Sázet kiwi? určitě ano, je to nejzdravější ovoce na světě



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
      
host - 157.239 (?) 
2.1.2018 12:33

...asi ten hlad.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
      
host - 12.161 (?), 3.1.2018 14:46

Zasadil jste zřejmě druh arguta a ještě k horšímu, zasadil jste pozdní odrůdu..
Také se může stát, že u zdi je moc sucho a pak se dozrávání prodlužuje.
U nás je už k dostání mnoho odrůd ranějších a i lepších.Můžete bud přeroubovat, ale nejlépe vyhodit samici a zasadit jinou.nebo zasadit raný druh kolomikta samce i samici.Arguty jsou o hodně pozdnější.
Jsem ve Frýdek, sazenice mám ale nezasílám. Má je i mnoho firem, které zasílají,  odrůdu vitakola má e-clematis.pl   má k ní samce adam, ale ten může být i jiný.
Alergie- povšimněte si, že v každé restauraci musí být seznam alergických látek. Jsou tam třeba vajíčka, ořechy, a moc jídel. Každý komu něco nedělá dobře, tak at toho jí málo, nebo at to nejí vůbec.
Nejzdravější jsou odrůdy druhu kolomikta, protože mají nejvíc vitamínu C ze všeho co se tady dá pěstovat.Porovnávat to lze jedině V ČÍSLECH, KOLOMIKTA VITAKOLA MÁ 1520MG%.Drobnoplodé mají i více až 2200mg%.. Z odrůdy vitakola stačí sníst denně dvě bobule a denní dávka C je zajištěna=9-10gramů.. Já pěstuji oba druhy, ale nejraději mám kolomiktu, ta se nemusí tak často a mnoho řezat jako arguta, je méně pracná.Ovšem arguta má kvalitnější plody a hodí se i pro tržní ovoce, kdežto kolomikta se hodí pro každou i malou soukromou zahradu, hobby zahradu i veřejmnou zahradu, do škol, nemocnic a pod.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 238.213 (?), 3.1.2018 16:58

Zajímavé jednotky. Můžete vysvětlit, co znamená 1520mg%? surprise

PS: Kiwi jsem zkusil loni vysadit, ale na jaře vyrašené zmrzlo. Vyrašilo znovu, ale v létě z neznámého důvodu postupně zaschlo. Čímž jsem si ho zařadil jako problematickou rostlinu, a už nemám chuť to příště zkoušet. Není tedy výhodnější sníst denně 2-3 jablka, která jsou celkem spolehlivá a nenáročná na pěstování, s ostatní potravou bohatě pokryjí doporučenou denní dávku vitamínu C, a navíc mají nestovnatelně více vlákniny než 2 bobule kiwi? A vydrží uskladněná skoro až do léta? wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.36 (?), 4.1.2018 6:07
Tých 1520mg% v preklade znamená, že daná potravina obsahuje 1520miligramov vitamínu C na 100 gramov. Dávať rovnítko medzi vysoký obsah vit.C a najzdravšie ovocie je ale nezmysel. Pre zdravie sú prospešné aj flavonoidy, polyfenoly, karotenoidy, indoly, lykopén, vláknina, ďalšie vitamíny, stopové prvky... atď., takže stavať kiwi na nejaký piedestál a zabúdať pritom napr. na papriku, paradajky, brokolicu, kapustu, mrkvu, čierne ríbezle, jablká... atď. je mimo misu. Nežijeme na lodiach ako námorníci v 17.-18.storočí - napokon James Cook problematiku skorbutu už vtedy vyriešil súdkami kyslej kapusty. Normálne sa stravujúci človek bez problémov získa potrebnú dávku vit.C z potravy. Jej súčasťou môže byť samozrejme aj kiwi, prečo nie. IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 12.161 (?), 7.1.2018 19:02

Děkuji za reakci zkušeného zahrádkáře. Ano, zelenina má být základem naší stravy a každý by si ji měl umět vypěstovat. Nikde jsem ale nepsal, že aktinidie mají v sobě jen a jen vitamín C. Mají ho v přírodní formě, nikoli chemické a obsahují také spoustu jiných cenných látek jako cukry, pektiny flavonoidy. Myslím však, že závod o nejzravější ovoce ještě neprohrály. Pouze šípky jsou jim konkurent, ale ne ty naše divoké. Chce to dovézt ruské nebo alespon pro začátek slovenské, které se později nahradí dvakrát lepšími ruskými. Aktinidie zůstanou nejen jako lahůdka, ale různými způsoby zpracování nám budou dělat domácí lékárnu, která je velmi účinná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 12.161 (?), 7.1.2018 19:14

ano, kiwi lets omrzlo na většině našeho ůzemí.Brzy zase začlo rašit znovu z rezervních pupenů, ale to už většinou bez květů. Alespoň udělalo pěkné váhony, které dávají naději na dobrou úrodu příští rok.
Pokud kiwi omrzlo a ještě i potom uhynulo, mohlo to být psem, kočkou, nebo i suchem neb hryzcem. O rostliny je třeba se starat a kiwi dát okolo koš z ocelpvého /králičího (/ pletiva./Doporučuji to zkusit znovu a nenechat se odradit prvním neúspěchem. Určitě se to vyplatí.
mg% znamená obsah Vit, C mg ve gramech. Některé země ho uváídějí v gramech a to nás může klamat.
Až jednou uvidíte plodící kiwi a ochutnáte ho, už nikdy se ho nezbavíte a budete ho mít všichni rádi. U nás pochybnosti vyrábí nezkušenost a odebírá odvahu. Jsem si ale list, že každý kdo to poprcvé pojí ten se do toho dá, a co potom, až budeme sázet odrůdy s delikatesní chutí a exotickými aromaty. Potom se opravdiu můýže stát to, co už Mičurin předpovídal, a to že mnohde vysadí kiwi namísto vinné révy. I ta ale už má stále lepčší odrůdy a chuť.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 120.131 (?), 18.1.2018 18:49
Mam oboje - revu aj kiwi. Na rozdiel od kiwi, ktore mi pravidelne decimuju jarne mrazy (za posledych 6 rokov 4 krat) je uroda na reve kazdy rok, dokonca aj po jarnych mrazoch reva znova zakvitne a prinesie urodu. Práve z tohto dôvodu som už viackrát zvažoval odstránenie kiwi ktoré pestujem viac-menej na okrasu a listy. Je pravda že reva (PIWI) sa bez dvoch-troch postrekov neobíde ale v tom nevidím taký veľký problém.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 230.248 (?), 18.1.2018 17:36

Je všeobecne známe, že preplodenie(veľmi veľa plodov na rastline) oddaľuje dozrievanie. Teoreticky sucho by mohlo byť tiež príčinou tochto javu. Možno jedno s druhým. Každopádne niekde je určite chyba, keď to predtým dozrieť stihlo a v ostatných rokoch, ktoré boli teplotne nadpriemerné to nedozrelo. Ja by som ešte skúsil pred prvým mrazom plody pozbierať a uskladniť(pivnica, vodovodná šachta, veranda-prosteskúšať, čo tomu vyhovuje). Klasické chlpaté kiwi z obchodu sa tiež zberaju tesne pred dozretím, koľko krát si to človek kúpi tvrdé ako kameň a ono to v teple v kuchyni za pár dní dostane jedlú a dokonca chutnú formu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
roni - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (255) - 253.99 (?), 30.10.2019 20:52

Kedze vam predtym stihlo dozriet, tak s vysokou pravdepodobnostou to je otazka rezu. Nesmiete ho nechat prehusteny a pretazeny. Rezom zabezpecite oboje. Rezat treba vzdy na jar. Potom je dobre (nie nevyhnutne) skracovat aj jednorocne vyhonky v lete (jun/jul) - tym znizite prehustenie a podporite vyzrievanie dreva a urodu v dalsom roku... ale aj podporite dozretie kiwi v tomto roku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
roni - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (255) - 253.99 (?), 31.10.2019 7:41

Dolezita vec: Kiwi po zbere NIKDY nie je v konzumnej zrelosti. VZDY ho treba nechat dozriet po obrati.
Dozrievanie sa silne urychli za pritomnosti jablka, bananu - dajte ich spolu do jedneho sacku - kiwi + 1 jablko.
Kiwi vydrzi v chlade az do maja/juna - pokial je v chlade a prekryte foliou - pozrite v akych krabiciach dodavaju kiwi do obchodov - maju foliu. Kiwi sa lahko zosusi v beznej pivnici.
Niekolko kusov na jedenie vzdy vyberiem z pivnice a necham v teple dozriet - teda ja riadim dozrievanie kiwi.
Kiwi zberajte az tesne pred 1. mrazom.
Ja som oberal vcera, dnes mrzlo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika