Jak správně roubovat: Průvodce pro zahradníky

Roubování je jedna z nejběžnějších technik, kterou používají zahradníci k šíření rostlin. Tato technika spojuje dvě nebo více rostlin tak, že se jejich tkáně spojí a vytvoří novou rostlinu. Roubování se používá k množení různých druhů rostlin, zlepšování odolnosti proti škůdcům nebo nemocem, a také ke zkrácení doby, za kterou se rostlina začne plodit. Pokud máte zájem o zahradničení a chcete se naučit, jak správně roubovat, čtěte dál.

Příprava na roubování
Předtím než začnete s roubováním, je důležité se správně připravit. Zde jsou některé kroky, které byste měli udělat před samotným roubováním.

Výběr správných rostlin: Roubujeme většinou odrůdy rostlin, které mají stejné nebo podobné vlastnosti. To zahrnuje výběr rostlin stejného druhu, podobného věku a velikosti. Je důležité vybrat si zdravé rostliny bez známek nemocí nebo škůdců.
Správný čas: Roubování se obvykle provádí na jaře nebo na podzim, kdy jsou rostliny v klidovém stavu. To umožňuje snadnější oddělení kůry a snižuje riziko poškození rostliny.
Správné nástroje: K roubování budete potřebovat ostrý a čistý zahradní nůž, který vám umožní přesné a čisté řezy. Také budete potřebovat šňůru nebo rákosový provaz na zajištění spoje mezi roubem a podnoží.
Příprava rostlin: Před roubováním je důležité připravit rostliny. To zahrnuje odstranění listů a výhonků z místa, kde budou provedeny řezy. Rostliny by měly být také dostatečně zavlaženy před samotným roubováním.

Techniky roubování
Existuje několik různých technik roubování, které můžete použít. Zde je přehled několika nejběžnějších technik.

Roubování s očkem: Tato technika je často používána u ovocných stromů, jako jsou jabloně, hrušně nebo broskvoně. Prvním krokem je vytvoření očka na podnoži, což je malý zářez ve tvaru „T“. Poté se odstraní kůra na roubu a tento roub se vloží do očka na podnoži. Roub se zajištěním pevně přiváže šňůrou nebo rákosovým provazem.

Roubování s podélným řezem: Tato technika se často používá u stromů s většími kmeny. Nejprve se na podnoži provede podélný řez a na roubu se provede odpovídající řez, který do sebe zapadá. Roub se pak umístí do řezu na podnoži a zajištěním pevně přiváže.
Roubování s hřebínkem: Tato technika je používána u rostlin, které mají malé nebo tenké stonky, jako jsou například růže. Nejprve se na podnoži provede šikmý řez, na který se nastrouhá hřebínek. Na roubu se provede odpovídající řez, který do hřebínku zapadá. Roub se pak umístí na hřebínek na podnoži a zajištěním pevně přiváže.
Roubování se štěpením: Tato technika je používána u stromů, které mají velký kořenový systém, jako jsou například citrusové stromy. Nejprve se na podnoži provede vodorovný řez, do kterého se na roubu provede odpovídající řez, který se do štěrbiny na podnoži vloží. Roub se pak zajištěním pevně přiváže.

Péče o roubovanou rostlinu
Po provedení roubování je důležité správně pečovat o nově vytvořenou rostlinu, aby se zajištělo její úspěšné zakořenění. Zde je několik důležitých kroků, které byste měli provést.

Zajištění spoje: Po provedení roubování je důležité pečlivě zkontrolovat spoj mezi roubem a podnoží. Šňůrou nebo rákosovým provazem zajištěte spoj tak, aby byl pevný, ale ne tak pevný, že by se rostlina nemohla volně rozvíjet.
Péče o kořeny: Rostlina by měla mít dostatečnou péči o kořeny, zejména v období po roubování. Kořeny by měly být udržovány v dostatečně vlhkém stavu, ale zároveň by neměly být přemokřené. Je důležité pravidelně kontrolovat vlhkost půdy a zalévat podle potřeby.

Ochrana proti škůdcům: Po roubování je rostlina zranitelnější vůči škůdcům, jako jsou například mšice nebo plži. Je důležité pravidelně kontrolovat stav rostliny a provádět preventivní opatření, jako je aplikace insekticidů nebo měření plůdků kolem rostliny, aby se zabránilo škůdcům v poškozování roubované rostliny.
Regulace růstu: Po zakořenění roubované rostliny může být nutné provádět regulaci jejího růstu. To se provádí odstraněním nadměrných výhonků nebo výhonků, které rostou z podnože místo z roubu. Tím se zajišťuje, že rostlina bude růst správným směrem a bude mít silnou a zdravou korunu.
Podpora zakořenění: Pro zajištění úspěšného zakořenění roubované rostliny je možné použít různé techniky, jako je například ponoření podnože a roubu do stimulátoru kořenů nebo použití růstových regulátorů. Tyto techniky mohou pomoci zvýšit šance na úspěšné zakořenění a růst nové rostliny.

Závěr
Roubování je důležitá technika pro šlechtění rostlin a zlepšování jejich vlastností. Správné provedení roubování je klíčové pro úspěch celého procesu. Při roubování je důležité zvolit vhodný typ roubování, správně připravit roub i podnož a pečlivě sledovat stav nově vytvořené rostliny po celou dobu zakořenění.

Dodržování správné techniky, péče o kořeny, ochrana proti škůdcům, regulace růstu a podpora zakořenění jsou klíčové kroky, které by měly být prováděny po provedení roubování.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno