Rukola: pikantní skvost z vaší zahrady

Rukola
Zdroj: www.thespruce.com

Rukola, známá také pod názvem „rocket“ nebo „roquette“, je rychle rostoucí zelená listová zelenina chladného období, která salátům dodává pikantní chuť podobnou hořčici. Ačkoli je rukola oblíbená na jídelních lístcích gurmánů, je poměrně snadné ji zasadit a vypěstovat na domácí zahrádce.

O rukole

Rukola pochází z teplejších částí Evropy – konkrétně z Itálie a podél Středozemního moře, přes Turecko až do západní Asie. Patří do čeledi hořčicovitých (Brassicaceae) a je příbuzná jiným běžným zahradním rostlinám, jako je zelí, brokolice a kapusta.

Rukolu často najdete ve směsích semen mesclun, protože roste rychle a má výraznější chuť než většina zelených rostlin. Mnoho lidí si oblíbilo její pikantní, peprnou chuť v salátech nebo jako přílohu k sendvičům. Sázejte ji brzy na jaře nebo na začátku podzimu a mladé listy můžete sklízet 6 až 8 týdnů po výsevu. Semena v chladné půdě rychle klíčí a sazenice snesou i mírný mráz, ale přesto zvažte ochranu rostlin pomocí plachet nebo krytů na řádky!

Výsadba

Rukole se nejlépe daří v dobře propustné půdě bohaté na živiny, ale snáší nejrůznější podmínky, takže je skvělou volbou pro pěstování v nádobách, na vyvýšených záhonech nebo na klasických zahradních záhonech. Dává přednost mírně kyselé půdě s pH mezi 6 a 7.

Pro dosažení nejlepších výsledků ji vysaďte na místo s plným sluncem (6 a více hodin slunečního svitu). Rukola roste i na částečném slunci, ale ne tak dobře.

Vyhněte se výsadbě rukoly na místa, kde byly nedávno vysazeny její příbuzné druhy (jiné kapustovité rostliny), protože by se zde mohli vyskytovat škůdci a choroby.

Kdy vysazovat rukolu

Semena rukoly klíčí při teplotách půdy do 4 °C, proto je vysévejte ven, jakmile je možné na jaře zpracovat půdu. Podívejte se na místní termíny mrazů. Pro podzimní nebo zimní sklizeň ji vysévejte koncem léta nebo začátkem podzimu.

Jak pěstovat rukolu

Semena rukoly můžete vysévat samostatně nebo je smíchat s jinou salátovou zeleninou do hloubky 0,6 cm a ve vzdálenosti asi 2,5 cm od sebe do řádků vzdálených 25 cm. Rukola klíčí přibližně za týden (v chladné půdě o něco déle). Klíčení urychlíte, když před výsadbou namočíte semena na několik hodin do vody. Pro pozdější průběžnou sklizeň vysévejte nová semena každé 2 až 3 týdny!

Rukola: pikantní skvost z vaší zahrady
Zdroj: www.almanac.com

Pěstování

Udržujte půdu rovnoměrně vlhkou, zejména v teplejším počasí, kdy může dojít k jejímu poléhání. (Boltování se projevuje tím, že rostlina přejde rovnou k tvorbě květů a semen, aniž by předtím vytvořila větší množství listů.) Sazenice prořežte na vzdálenost asi 6 cm od sebe a odřezky použijte na saláty. Abyste snížili tepelný stres a zabránili bolení, poskytněte teplomilným rostlinám stín.

Doporučené odrůdy

Existuje několik odrůd rukoly, které se liší ve své chuti a vzhledu. Zde jsou některé doporučené odrůdy rukoly:

  1. Apollo: Tato odrůda je oblíbená pro svou schopnost rychle růst a má výbornou chuť. Listy jsou tmavě zelené a mají pikantní aróma.
  2. Astro: Má jemné listy s výraznou chutí. Její oříšková chuť ji činí populární volbou pro saláty a sendviče.
  3. Sylvetta (Divoká rukola): Má menší, hluboce nakrájené listy a výraznou, pikantní chuť. Její chuť může být intenzivnější než u tradičních odrůd.
  4. Coltivata: Tato odrůda je tradiční a oblíbená pro své výrazné, ostré listy. Její chuť je typicky pikantní a aromatická.
  5. Dragon’s Tongue: Tato odrůda je známá svými pestrobarevnými listy, které přidávají vizuální atraktivitu do salátů. Má pikantní chuť.
  6. Rozová rukola: Tato odrůda má světle růžové listy a příjemnou, pikantní chuť. Je ideální pro ty, kteří hledají něco netradičního.
  7. Diplotaxis tenuifolia (Divočina): Tato odrůda má výraznou chuť a aromatické listy. Její divoký charakter může přidat do salátů zajímavou vrstvu chuti.

Při výběru odrůdy záleží na osobních preferencích v chuti a vzhledu. Mějte na paměti, že místní podmínky a sezonní dostupnost mohou ovlivnit dostupnost konkrétních odrůd v daném regionu.

Sklizeň

Listy rukoly chutnají nejlépe, když jsou mladé. Starší listy mohou být tužší a více kousat! Listy sklízejte, když jsou asi 2 až 3 cm dlouhé. Vytrhávejte celé rostliny nebo podle potřeby odřezávejte jednotlivé listy. Jedlé jsou i bílé květy, zkuste je přidat do salátů nebo jimi zpestřit obložení. Jakmile rostlina odkvetou, listy budou chutnat hořce.

Rukola: pikantní skvost z vaší zahrady
Zdroj: www.almanac.com

Rukola, často známá jako „rocket“ nebo „roquette“, představuje pikantní a aromatickou zeleninu, která se rychle pěstuje v chladnějším období. Pocházející z teplých částí Evropy, tato rostlina nabízí bohatou chuť podobnou hořčici a stala se oblíbenou na jídelních lístcích gurmánů.

S jejím pěstováním na domácí zahrádce není složité vyrovnat se, a to díky snadnému klíčení semen a odolnosti vůči chladnějším podmínkám. S pestrou paletou doporučených odrůd, jako jsou Apollo, Astro nebo Divoká rukola, můžete experimentovat s různými chutěmi a vizuálními efekty ve vašich salátech.

Důležité je mít na paměti vhodné podmínky pro výsadbu, od plného slunce až po vhodné pH půdy. Rukola vyniká nejen v salátech, ale i jako přídavek do sendvičů či obložených chlebíčků. S pravidelným sejíráním a udržováním vlhkosti půdy můžete dosáhnout pravidelné sklizně mladých, chutných listů a tím si užívat čerstvosti a pikantnosti této výjimečné zeleniny.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno