|
Sázet kiwi? určitě ano, je to nejzdravější ovoce na světě
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3
|
|
|
|
|
|
Petr z H - Zlatý Zahrádkář (690) - 251.27 (?), 3.11.2019 8:36
Kiwi už nikdy víc. Zkoušel jsem je na zahradě, ale mrazík na přelomu dubna/května je tu pravidlem, takže omrzne. Zkoušel jsem je nahoře na kopci v sadu, ale téměř vůbec nerostou. I po 2 letech výška tak 30 cm. Na jaře vždy vyraší, a pak celou sezónu už jen přežívá. I když dodávám dostatek vody a složení půdy je vhodné. Navíc každé léto osychají listy od krajů a konce výhonků, a to především za horkých dnů, jako by mu slunce a teplo vadilo. Chovají se tak kolokmity, arguty i chinensis. Takže řeči o "nenáročnosti" mě akorát vytočí.
I když kiwi má hodně vitamínu C, není mi dáno. Tož pohodlně jeho potřebu vykryji např. jablky, která jsou jistota.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 229.212 (?), 9.11.2019 12:53
Jasne, je hloupost sirit jen pozitiva rostliny a negativa.
Ja pestuji kiwi u lesa v 200 m.n.m., takze jarni mraziky jsou celkem vzacne. Dejme tomu jednou za tri roky spali kus rostliny, takze skody max 10%. Horke a suche leto mu vadi, ale je dobre je trochu vytrenovat, aby si zvykli, ze tady nejsme v Cine :) Kazdopadne uplne bez zalivky to nejde. Ja uz ale zalevam treba jen 3x rocne, protoze mam 8 lete kere a tak jim dam poradnou davku za sucha.
Take je zasadni mit poradneho samce kvuli opyleni. Pokud ma clovek vice rostlin, tak radsi vice, pac kdyz jeden zdechne, je po plodech.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 70.35 (?), 10.11.2019 18:45
"I když kiwi má hodně vitamínu C, není mi dáno. Tož pohodlně jeho potřebu vykryji např. jablky, která jsou jistota." Mnohé odrody jabĺk majú až skoro zanedbateľný obsah vit. c. takže tu by som cestu nevidel. Vo Vaších podmienkach by som určite skúsil driene. V závislosti od odrody sa vit, c. pohybuje od cca 30 do cca 200 mg/100g. Tých cca 100 mg na 100g už je dosť zaujímavá hodnota. Sú odrody bohaté na flavonoidy, alebo odrody bohaté na iridoidy(látky ktroré majú zaujímavy vplyv na organizmus).Sú odrody ktoré dozrievajú už začiatkom augusta, ale aj odrody dozrievajúce koncom októbra. Odporúčam na zimu sušiť. Netreba zabúdať na šípky v nich je tiež cez 500mg/100g céčka otázka je koľko sa dostane do pri luhovaní do čaju. Kto vie nech napíše, samého ma to zaujíma. Doma každý rok robíme sirup z čiernych ríbezlí. Napriek tomu že ho robíme zasurova v chladnej pivnici vydrží celú zimu. Za čersva by mali mať čierne ríbezle v závislosti od odrody cca od 50 do150 mg céčka na 100g. S kiwi a marhuľami so takisto skončil kvôli jarným mrazom. Mám len 12 árov a nemôžem si dovoliť nechať zaberať miesto niečomu, čo dáva úrodu len raz za tri roky.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1, 2, 3
|
|
|
|
|
|
|