Kdy a jak začít s pěstováním narcisek

Pěstování narcisek může být snadné a přinést krásné květy do vaší zahrady. Pokud máte zájem začít s pěstováním těchto květin, zde jsou některé tipy, které vám pomohou začít.

Výběr a příprava místa
Při výběru místa pro pěstování narcisek je důležité zvážit, že tyto květiny potřebují slunce, aby mohly růst a kvést. Vyberte si tedy místo, kde bude dostatek slunce. Půda by měla být dobře odvodněná a měkká, aby kořeny mohly snadno růst. Pokud máte těžkou hlinitou půdu, přidejte k ní písek nebo perlitem.

Výběr a nákup cibulí
Pokud si chcete koupit cibule narcisů, je důležité vybrat si kvalitní cibule. Cibule by měly být pevné a bez poškození. Vhodný čas pro nákup cibulí je v létě nebo na podzim, aby mohly být zasazeny v zemi před začátkem zimy.

Zasazení cibulí
Narcisy se obvykle sází v období od září do listopadu, aby mohly růst a kvést v příštím roce na jaře. Cibule se sází do hloubky asi 2,5 až 5 cm, s rozestupy asi 8 až 10 cm. Pokud chcete vytvořit efektní skupiny narcisů, sázejte je většími skupinami.

Zalévání a hnojení
Narcisy potřebují pravidelné zalévání, zejména v suchých obdobích. Pokud máte dobře odvodněnou půdu, není třeba zalévat příliš často. V období růstu můžete použít hnojivo bohaté na dusík, aby podpořilo růst a kvetení.

Ochrana před škůdci a nemocemi
Narcisy jsou obvykle odolné vůči nemocem a škůdcům, ale někdy mohou být napadeny plísněmi, mšicemi nebo přezimujícími škůdci. Pokud zjistíte, že jsou vaše rostliny napadeny, použijte přírodní nebo chemické insekticidy a fungicidy, aby zabránili šíření škůdců a nemocí.

Sběr a skladování květů
Narcisy začínají kvést v dubnu až do května. Když se květy otevřou, můžete je stříhat a použít jako řezané květiny. Pokud chcete sbírat květy na řez, stříhejte je ráno, kdy jsou květy nejsilnější. Při sklizni ponechte dostatek listů, aby rostlina mohla získat potřebné živiny pro příští rok.

Po odkvětu nechte listy u rostliny, aby mohly fotosyntetizovat a uskladnit živiny pro příští rok. Není třeba je stříhat, dokud nezačnou žloutnout a usychat. Poté je můžete odříznout a vyhodit.

Skladování cibulí
Pokud chcete skladovat cibule narcisů pro příští rok, nechte je v půdě, dokud nezačnou usychat až v létě. Poté můžete cibule vyhrabat, nechat je vyschnout na slunci a uskladnit v suchém a chladném prostředí, dokud nebudou připraveny k zasazení v příštím roce.

Závěr
Narcisy jsou krásné a snadno se pěstující květiny, které mohou ozdobit vaši zahradu v průběhu jara. Pokud plánujete začít s pěstováním narcisů, vyberte si slunné místo s dobře odvodněnou půdou a kvalitní cibule. Sázejte cibule v období od září do listopadu, pravidelně zalévejte a hnojte a chráníte je před škůdci a nemocemi. Po odkvětu nechte listy na rostlině, aby mohly získat živiny pro příští rok, a skladujte cibule v suchém a chladném prostředí, dokud nebudou připraveny k zasazení v příštím roce. S těmito jednoduchými tipy byste měli mít krásné narcisy kvetoucí v vaší zahradě každý jarní rok.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno