Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Jabloně > Roubování

   << Předchozí příspěvky | <...6, 7, 8, 9, 10...>   
                           

Roubování


host - xxx.xxx.139.242 (?)
17.6.2007 21:35, počet návštěv: 427712
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
V červenci jsem přesíval popel ze zimy a hromada byla asi metr vysoká a ve spoda bylo velké mnozství sněhu, takže usuzuji, že jako izolant je to výborné... a menší koulovačka z dokonce relativně bíleho čistého sněhu v červenci je dobrá... Laďa
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
                           

Roubování


host - xxx.xxx.80.73 (?)
1.1.2009 14:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

s tím pouzdrem souhlasím, používal ho můj otec, používám ho i já.

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.50.44 (?)
22.4.2007 18:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Zásadně k broušení tvrdého materiálu potřebujete měkký brousek a naopak.
Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.1.251 (?)
23.4.2007 14:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Na tvrdý nůž je nejlepší mít tvrdý brousek a měkký brousek. Tvrdým se brousí, měkkým obtahuje. 
Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.70.254 (?)
19.5.2007 21:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Velice dobře chápu co je mit dobré nářadí. Ale nemám žádný obtahovací kámen už z obavy, že by mi ho někdo zničil. Na vyhlazení ostří používám s uspěchem lapovací papír 4000, nebo podobný. Dělá snadno žiletku.
Připojit reakci
                           

Roubování


jirka m (9)
22.6.2007 21:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Díky všem za podnětné rady. Jsem v roubování téměř samouk a nyní jsem zjistil,ž e roubovací nůž brousím skoro 30 let špatně. Nevěděl jsem, že se správně bousí jen z jedné strany. Ale z geometrie ostří je  jasné. S pozdravem jirka m.                      
Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.180.133 (?)
25.6.2007 21:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Belgické brousky prodává firma Tina, která vyrábí i výborné roubovací nože. Malý brousek cca 4 cm stojí 300 Kč a velký 800Kč. Mělo by to jít sehnat přes distributory firmy Tina. např. Sinco Mlazice (Mělník) aj. Vítek
Připojit reakci
                           

Roubování


vyslouzil (17234)
25.6.2007 21:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Tak to je hustá cena. To nejspíš zůstanu u šedé břidlice za čtyřicet a starého řemene.
Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.180.133 (?)
1.4.2008 16:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No hustá cena. Jak pro koho. Za kolik kupujete boty, kalhoty, elektřinu...

Příprava nářadí k roubování je rituál. Kdo zkusil belbický kámen, ví o čem mluvím.

Samozřejmě, že pro zahrádkáře to není tak důležité, já mám ale rád perfektně ostré nářadí. Roubovák je vyleštěný jak zrcadlo a ostrý jak břitva.

I s karborundovým broskem lze nabrousit nůž aby holil.

Říká se tomu výběrová náročnost. Člověk by si měl dopřát to co je pro něj podstatné a to co moc nepotřebuje nekupovat. Já mám třeba belgický brousek, ale nemám třeba mobil...

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.136.34 (?)
1.4.2008 20:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Když jsem za školní docházky rýsoval a trubičkové pero zachytávalo o papír, plivlo se na teracový schod a krouživým pohybem se provedlo vyhlazení.Teď vážně.Zkuste se zeptat nějakého brusiče nástrojů jestli nemá vyřazený jemný kotouč na broušení nástrojů ze slinutých karbidů.Při namočení a ručním obtahování čepel nespálíte.Třeba se pokus povede.Pepík

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.136.34 (?)
1.4.2008 20:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Před cca 20 lety jsem na mladé švestce, jakási jugoslávká odrůda, zkrátil všechny silné větve na krátké pahýly, sehnal rouby a přerouboval.To proto že kvetla a neplodila.Dnes bych asi začal tím, že bych provedl postřik proti pilatkám.Kdybych byl býval nic nerouboval, mohl jsem dnes mít krásný vzrostlý strom a možná i metrák švestek.Zdraví Pepík

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.44.124 (?)
3.4.2008 11:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Máte naprostou pravdu.Člověk se musí umět rozhodnout zda využije lépe mobil, nebo belgický brousek, zvláště když brousí tak často a má připraveny nástroje ostré jako břitvu.

Já osobně protelefonuji cca 3000 Kč měsíčně a tudíž mi už na belgický brousek nezbývají finanční prostředky.Brousky mám obyčejné, různé zrnitosti, nejčastěji z brusných hlav strojních brusek. Příprava nástrojů je opravdový obřad, ale já ho zvládám v průběhu roubování. Roubovacích nožů mám několik.Mám je rozděleny na dvě části. První část s kterou roubuji mám po svém otci, Tu skladuji v šuplíku roubovacího stolu a druhou část, což jsou většinou dárky od přátel a kamarádů mám pověšenou na zaskleném platu na zdi. Chci tím říci, že kvalitu roubovacího nože poznáte až když s ním pracujete a je naprosto nesmyslné utrácet takto vysoké finanční částky za roubovací potřeby, pokud je však nesbíráte podobně jako známky. A co se brusiva týče je to obdobné. Brousit musíte na blousku a dolapovat na koženém řemenu.

Tato debata se zde vede asi dva roky. Po celou tuto dobu Vám chci napsat jeden velice zajímavý, velice neetický a naprosto neprofesionální poznatek. Až se budete chystat roubovat, zejména tzv. v ruce nebo na stanovišti kopulací, ale později i za kůru, zajděte do železářství, kupte si dvě velikosti kobercových nožů cca 40Kč a vyzkoušejte v praxi. Důležité je zvolit správnou velikost a ne příliš velké vysunutí břitu, aby se neprohýbal.

Po otupení odlomíte dílek břitu a jedete dále. Na tento jeden nůž naroubuji cca 1000 ks jabloní kopulací v ruce. Když jsem si zde uřízl takovouto skoroostudu prosím vyzkoušejte to. Ušetřené peníze za belgický brousek, či jiný materiál můžete použít např. na nákup nějaké Dražší novinky jabloně, či jiné rostliny. Přeji mnoho zdaru.

           Milan Boštička

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.72.91 (?)
3.4.2008 17:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No já zas tak často nebrousím. Jde samozřejmě o přístup. Když jdu roubovat je to něco jako svátek a s pěkným připraveným nářadím to je pro mě větší radost z práce. Vůbec tím ale nechci říct, že se s tím pracuje lépe než s Vámi doporučovaným lámacím nožem. Jde jen o dobrý pocit při práci a dodržování obřadů s roubováním spojených.

Ten lámací nůž ale určitě zkusím.

Vítek

Připojit reakci
                           

Roubování


vyslouzil (17234) - xxx.xxx.100.5 (?)
3.4.2008 21:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak jako s panem Vítkem často polemizuji, tentokrát jsem chtěl říci něco podobného. Asi jsem v životě narouboval sotva desetinu toho, co pan Boštička, a to se považuji za vcelku zkušeného. Možná proto považuji štěpování za jakýsi obřad. K tomu patří pohlazení nože, rozmluva s roubem, očištění podnože a další rituály. Možná budu ostatním k smíchu, ale já na ty vztahy mezi mnou, dřevinou a mým celoživotním roubovacím nožem prostě věřím. Jistě, kdyby mě mělo roubování živit, přistupoval bych k němu pragmatičtěji. Před mnoha lety jsem odmítl doporučované roubování žiletkami a břitvou. Asi i ten odlamovací nůž bude dobrý - ono tisíc roubovanců už je dost přesvědčivý test, ale pro mě je roubování svátek se vším co k tomu patří. Brousek za 800 teda nemusím, obvykle brousím 1 - 2x za sezónu, mezi tím jen na řemeni. Možná kdybych ten belgický kámen uviděl prodávat pěkně zabalený a s dobrou reklamou, kdo ví?

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.99.224 (?)
3.4.2008 19:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Taky zkusím ten lámací nůž. Popravdě poslední léta skoro nemám čas roubovat, a k broušení se dostanu málokdy. Začínal jsem roubovat obyčejným zavíracím nožem, první očkovací nůž jsem si dopřál až po pěti letech, procento ujmutí je plus mínus pořád stejné a záleží na jiných faktorech než na použitém noži.

Hrome nemohl by webmaster dát pryč tu reklamu, co se mi přetáhne přes text a já pak nevidím, co píši?

Připojit reakci
                           

Roubování


Zdeněk Dukát (67) - xxx.xxx.40.172 (?)
7.12.2008 13:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vážení přátelé, mlátíte prázdnou slámu.Broušení nožů má několik zásad.1.nože nebrousíme na brusce.2.hrubý brousek ubírá hodně vašemu noži3.po nabroušení je nutné ostří nože srovnat broušením na kusu tvrdé kůže.Tím ostří srovnáme.4.kvalitu ostří hodnotíme tak, že kvalitně nabroušený nůž nám musí holit chlupy na ruce.5.kdo se při tomto testu řízne měl by zlepšit manuální zručnost.O tom jak.Musí přemýšlet každý sám.S pozdavem Zdeněk Dukát

Připojit reakci
                           

Roubování


tomast (566) - xxx.xxx.228.179 (?)
4.4.2008 7:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Boštičko, mně ten Váš kobercový nůž jako ostuda nepřijde, tenká čepel jde určitě dobře do dřeva. Já spíše nepochopím, jak může začátečník- samouk úspěšně nabrousit (a roubovat) s těmi nožíky z Mikovu, které se prodávaj za ceny kolem 150-200 korun...
Co se týče belgického kamene - trochu se bojím zklamání začátečníků. Na ostření moderních nerezovek s mizernou řezivostí je ho trochu škoda.  Pokud máte nůž z pořádné uhlíkovky, je to jiná!
 Belgičan je přírodní materiál stejně jako třeba Arkansas - jejich zásoby se tenčí a to žene cenu nahoru. Další problém je měnící se kvalita šarže od šarže, jak se vytěžují různé lokality. 
Já jsem šel (u truhlářského nářadí) před lety trochu jinou cestou, a sice přes japonské vodní kameny, které jsou syntetické, ale používají je i nožíři...

Připojit reakci
                           

Roubování


vyslouzil (17234) - xxx.xxx.100.5 (?)
4.4.2008 10:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zkusil jsem dnes v praxi ten kobercový nožík. Asi je to o technice roubování. Když řežu roub i podnož, nasazuji čepel poblíž rukojeti a při řezu s nožem táhnu, takže končím u špičky. Krátké ostří kobercového nože tohle neumožnilo. Změnou náklonu ostří kobercového nože k prutu a šikmým štípacím řezem lze roub seříznout překvapivě snadno a hladce.

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.44.124 (?)
4.4.2008 11:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je třeba sladit velikost nože a délku vysunutí.

Milan Boštička

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.72.91 (?)
4.4.2008 12:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak mě napadlo, že by teo způsob šel ještě vylepšit použitím něčeho jako šablony pro přesné řezání rámu na obrazy. Umožňovalo by to přesnou práci a možnost většího vysunutí nože(když nůž pojede v rovné drážce, nemůže se zlomit)

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | <...6, 7, 8, 9, 10...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Jadroviny 20192217.8.20192167
Letní jablka dozrávají 15716.8.2019107081
Pinova2114.8.201926536
Zničené listy u mladých rezistentních jabloní 2913.8.20192331
Jabloň Lucy10213.8.201968311
Red Cap 1813.8.201910412
Padlí, strupovitost, svilušky, květopas, mery, pilatky, obaleči... na jádrovinách 201910512.8.201917602
Odrůda Admiral9211.8.201937334
Jaké tvary stromů?2210.8.201922455
Jabloň - zdroj ovoce a zdroj stínu119.8.2019796
Kam mizí holovouské šlechtění328.8.20196828
Pravokořenné stromy1407.8.201973341
Akane - perla podzimu 777.8.201954123
Mantet 407.8.201923951
Red Delicious mutant 46.8.20192029
Srpnové 35.8.2019256
Určení jablka dle fota 785.8.201930824
Určenie odrôd jabloní po dedovi 224.8.20195614
Roubování na pařízek 322.8.20192984
Kam se poděl Šampion?1172.8.201990607
Letní červené jablko - Astrachán červený? 41.8.2019398
Florina7131.7.201937670
Doporuceni jablone - zacatecnik1331.7.20191214
Topaz nepřekonaný 25530.7.2019115084
Rosette 429.7.20191599
Juno, nebo jine skore jablko328.7.2019326
Opad plodů Admirálu3128.7.20194758
"Boule" na kmenu jabloně 522.7.2019482
Desert 4521.7.201917345
Zanedbaná jabloň 121.7.2019178
Poškozená kůra a dřevo na mladé jabloni 719.7.2019690
Usychajuca mlada jablon 519.7.2019997
Vzdušné potápanie - zakoreňovanie ovocných stromov 717.7.20191395
Sušení jablek6117.7.201964346
Coxova reneta (Cox´s Orange Renette, *1825 M.R. Cox v Colnbrook-Lawnu)8116.7.201962106
Mrazuodolné odrody jabloní a podpníky616.7.2019539
Pocta Rubinole 10815.7.201945795
Air layering fruit trees - množení ovocných stromů512.7.20192069
Citrónové zimní1611.7.20192326
Jonathan3410.7.201933069
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Chov krůt16.8.2019
Nemocná chodidla slepic15.8.2019
Chov pstruhov12.8.2019
Zablácená vejce12.8.2019
Zablácená vejce11.8.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů