Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 

Jabloně > Roubování

Roubování


radovan rbk (52) - xxx.xxx.224.14 (?)
13.4.2013 23:09

Dobry vecer. Mozem pouzit namiesto vosku alebo latexu na zatieranie vatsich ran duvilax? Dakujem.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   << Předchozí příspěvky | <...16, 17, 18, 19, 20...>   
               

Roubování


host - xxx.xxx.34.50 (?), 2.1.2013 16:54
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

  na jaře bychom chtěli přeroubovat starší jabloň. Nemá chutné plody a trpí hořkou pihovitostí. Mám možnost roubů Gloster od rodičů, ale raději bych sehnala Topaz (je více rezistentní). Nemáte někdo možnost zaslat (prodat) rouby? 

Jinak s roubováním nemáme zkušenosti, bude to naše prvotina. Máme nastudováno z internetu, tak doufám, že se nám zadaří. Zkusíme roubovat kopulací i za kůru, rozdělíme si to podle probouzení jabloně do 2 termínů, napřed kopulace a po nějakém tom týdnu ještě za kůru.  Shodili jsme část koruny a nechali si 15 cm rezervu na silnějších větvích, které na jaře ještě zkrátíme. Nechali jsme doprovodné větve. Uvítáme jakoukoli radu.

Připojit reakci   
   

Roubování


PeterNR (297) - xxx.xxx.27.250 (?), 3.3.2013 22:22
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý večer, 

mám na záhrade mladý stromček Golden Delicious na MM106. Mám málo miesta, a ďalšiu jabloň tam nevmestím. Rád by som si preto do koruny naočkoval nejaké ďalšie 2-3 odrody pre rozšírenie sortimentu. Ktoré by ste poradili, aby boli vyrovnané z hľadiska sily rastu? Čo napr. Júlia, Karmina, Rubinola?

Druhá otázka - deťom chutí Spartan, neviem však zohnať vrúble. Prípadne Spalord, čítal som že by mal byť odolnejší. Ak by mal dakto tieto odrody, a bol by ochotný mi poslať zopár vrúbľov, budem sa revanšovať.

Ďakujem vopred veľmi pekne.

Peter

Připojit reakci
      

Roubování


host - xxx.xxx.210.130 (?), 4.3.2013 7:26
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kdy roubovat za kůru?  Konec března?

Připojit reakci
         

Roubování


Mikeš13 (1988) - xxx.xxx.224.39 (?), 4.3.2013 8:35
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Obecně cca kolem období kvetení.

Připojit reakci
            

Roubování


host - xxx.xxx.81.42 (?), 5.4.2013 20:14
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Roubování.

Velmi pozorně jsem přečetl všechny příspěvky.S většinou souhlasím a mám podobné zkušenosti, ale zásadně nesouhlasím s použitím odlamovacího nože. Trochu to rozvedu. Roubovat mě učil mistr odborného výcviku, Spoluautor knihy Škola ovocnáře (Dr. Luža) a vynikající sadař - zahradník- pan Ludvík Smrž, který působil na Sztš Brno- Bohunice. Toto umění v pravém slova smyslu, jsem od něj začal přijímat v 8 letech. Ve stejném roce jsem dostal pod stromeček roubovák Solingen po svém pradědovi. I broušení mě naučil p. Smrž- a to na nekolikrát zmiňovaném Belgickém úlomku (který jsem si později pořídil), ale i na obyčejném dvouvrstvém karb. a břidlici. Základem le broušení ne pod vodou, pri kterém se brousek zanáší, ale zásadně broušení za pomoci petroleje. Brousek lépe "tahne" a nezůstávají na něm okuje, které mohou způsobit nerovnost ostří. Na finální obtažení- vyhlazení- ostří, používám obtahovák- řemen z buvoliny-(řemen ze staré mlátičky). Z takto nabroušeným nožem je radost pracovat. Další důležitá věc je "mít nůž v ruce". Jak napsal p. Vysloužil- řez se provádí tahem od patky ke špičce nože, aby řez byl co nejhladší. Proč jsem se tak rozepsal. Dnes jsem zkoušel odlamovací nůž při roubování v ruce. Protože s ním nemám žádné zkušenosti-a nikdy více již mít nebudu- nepoužil jsem jabloň. podnože, které jsou pro mne na takový experiment příliš cenné, ale rouboval jsem na vrbu(salix alba) Jívu. Důvod je, že jíva samotná špatně koření. Normálním roubovákem jsem schopen za hodinu naroubovat 80ks podnoží min. Pokud mi má kdo vázat, udelám trojnásobek. Ale v žádném případě s odlamovacím pajzákem-promiňte mi ten výraz, ale je to tak. A co se týká kvality, o tom radši nebudu psát. Zkrátka po 20 kusech jsem s odlamovákem šlahl do koše a nikdy více už takovou fušeřinu dělat nebudu. Jen ještě by mě zajímalo, jak by se s takovým žabikuchem stihlo při očkování systémem Chip Buddink 1000 a více jedinců za den při min. 90% ujímavosti. Nevěřím, že by naši předkové, i kdyby měli možnost tohoto nástroje, opustili klasický roubovák, očkovák, nebo žabku. Nyní používám jak k roubování, tak k očkování nože značky TINA, které jsou sice dražší, ale já nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit levné věci. Vtomto případě jsem se rozhodoval mezi značkou Viktorinox,(který požívá můj syn- profík) a Tinou, která jasně zvítězila, byť je mnohem dražší. Ovocnařina je poslání a zaslouží si profesionální přístup.Ještě k tomu, kdo prodává Belgické ůlomky- je to fy. Pasič. A k firmě Fytos- pozor na proliferaci. šechny Vás zdravím a panu Ludvíku Smržovi, který mě učil roubovat a očkovat, dej Pán Bůh věčnou slávu.

Wendy

Připojit reakci
               

Roubování


host - xxx.xxx.22.251 (?), 5.4.2013 21:21
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, většina z Vás autorů výše uvedených příspěvků jste staří praktici, různě vyučení a vyškolení mistři a znalci různých oborů. Ale já asi reprezentuji tu druhou část, nevyučených zahradníků, neznalých postupů broušení, dokonce neznalých jiných způsobů roubování než kopulace. Nedostal jsem roubovací nůž od táty a nedal bych peníze za profi nářadí. Pro mé uspokojení jsem starým jídelním nožem a lámacím nožem narouboval přes 200 ovocných stromků na podnože vypěstované ze semen nebo posbírané po mezích. Vždy jsem udělal 2x víc stromků než jsem potřeboval. Ne všechny stromky se vydařily. Na přesazení do sadu jsem vybral ty pěknější, větší, lépe rostoucí. Promiňte mi můj názor, ale menšina Vás odborníků má základnu v mase nás amatérů.  Měl jsem období pěstování podnoží, potom roubovací dobu, vysazovací a nyní mám pěstovací. Tyto doby se překrývaly a různě doplňovaly. Výsledek? Dva ovocné sady, řada starých odrůd, postupné nabývání znalostí a radost z výsledku. A díky Vám za mnohdy protimluvné názory, já si vždy něco vyberu. Střední Morava u Olomouce.

Připojit reakci
                  

Roubování


host - xxx.xxx.123.5 (?), 7.4.2013 15:30
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, chtěla bych poprosit o konkrétní radu. Jsem naprostý začátečník a chci roubovat cca osmiletou jablůňku, která má zapěstovaná dvě patra. Horní patro má kmen a tři hlavní větve.Tyto větve chci uříznout před roubováním na délku cca 30 cm.od kmene. Na dvou větvích však nemám v této délce žádné tažné větvičky. Stačily by mi na celé patro dvě tažné větvičky (jedna u kmene a druhá u třetí hlavní větve)? Nebo musí mít každá větev svou tažnou větvičku?

Děkuji za případnou radu.Yvet.

Připojit reakci
                     

Roubování


radovan rbk (52) - xxx.xxx.224.14 (?), 13.4.2013 23:09
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobry vecer. Mozem pouzit namiesto vosku alebo latexu na zatieranie vatsich ran duvilax? Dakujem.

Připojit reakci
                     

Roubování


vyslouzil (17608) - xxx.xxx.102.201 (?), 14.4.2013 7:49
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Roubujete-li větve na vrcholu či obvodu koruny, ujmou se vám rouby i v případě absence tažných větviček.
   Duvilax použít můžete. Jeho nevýhodou je průhlednost, takže tolik nechrání před světlem.  Stejně tak ovšem nemusíte použít vůbec nic, rány nezatírat, výsledky nebudou o mnoho jiné.

Připojit reakci
                        

Roubování


host - xxx.xxx.6.16 (?), 14.4.2013 17:08
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zatírání u roubování bych nepodceňoval. Minimálně je vhodné na roubované větvi opatlat okolí roubu, špičku roubu po řezu na pupen a obvod rány. To se provádí štěpařským voskem. Zamatlání dřeva balzámem už není tak podstatné, ale má to také pozitivní efekt.

V

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | <...16, 17, 18, 19, 20...>   
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Chov pstruhov12:50
Chov pstruhov31.5.2020
Chov pstruhov31.5.2020
Chov pstruhov31.5.2020
Chov pstruhov31.5.2020
Chov pstruhov30.5.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů