Toptaste



Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?)
11.2.2015 11:55

Další výbornou vlastností Toptaste je, že dozrává včas. V minulém roce počaly plody vybarvovat už v červenci. Nehrozí tak, jako u odrůd dozrávajících zhruba v polovině září, že by díky chladu a dešti, nedozrál Toptaste do dobré kvality. Naprostou výjimkou byla stará dobrá Domáci švestka, která i ve vyšších polohách byla velmi kvalitní i koncem září. Ještě jednou připomínám, že nejcenější vlastností Toptaste je VYSOKÁ ODOLNOST PROTI MONILIOVÉ HNILOBĚ a to zřejmě díky vysoké a dlouhotrvající pevnosti plodů, které nezměknou.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 24.9.2014 11:25

To, co popisuje Petr, je, dle mého, dojem z chuti Toptaste, která se utrhne ne zcela zralá. Tedy když už přibývá v chuti cukrů, ale dužina je ještě tuhá a nechybí jí říz a kyselinky. Tato fáze ovšem asi netrvá dlouho. Měl jsem loni touto dobou možnost navštívit kamaráda s řádně zaplozeným, již velkým stromem Toptaste. Chutnal jsem víceméně jen plody spadlé, ale v dobrém stavu. Chuť byla sladká, ale po té zajímavé kyselince, co byla v utržených plodech, které mi dal Petr ochutnat, ani vidu.
   

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 24.9.2014 12:34

Toptaste byl, Miloši, o pár dní později ještě o něco lepší, než ten, který jsem přivezl. Ty fádně přeslazené plody se nevyskytly ani později, i když kyselin ubývalo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 234.7 (?), 24.9.2014 10:51

Pán Alois keby ste mal porovnať TOPTASTE s TOPFIVE u ktorej z týchto dvoch odrod ste cítil viac aromatických látok? Ktorá vám viac chutí? Ďakujem

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 24.9.2014 11:32

To já nevím, možná že někdo bude vědět.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 10.2.2015 23:54

Podle mě je prozatím nejlepší novodobou švestkou TOPTASTE (Valor x Domácí švestka). Scházela jí prozatím aromatičtější, nebo chcete-li švestkovitější chuť, ale ta se konečně minulý rok dostavila. Odlučitelnost pecky od dužniny není zcela optimální, ovšem velikost plodů a hlavně jejich pevnost a trvanlivost je obdivuhodná. Podobnou novodobou odrůdu nenajdete. Obrovská výhoda jspočívá také v tom, že je dlouhodobě imunní vůči napadení moniliovou hnilobou, která minulý rok zlikvidovala velké množství plodů u jiných odrůd. Problém nastane tehdy, jestliže po dlohotrvajícím suchu, přijde vydatný několikahodinový déšť. Pak plody explodují tak, jako u jiných odrůd. Sladkost je vysoká hlavně ke konci zrání, takže určitě bude vhodná i na pálení. Jen doufám, že se její kvality potvrdí i v dalších letech, protože jak říkám v některých vlastnostech nemá konkurenci a myslím, že dlouho nebude mít.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 11.2.2015 11:55

Myslím Petře, že Tvé nadšení z Toptaste pramení z faktu, že tato odrůda v plné zralosti má vysoce nadprůměrnou sladkost. Díky tomu má v jisté fázi - těsně před úplným dozráním - cukrů sice o něco méně, ale na chuť tak akorát. K tomu jsou přítomny i kyselinky a hlavně - vzhledem k neúplné zralosti -  tuhá dužina, snášící dobře skladování i transport a odolávající monilii. Jediný problém je, že tato fáze ideální harmonie konzistence a chuti trvá poměrně krátce a člověk ji zachytí jen když dozrávající plody pravidelně zkouší.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 11.2.2015 13:08

V minulém roce nebyl ten interval optimální zralosti zase tak krátký. Vše je stále ve stádiu zkoumání. V této fázi je chuť, sladká až sladce navinulá, s mocným švestkovým aromatem, který je ovšem jakoby v pozadí. Dužnina je famózně pevná, "masitá". Ta vydatnost a pevnost dužniny na mě právě působí dojmem vyskoké kvality, oproti jiným odrůdám. Samozřejmě z doplněním té zajímavé chuti.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 11.2.2015 11:55

Další výbornou vlastností Toptaste je, že dozrává včas. V minulém roce počaly plody vybarvovat už v červenci. Nehrozí tak, jako u odrůd dozrávajících zhruba v polovině září, že by díky chladu a dešti, nedozrál Toptaste do dobré kvality. Naprostou výjimkou byla stará dobrá Domáci švestka, která i ve vyšších polohách byla velmi kvalitní i koncem září. Ještě jednou připomínám, že nejcenější vlastností Toptaste je VYSOKÁ ODOLNOST PROTI MONILIOVÉ HNILOBĚ a to zřejmě díky vysoké a dlouhotrvající pevnosti plodů, které nezměknou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 125.240 (?), 11.2.2015 18:44

Přesně tak, mohu jen potvrdit. Odolnost vůči hnilobě je největší přednost této odrůdy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 196.17 (?), 8.8.2015 22:20

Ano, i tento rok je úroda Toptastů vysoká, a kdo říkal, že na myrobalánu tolik neplodí, tak opak je pravdou. Jak se teď v tomhle "palermu" hluboce kořenící myrobalán hodí, panečku. Protože místo 24°C - 28°C tady máme 34°C - 38°C, takže kapku zbytečná přeháňka. Také se občas vyskytnou předčasně zralé plody. Jeden jsem chutnal a byl excelentní. TOPTASTE = zlatý hřeb švestkové sezóny. Pokud ho ovšem včas utrhnete. Ne, že by zmoučnatěl, ale příliš zesládne. I tak je perioda včasného utržení poměrně dlouhá a hlavně plody naprosto ignorují dotěrnou moniliovou hnilobu. V tomto ohledu Toptaste nemá konkurenci. Přijedete z dovolené a Toptaste je pořád pevný a s minimálním poškozením. Problém by nastal, kdyby teď tři dny pršelo, pak by holt "explodoval".

Toptaste
Toptaste
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika