Rajčata obecně

Rajčata jsou oblíbenou zeleninou, která se využívá ve všech možných kuchyních na celém světě. Tato rostlina pochází původně z Jižní Ameriky, ale dnes ji lze nalézt po celém světě. Rajčata jsou bohatým zdrojem vitamínu C, vlákniny, antioxidantů a dalších živin, které jsou pro náš organismus velmi důležité. V tomto článku se podíváme na různé druhy rajčat, jak je pěstovat, jak je skladovat a jak je využívat v kuchyni.

Druhy rajčat

Existuje mnoho různých druhů rajčat, ale mezi nejoblíbenější patří třeba kulatá rajčata, švestková rajčata, rajčata hrozinka nebo třeba rajčata koktejlky. Každý druh rajčat má své specifické vlastnosti a chuť, a tak je důležité si vybrat ten správný druh pro vaše jídlo.

Pěstování rajčat

Rajčata se velmi snadno pěstují a jsou vhodná pro zahrady i balkony. Nejdůležitější je, aby měly dostatek slunce a vody. Rostliny rajčat se sází do země na jaře a sklízí se v létě a na podzim. Při pěstování rajčat je důležité dbát na to, aby rostlina byla pravidelně zalévána a krměna vhodným hnojivem.

Skladování rajčat

Rajčata lze skladovat na chladném a suchém místě. Nejlepší je uchovávat je v košíku, který má dostatek prostoru pro vzduchovou cirkulaci. Rajčata nelze skladovat v lednici, protože při nízkých teplotách ztrácí svou chuť a texturu.

Využití v kuchyni

Rajčata jsou skvělou zeleninou, kterou lze použít v mnoha různých receptech. Jsou skvělou přísadou do salátů, omáček, polévek, těstovin nebo třeba jako náplň do sendvičů. Rajčata jsou také velmi vhodná pro přípravu domácích džusů a omáček.

Recept na rajčatovou polévku

Rajčatová polévka je vynikající pokrm, který se hodí na každou příležitost. Pro přípravu budete potřebovat: 6 rajčat, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 1 lžíci olivového oleje, 500 ml vývaru, sůl a pepř podle chuti.

Postup:

Rajčata nakrájejte na menší kousky, cibuli a česnek nasekejte na drobné kousky.
V hrnci na středním ohni rozehřejte olivový olej a přidejte cibuli a česnek. Smažte, dokud cibule nezměkne.
Přidejte nakrájená rajčata a vařte asi 10 minut, dokud se rajčata nerozpadnou.
Přidejte vývar, osolte a opepřete podle chuti a nechte vařit asi 20 minut, dokud se rajčata změknou.
S pomocí mixéru rozmixujte směs dohladka a nechte vařit ještě asi 5 minut.
Hotovou polévku lze ozdobit kousky čerstvé bazalky a podávat s chlebem nebo krutony.

Závěr

Rajčata jsou skvělou zeleninou, která obsahuje mnoho důležitých živin a vitamínů pro zdravý životní styl. Pěstování rajčat je snadné a rajčata se dají použít v mnoha různých receptech. Pokud hledáte zdravou a chutnou zeleninu, rajčata jsou skvělou volbou.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno