psáno, že jej máte rozmíchat do startovacího roztoku připraveného z 2 l vody 300 g cukru a litru kyselé ovocné šťávy o 15°Bx. Dostanete tak 3 litry kvásku o 15°Bx. Když se to rozjede, tak můžete 4 půllitrové díly dát do dvoulitrových sklenic a doplnit čerstvým moštem o 15-20°Bx o 2/3 na 1,5 litru. Zbylý litr rozdělíte po deckách do půllitrovek, přdáte deci 20°Bx moštu Jakmile se při pokojové teplotě kvásek v půllitrovce rozjede, přidáte 2g kyseliny vinné (nebo jablečné) a 250 g cukru (sacharózy, glukózy nebo fruktózy). Poté tak hodinku počkáte, než se cukr rozpustí (můžete pomoci protřepáním) a uložíte do chladničky). Vzniklé cca 3 dl "tekutých chlazených kvasnic" pak můžete použít místo jednoho kupovaného sáčku v úvodu příkladu. Ty nechlazené v dvoulitrovkách pak použijete každý na 15-25 litrů mače. Přitom, dokud je mač ve fázi před vrcholem fáze "burčáku", vždy jej můžete rozdělit na třetiny a ke každé třetině přidat 2/3 čerstvého moštu. Nikdy nepoužívejte samotný cukerný roztok, ale roztok okyselený a doplněný o ostatní živiny (univerzální výživou je pak pasterovaný jablečnorybízový mošt doslazený na 20°Bx).

SfK.

Obrázky:

Připojit reakci
      

Uchování opakování kvašení turbokvasnic


host - xxx.xxx.42.24 (?)
11.12.2018 0:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Supr. Dik za podrobný návod. Vyzkouším. Jen jeste dotaz. Turbokvasnice jsou naopak nabízené do cukerného roztoku. A píšou, že ke kvašení ovoce jsou nevhodné. Přes to živný roztok kyselit? Ono je fakt, že nevíme, co je s nimi v pytlíku. Já jsem mezi tím zkusil zalozit: Jsou prodávané pytlik na 24L, v nich 8 kg cukru. Já jsem dal do petky litr vody 28°C, ctvrt kila cukru a kav lžičku kvasnic (cca 5℅ pytliku) Behem par minut cca 5cm pěny, rekl bych ze se petka jeste zahřála. Cca po 2h pěna spadla, viditelně kvasilo. Nez jsem pripravil kanystr s roztokem, ubehlo 3h od zalozeni. Rozmichal jsem. V ne vecer. Dnes rano uz bublalo sem tam. Ted uz bubla rychleji nez zalozeno ve stredu drozdim. Zatim to ale neni to, co origo turbo. Okyselit mozno koupenym sirupem? To je asi blby, tam jsou konzervanty. Nebo najit dzus bez konzervantu?
Připojit reakci
         

Uchování opakování kvašení turbokvasnic


vyslouzil (17100) - xxx.xxx.11.118 (?)
11.12.2018 8:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Neřešte sirupy. Okyselte kyselinou - mléčnou, fosforečnou, sírovou

Připojit reakci
         

Uchování opakování kvašení turbokvasnic


Standa_HK_ (1165) - xxx.xxx.223.242 (?)
12.12.2018 1:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Turbokvasnicím je jedno, jakého původu je cukr v roztoku, ale většina nedoslazených ovocných šťáv a dření nedosahuje optimální cukernatosti pro plné využití jejich vlastností. Druhou věcí je, že samotný cukr jim nedodá ostatní makroživiny (NPKS) a ty je možno dodat například tím, že místo živné soli použijete melasu nebo mošty. Dokyselení je dobré provádět na úpravfu pH jak minerálními kyselinami (fosforečnou, sírovou, dusičnou... mimo solné). nebo vhodnými organickými (mléčnou, jablečnou, vinou, citrónovou). Mírně okyselují i živné soli (tedy zejména složky fosforečnan amonný + síran draselný)

Jo v minulém příspěvku jsem zapoměl informaci, že ty "tekuté chlazené kvasnice" mají omezenou uchovatelnost a každé 3 měsíce je potřeba je regenerovat.

SfK

PS: citace složení živné soli
Živná sůl pro cukrové kvasy dle Vernerové Na 50l.

  • 200g    síran amonný,  /NH4/2SO4
  • 50g      hydrogenfosforečnan amonný, /NH4/2HPO4
  • 35g      síran draselný, K2SO4
  • 10g      síran hořečnatý heptahydrát, MgSO4.7H2O, (hořká sůl)
  • 5g        chlorid vápenatý dihydrát, CaCl2.2H2O
  • 5g        chlorid sodný, NaCl
  • 10g      kvasničný autolyzát

Takže 315g živin/50l kvasu, t.j. 6,3g/1l

Připojit reakci
            

Uchování opakování kvašení turbokvasnic


Michal V (14) - xxx.xxx.234.148 (?)
12.12.2018 12:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
To mnozstvo zivnej soli asi plati pri kvaseni cukrovych roztokov? Do ovocnych kvasov sa predavaju (aspon tie bezne dostupne) v mnozstve asi 10g na 50l kvasu... co mi v porovnani s tymto pride len ako kozmeticka uprava - 315g vs. 10 g Ale nijako nespochybnujem to davkovanie do cukrovych roztokov, ktore bolo stanovene znalcami len mi pride ze normalny kvas alebo must nemoze nikdy obsahovat 6g mineralov v 1 litri a aj tak zkvasi. Ale ani nema tolko cukru, takze mozno preto to extremne davkovanie mineralov...
Připojit reakci
               

Uchování opakování kvašení turbokvasnic


vyslouzil (17100) - xxx.xxx.92.38 (?)
12.12.2018 12:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nemůže být ten rozpis Vernerové dimenzován na 500 litrů? Copak je možné 315 g - to je bezmála třetina kilogramu - nasypat do padesátilitrové konve?  Tomu dávkování se mi nechce věřit
   Jen pro připomenutí, ovocné kvasy, šťávy, vína spolehlivě kvasí i bez přidání solí (i kvasinek). Tím nepopírám, že jsou prospěšné.

Připojit reakci
                  

Uchování opakování kvašení turbokvasnic


host - xxx.xxx.1.125 (?)
12.12.2018 13:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

"Deslik živná sůl"

Rafael

Připojit reakci
                     

Uchování opakování kvašení turbokvasnic


vyslouzil (17100) - xxx.xxx.92.238 (?)
12.12.2018 18:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nojo, ale je trochu rozdíl, jestli kvasíme ovoce nebo medovinu či cukr. Proč je ovoce zdravé? Protože obsahuje vitamíny a minerály. Všechny popsané prvky jsou navíc bohatě a levně dostupné v každém kombinovném minerálním hnojivu. A v případě rozpustných - např. Kristalonu - se nemusíme ani obávat zbytečných balastů. Přidáme-li trochu Thiaminu či B-komplex, mají kvasinky úplně všechno. Kdo má peněz nazbyt, nechť do kvasu, co navíc zůstane ve vařáku - vymýšlí a shání turbo živné soli. 

Připojit reakci
                        

Uchování opakování kvašení turbokvasnic


Standa_HK_ (1165) - xxx.xxx.223.242 (?)
12.12.2018 20:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rafael správně uvedl jeden ze zdrojů, kde je citace uvedena. Obecně ale je potřeba živné soli vždy menší, protože při pomalejším kvasném procesu mladé kvasinky použijí makroprvky získané z autolýzy odumřelých "spolubojovnic". Zajímavé je, jak potřebu Thiaminu či B-komplexu (a mikroprvků) rozpis obešel tím, že dal "10g kvasničný autolyzát" (tedy kal z odumřelých kvasinek a taktéž to, co se zakladateli vlákna nepodařilo rozjet).

Znovu se vrátím k tomu postupu u sherry a myšlence že budete táhnout kontinuální kvasný proces tak, že z kvasného tanku stáhnete 2/3 alkoholový střed a nahradíte ho mladým cukerným roztokem s mírným přídavkem organické kyseliny. Minerální látky Vám zůstanou v kalovém autolyzátu a při vžasném stáčení i dost živé očkovací kultury. Tj. stáčet budete při cca 12% vol. a zbytkový cukr dokvasíte v druhé sadě demižónů až do úplného zastavení.

SfK.

Připojit reakci
                        

Uchování opakování kvašení turbokvasnic


Marek-TT (494) - xxx.xxx.235.1 (?)
13.12.2018 19:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Všechny popsané prvky jsou navíc bohatě a levně dostupné v každém kombinovném minerálním hnojivu.

To je bežná prax vo veľkovýrobe a hnojivo ani nemusí byť komplexné. Bohate postačí obyčajná močovina ako zdroj dusíka, ktorú dokážu kvasinky perfektne využiť. A prečo práve močovina? No lebo je lacná, dostupná a dobre rozpustná vo vode. Thiamin a B-komplex sú zbytočné aditíva, ktoré prinesú len minimálny efekt.

Připojit reakci
                           

Uchování opakování kvašení turbokvasnic


Standa_HK_ (1165) - xxx.xxx.223.242 (?)
13.12.2018 22:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

,,, močovina se přidává jako živná sůl pouze při mléčném kvašení. Protože ale cílem není proces kvašení, nýbrž etanol, tak je potřeba aby soli udržovaly správné pH a tudíž využíváme toho, že soli od minerálních kyselin se tvoří i s amonným iontem.

SfK.

Připojit reakci
                           

Uchování opakování kvašení turbokvasnic


Marek-TT (494) - xxx.xxx.235.1 (?)
15.12.2018 19:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

...močovina se přidává jako živná sůl pouze při mléčném kvašení.

Možné to je, no pridáva sa aj pri kvasení, kde je cieľom produkcia etanolu. Vedel by som Vám hneď teraz menovať 2 veľké priemyselné liehovary, ktoré používajú močovinu ako zdroj dusíka pri nemliečnom kvasení.

Protože ale cílem není proces kvašení, nýbrž etanol, tak je potřeba aby soli udržovaly správné pH...

V laboratórnych podmienkach sa soli využívajú na pufrovanie reakčnej zmesi, aby bolo čo možno najdlhšie zabezpečené optimálne pH. V bežných podmienkach som sa s tým nestretol. Kvasinky sú, čo sa pH týka, veľmi flexibilné a dokážu sa vysporiadať so širokým rozsahom pH.

Připojit reakci
                           

Uchování opakování kvašení turbokvasnic


Standa_HK_ (1165) - xxx.xxx.228.253 (?)
15.12.2018 20:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano, v průmyslové produkci asi bude ekonomicky výhodnější v řízeném procesu dávkovat NPKS po nejlevnějších složkách, zejména pokud některé veličiny je možné měřit i kontinuálně.

Ale právě v amatérských podmínkách je lepší k drahým "turbokvasnicím" používat něco, co se chová jako "živný pufr". Při daném dávkování je rozdíl v ceně zanedbatelný proti investici do malobalení očkovací kultury. Neříkám, že by to kvasinky nezvládly, ale optimálního výsledku dosáhnou jen pokud pracují v oblasti metabolického optima. Právě na vysunutí z metabolického optima předávkováním cukru se dosáhne zastavení jejich růstu bez toho, aby odumřely a podlehhly autolýze na kvasničný kal.

SfK.

Připojit reakci
                           

Uchování opakování kvašení turbokvasnic


host - xxx.xxx.56.59 (?)
15.12.2018 21:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

"...Kvasinky sú, čo sa pH týka, veľmi flexibilné a dokážu sa vysporiadať so širokým rozsahom pH."

Přesná hodnota pH pro kvašení je dosti diskutabilní. V
literatuře se doporučuji velká rozmezí a každý tvrdí něco jiného. Obecně platí:
Pro kvasinky je nejvhodnější jen mírně kyselé prostředí. Jsou nejaktivnější při pH 4 – 6!
Acidorezistentní kvasinky snášejí pH až 2,5. Pro srovnání, vinné mošty mají obvykle hodnotu pH 3,0 – 3,5. Proto se v literatuře uvádí tak široký rozsah pH. Musíte se rozhodnout podle druhu kvasu, jestli jim chcete připravit ideální podmínky, např. kvasy z cukru a obilovin anebo větším snížením pH omezit nebezpečí zoctovatění u kvasů z ovoce které kvasí déle a jinak. Hlavně u třešní, hrušek atd. které obsahují kyselin velmi málo. Proto se taky zdají sladké i když cukrů moc neobsahují... A protože obsahují cukrů málo jsou kvasy z nich málo lihovité a tím pádem náchylné k zoctovatění a podobným nemocem. O potřebách kvasinek to tedy není, jen o tom aby se vytvořilo prostředí které množení a činnost škodlivých patogenů omezuje.
(Trochu jiná je situace při ztekucování a zcukřování škrobovin. Tam je fact dobré doporučované, pro enzymy vhodné, pH dodržet!)!!!

V této souvislosti je třeba taky vzít v úvahu, že stupnice pH je logaritmická, že je sestavena tak, že např. pH 3 je 10x kyselejší než pH 4, tedy 100x kyselejší než pH 5 a 1000x než pH 6!

Rafael.

Připojit reakci
                           

Uchování opakování kvašení turbokvasnic


Marek-TT (494) - xxx.xxx.235.1 (?)
15.12.2018 21:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslím si, že v tom rozsahu pH 3-6 sa pohybuje drvivá väčšina substrátov pre kvasinky, či už ovocných alebo škrobnatých.  Pri škrobovinách sa pH zápary vstupujúcej do kvasných nádrží pohybuje v rozsahu 5-6, optimálne okolo 5,5. Vykvasená zápara má potom hodnotu pH niečo málo pod 4. Preto možno konštatovať, že kvasinky budú takmer vždy v optimálnom pH, ak sa samozrejme nebavíme o extrémnych prípadoch.

Připojit reakci
                           

Uchování opakování kvašení turbokvasnic


host - xxx.xxx.56.59 (?)
15.12.2018 22:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Marek-TT:
a proto si myslím, že i ta extrémní výkonnost Turbo kvasnic je založená hlavně na jejích extrémní násadě a množství živin k ním přidaným.
A taky trochu na doporučované teplotě. Nějaká kyselost kvasného roztoku, jeho pH, myslím, že je podružná.
*
Ale a a tím jsem se nikdy netajil, nemám s nimi praktické zkušenosti. Přišly mi vždy jen jako takový nějaký marketing a silně předražené a navíc jsem pro ně v mých podmínkách nenašel - vzhledem k ceně, využití.
*
Jen by mě zajímalo jak jsou baleny? Ty živiny jsou v jednom sáčku s nimi nebo zvlášť?
Anebo, což si vůbec nemyslím, tam jsou jen ONY?
(I když ve velmi suchém stavu by se to tam snést mohlo...).

Rafael.

Připojit reakci
                           

Uchování opakování kvašení turbokvasnic


Marek-TT (494) - xxx.xxx.235.1 (?)
16.12.2018 20:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdieľam podobný názor, aj keď tiež nemám osobnú skúsenosť s turbo kvasinkami, to musím na rovinu priznať. Asi preto, že som doteraz nemal potrebu ich použiť. Na predpony typu turbo, mega, super, hyper, extra, atď som celkom alergický a pre istotu vždy zbystrím pozornosť. Skôr si myslím a doteraz sa mi to aj vždy potvrdilo, že "klasické" kvasinky dokážu odviesť výbornú prácu pri štandardných kvasných podmienkach.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Domácí ořechovice11124.6.2019197440
Kvas z mandarinek1923.6.20191885
Zapach dymu623.6.20191411
Z ceho udelat visnovku1322.6.20191109
borovička717.6.201919950
Slivovice jak poznat archív109.6.20199821
Malinovice, Banánovice, Melounovice177.6.201927085
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni730.5.20191256
Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty2730.5.201934865
Pálenka z mladých smrčků230.5.2019885
Turbo kvasnice3519.5.20198007
Palenka z exotickeho ovoce1012.5.201921325
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?544.5.201930168
Pálenka zo sorbitolu61.5.2019975
Škrábavost pálenky4727.4.201960751
Archivace slivovice427.4.2019800
Jak rychle vypeckovat švestky423.4.2019692
destilační přístroj104915.4.20191428790
Lze využít drtič větví i na ovoce?2912.4.201948783
Zápach v trnkovici po lihu86.4.20191718
Délka prokvašení kdoulového kvasu74.4.20191872
Aroma slivovice364.4.201910738
Palenka z datli?92.4.20196140
Ochutnávka Radimov623.3.20191835
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20194619
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019908
Parciální fermentace518.3.20191181
Ananasový kvas214.3.2019839
Kvas z mirabelek2011.3.201913406
Kvasenie a palenie manga710.3.20191280
Dřinka - použití229.3.201930228
Destilace - základní dotazy497.3.201915593
Test na metanol8025.2.201989105
3D pálení2323.2.20194458
Koupě automatické pálenice 11021.2.201939003
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201917178
Posudzovanie ovocného kvasu617.2.20191812
Odpeckovač317.2.20191037
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20192658
Kvas přes zimu1012.2.20192720
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Elektrická udírna z Mountfield16.6.2019
Litinový hrnec15.6.2019
Proč mi nechytají víčka?15.6.2019
Litinový hrnec15.6.2019
Elektrická udírna z Mountfield14.6.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů