Sázet kiwi? určitě ano, je to nejzdravější ovoce na světě



Stránky: 1,  2,  3   
host - 20.137 (?) 
2.12.2017 21:04, zobrazeno: 14932x

Hlavně druh kolomikta snáší i minus 50,  Obsah vitamínu c v plodech je 1000-2200mg ve 100gramech, kiwi z obchodu ho má okolo 60mg.
Druh arguta má až 150mg. oba tyto druhy u nás rostou dobře, já je letos už pěstuju 50 let.Odrůda vitakola má 1520mg ve 100gramech ovoce, čili deko denně stačí na potřebnou dávku vitamínu C.Deko = dvě bobule.
pro mne je to moc dobrá věc, i když to některý rok na jaře omrzne.velmi dobře se to spravuje a mám naději, že přijde lepší rok nežli byl letos, kdy omrzlo všecko.Mnoho lidí mělo mladé sazenice a po omrznutí to hned vyhodili. To je veliká chyba.V zimě to snese mrtazy, ale na jaře to brzy raší a když přijde pozdní mráz, tak to omrzne. V minulosti jsem měl úrodu asi tři roky po sobě až čtyři a pak to jeden rok omrzlo. 
Lidé dnes trpí alergiemi, tak je třeba si vyzkoušet, zda vás po tom neškrábe v krku.Když ano, tak toho jíst málo nebo někdo i vůbec ne.
Když seženete sazenice teď, tak je s květináčem postavte na sníh, dejte okolo toho pletivo aby to kočky nezničily a na jaře až sníh roztaje to posadte.Po zasazení je půda nakypřená a rychle to vysychá, je třeba to dost zalít.Kolomiktu zalévejte do konce července, ne však zase moc.A kdyby přišlo zase takové sucho jako před pár roky, tak je dobré také občas zalít.zamulčovat něčím okolo.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 150.69 (?), 27.12.2017 16:57

Dobrý den, mám zájem pěstovat kiwi. Ale protože mám pozemek v nadmořské výšce 450 m, mám strach z podzdních jarních mrazíků. Proto by mě zajímalo, jestli existují odrůdy, které jsou po přemrznutí znovu schopny vykvést nebo odrůdy těmto mrazíkům odolné. Dočetla jsem se, že odrůda Vitakola by měla být schopna po mřemrznutí znovu vykvést. Dá se sehnat samčí odrůda, která by také zakvetla po přejití mrazem? Jak daleko bych měla zasadit samičí rostlinu od samčí?   Děkuji 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 12.161 (?), 30.12.2017 15:29

samce od samice sázejte 3 až 12m daleko, protože aktinidie se opylují vštrem a nikoli včelami. včelami jsou opylovány některé druhy v číně, tato druhy u nás nerostou. Naše včela sbírají pyl a část ho uvolní do vzduchu.Vítr ho pak zanese všude i na samičí květy samic.Na jednoho samce můžete do okolí posadit i šest samic.Ve vaší poloze můžete aktinidie pěstovat, některý rok vám ale namrznou a budete muset čekat na lepší rok. Však s třešněmi to u vás máte asi podobné.Pokud je vaše poloha mrazová kotlina, pak se úrody dočkáte jenmálikdyn i ta vás však potěší.
Letos jsem začal pracovat na nových odrůdách, které vykvetou znovu i po omrznutí. Snad budu moci práci dokončit.Je to jeden samec, ten však nebarví tak nádherně list jako samco kolomikt, mkteré dosud pěstujeme. K nové samici lakomka budeme muset dávat samce... který list nebarví, což je škoda.Možná získáme z ruska lepší.budeme přehiodnocovat naše tímto hlediskem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 12.161 (?), 1.1.2018 12:39

Samec se jmenuje kola a samice je ruská lakomka, ti dokážou vykvést i po omrznutí. pokud zjistíte, že to dokáže i jiná odrůda, prosím napište to sem a já zjistím, zda je chráněna a může -li se množit.budeme pozorovat i samce, protože samec kola nebarví list vůbec, kdežto většina jiných samců barví listy růžově, bíle, pestře a sází se jako okrasné rostliny. jako třeba náš reportér Gondík si sázel samce a vůbec se v televizi nezmínil o tom, že samice nese ovoce, a ne kdejaké ovoce, ale je to ovoce, které je nejzdravější na světě.Buď mu to jeho zahradník nesdělil, nebo ani ten to neví.Mnoho firem prodává pouze samčí kolomikty jako okrasné.pokud by rané kiwi druh kolomikta odrůdy vitakola a adam někdo nesehnal, tak komukoli do EU je zašle e-clematis.pl.
Bezpečnost: nekupujte sazenice bez cedulek a zvláště ne z obce Tichá.
K sazenicím se sází tyč, nejlépe ocelová, pozinkovaná, výška nad zemí asi 2,2m.Uchycení v zemi musí být pevné.Mladé sazenice chrante ocelovým /králičím/ pletivem proti kočkám, granulemi proti slimákům.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.164 (?), 1.1.2018 16:15

Nič proti pestovaniu kiwi, ale označiť ho za "najzdravšie ovocie" je asi trochu prehnané. Niektoré správy poukazujú na možné alergické reakcie u detí po zjedení kiwi (ťažšie formy spojené so zúžením dýchacích ciest až anafylaktickým šokom). Existujú odporúčania nedávať kiwi jesť deťom mladším ako 3 až 5 rokov. Keď sme už pri malých deťoch - tým dnešným imunologicky neprospieva tzv. "sterilné detstvo", ktoré im nezriedka pripravujú ich hyperstarostliví rodičia. Inak povedané - trochu kontaktu so "špinou" v ranom detstve nezaškodí, práve naopak. Samozrejme, všetko s mierou. Problém prečo máme toľko malých alergikov, ekzematikov a detí stále dokola na antibiotikách je zrejme širší a odvíja sa pravdepodobne už od klesajúceho podielu spontánnych pôrodov, kratšej doby dojčenia a celkovej kontaminácie životného prostredia škodlivinami. (V tomto je samozrejme kiwi nevinne. Existujú aj štúdie poukazujúce na vhodnosť konzumácie prednostne tých druhov ovocia a zeleniny, na ktoré je daná populácia "geneticky adaptovaná", ale to by bola už iná téma. Aj tak som dosť odbočil, inak kiwi si občas rád dám. A našťastie patrím ku generácii, ktorej detstvo na dedine bolo parádne "dirty" 😉.)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 187.216 (?), 1.1.2018 16:43

K tomu sterilnímu dětství - je prokázáno, že největší množstvi bacilů a bakterií bývá na klávesnicách počítačů i ostatních IT zařízeních, v jejich užívání jsou dnešní děti mistří zvládající v 5 letech 500 úhozů za minutu... j.c.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
roni - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (255) - 130.150 (?), 18.11.2019 12:36

reakcia k:
"aktinidie se opylují vštrem a nikoli včelami. včelami jsou opylovány některé druhy v číně, tato druhy u nás nerostou. Naše včela sbírají pyl a část ho uvolní do vzduchu.Vítr ho pak zanese všude i na samičí květy samic.
"
toto mi nedava ziadnu logiku. Vcely a cmeliaky vidim usilovne pracovat na kvetoch kiwi.
Neviem si predstavit dovod preco by vcely nemali opelovat kiwi. Ved opelenie je o mechanickom preneseni pelu... uspesnejsie byvaju vcely pred vetrom... tie ho prenesu priamo a bez mensich strat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 68.238 (?), 1.1.2018 13:09

Vysaďte si raději angrešt a máte rok co rok zaručenou úrodu kvalitního drobného ovoce téměř bez práce a starostí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 1.1.2018 15:05

samice nese ovoce, a ne kdejaké ovoce, ale je to ovoce, které je nejzdravější na světě.Buď mu to jeho zahradník nesdělil,...

Nejzdravější ovoce... To se tak nedá říci. Podle čeho se to posuzuje? To je stejné jako nejlepší auto na světě nebo nejhezčí žena na světě. Podle obsahu vitaminu C? nebo vlákniny, karotgenoidů, nebo draslíku? Nebo antioxydantů? Všechny jsou zdraví prospěšné, ale taky všeho moc škodí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 18.79 (?), 2.1.2018 11:55

s kiwi mám trochu problém, před mnoha (skoro už dvaceti, proboha) lety jsem si ho přivezl z výstavy v Kroměříži (od pana Štajnochra, nemýlím-li se), několik let netrpělivě čekal, pak pár let sklízel (když to na jaře neomrzlo, což se často dělo) a pak šlus. každý rok kvete, málokdy na jaře omrzne tak, že neodkvete, zato plody pravidelně nestíhají dozrát. mám ho popnuté na západní zdi, dříve dozrálo a dlouho do zimy bylo na keřích scvrklé, ale sladké a jedlé, teď zmrzne před dozráním a k jídlu moc není. může to být nedostatkem péče (přehoustlé keře, nehnojím, vyjma mulčování trávou) nebo se holt změnilo klima a dozrávat prostě nebude?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika