Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma

Při vkládání příspěvků prosím respektujte pravidla pro vkládání příspěvků. Pro vyhledávání obchodů, poskytovatelů služeb a nejvýhodnějších cen použijte internetové katalogy, srovnávače a vyhledávače, pro inzerci pak specializované inzertní a aukční servery.
Připojit reakci do diskuze Roubování
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Roubování.

Velmi pozorně jsem přečetl všechny příspěvky.S většinou souhlasím a mám podobné zkušenosti, ale zásadně nesouhlasím s použitím odlamovacího nože. Trochu to rozvedu. Roubovat mě učil mistr odborného výcviku, Spoluautor knihy Škola ovocnáře (Dr. Luža) a vynikající sadař - zahradník- pan Ludvík Smrž, který působil na Sztš Brno- Bohunice. Toto umění v pravém slova smyslu, jsem od něj začal přijímat v 8 letech. Ve stejném roce jsem dostal pod stromeček roubovák Solingen po svém pradědovi. I broušení mě naučil p. Smrž- a to na nekolikrát zmiňovaném Belgickém úlomku (který jsem si později pořídil), ale i na obyčejném dvouvrstvém karb. a břidlici. Základem le broušení ne pod vodou, pri kterém se brousek zanáší, ale zásadně broušení za pomoci petroleje. Brousek lépe "tahne" a nezůstávají na něm okuje, které mohou způsobit nerovnost ostří. Na finální obtažení- vyhlazení- ostří, používám obtahovák- řemen z buvoliny-(řemen ze staré mlátičky). Z takto nabroušeným nožem je radost pracovat. Další důležitá věc je "mít nůž v ruce". Jak napsal p. Vysloužil- řez se provádí tahem od patky ke špičce nože, aby řez byl co nejhladší. Proč jsem se tak rozepsal. Dnes jsem zkoušel odlamovací nůž při roubování v ruce. Protože s ním nemám žádné zkušenosti-a nikdy více již mít nebudu- nepoužil jsem jabloň. podnože, které jsou pro mne na takový experiment příliš cenné, ale rouboval jsem na vrbu(salix alba) Jívu. Důvod je, že jíva samotná špatně koření. Normálním roubovákem jsem schopen za hodinu naroubovat 80ks podnoží min. Pokud mi má kdo vázat, udelám trojnásobek. Ale v žádném případě s odlamovacím pajzákem-promiňte mi ten výraz, ale je to tak. A co se týká kvality, o tom radši nebudu psát. Zkrátka po 20 kusech jsem s odlamovákem šlahl do koše a nikdy více už takovou fušeřinu dělat nebudu. Jen ještě by mě zajímalo, jak by se s takovým žabikuchem stihlo při očkování systémem Chip Buddink 1000 a více jedinců za den při min. 90% ujímavosti. Nevěřím, že by naši předkové, i kdyby měli možnost tohoto nástroje, opustili klasický roubovák, očkovák, nebo žabku. Nyní používám jak k roubování, tak k očkování nože značky TINA, které jsou sice dražší, ale já nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit levné věci. Vtomto případě jsem se rozhodoval mezi značkou Viktorinox,(který požívá můj syn- profík) a Tinou, která jasně zvítězila, byť je mnohem dražší. Ovocnařina je poslání a zaslouží si profesionální přístup.Ještě k tomu, kdo prodává Belgické ůlomky- je to fy. Pasič. A k firmě Fytos- pozor na proliferaci. šechny Vás zdravím a panu Ludvíku Smržovi, který mě učil roubovat a očkovat, dej Pán Bůh věčnou slávu.

Wendy

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG.
Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů a rozměry 4920x3218 obrazových bodů.
Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Souhlas autora:*Jako autor příspěvku souhlasím s jeho časově neomezeným zveřejněním na serveru ZAHRADA.cz
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 19 a číslo 20.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
Stránky: 1, 2, 3, 4, 5...> | Zobrazit celou diskuzi   

Roubování


host
18.4.2003 11:50, počet návštěv: 418209
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Začátečník v roubování prosí o návod (případně i www) jak správně roubovat - nedaří se.Díky
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Roubování


host - xxx.xxx.37.229 (?)
2.1.2007 18:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Začátečník i nezačátečník použije  téměř s80% úspěchem roubování  za kůru.Nemohu namalovat. Pokusím se popsat. Používá se při  vzestupu mízy na podnoži.Když jde odloupnout  kůra .Od místa kde budeme na  podnoži roubovat se udělá svislý řez  směrem ke kořenům  stromu ,v délce 2-3 cm.Opatrně zasuneme roub seříznutým kopulačním  řezem.Ovážeme páskou na roubování.Další jTit.vylepšené roubování za kůru.Doporučuji zakoupit odb. knihu s vyobrazením nebo se podívat po internetu.Sháním rouby jabloně Idared.Kdyby někdo měl .Zaplatím poštovné.Zájemce z Phy roubování naučím.Z Dukát  zdendukat@volny.cz
Připojit reakci
      

Roubování


host - xxx.xxx.1.251 (?)
11.1.2007 13:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Rubování za kůru je možné s úspěchem použít jen cca týden - 2-3 týdny na jaře, kdy má stromek dost mízy, liší se to  od druhu stromku. Kdy se kůra hladce odloupne od dřeva. Po zbytek času je na většinu druhů nejsnažší roubování na sedélko, sice se roub hůře řeže, ale mnohem snadněji se připevňuje  páskou a taky mnohem lépe drží. Hodně nepřijatých roubů totiž asi bude způsobeno tím, že roub a podnož se o sebe otírají a ničí stykové buňky už  při upevňování roubu nebo dokonce už hotové rouby pod váhou ptáků nebo dokonce větrem. Sedélko tomu spolehlive zabraňuje. Jedině u třešní a možná ještě višní není sedélko vhodné, mnohem lépe se má přijímat "kozí nožka" , která je náročnější na řez roubu i podnože. Vedle koupě knihy začátečníkovi doporučuji v první řadě vzít pořádně ostrý nůž a hrst prutů z průklestu  a nějakou hodinu zkoušet. to sedélko vyřezat. A potom přijmout různé odkopky třeba švestky nebo višně nebo šeříku nebo náhodné semenáče jako vítaný zkušební materiál.
Připojit reakci
         

Roubování


vyslouzil (17002)
11.1.2007 14:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Popsané je v podstatě správné. Mně se osvědčily tyto způsoby:
U roubování na mladou podnož anglická kopulace (s jazýčkem) u přeroubování silnějších větví za kůru. Pokud si mohu vybrat, preferuji kopulaci - jsou nejmenší problémy s hojením poškozených pletiv, zejména u všech peckovin.
Připojit reakci
            

Roubování


host - xxx.xxx.166.20 (?)
11.1.2007 21:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na roubováni je moc důležité uchování roubů které nelze podceňovat. Žádné uzdi venku jen tak. Už teď je mít v ledničce a zabalené ve folii. Já používám takovou tu tenonkou, hezky přilne. Potom ostrý roubovací nůž který málo kdo dokáže nabrousit. Na takovém brousku na kosu toho asi těžko dosáhnete. Opravdu nůž musí být jako břitva, musí holit !!!!! Já ho raději zkouším na nehtu, asi pod úhlem 45 stupňu lehce posunovat a musí se zařezávat.  Můj brousek je BELGICKý kámen který bych neprodal ani za 5 000kč. 

Tedy k řezu na roubu - přiložíte palec podét rubu a naproti je ostří nože. Podélným rovnoběžným tahem provedete řez. Pokut je nůž tupý, buďto se ani nezaříznete do dřeva a nebo se hned říznete do palce. Řez má mít trjnásobnou délku průměru. Chce to trénovat na měkém dřevu, nejdřív lípa, vrba. Zkuste dělat tenké plátky tak 1mm.  Až jich budete mít milion, budete to umět. Toto je základní řez, to ostatní je jednoduché. Pokud si to nedokážete představit nebo nevíte jak držet ruce mohl bych udělat i foto. Ženy pozor na prsa! Někdo se snaží špičku nože sklánět a hned má prořízlé montérky.  Jinak to je jednoduché, jako čtrnáctileté dítě mě to na škole rychle naučili. Musím ale přiznat, že to věčině žáků dělalo problémy, prostě každý nejsme tak zručný.  VašekB

Připojit reakci
               

Roubování


host - xxx.xxx.81.52 (?)
27.2.2007 14:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Máte na mysli takového toho belgičana ze dvou vrstev? Jedna jemná, druhá jemnější, ale obě daleko jemnější než ty šmejdy v obchodech? Nevíte kde se dá sehnat? Jám jednoho už třetí generaci, ale rád bych jeden koupil pro syna. Zaplatím rozumnou cenu, pokud víte kde je, napište: paveltomala@volny.cz, díky.
Připojit reakci
               

Roubování


host - xxx.xxx.227.225 (?)
28.12.2007 16:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Vašku, článek máte napsaný výborně. Já jsem samouk, spíš samorost a samouk dohromady. Roubuji, kdy se mi zachce, nejde-li to venku, tak si vezmu v kontejneru stromek do kuchyně. Problém je jen se ženou. Třeba na vánoce. Dám na něj roub uřezaný v červnu, v červenci nebo uřezaný za mrazu jako barborka a deset dnů v ledničce odstatý ve štamprdli. Mám pásku, která se v obchodě koupit nedá a narašený roub je jako nenarašený. Emailem mohu vyměnit zkušenosti. Prosím zaroveň o radu, kde pro rouby meruněk kanadských a francouských odrůd pozdnívch - těch nejpozdnějších. Meruňka je muj obrovský koníček. Nářadí mám levné, ale ostré a holí. Brousím brouskem na kosu, dobrušuji kamenem žulovým z řeky, konečná úprava ostří břidličným kamenem. Všechny tyto kameny mají zhruba stejný tvar jako ten na kosu. Ty co jsem v řece našel jsem tím na kosu opracoval, tak ať mají brusnou plochu, která mi vyhovuje. Kontakt je na radostnazahrade@seznam.cz Přeji mnoho úspěchů

Připojit reakci
                  

Roubování


host - xxx.xxx.70.18 (?)
9.4.2008 7:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ostrost nožů ano.Brousek nemusí být speciální stačí malá bruska jemnější kotouč, pak vyleštic kotoučem zvaný filc a můžete se holit! Nezapomeňte brousit proti ostří a nespálit. Chladit a chladit

Připojit reakci
                     

Roubování


host - xxx.xxx.246.11 (?)
11.5.2008 10:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jednou jsem na filcovém kotouči otočil nůž ostřím proti směru otáčení a dřív než jsem pochopil co se stalo něco mě praštilo do tricepsu, těsně nad loktem.byl to ten nůž co jsem předtím držel v ruce.naštěstí mě majznul tupou stranou, takže mi nic neuříznul, ale ruka bolela asi týden.

Na filcu nikdy neleštěte proti směru otáčení!!!

Připojit reakci
                     

Roubování


host - xxx.xxx.19.199 (?)
15.3.2016 7:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Můj příbuzný skvěle roubuje nožem určeným na řezání koberců... Výsledky jsou vidět, v loňském roce se mu z 12 roubů ujalo deset.Helena

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...> | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Letní jablka 325.3.2019126
Padlí, strupovitost, svilušky, květopas, mery, pilatky, obaleči... na jádrovinách 20191424.3.20191463
Jabloň po jabloni923.3.2019630
Štíhlé vřeteno - zakracovat nebo ne? 523.3.2019617
Zvonkové4123.3.201945414
Skudce jablone 521.3.2019515
Nejchutnější odrůdy jabloní - jaké to jsou?5521.3.2019110149
Výchovný rez - pomoc začiatočníkom22721.3.201962245
Určení jablka dle fota 7720.3.201927966
Odrůda Admiral6720.3.201929798
Roubování34918.3.2019418210
Odroda Posy 216.3.2019258
Jak prořezat leta neřezané jabloňe 1516.3.20193323
Opál 5714.3.201927767
Red Prince / Red Jonaprince4614.3.201946244
Golden Delicious Smoothee713.3.2019526
Množení starých odrůd1012.3.2019961
Jabloň Api hvězdovité 312.3.2019347
Sezona výsadby ovocný stromků začala879.3.201917452
Jabloň Karneval98.3.20191467
Citrónové zimní137.3.20191189
Blenheim Orange25.3.2019280
Rozsáhlé poškození starších jabloní 103.3.20191085
Jak ořezat obří panenské jablko? 13.3.2019304
Skladovateľnosť jabĺk - 2018/2019223.3.20193909
Vzdušné potápanie - zakoreňovanie ovocných stromov 43.3.2019631
Braeburn593.3.201951085
Řez ovocných stromů562.3.201916598
Aké odrody jabloní?341.3.201913154
Máte někdo zkušenost s odrůdou Ligol?481.3.201937993
Freedom1327.2.201911833
Rouby Jadernička Moravská427.2.2019507
Přesazování jabloní1626.2.201917113
Merkur11622.2.201961785
Ovocinarske noze1022.2.20191122
Stark erliest621.2.2019705
Výběr odrůdy219.2.2019615
Je to padlí? 619.2.2019906
Výsadba jabloní - hnojení dolomitem1218.2.20192176
Odroda Telse 617.2.20191105
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Chov pstruhov23.3.2019
Kokršpaněl - kolik se dožije?22.3.2019
Chov pstruhov22.3.2019
Kokršpaněl - kolik se dožije?21.3.2019
Chov pstruhov21.3.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů