Burčák z vína - jak na to?



Stránky: 1,  2,  3,  4   
r0m - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (100) - 71.128 (?) 
9.10.2013 13:22, zobrazeno: 27154x

Zdravím, před 3 dny jsem vymačkal a vylisoval stolní bílé hrozny asi 15 l a jelikož chci poprvé zkusit burčák a porovnat nakolik se liší vlastní od těch od prodávaných u cesty, tak bych měl dotaz co vše dodržet pro kvalitní výsledek.

Dal jsem ho do 20 L demižónu, rozpustil 3/4 kila cukru v horké vodě a přidal / je to dostatečné množství nebo ještě přidat? nechtěl jsem to zas moc přesladit / podotýkám,že při mačkání jsem přidal asi ještě 1,5 l vody pro lepší vyluhování ze slupek - odhaduji 15 l štávy + 1l vody + 3/4 kg cukru rozpuštěný asi v litru.

Zazátkoval a vyvedl hadičku do sklenici od výživy s vodou

Za jak dlouho by to mělo asi začít bublat a kdy - jak poznat kdy bude hotový - ideální stav na zmrazení do mrazáku na vánoce ?

Případně nějaké další vychytávky? díky za rady

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5577) - 133.163 (?), 9.10.2013 13:35

Já tedy osobně nejsem odborník na burčák, letos jsem ho ze stolních dělal poprvé, ale ten Váš se asi zas tak moc od toho u silnice lišit nebude.

Kolik sladkosti šťáva měla?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
r0m - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (100) - 71.128 (?), 9.10.2013 13:38

Právě nemám cukroměr ani moštoměr tak těžko odhadnout a investovat se mně zatím do něj nechce, proto tenhle dotaz kolik cukru :p)

A než si dovezu od tchána za 14 dní může být pozdě

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5577) - 133.163 (?), 9.10.2013 13:58

Já do něj zainvestoval, není to zase taková položka.

JInak je mé dílo tady, je tam i množství cukru na stupeň a 100 l šťávy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 9.10.2013 14:54


  U jablečného burčáku se mi osvědčilo 9 litrů moštu, 1l vody a 0,9-1kg cukru. U vína to bez znalosti cukernatosti hroznů   snad ani nejde. Rozdíly ve sladkosti mohou být veliké.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 39.219 (?), 9.10.2013 15:34

Vodu nééé.  nastavovat šťávu z vína vodou s cukrem taky nééé. Investice do moštoměru je pro představu 150 - 200 korun. Kdo pracuje s mošty nebo vínem pravidelně, nedá se bez něj obejít. Doslazuje se pokud není v ovoci dostatek přírodního cukru u bílých vín obvykle na 21°NM, u červených vín na 23°NM.     1,1kg cukru zvýší cukernatost o 1°NM/100l moštu. Mošt obvykle očkuji kulturou ušlechtilých kvasinek, což se pro cílenou výrobu menšího množství burčáku dá vynechat.   Pozor ale - letos se většina vín rozkváší obtížně, tak si to frkněte někam k teplu.  Bouřlivé kvašení přehlédnout nejde, to je ten správný okamžik k vypití.     laugh     j.c.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 178.235 (?), 9.10.2013 16:54

Burčák vznikl z nedočkavosti v půstu, protože staré sa minúlo a nové ešče nedokvasilo.Složení moštu na víno a moštu na pravý burčák n e n í rozdílné.Burčák nastavený sladkou vodou je už jakýsi druhák a patřičný bolehlav.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5577) - 242.167 (?), 9.10.2013 17:27

Druhák neboli kvasničák, oblíbené to sladké pití cykloturistů laugh.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 178.235 (?), 9.10.2013 19:01

Také jsme uchvátili dost významné místo v celosvětovém měřítku.Údajně jsme na na 5.místě ve spotřebě alkoholu na hlavu.A to není zanedbatelné.Viděl někdo prodávat burčák podél cest jinde, než u nás?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 178.235 (?), 10.10.2013 10:00

Neúcta k Božímu daru, jakým i víno je, jsou různé košty na Zimních stadionech, které už svým prostředím tento božský mok degradují.Ani cimbálová muzika na věci nic nezmění a na útulnosti nepřidá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika