Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Jabloně > Roubování

   << Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5...>   
      

Roubování


host - xxx.xxx.166.20 (?)
10.3.2007 22:26, počet návštěv: 431832
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Pane, a nešlo by to i sekerou? A místo vázání dát jen kolíček na prádlo? Samozřejmě že šlo, ale ke 100 procentí ujímavosti by jste se nedostal. Profesionál musí mít to nejlepší nářadí a podle toho vypadá i jeho odvedená práce. VašekB
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
         

Roubování


vyslouzil (17234)
11.3.2007 22:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
1. Zmínku o belgickém úlomku jako brousku na roubovací nůž jsem se dočetl v knížce z roku 1896. Nic staršího nemám.
2. Negramotný ještě neznamená nešikovný nebo dokonce špatný sedlák.
3. Provádět šikmý žez na roubu nůžkama je sice možné, ale neradím to.
4. Je-li podnož i roub alespoň průměrné kvality, musí jabloň na jabloň přirůst vždycky.
Připojit reakci
            

Roubování


host - xxx.xxx.204.1 (?)
12.3.2007 9:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
KOukam ze se kvuli brousku a cim rezat strhnul uplny boj rezat se da cimkoliv jen kdyz je to ostre treba skalpelem nebo srpem vazalo se lykem rafii,a necha se roub treba i pribyt slabym rebickem bez va zani aroste to za kuru sroubovakem kdyz je miza a tak podobne   .   y
Připojit reakci
               

Roubování


vyslouzil (17234)
12.3.2007 14:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Až budete sousedovi štěpovat jediný roub o 2 pupenech , který mu známý jako čerstvou novinku propašoval z Kanady a ono se Vám to náhodou neujme, jistě jej snadno přesvědčíte, že srp, šroubovák a hřebíky jsou tím správným náčiním.
Připojit reakci
                  

Roubování


host - xxx.xxx.204.1 (?)
13.3.2007 8:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Bylo to mysleno jako nadsaska ale roub pribyty na silnejsi podnoz kdyz neslo zavazat jsem pribyl mosaznym hrebickem a rostlo to vypada to taky jako sranda ale je to tak.videl jsem to vjedne slovenske knize vsechny mozne druhy roubovani i ruske metody pestovani plochych zakrsku ktere v zime kryje snih aby nezmrzli.byly jako vejir roztazeny.
Připojit reakci
                     

Roubování


vyslouzil (17234)
13.3.2007 11:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Samozřejmě Vám rozumím, taky jsem zkusil roubovat hřebíkem (dokonce ani ne mosazným) i šroubovákem, zejména tam, kde byl strom velký, větví plno, roubů přehršel a chtěl jsem to mít už za sebou. . Krom splnění účelu mi ale štěpování  přináší další emoce - radost z jemné práce, z čistého a dokonalého řezu, souznění s přírodou,  úspěch z ujmutí, obdiv blízkých, atd. K tomu všemu chci mít nejen know how, ale i odpovídající nástroje včetně toho brousku.  Nechci tak krásnou činnost jako je roubování degradovat na nudnou, nenáročnou práci, kterou zvládne cvičená opice schopná udržet v ruce mačetu.
Připojit reakci
                        

Roubování


host - xxx.xxx.166.20 (?)
13.3.2007 22:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Přesně i moje slova.  VašekB
Připojit reakci
         

Roubování


host - xxx.xxx.66.215 (?)
14.3.2007 21:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Děkuji za reakci, nejsem profesional v roubování. Dělám to protože mě to baví. Snažil jsem se jen oponovat, že drahé profesionální nářadí není to jediné, co zaručí úspěch a radost z této práce. Omlouvám se všem majitelům belgických brousků od roku 1800 do dnešních dnů a přeji hodně úspěchů. JH
Připojit reakci
            

Roubování


vyslouzil (17234)
14.3.2007 22:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Máte samozřejmě pravdu. A to ještě není nic třeba proti bonsjistům - to je teprve snobárna s nářadím!  Můj blízký příbuzný si zakoupil pravou japonskou konvičku - bratru za 3 000 Kč.  Těžko uvěřit, že by po levnější zálivce ty bonsaje nerostly, že.
   Se štěpovacími pomůckami je to ale jinak. On ten belgický kámen byl kdysi normální brousek pro jemmné broušení, stál jen o málo víc než karborundum. Podobně jako chilský ledek (guano) bylo běžné hnojivo a rozsivkovou zeminou se vylepšovala půda. Dnes jsou to drahé suroviny. Rašelina bude brzy další. Ty nové, levnější většinou ty staré překonaly (roubovací PE páska je asi  praktičtější než lýko i rafie), někdy ale ne zcela.

Připojit reakci
               

Roubování


host - xxx.xxx.1.251 (?)
19.3.2007 1:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
belgický brousek byl speciální druh jemného pískovce. Vhodný kámen se dá ještě leckde v kraji, kde je pískovec najít, třeba v řečištích. Nejlepší je ten, který je z jemného písku a který prošel během věků trochu tepelnou přeměnou v blízkosti nějakých termálních jevů.  Tady na severní Moravě by to mohly být vybrané vrstvy takzvaného godulského pískovce,  ze kterého je tvořena severní část moravskoslezských Beskyd.  Aspoň ty pískovcové kameny tady v potocích občas vypadají velice podobně jako ten kus belgického brousku, co mám doma.Později kameníci dělali luxusnější složený z vrstvy jemnějšího a hrubšího pískovce.  Zase o hodně později zmizelo umění dělat ty brousky a trpělivost hledat vhodný kámen a tyto brousky se začaly dělat ve fabrikách lisováním korundového a karborundového prášku. A takový mám doma a používám už asi 20 let, kdysi jsem ho sehnal v Karborundu v Benátkách nad Jizerou. Myslím, že jsou pořád v nabídce.
Připojit reakci
                  

Roubování


host - xxx.xxx.1.251 (?)
19.3.2007 1:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ten brousek má rozměry 15x5x2,5 cm.  Co se týká roubování používám běžný odložený kuchyňský nerezový nůž. Odložený proto, protože má oproti jiným velice tenkou čepel a v kuchyni by pravděpodobně utrpěl nějaké zuby na ostří. Nabroušený vydrží tak do deseti řezů, než otupí, když si u nedůležitých řezů vypomůžu druhým brubším nožem, vydrží tak na naroubování 2 - 5 stromků.  Co se týká intenzity broušení, u belgického brousku brousí oxid křemičitý a přimíchaný oxid železa, což je mnohem měkčí materiál než korund nebo karborundum. Staří si ale pískovec považovali, údajně prý dobře nabrousil, ale tolik "nežral"ostří jako korund. Nevím ale jak by se osvědčil pískovec na dnešní moderní supertvrdé materiály typu zmrazené ostří.
Připojit reakci
                     

Roubování


vyslouzil (17234)
19.3.2007 18:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jsme mezi odborníky - brusiči, takže k tomu není co dodat. Já si dosud myslel, že měkší brousek rychleji nabrousí, ale taky rychleji ubývá (brousku i nože). Každopádně nedoporučuji kroužkové brousky typu Fiskars. A nezapomňte roubovací nože brousit jen z jedné strany. Ale to je asi nošením dříví dol esa.
Připojit reakci
                     

Roubování


host - xxx.xxx.50.44 (?)
23.3.2007 18:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Když už byla řeč o karborundu: valice záleží na materiálu čepele. Z novější produkce jsou to většinou tzv. mražené, tvrdé oceli, které tvrdým brouskem jenom ohladíte. Jako oko v hlavě opatruji notně opotřebený nůž po dědovi, používám ho už 40 let, s jeho broušením nemám problém a protože dobře drží ostří (na rozdíl od nerezu), brousím ho jen v nejnutnějším případě. Je to takový Rols Royce mezi noži. Taky jsem měl nože z KDS; roubovák byl přijatelný, zato žabka měla čepel snad z nějaké obruče.
Připojit reakci
                        

Roubování


host - xxx.xxx.204.1 (?)
28.3.2007 10:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ted by melo jit uz dobre roubovani za kuru mesic jde do uplnku miza stoupa na horu 4.4. je uplnek.
Připojit reakci
                           

Roubování


vyslouzil (17234)
28.3.2007 14:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
U nás (svitavsko) teče míza zatím jen hrušním. Jabloně teprve začnou, peckoviny až za dlouho. Neuspěchal bych to. Ne že bych nevěřil měsíci, ale míza je míza.
Připojit reakci
                        

Roubování


host - xxx.xxx.1.251 (?)
1.4.2007 9:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Aha, takže se proto ten nůž se zmrazenou čepelí nadá na brousku nabrousit. Asi si koupím brusný papír tisícovku na broušení pod vodou a zkusím ten nůž nabrousit s ním.
Připojit reakci
                           

Roubování


tomast (566)
4.4.2007 9:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

viděl jsem i doporučení brousit tyto oceli na obyčejné porculánové pojistce, nikdy jsem to ale nezkoušel. T.

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.33.75 (?)
7.4.2007 0:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Co se týče broušení používám jak carborundum z Benátek tak piskovcový brousek z Rožnova, ale nejlepší je keramická vložka z pyrometru z průmyslové pece, kterou mám asi 20 let a ta je opravdu nejlepši (materiál podobný pojistce).
Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.50.44 (?)
22.4.2007 18:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dovoluji si vstoupit do odborné diskuze a podělit se o zkušenosti s uchováním roubů do jara. Již několik desetiletí po způsobu předků uchovávám rouby u severní strany stavení zahrabané do sterilního popelu. Letos při těch teplotách jsem měl obavy, ale rouby vydržely bez vady, i když mi je slepice vyhrabaly.
Připojit reakci
                           

Roubování


vyslouzil (17234)
22.4.2007 23:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zajímavý údaj. Čím si vysvětlujete efekt popela?  Ten popel máte ze dřeva? Je suchý nebo vlhký? Neznečišťuje příliš rouby? Nevadí jeho zásaditá reakce? Jak udržujete popel sterilní a proč? Jak moc jsou v něm rouby ponořené? Kolmo nebo naležato?
  Já mám rouby zapíchnuté na severní straně normálně 1/3 délky v hlíně. Dosud jsou všechny v pořádku, pokud ovšem byly nařezány ve správný čas a dostatečně silné. Před roubováním je dám na pár hodin do vody

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Jadroviny 20192217.8.20192169
Letní jablka dozrávají 15716.8.2019107081
Pinova2114.8.201926536
Zničené listy u mladých rezistentních jabloní 2913.8.20192331
Jabloň Lucy10213.8.201968311
Red Cap 1813.8.201910412
Padlí, strupovitost, svilušky, květopas, mery, pilatky, obaleči... na jádrovinách 201910512.8.201917602
Odrůda Admiral9211.8.201937334
Jaké tvary stromů?2210.8.201922455
Jabloň - zdroj ovoce a zdroj stínu119.8.2019797
Kam mizí holovouské šlechtění328.8.20196828
Pravokořenné stromy1407.8.201973341
Akane - perla podzimu 777.8.201954123
Mantet 407.8.201923951
Red Delicious mutant 46.8.20192029
Srpnové 35.8.2019256
Určení jablka dle fota 785.8.201930825
Určenie odrôd jabloní po dedovi 224.8.20195614
Roubování na pařízek 322.8.20192984
Kam se poděl Šampion?1172.8.201990607
Letní červené jablko - Astrachán červený? 41.8.2019398
Florina7131.7.201937670
Doporuceni jablone - zacatecnik1331.7.20191214
Topaz nepřekonaný 25530.7.2019115084
Rosette 429.7.20191599
Juno, nebo jine skore jablko328.7.2019326
Opad plodů Admirálu3128.7.20194758
"Boule" na kmenu jabloně 522.7.2019482
Desert 4521.7.201917345
Zanedbaná jabloň 121.7.2019178
Poškozená kůra a dřevo na mladé jabloni 719.7.2019690
Usychajuca mlada jablon 519.7.2019997
Vzdušné potápanie - zakoreňovanie ovocných stromov 717.7.20191395
Sušení jablek6117.7.201964346
Coxova reneta (Cox´s Orange Renette, *1825 M.R. Cox v Colnbrook-Lawnu)8116.7.201962106
Mrazuodolné odrody jabloní a podpníky616.7.2019539
Pocta Rubinole 10815.7.201945796
Air layering fruit trees - množení ovocných stromů512.7.20192069
Citrónové zimní1611.7.20192326
Jonathan3410.7.201933069
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Chov krůt16.8.2019
Nemocná chodidla slepic15.8.2019
Chov pstruhov12.8.2019
Zablácená vejce12.8.2019
Zablácená vejce11.8.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů