Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Jabloně > Roubování

   << Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5...>   
                           

Roubování


vyslouzil (17243) - xxx.xxx.92.38 (?)
16.12.2015 7:31, počet návštěv: 178149
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Višně jsou obbvykle štěpované na plané třešni, to je v pořádku. Já květní pupeny nevylamuji. Po ujmutí roubu kvítky obvykle upadnou samy. Pokud budete jako rouby používat letorosty třešní z povrchu koruny rostoucí kolmo vzhůru, ty vesměs květní pupeny nemají.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
                           

Roubování


host - xxx.xxx.182.227 (?)
16.12.2015 8:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Snad jen ohledně termínu roubování třešně kopulací. Kdysi mi jeden školkař říkal, že ke konci ledna byl u něj starší pán, dřívější šéf školky a podivoval se, že je tak krásné počasí, nemrzne a oni neroubují třešně. Takže lze to i od konce ledna, když nemrzne do časného jara. V době, kdy se vše již probouzí je úspěšnost horší. Myslím tím roubování kopulací.P

Připojit reakci
                           

Roubování


vyslouzil (17243) - xxx.xxx.92.38 (?)
16.12.2015 10:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je to pravda. Překvapilo mě, že rouby naštěpované v únoru přežily i následné velmi silné mrazy a na jaře v pohodě vyrašily. 
   Na druhé straně je otázka, zda lednový termín roubování je optimální nebo prostě "taky možný". V tu dobu totiž školkaři a ovocnáři venku mnoho jiné práce nemají a hůř se tedy pro ně hledá práce.

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.182.227 (?)
16.12.2015 11:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Termín koncem ledna jsem uváděl jen jako možnost od kdy se dá roubovat třešeň. Oni školkaři, jestli mají roubovat miliony sazenic, musí využít možný čas, ale musí to být v době, kdy úspěšnost je celkem vysoká. Větší úhyny při takovém množství už mohou bolet. Sám, doma bych klidně počkal na konec února, i začátek března, podle počasí. P

Připojit reakci
                           

Roubování


Standa_hk (5552) - xxx.xxx.248.136 (?)
16.12.2015 11:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

U těch lednových a únorových termínů "při oblevě" je nutné právě to, aby rouby měly vyrovnanou teplotu nad 8°C a podnože měly také alespoň +2°C (tj. aby průměrná teplota za předchozích 48 hodin byla vyšší než těch +2°C a v okamžiku roubování byl vzduch ještě o málo teplejší). Práce musí být čistá a pečlivá, protože po ovázání se musí do příchodu mrazů prostor mezi pletivy podnože a roubu zaplnit mízou. Srůstový kalus se začne tvořit až v době rašení podnože.

Rozhodně se vyplatí přetáhnout místo s roubem ochranným sáčkem proti vysychání a proti výkyvům teplot při přímém oslunění kůry (pergamenový nebo mikrotenový).

Připojit reakci
                           

Roubování


vyslouzil (17243) - xxx.xxx.92.38 (?)
16.12.2015 11:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já to tedy nevím. Ty teploty během roubování jsem neměřil, samozřejmě v desetistupňovém mrazu asi štěpovat nebudu. Ale jestli měly vždy rouby teplotu víc než 8 stupňů, to nevím, mám je zapíchnuté venku v zemi a tam v únoru tolik stupňů nebývá. Je zajímavé, že naštěpovaný a dobře zavázaný roub neuschne, ale že by se prostor mezi podnoží a roubem zaplnil mízou, to se mi nezdá -  kde by se tam v únoru vzala? A stejně tak si nejsem jistý tím sáčkem Průhledný mikroten udělá skleníkový efekt, tedy jak na něj zasvítí slunce, teplota uvnitř skokově stoupne. A to je přesně to, co nechceme.

Připojit reakci
                           

Roubování


Standa_hk (5552) - xxx.xxx.248.136 (?)
16.12.2015 18:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Skleníkový efekt v skleníkua pařeništi je založen na faktu, že světlo projde sklem, dopadne na zem a tu ohřeje. Od ohřáté země se ohřeje vzduch, ale sklo zabrání jeho odfouknutí nebo ochlazení okolím. V sáčku uvázaném na letorostu k ohřevu hmoty, od které by se ohřál vzduch nedojde, na to je větévka příliš malá. Paradoxně, při orosení sáčku, nebo použití sáčku pergamenového je množství světla dopadlého na roub menší a tím pádem ohřátí sluníčkem menší než by tomu bylo u roubu holého. Samozřejmě, stejného efektu se dá dosáhnout natřením celého roubu světlým latexovým pačokem (jeden díl latexu + dva díly vody) a tedy jeden můj známý školkař raději než sáčkování má "štětec".

Ad míza v zimě není tuhá hmota a tudíž vlasová i tenší mezera se zaplní během několika hodin tím "průtokem", kterým doplňují kořeny běžný výpar z plochy kůry původního pokračování podnože. Rozhodně si nelze představovat množství, které by se dalo určovat otiskem odvázaného roubu na savý papír - že by se mokrá skvrna objevila i na rubové straně.

Ohledně teploty roubů při zimním roubování. Ty nelze brát tak jak jsou uložené přímo z pod stromu, ale nejlepší temperování je namočením přes noc v kýbli studené vody. Z kohoutku běžně teče voda studená cca 12°C a v bezmrazé předsíni si přisvojí teplotu okolí. V mé nevytápěné předsíni/verandě cca 9°C, pokud jsou teploty venku na to bezmrazé roubování. Samozřejmě, pokud s takto temperovanými rouby budu na zahradě, asi mi vychladnou na teplotu vzduchu.

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.53.94 (?)
16.12.2015 22:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Úžasné teorie.
Připojit reakci
                           

Roubování


Mimmo (1909) - xxx.xxx.232.74 (?)
17.12.2015 5:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To nejsou teorie. Prostě to tak funguje. Nesnažme se tedy zdůvodňovat, proč to funguje a vyzkoušejme si to znovu a znovu. Klidně si i vylomte po jednom měsíci nadbytečný roub nebo čip a podívejte se. Samozřejmě, že místo mikroténu se dá použít i jakákoliv jiná fólie i bez vody uvnitř i bez zavoskování roubu. Chytnou se i méně dokonalé řezy, které mají pod fólií více času na propojení pletiv. Jinak by uschly.

Pokud jde o dotaz na švestky, optimum odhaduji na začátek března na začátku teplejšího počasí.

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.227.97 (?)
17.12.2015 9:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A kdy uřezat švestkové rouby?

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.192.98 (?)
17.12.2015 9:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rouby ze švestek odebírám tak 3 týdny před tokem mízy. Skladovat se dají ve sklepě nebo jenom "pohozené" na mechu (trávě) na severní straně nějaké stavby (ve stínu).  Roubuji při bíle se značících pupenů budoucích květů u peckovin. Jiné postupy mne dávaly podstatně horší výsledky než kopulace v době mízy. Platí to pro peckoviny u jabloní je to jiné.

Připojit reakci
                           

Roubování


vyslouzil (17243) - xxx.xxx.67.66 (?)
17.12.2015 9:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Takový odběr roubů je jistě možný, ale nepřijde mi ideální. Jednak  je těžko odhadnout, že za 3 týdny poteče míza.  Pak taky proto, že to patrně neumožní uschování roubů do doby štěpování za kůru - při plném toku mízy v době odkvětu. Do té doby by rouby, nařezané krátce před tokem mízy patrně vyrašily. Já řežu všechny rouby peckovin v tuto dobu, t.j. v prosinci.  Kopulací pak roubuji dřív - přelom února a března (dle počasí), silnější větve za kůru - jak bylo řečeno - až po odkvětu. Jsou-li rouby tzv. zpožděné, je jistě možné kopulací štěpovat i později (dokonce i v plné míze), ale výsledky nejsou lepší.
   Pro jabloně - jak píšete - v podstatě žádná pravidla dodržovat není třeba.

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.227.97 (?)
18.12.2015 11:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zkoušel jste prosím Vás roubovat švestky ze stromu na strom? Jestli ano, s jakým výsledkem.A kdy, taky začátek března? Kopulací.

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.45.30 (?)
18.12.2015 17:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

 išlo to boly to moje začiatky štepil som do raštepu ujmavosť 60%

termin začiatkom marca podla počasia aby neboly narašene pučiky 

kopulaciov by mohly biť ešte lepšie vysledky

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.66.16 (?)
18.12.2015 18:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano, treba letos nekolik silnejsich myrobalanu a korenovych vymladku svestky proste za kuru, daval jsem po dvou roubech jen na jednom se jeden roub neujal. Delam to tak uz 30 let - ze stromu na strom, v dobe kdy se zacinaji nalevat pupeny je uspesnost vysoka u vseho (vcetne tresni nebo svestek), tahle idealni doba (pro strom-strom) je ale jen par dni v roce, u nas na vysocine behem dubna. Pozdeji kdyz je naraseno je treba spici rouby nebo zpozdene z vyssich poloh apod. Klidne ale ze stromu na strom muzete roubovat i drive v breznu bez mizy adekvatnim zpusobem (rozstep, platovani, kopulace apod). V kazdem pripade vsak roub nesmi predbihat podnoz (v mize, raseni). Pokud chcete jeste zvysit uspesnost tak pod roub na podnoz dejte jeste ocko, v mize klidne t metoda, bez mizy chip budding a je to temer jistota pri nejhorsim to opravite v lete chipovanim.

Připojit reakci
                           

Roubování


Jiřina7 (881) - xxx.xxx.142.1 (?)
18.12.2015 21:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Roubuju švestky i třešně asi 25 let vždy jen ze stromu na strom. Dobu volím těsně při rašení či před jeho začátkem. Snažím se roubovat v době fáze měsíce přibývající. Do úplňku. Vážu el. páskou, volné části zamazávám štěp. voskem. Moc se s tím "nemažu", mám málo času. Úspěšnost mám přes padesát procent. Roubuju a přeroubovávám pro sebe či pro přátele, když mne někdo požádá. Pár roubů do roka. Techniku volím dle síly roubu a podnože. Pokud lze odchlípnout kůru roubuju za kůru, pokud ne, používám nějakou formu plátování či kopulace.  J.

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.56.75 (?)
21.8.2016 13:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To co píše Mimmo, je fakt, který se dá jasně dokázat fyzikou(tu jsem vyučoval) takže zákonitost fyziky nelze vyvrátit.I text který toto o par přispěvků výše je správný.

Připojit reakci
                           

Roubování


Mimmo (1909) - xxx.xxx.232.74 (?)
16.12.2015 19:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jsou dřeviny, u kterých to neplatí. Ale u třešní, meruněk nebo jádrovin to tak nějak funguje. Možná bych Standu malinko upřesnil. Zaplnění mízou skutečně zní jakoby tam prýštila volná kapalina. Pro udržení roubu v životachopném stavu však stačí jen malá kapilární vlhkost podnože, která se dokáže vstřebávat roubem. Toto malé množství vlhkosti plně postačuje k tomu, aby roub začal budovat spojky k cévám podnože. Viditelný kalus to ještě není, ale ta interakce tam je. Vysvětluji si to rostlinými biokatalyzátory (hormony) obsaženými v míze. Včera jsem kontroloval broskvoňová očka (chips) z 2.12. a některá dřívejší. Bez kontaktu s vlhkým dřevem by už byla viditelně mrtvá, protože broskvoňová pletiva jsou na vysychání hodně náchylná. Pokud bych některé z oček vyloupl, zjistil bych přichycení v oblasti zářezu na jazýčku, které bude stále zesilovat. Koncem února budou očka přirostlá po celém obvodu, i v místech s neúplným kontaktem. Pokud jde o mikroténový sáček na roubu, je to naprostá nutnost. V minulosti jsem pod něj ještě dával bílý papír, ale to už dělám jenom v červnu u meruzalky. Když je venku +5 stupňů, pod mikroténem nemůže být +20. Proudící venkovní vzduch ten sáček vychladí. U štěpování v zimním období také neměřím teplotu. Pokud je však pod nulou, nic se mi nechytá.

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.227.97 (?)
16.12.2015 21:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kdy se prosím Vás roubují švestky? A kdy se řežou rouby ze švestek? Děkuji.

Připojit reakci
                  

Roubování


host - xxx.xxx.56.75 (?)
21.8.2016 13:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám dobré ověřené zkušenosti s terpentýnovým olejem.Něčím udělam do ztuhlého vosku(třeba šroubovákem) žlábek a tam cvrngnu trochu toho oleje.Je to po dvou třech dnech pak dlouhodobě vláčné. Mám zkoušený i líh zvláční také, ale nepusobí tak dlouho jako předchozí.Terpentýnový olej používají malíři obrazů, dá se bez problémů koupit barvy laky.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Jadroviny 20193025.8.20193436
Skutočne rezistentné odrody125.8.201955
Prima 1325.8.20195277
Matčino525.8.20191261
Kvalitní letní jabloň6022.8.201933135
Delikates720.8.20193987
Napadení jabloňe 919.8.2019618
Pinova2719.8.201927020
Zatrávnenie sadu 6218.8.201924035
Letní jablka dozrávají 15716.8.2019107459
Zničené listy u mladých rezistentních jabloní 2913.8.20192472
Jabloň Lucy10213.8.201968583
Red Cap 1813.8.201910466
Padlí, strupovitost, svilušky, květopas, mery, pilatky, obaleči... na jádrovinách 201910512.8.201918145
Odrůda Admiral9211.8.201937644
Jaké tvary stromů?2210.8.201922569
Jabloň - zdroj ovoce a zdroj stínu119.8.2019872
Kam mizí holovouské šlechtění328.8.20196936
Pravokořenné stromy1407.8.201973642
Akane - perla podzimu 777.8.201954429
Mantet 407.8.201924070
Red Delicious mutant 46.8.20192060
Srpnové 35.8.2019296
Určení jablka dle fota 785.8.201930965
Určenie odrôd jabloní po dedovi 224.8.20195721
Roubování na pařízek 322.8.20193120
Kam se poděl Šampion?1172.8.201990938
Letní červené jablko - Astrachán červený? 41.8.2019444
Florina7131.7.201937905
Doporuceni jablone - zacatecnik1331.7.20191288
Topaz nepřekonaný 25530.7.2019115663
Rosette 429.7.20191632
Juno, nebo jine skore jablko328.7.2019352
Opad plodů Admirálu3128.7.20194881
"Boule" na kmenu jabloně 522.7.2019516
Desert 4521.7.201917587
Zanedbaná jabloň 121.7.2019211
Poškozená kůra a dřevo na mladé jabloni 719.7.2019741
Usychajuca mlada jablon 519.7.20191028
Vzdušné potápanie - zakoreňovanie ovocných stromov 717.7.20191441
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Roční kohout padá do sedu, nohy ho neunesou21.8.2019
Záchůdek catgenie 120+20.8.2019
Chov krůt16.8.2019
Nemocná chodidla slepic15.8.2019
Chov pstruhov12.8.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů