Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.

Jabloně > Roubování

   << Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5...>   
                           

Roubování


host - xxx.xxx.192.98 (?)
17.12.2015 9:29, počet návštěv: 194145
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rouby ze švestek odebírám tak 3 týdny před tokem mízy. Skladovat se dají ve sklepě nebo jenom "pohozené" na mechu (trávě) na severní straně nějaké stavby (ve stínu).  Roubuji při bíle se značících pupenů budoucích květů u peckovin. Jiné postupy mne dávaly podstatně horší výsledky než kopulace v době mízy. Platí to pro peckoviny u jabloní je to jiné.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
                           

Roubování


vyslouzil (17488) - xxx.xxx.67.66 (?)
17.12.2015 9:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Takový odběr roubů je jistě možný, ale nepřijde mi ideální. Jednak  je těžko odhadnout, že za 3 týdny poteče míza.  Pak taky proto, že to patrně neumožní uschování roubů do doby štěpování za kůru - při plném toku mízy v době odkvětu. Do té doby by rouby, nařezané krátce před tokem mízy patrně vyrašily. Já řežu všechny rouby peckovin v tuto dobu, t.j. v prosinci.  Kopulací pak roubuji dřív - přelom února a března (dle počasí), silnější větve za kůru - jak bylo řečeno - až po odkvětu. Jsou-li rouby tzv. zpožděné, je jistě možné kopulací štěpovat i později (dokonce i v plné míze), ale výsledky nejsou lepší.
   Pro jabloně - jak píšete - v podstatě žádná pravidla dodržovat není třeba.

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.227.97 (?)
18.12.2015 11:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zkoušel jste prosím Vás roubovat švestky ze stromu na strom? Jestli ano, s jakým výsledkem.A kdy, taky začátek března? Kopulací.

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.45.30 (?)
18.12.2015 17:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

 išlo to boly to moje začiatky štepil som do raštepu ujmavosť 60%

termin začiatkom marca podla počasia aby neboly narašene pučiky 

kopulaciov by mohly biť ešte lepšie vysledky

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.66.16 (?)
18.12.2015 18:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano, treba letos nekolik silnejsich myrobalanu a korenovych vymladku svestky proste za kuru, daval jsem po dvou roubech jen na jednom se jeden roub neujal. Delam to tak uz 30 let - ze stromu na strom, v dobe kdy se zacinaji nalevat pupeny je uspesnost vysoka u vseho (vcetne tresni nebo svestek), tahle idealni doba (pro strom-strom) je ale jen par dni v roce, u nas na vysocine behem dubna. Pozdeji kdyz je naraseno je treba spici rouby nebo zpozdene z vyssich poloh apod. Klidne ale ze stromu na strom muzete roubovat i drive v breznu bez mizy adekvatnim zpusobem (rozstep, platovani, kopulace apod). V kazdem pripade vsak roub nesmi predbihat podnoz (v mize, raseni). Pokud chcete jeste zvysit uspesnost tak pod roub na podnoz dejte jeste ocko, v mize klidne t metoda, bez mizy chip budding a je to temer jistota pri nejhorsim to opravite v lete chipovanim.

Připojit reakci
                           

Roubování


Jiřina7 (881) - xxx.xxx.142.1 (?)
18.12.2015 21:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Roubuju švestky i třešně asi 25 let vždy jen ze stromu na strom. Dobu volím těsně při rašení či před jeho začátkem. Snažím se roubovat v době fáze měsíce přibývající. Do úplňku. Vážu el. páskou, volné části zamazávám štěp. voskem. Moc se s tím "nemažu", mám málo času. Úspěšnost mám přes padesát procent. Roubuju a přeroubovávám pro sebe či pro přátele, když mne někdo požádá. Pár roubů do roka. Techniku volím dle síly roubu a podnože. Pokud lze odchlípnout kůru roubuju za kůru, pokud ne, používám nějakou formu plátování či kopulace.  J.

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.56.75 (?)
21.8.2016 13:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To co píše Mimmo, je fakt, který se dá jasně dokázat fyzikou(tu jsem vyučoval) takže zákonitost fyziky nelze vyvrátit.I text který toto o par přispěvků výše je správný.

Připojit reakci
                           

Roubování


Mimmo (2111) - xxx.xxx.232.74 (?)
16.12.2015 19:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jsou dřeviny, u kterých to neplatí. Ale u třešní, meruněk nebo jádrovin to tak nějak funguje. Možná bych Standu malinko upřesnil. Zaplnění mízou skutečně zní jakoby tam prýštila volná kapalina. Pro udržení roubu v životachopném stavu však stačí jen malá kapilární vlhkost podnože, která se dokáže vstřebávat roubem. Toto malé množství vlhkosti plně postačuje k tomu, aby roub začal budovat spojky k cévám podnože. Viditelný kalus to ještě není, ale ta interakce tam je. Vysvětluji si to rostlinými biokatalyzátory (hormony) obsaženými v míze. Včera jsem kontroloval broskvoňová očka (chips) z 2.12. a některá dřívejší. Bez kontaktu s vlhkým dřevem by už byla viditelně mrtvá, protože broskvoňová pletiva jsou na vysychání hodně náchylná. Pokud bych některé z oček vyloupl, zjistil bych přichycení v oblasti zářezu na jazýčku, které bude stále zesilovat. Koncem února budou očka přirostlá po celém obvodu, i v místech s neúplným kontaktem. Pokud jde o mikroténový sáček na roubu, je to naprostá nutnost. V minulosti jsem pod něj ještě dával bílý papír, ale to už dělám jenom v červnu u meruzalky. Když je venku +5 stupňů, pod mikroténem nemůže být +20. Proudící venkovní vzduch ten sáček vychladí. U štěpování v zimním období také neměřím teplotu. Pokud je však pod nulou, nic se mi nechytá.

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.227.97 (?)
16.12.2015 21:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kdy se prosím Vás roubují švestky? A kdy se řežou rouby ze švestek? Děkuji.

Připojit reakci
                  

Roubování


host - xxx.xxx.56.75 (?)
21.8.2016 13:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám dobré ověřené zkušenosti s terpentýnovým olejem.Něčím udělam do ztuhlého vosku(třeba šroubovákem) žlábek a tam cvrngnu trochu toho oleje.Je to po dvou třech dnech pak dlouhodobě vláčné. Mám zkoušený i líh zvláční také, ale nepusobí tak dlouho jako předchozí.Terpentýnový olej používají malíři obrazů, dá se bez problémů koupit barvy laky.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Jabloň Eva - zkušenosti 223.1.20204447
Řez ovocných stromů6421.1.202027960
Kdouloň obecná6319.1.202052737
Honeycrisp3117.1.202026611
Mantet 4016.1.202027108
Díra v jabloni 816.1.20205112
Topaz nepřekonaný 25810.1.2020130571
zlatá reneta89.1.202016483
Sloupové jabloně166.1.202060584
Roubovací klešte26.1.2020586
Betonove stlpiky44.1.2020837
Přeroubování starší jabloně, poraďte 154.1.20202070
Protirakovinové jablko133.1.20206278
Smiřické vzácné 3029.12.201927994
Blaník328.12.2019678
Podzimní přihnojení2525.12.201918942
Delor 3325.12.201920869
Proč jen na zakrské podnoži?525.12.2019933
Prince je výborné, poroste mi tady?222.12.2019618
Jadroviny 201914522.12.201930793
Jeromine 121.12.20191144
Jesenno - zimné práce11819.12.201945305
Jabloň Ghiva317.12.2019742
60 let stará jabloň - určení odrůdy 2017.12.201917422
Stará červená letní jabloň 5915.12.201944222
Zpustlý sad1514.12.20195775
Degustace Lysice 2019 713.12.20192262
Mrazuodolné odrody jabloní a podpníky2110.12.20193900
Opravný řez 19.12.2019510
Vlky399.12.201912286
Stará (ne)známá jablon708.12.201974273
Jabloň Jonathan628.12.201969558
5 TOP odrůd jabloní758.12.201938179
Jarka208.12.201913540
Klíčení jablka ze semene227.12.20193979
Náhrada za Desert285.12.201924047
Podnoz A234.12.2019758
Gulicky na korenoch 163.12.20193107
Bakteriální boulovitost kořenů 281.12.20197529
Pocta Rubinole 10830.11.201951942
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Krmení pstruhu21.1.2020
Krmení pstruhu21.1.2020
Chov pstruhov21.1.2020
Pomoc s výběrem plemene19.1.2020
Chov pstruhov19.1.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů