Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Jabloně > Roubování

Roubování


host - xxx.xxx.81.42 (?)
5.4.2013 20:14

Roubování.

Velmi pozorně jsem přečetl všechny příspěvky.S většinou souhlasím a mám podobné zkušenosti, ale zásadně nesouhlasím s použitím odlamovacího nože. Trochu to rozvedu. Roubovat mě učil mistr odborného výcviku, Spoluautor knihy Škola ovocnáře (Dr. Luža) a vynikající sadař - zahradník- pan Ludvík Smrž, který působil na Sztš Brno- Bohunice. Toto umění v pravém slova smyslu, jsem od něj začal přijímat v 8 letech. Ve stejném roce jsem dostal pod stromeček roubovák Solingen po svém pradědovi. I broušení mě naučil p. Smrž- a to na nekolikrát zmiňovaném Belgickém úlomku (který jsem si později pořídil), ale i na obyčejném dvouvrstvém karb. a břidlici. Základem le broušení ne pod vodou, pri kterém se brousek zanáší, ale zásadně broušení za pomoci petroleje. Brousek lépe "tahne" a nezůstávají na něm okuje, které mohou způsobit nerovnost ostří. Na finální obtažení- vyhlazení- ostří, používám obtahovák- řemen z buvoliny-(řemen ze staré mlátičky). Z takto nabroušeným nožem je radost pracovat. Další důležitá věc je "mít nůž v ruce". Jak napsal p. Vysloužil- řez se provádí tahem od patky ke špičce nože, aby řez byl co nejhladší. Proč jsem se tak rozepsal. Dnes jsem zkoušel odlamovací nůž při roubování v ruce. Protože s ním nemám žádné zkušenosti-a nikdy více již mít nebudu- nepoužil jsem jabloň. podnože, které jsou pro mne na takový experiment příliš cenné, ale rouboval jsem na vrbu(salix alba) Jívu. Důvod je, že jíva samotná špatně koření. Normálním roubovákem jsem schopen za hodinu naroubovat 80ks podnoží min. Pokud mi má kdo vázat, udelám trojnásobek. Ale v žádném případě s odlamovacím pajzákem-promiňte mi ten výraz, ale je to tak. A co se týká kvality, o tom radši nebudu psát. Zkrátka po 20 kusech jsem s odlamovákem šlahl do koše a nikdy více už takovou fušeřinu dělat nebudu. Jen ještě by mě zajímalo, jak by se s takovým žabikuchem stihlo při očkování systémem Chip Buddink 1000 a více jedinců za den při min. 90% ujímavosti. Nevěřím, že by naši předkové, i kdyby měli možnost tohoto nástroje, opustili klasický roubovák, očkovák, nebo žabku. Nyní používám jak k roubování, tak k očkování nože značky TINA, které jsou sice dražší, ale já nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit levné věci. Vtomto případě jsem se rozhodoval mezi značkou Viktorinox,(který požívá můj syn- profík) a Tinou, která jasně zvítězila, byť je mnohem dražší. Ovocnařina je poslání a zaslouží si profesionální přístup.Ještě k tomu, kdo prodává Belgické ůlomky- je to fy. Pasič. A k firmě Fytos- pozor na proliferaci. šechny Vás zdravím a panu Ludvíku Smržovi, který mě učil roubovat a očkovat, dej Pán Bůh věčnou slávu.

Wendy

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   << Předchozí příspěvky | <...16, 17, 18, 19, 20...>   
         

Roubování


Mikeš13 (1919) - xxx.xxx.224.39 (?)
4.3.2013 8:35, počet návštěv: 349774
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Obecně cca kolem období kvetení.

Připojit reakci   
            

Roubování


host - xxx.xxx.81.42 (?)
5.4.2013 20:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Roubování.

Velmi pozorně jsem přečetl všechny příspěvky.S většinou souhlasím a mám podobné zkušenosti, ale zásadně nesouhlasím s použitím odlamovacího nože. Trochu to rozvedu. Roubovat mě učil mistr odborného výcviku, Spoluautor knihy Škola ovocnáře (Dr. Luža) a vynikající sadař - zahradník- pan Ludvík Smrž, který působil na Sztš Brno- Bohunice. Toto umění v pravém slova smyslu, jsem od něj začal přijímat v 8 letech. Ve stejném roce jsem dostal pod stromeček roubovák Solingen po svém pradědovi. I broušení mě naučil p. Smrž- a to na nekolikrát zmiňovaném Belgickém úlomku (který jsem si později pořídil), ale i na obyčejném dvouvrstvém karb. a břidlici. Základem le broušení ne pod vodou, pri kterém se brousek zanáší, ale zásadně broušení za pomoci petroleje. Brousek lépe "tahne" a nezůstávají na něm okuje, které mohou způsobit nerovnost ostří. Na finální obtažení- vyhlazení- ostří, používám obtahovák- řemen z buvoliny-(řemen ze staré mlátičky). Z takto nabroušeným nožem je radost pracovat. Další důležitá věc je "mít nůž v ruce". Jak napsal p. Vysloužil- řez se provádí tahem od patky ke špičce nože, aby řez byl co nejhladší. Proč jsem se tak rozepsal. Dnes jsem zkoušel odlamovací nůž při roubování v ruce. Protože s ním nemám žádné zkušenosti-a nikdy více již mít nebudu- nepoužil jsem jabloň. podnože, které jsou pro mne na takový experiment příliš cenné, ale rouboval jsem na vrbu(salix alba) Jívu. Důvod je, že jíva samotná špatně koření. Normálním roubovákem jsem schopen za hodinu naroubovat 80ks podnoží min. Pokud mi má kdo vázat, udelám trojnásobek. Ale v žádném případě s odlamovacím pajzákem-promiňte mi ten výraz, ale je to tak. A co se týká kvality, o tom radši nebudu psát. Zkrátka po 20 kusech jsem s odlamovákem šlahl do koše a nikdy více už takovou fušeřinu dělat nebudu. Jen ještě by mě zajímalo, jak by se s takovým žabikuchem stihlo při očkování systémem Chip Buddink 1000 a více jedinců za den při min. 90% ujímavosti. Nevěřím, že by naši předkové, i kdyby měli možnost tohoto nástroje, opustili klasický roubovák, očkovák, nebo žabku. Nyní používám jak k roubování, tak k očkování nože značky TINA, které jsou sice dražší, ale já nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit levné věci. Vtomto případě jsem se rozhodoval mezi značkou Viktorinox,(který požívá můj syn- profík) a Tinou, která jasně zvítězila, byť je mnohem dražší. Ovocnařina je poslání a zaslouží si profesionální přístup.Ještě k tomu, kdo prodává Belgické ůlomky- je to fy. Pasič. A k firmě Fytos- pozor na proliferaci. šechny Vás zdravím a panu Ludvíku Smržovi, který mě učil roubovat a očkovat, dej Pán Bůh věčnou slávu.

Wendy

Připojit reakci
               

Roubování


host - xxx.xxx.22.251 (?)
5.4.2013 21:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, většina z Vás autorů výše uvedených příspěvků jste staří praktici, různě vyučení a vyškolení mistři a znalci různých oborů. Ale já asi reprezentuji tu druhou část, nevyučených zahradníků, neznalých postupů broušení, dokonce neznalých jiných způsobů roubování než kopulace. Nedostal jsem roubovací nůž od táty a nedal bych peníze za profi nářadí. Pro mé uspokojení jsem starým jídelním nožem a lámacím nožem narouboval přes 200 ovocných stromků na podnože vypěstované ze semen nebo posbírané po mezích. Vždy jsem udělal 2x víc stromků než jsem potřeboval. Ne všechny stromky se vydařily. Na přesazení do sadu jsem vybral ty pěknější, větší, lépe rostoucí. Promiňte mi můj názor, ale menšina Vás odborníků má základnu v mase nás amatérů.  Měl jsem období pěstování podnoží, potom roubovací dobu, vysazovací a nyní mám pěstovací. Tyto doby se překrývaly a různě doplňovaly. Výsledek? Dva ovocné sady, řada starých odrůd, postupné nabývání znalostí a radost z výsledku. A díky Vám za mnohdy protimluvné názory, já si vždy něco vyberu. Střední Morava u Olomouce.

Připojit reakci
                  

Roubování


host - xxx.xxx.123.5 (?)
7.4.2013 15:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, chtěla bych poprosit o konkrétní radu. Jsem naprostý začátečník a chci roubovat cca osmiletou jablůňku, která má zapěstovaná dvě patra. Horní patro má kmen a tři hlavní větve.Tyto větve chci uříznout před roubováním na délku cca 30 cm.od kmene. Na dvou větvích však nemám v této délce žádné tažné větvičky. Stačily by mi na celé patro dvě tažné větvičky (jedna u kmene a druhá u třetí hlavní větve)? Nebo musí mít každá větev svou tažnou větvičku?

Děkuji za případnou radu.Yvet.

Připojit reakci
                     

Roubování


radovan rbk (52) - xxx.xxx.224.14 (?)
13.4.2013 23:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobry vecer. Mozem pouzit namiesto vosku alebo latexu na zatieranie vatsich ran duvilax? Dakujem.

Připojit reakci
                     

Roubování


vyslouzil (17344) - xxx.xxx.102.201 (?)
14.4.2013 7:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Roubujete-li větve na vrcholu či obvodu koruny, ujmou se vám rouby i v případě absence tažných větviček.
   Duvilax použít můžete. Jeho nevýhodou je průhlednost, takže tolik nechrání před světlem.  Stejně tak ovšem nemusíte použít vůbec nic, rány nezatírat, výsledky nebudou o mnoho jiné.

Připojit reakci
                        

Roubování


host - xxx.xxx.6.16 (?)
14.4.2013 17:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zatírání u roubování bych nepodceňoval. Minimálně je vhodné na roubované větvi opatlat okolí roubu, špičku roubu po řezu na pupen a obvod rány. To se provádí štěpařským voskem. Zamatlání dřeva balzámem už není tak podstatné, ale má to také pozitivní efekt.

V

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.81.42 (?)
14.4.2013 19:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Roubování.

Plně souhlasím, že rány při roubování je třeba zatřít voskem a to dobrým. Pří vyšších jarních teplotách nezatřená místa a zvláště na roubu vemi rychle vysychají a procento úspěchu se výrazně snižuje. Zvlášť když roubujete na silnější podnože a nemáte zrovna extra silné rouby. Vosk by měl být kvalitní- tak jak se spíš dělal JENTEN a ne Polské náhražky smolovitého charakteru. Rouboval jsem včera-tj.13.4. hrušeň Lucasovu a Thiriotovu na semenáč a měl jsem málo dobrého vosku, tak jsem jej nastavil drobky ze starých mezistěnek, lihem a terpentýnem a vosk se mi velice povedl (až jsem se tomu sám divil). Pokud budete mít dobře zavoskováno, /spěch se nemůže nedostavit. Co se týká duvilaxu- nemám zkušenost. Používal jsem přípravek SANTAR, a nyní obačejný latex bílé nebo šedé barvy smíchaný s čistým dřevěným popelem.

Wendy

Připojit reakci
                           

Roubování


radovan rbk (52) - xxx.xxx.224.14 (?)
14.4.2013 22:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Preco sa miesa latex s drevenym popolom?

Připojit reakci
                           

Roubování


vyslouzil (17344) - xxx.xxx.92.38 (?)
15.4.2013 8:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nemůžeme zde míchat dvě zcela rozdílné věci. Zatírání řezných ploch při roubování a zatírání ran po běžném řezu.
   Předpokládám, že dotaz na Duvilax se týkal zatírání ran po řezu. Tady říkám, že je možné ho použít (máte-li ho a nevíte co s ním), ale nevidím výhody oproti latexové či akrylátové barvě, kde na první pohled poznáte zatřené rány od dosud neošetřených. Zatírání ran pak považuji za vhodné, nikoli nutné.
   U ran po roubování je to jiné. Zatírání považuji za nutnost, bez ohledu na to, že jsem zažil ujmuté rouby (i za kůru) bez zatření. Při roubování bych Duvilax nepoužíval. Je příliš tekutý a zatékal by do řezných ran, zejména při roubování za mízy.
   Jestli se vosk z mezistěn a terpentýnu povedl, drží a nepálí pletiva, to nelze poznat při roubování, ale až když rouby porostou. Asi bych se bál použít na štěpování cenných roubů nevyzkoušený  vosk se syntetickým ředidlem a bez pryskyřice. V nouzi bych raději použil hustý latex.
   Jaký význam má přidání popela , nevím, možná zahustí, není-li sama barva dost hustá.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | <...16, 17, 18, 19, 20...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Kanadská reneta alias kmínová1122.10.20196805
Určení odrůdy z Mac Intoshe 422.10.2019969
Identifikácia odrody422.10.2019153
Lze podsadit pod starou jabloň mladou jako náhradu?1322.10.2019842
Jadroviny 201910921.10.201916182
Kde ochutnat jablka - okolí Ústí nad Orlicí621.10.2019421
Jabloň Lucy10720.10.201972502
Zimní odrůda - vhodný výběr420.10.2019740
Spencer 4719.10.201947929
Klíčení jablka ze semene2019.10.20192266
Opál 6519.10.201936354
Cosmic crisp WA38 518.10.20191240
Semenáč ako podpník118.10.2019136
Car Alexander? 617.10.2019581
Prince je výborné, poroste mi tady?117.10.2019118
Delor 3317.10.201919051
Matčino1417.10.20193111
Dotaz na jabloň116.10.2019162
Kanzi 4116.10.201923661
Rada při výběru jabloně315.10.2019817
Beni Shogun 5815.10.201927443
Jabloň Felicita? 215.10.2019287
Zimní jabloně1615.10.20199845
Melrose 5815.10.201950358
Odrůda Admiral13415.10.201949631
Red Prince / Red Jonaprince4915.10.201951374
Meteor712.10.20194089
Jabloň Jonathan6211.10.201966497
Nadměrná násada plodů ovocných stromů499.10.201938265
Muškátová reneta 69.10.20195213
Jabloň Vanda288.10.201938156
-3,2°C a jablká na stromoch78.10.2019811
Fuji266.10.201913545
Jantar 345.10.201927629
Jarka195.10.201911814
Odrůdy jabloní (a nejen jabloní) z východu335.10.201911446
Rozela 615.10.201952034
Kidd´s orange845.10.201962682
Florina764.10.201940997
Pinova324.10.201929112
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Co mi žere slepice19.10.2019
Co mi žere slepice18.10.2019
Co mi žere slepice17.10.2019
Chov pstruhov17.10.2019
Roční kohout padá do sedu, nohy ho neunesou17.10.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů