Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Jabloně > Roubování

   << Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5...>   
         

Roubování


vyslouzil (17243) - xxx.xxx.236.1 (?)
14.3.2019 9:01, počet návštěv: 24501
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mysím si to samé co Mimmo, i když to neumím odborně doložit. Všichni staří zahradníci prováděli a učili přikládání řezných ploch tak, aby pupeny podnože a roubu stály naproti sobě. Asi to měli vysledované. 

Pročpak si začátečník nekoupí nějakou odbornou literaturu?

To je příznak dnešní doby. Odborná literatura se nečte, není na to čas - ten je třeba trávit na sociálních sítích. Hledají se instatní informace - gůgl ví všechno. Zrovna před týdnem po mně jeden kolega chtěl nějaké rouby, že si přeštěpuje stromek, jehož ovoce u něj nedozrává. Na dotaz, jestli to někdy dělal nebo má-li někoho, kdo to provede s údivem odvětil, že to není třeba, návodů je spousta.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
            

Roubování


host - xxx.xxx.168.103 (?)
14.3.2019 9:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

naprostý souhlas. Nicméně v době, kdy jsem se roubování učil, byla kromě praktických ukázek sadařů jen literatura ale žádné video, zatímco dnes je ukázek roubování tuzemských i zahraničních na youtube nepřeberné množství. Walter

Připojit reakci
            

Roubování


Petr z H (525) - xxx.xxx.112.187 (?)
14.3.2019 10:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

S tou literaturou souhlasím, co se týká nějakých rozsáhlejších a obecnějších znalostí. V tomto případě jste ale vedle - roubování je deterministická a algoritmicky velmi dobře popsatelná činnost, takže naopak perfektně poslouží právě jednoduchý postup pro konkrétní typ roubování, doplněný obrázky či ještě lépe videem. Je to mnohem praktičtější a lépe pochopitelné než studovat knihu o roubování. Člověka zajímá pouze konkrétní postup pro danou situaci, takže by stejně otočil na vhodnou stránku a tu si přečetl, tzn. to samé, co získé v mnohem podrobnější formě na internetu, dokonce z více zdrojů, a to i s podrobnými obrázky a videi.

Připojit reakci
               

Roubování


vyslouzil (17243) - xxx.xxx.92.238 (?)
14.3.2019 12:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

roubování je deterministická a algoritmicky velmi dobře popsatelná činnost

To je ta Vaše slepá víra, že všechno je na netu, co je na síti je správně a co se někomu povedlo, to má univerzální platnost. Shlédl jsem spoustu videí o roubování, často dost brutálních postupů - na kořeny, na pařez, na pahýly, do záseků... Většinou z Ameriky, subtropické Evropy, Asie, kde je jiné podnebí a kde nevědí, co je mráz. Tuzemská pak vždy z nejlepších lokalit.  Video na Youtube je zkratka, nezabývá se podrobnostmi jako stostránková kniha nebo sdílená zkušenost člověka s mnohaletou praxí v dané oblasti.

Člověka zajímá pouze konkrétní postup pro danou situaci, takže by stejně otočil na vhodnou stránku a tu si přečetl,

    To je typické pro dnešní dobu. Častá otázka studenta : Proč se to učím, když to nebudu nikdy potřebovat? Všichni to známe. Proč se mám učit o srdci, když studuju zubařinu? 
    Málokdo chce pochopit, proč se stromek stříhá a jak by pak měl růst. Pošle fotku - ukažte kde ustřihnout, víc nezajímá. 

Člověka zajímá pouze konkrétní postup...

A to je chyba. V případě neúspěchu - což bývá nezřídka - neví, proč se tak stalo. Ve videu nebylo,  jak měly vypadat rouby, kdy se měly odebrat, jak uskladnit, co s podnoží, jak pečovat o štěpovance...

Připojit reakci
                  

Roubování


Petr z H (525) - xxx.xxx.112.187 (?)
14.3.2019 13:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nevím, jak vy, ale já si nedokážu přečíst odbornou knihu tak, abych si ji zapamatoval. VŽDY to je tak, že k problematice, která mě zajímá, se musím vrátit a podrobně nastudovat. Takže si stojím za tím, že než si přečíst vágní stránku o anglické kopulaci (ano, pouhou stránku, protože kniha se věnuje celé problematice), je řádově přínosnější si přečíst články o anglické kopulaci na netu. Píše se v nich to samé, ale podrobněji rozebrané a názorně rozkreslené. + velmi názorná videa a povídání. To vám žádná kniha o roubování na jedné stránce nemůže poskytnout.

Myslím, že shazování tohoto způsobu získávání informací uváděním absurdních brutálních příkladů ze subtropické Evropy nemáte zapotřebí... vážně automaticky předpokládáte, že člověk, který preferuje tento způsob získávání informací, je nesvéprávný či méně inteligentní, aby tyto lokální specifika nebral v potaz? frown To, že jste doktor, kerý je zvyklý informace memorovat, přece neznamená, že jiným nevyhovuje jiný způsob získávání informací a práce s nimi. Prosím, odprostěte se od toho pokládat za dogma, že váš způsob vzdělávání je ten jediný správný, a jinými způsoby je zapotřebí pohrdat.

Připojit reakci
                     

Roubování


vyslouzil (17243) - xxx.xxx.236.1 (?)
14.3.2019 15:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Každý mluvíme o něčem jiném. Nesnažím se adorovat knihu jako jediný možný zdroj studia. Je úplně jedno, jestli se naučíte besedou s odborníkem, z papíru, ze sluchátek nebo z obrazovky. Mrzí mě jen, že jako mnohdy zbytečná je vnímána teorie, širší rozhled, zkušenosti, souvislosti, osobní příklad. Bohužel i kreativní myšlení.
   Jsem přesvědčen, že zahrádkářství, stejně jako umění či medicína se nedá namemorovat ani najít na internetu. Příkladem budiž jeden můj příbuzný, který kamarádovi na studentských kolejích záviděl, jak oblbuje holky kytarou a zpěvem. Začal se tedy učit na nástroj podle netu. Hrozně se divil, že mu to nehraje.
    Každý může považovat svůj způsob vzdělávání za nejlepší.   Je to můj názor, možná není správný, ale nemám důvod se od něj oprošťovat. 

Připojit reakci
                        

Roubování


host - xxx.xxx.50.141 (?)
14.3.2019 16:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

...je řádově přínosnější si přečíst články o anglické kopulaci na netu. Píše se v nich to samé, ale podrobněji rozebrané a názorně rozkreslené. + velmi názorná videa a povídání.
*
Jenže na netu je třeba se prokousat spoustou nesmyslů, bludů, polopravd a někdy přímo lží.
Zvláštní kapitolou jsou některá videa na YouTube. Tím nemyslím přímo ovocnářská, ale tak nějak všeobecně. Někdy mi to tam připadá jako přehlídka absurdit a chlubení se tím co kdo zkusil a co přežil.
Ale moc tam nelezu, tak mě berte s rezervou.
*
Naproti tomu v knihách, na přednáškách, praktických předvaděčkach apod. většinou nic takového nehrozí.
(Třeba citace z vedlejšího vlákna:
Jednou jsem zkoušel roubovat meruňku na višen, nebylo to z mojí hlavy, ale z nějakého článku o zahradničení... Dva exempláře vyhodily dokonce lístky ale srůst byl nedokonalý a po odstranění pásky se oba vylomily. Ale to jen pro zajímavost...)

Rafael.

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.14.170 (?)
16.3.2019 0:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jestli vonat ta višeň nebyla višeň plstnatá...

Na internetu se toho naplká dost. Oni na tom tištěné publikace nebývají o moc lépe. A to že má někdo schopnost mluvit do médíí, nebo pořádat kurzy taky nevypovídá o jeho schopnostech. Jsme zahlceni informacemi, které je potřeba se naučit filtrovat.

V.

Připojit reakci
   

Roubování


host - xxx.xxx.155.40 (?)
22.1.2007 1:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Je jedno, jestli máte nůž na roubování Belgický nebo Český,ale není jedno kdy máte rouby nařezané a jak uskladněné.Důležité je nařezat rouby v době vegetačního klidu a uskladnit je ,třeba ve volné půdě(zahrabat pod zem).Když je dostatek sněhu tak třeba u chladné zdi pod metr sněhu.Roubům nevadí tma,zima,vlhko,voda.Roubům vadí světlo a teplo.Pokud si uříznete dva,tři kousky ,vlezou se i do ledničky-ne do mražáku.Když nařežete rouby tři náruče nevlezou se do sklepa,ale na zahradu do pařeniště pod hlínu.Z jara označené rouby opláchneme a můžem použít-jsou perfektní.Samotné roubování je už jen výběr stylu.Začínáme jednoduše, kopulací a za kůru.V této jednoduchosti roubování je ta krása,NEzačínejte roubovat třeba anglickou kopulací,nebo Vás to odradí pro pracnost a neůspěch.Roub řežte na 3 až 5 oček.Roub nezavazujte lýkem,je ůzké,nepoddajné a zařezává se.Kupte si za pár korun nelepící pásku z PVC v kotouči ,na barvě nezáleží.Také budete potřebovat štěpařský vosk na zamáznutí řezné rány na konci naštěpovaného roubu. A hlavně si kupte nějakou literaturu-třeba škola ovocnáře. Pokud nemáte materiál na roubování , mohu Vám pomoci .  cca 40 odrůd jabloní                                           Na adrese: zlatuska@trnet.cz
Připojit reakci
      

Roubování


host - xxx.xxx.166.20 (?)
22.1.2007 23:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
S tím uchováním roubů jsem to psal už v mnoha diskisích. Je to velice důležité při roubování. Ostrý nůž jako břitva je druhá nutnost. Jsem tedy rád, že dokážete nůž nabrousit i na něčem jiném než na belgickém brousku. Řekněte to všem, je to potřebné.   VašekB
Připojit reakci
         

Roubování


vyslouzil (17243)
23.1.2007 20:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Asi nemá smysl psát, který způsob roubování jue nejlepší. Každý má oblíbený a osvědčený ten svůj. Já na rozdíl od předešlého mám nejraději anglickoumkopulaci - je jednodušší než kopulace normální - roub drží za jazýčky a neupadne při vázání. Roubování za kůru je snazší - není potřeba dělat dva stejné řezy, podnož však musí být o hodně silnější než roub. Velká žezná plocha na podnoži se také dlouho hojí.
   Co se týče uskladnění roubů - u jádrovin je to skoro jedno. Rouby můžete nechat ležet v zahradě na zemi pár měsíců a po namočení "ožijí" a štěpování je úspěšné. Horší je to s peckovinami. Špatně usklaněné buďto uschnou nebo vyraší, obojí se neujmou. Důležité je nařezat rouby  zavčas (nejlépe s barborkama) a co je nejdůležitější - musejí být co nejsilnější (aspoň jako tužka). U třešní nebývá problém, zato staré švestky a višně je mnohdy potřeba rok dopředu zmladit, abychom získali dostatečně silné výhony. Prototak raději roubuji kopulací - v březnu mohu ze stromu na strom, rouby jsou vždy čerstvé. Za kůru je možno roubovat peckoviny až za 2 měsíce v květu

Připojit reakci
      

Roubování


host - xxx.xxx.81.52 (?)
2.3.2007 11:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Pane, nepsali jsme o noži ale o brousku. Nabrousit si umím nůž i na něčem jiném. Jen jsem si dovolil požádat o kontakt na někoho, kdo tyto brousky prodává, nebo je dokáže sehnat.  Ve Vašem případě jde pravděpodobně o přehlédnutí. Pavel Tomala
Připojit reakci
         

Roubování


host - xxx.xxx.44.124 (?)
2.3.2007 18:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vážení zahrádkáři, přečtěte si prosím příspěvek pana Vysloužila. Je tím řečeno vše. Jasně a srozumitelně. Každý způsob roubování má své výhody i nevýhody. Záleží co roubuji a kdy roubuji. Není však možné souhlasit s názorem že způsob kopulací je špatný, že se nekryjí pletiva atd. Chtěl bych pisateli sdělit,že tímto způsobem se roubují tisíce ovocných stromků tzv. v ruce v ovocných školkách s běžnou úspěšností 97%. Osobně upřednostňuji anglickou kopulaci. Má to tu výhodu, že se zvětší srůstné plochy, roub drží s podnoží dobře pohromadě a jeden může roubovat a druhý jenom vázat.

Milan Boštička

Připojit reakci
            

Roubování


vyslouzil (17243)
2.3.2007 20:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Mám naprosto stejnou zkušenost s anglickou kopulací. Klasickou vůbec nepoužívám.
  Ve velkovýrobě jádrovin se dnes častěji očkuje. Je to ekonomičtější - rouby jsou drahé a z jednoho roubu oočkujete víc podnoží. Podnože s případně neujatými očky je možno ještě přeočkovat Forkertem, na jaře případně naroubovat.
Připojit reakci
               

Roubování


host - xxx.xxx.204.1 (?)
8.3.2007 11:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Mel jsem kdysi belgickou bridlici na obtahovani britev nebo dlat byla zluta kdyz se nani brousilo bylo citit jak tahne stratil jsem ji a uz kolik let ji schanim bez uspechu v loni jsem byl na vystave asi  Litomericich nabizeli me bridlici sedou udajne take z Belgie ale je jemnejsi nebere tolik ,kdyby nekdo vedel kde ji unas sehnad dejte vedet ,zatim dekuji .na zminku budu reagovat. li
Připojit reakci
                  

Roubování


vyslouzil (17243)
8.3.2007 12:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jó belgický úlomek, to byl kámen! Šedá břidlice je špatná náhražka. Stačí s ní jednou nabrousit dláto, máte vyryté korýtko a pro nůž jíiž není  
Připojit reakci
                     

Roubování


host - xxx.xxx.228.179 (?)
9.3.2007 7:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kde sehnat belgickou břidlici u nás, to nevím, ale na http://www.belgischerbrocken.com/    ji seženete určitě - nejmenší žlutý brousek za cca  14 euro (já platím za japonské kombinované kameny něco kolem 20). Tomáš

Připojit reakci
                        

Roubování


host - xxx.xxx.204.1 (?)
9.3.2007 7:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Diky tomasi za informaci vasek.
Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.228.179 (?)
9.3.2007 10:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ještě jedna informace - belgické kameny (pravda nevypadaj moc žlutě, cena stejná ) má ve svém internetovém obchodě i Dr. Rudolf Dick - pokud nechcete nakupovat přímo v Německu, můžete přes Michala Molína, tedy pokud Vám nevadí, že si k ceně přirazí svoji provizi - zase ale ušetříte cca 15 euro na poštovném.
Tomáš

Připojit reakci
   

Roubování


host - xxx.xxx.66.215 (?)
10.3.2007 21:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Roubování, žádné umění, zvládl to negramotný sedlák ve středověku zvládne to každý i dnes. Jde v podstatě o dva problémy. Jak udělat dva hladké řezy, které k sobě tešně dosednou a kdy to provést. Názory na speciální belgické brousky odkazuji někam do říše bájí a pověr. Pokud začátečník není schopen udělat čistý šikmý řez, je lepší štípnou šikmo zahradnickými nůžkami a pevně svázat běžnou elektrikářskou páskou. Čím větší plocha řezu, tím lépe. Cca 70% úspěšnost je zaručena. Větší problém je kdy? A letošní jaro zvlášť. Osvědčilo se mě ,aby roub byl vegetačně zpožděn za podnoží, ale rozhodně ne před podnoží, cca max 10 dní. Problém je roubovat v oblasti s pozdnějším nástupen jara rouby odebrané v teplejších polohách. Pokud nejsou uměle zpožděné, klesá úspěšnost a je nutné redukovat počet oček resp. listovou plochu. Ve středověku to šlo také a bez mrazáku, belgických brousků a umělohmotných pásek. Pozor: ne šechno jde na všechno: mám 80 let starou jabloń, která se mi nedaří naroubovat, prostě ne a ne.

JH

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Jadroviny 20193025.8.20193430
Skutočne rezistentné odrody125.8.201952
Prima 1325.8.20195276
Matčino525.8.20191261
Kvalitní letní jabloň6022.8.201933135
Delikates720.8.20193987
Napadení jabloňe 919.8.2019618
Pinova2719.8.201927019
Zatrávnenie sadu 6218.8.201924035
Letní jablka dozrávají 15716.8.2019107459
Zničené listy u mladých rezistentních jabloní 2913.8.20192472
Jabloň Lucy10213.8.201968583
Red Cap 1813.8.201910466
Padlí, strupovitost, svilušky, květopas, mery, pilatky, obaleči... na jádrovinách 201910512.8.201918145
Odrůda Admiral9211.8.201937644
Jaké tvary stromů?2210.8.201922569
Jabloň - zdroj ovoce a zdroj stínu119.8.2019872
Kam mizí holovouské šlechtění328.8.20196936
Pravokořenné stromy1407.8.201973642
Akane - perla podzimu 777.8.201954429
Mantet 407.8.201924069
Red Delicious mutant 46.8.20192060
Srpnové 35.8.2019296
Určení jablka dle fota 785.8.201930965
Určenie odrôd jabloní po dedovi 224.8.20195721
Roubování na pařízek 322.8.20193120
Kam se poděl Šampion?1172.8.201990938
Letní červené jablko - Astrachán červený? 41.8.2019444
Florina7131.7.201937905
Doporuceni jablone - zacatecnik1331.7.20191288
Topaz nepřekonaný 25530.7.2019115663
Rosette 429.7.20191632
Juno, nebo jine skore jablko328.7.2019352
Opad plodů Admirálu3128.7.20194881
"Boule" na kmenu jabloně 522.7.2019516
Desert 4521.7.201917586
Zanedbaná jabloň 121.7.2019211
Poškozená kůra a dřevo na mladé jabloni 719.7.2019741
Usychajuca mlada jablon 519.7.20191028
Vzdušné potápanie - zakoreňovanie ovocných stromov 717.7.20191441
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Roční kohout padá do sedu, nohy ho neunesou21.8.2019
Záchůdek catgenie 120+20.8.2019
Chov krůt16.8.2019
Nemocná chodidla slepic15.8.2019
Chov pstruhov12.8.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů