Turbokvasnicím je jedno, jakého původu je cukr v roztoku, ale většina nedoslazených ovocných šťáv a dření nedosahuje optimální cukernatosti pro plné využití jejich vlastností. Druhou věcí je, že samotný cukr jim nedodá ostatní makroživiny (NPKS) a ty je možno dodat například tím, že místo živné soli použijete melasu nebo mošty. Dokyselení je dobré provádět na úpravfu pH jak minerálními kyselinami (fosforečnou, sírovou, dusičnou... mimo solné). nebo vhodnými organickými (mléčnou, jablečnou, vinou, citrónovou). Mírně okyselují i živné soli (tedy zejména složky fosforečnan amonný + síran draselný)
Jo v minulém příspěvku jsem zapoměl informaci, že ty "tekuté chlazené kvasnice" mají omezenou uchovatelnost a každé 3 měsíce je potřeba je regenerovat.
SfK
PS: citace složení živné soli
Živná sůl pro cukrové kvasy dle Vernerové Na 50l.
-
200g síran amonný, /NH4/2SO4
-
50g hydrogenfosforečnan amonný, /NH4/2HPO4
-
35g síran draselný, K2SO4
-
10g síran hořečnatý heptahydrát, MgSO4.7H2O, (hořká sůl)
-
5g chlorid vápenatý dihydrát, CaCl2.2H2O
-
5g chlorid sodný, NaCl
-
10g kvasničný autolyzát
Takže 315g živin/50l kvasu, t.j. 6,3g/1l