Toptaste



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 234.130 (?) 
6.9.2014 21:24

Chcel by som sa opýtať pána Milana Fialu ktorá odroda slivky je u neho odolnejšia na moniliózu plodov Toptaste alebo Topfive? Ďakujem

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10088) - 70.240 (?), 6.9.2014 21:40

Ještě než odpoví Milan, tak bych jen poznamenal, že pro mě je objevem roku právě Milanův Topfive a nově projevená a nepoznaná chuť letošního Toptaste.

Toptaste
Toptaste
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 6.9.2014 21:47

Na takto kladené otázky nelze dobře odpovědět. Je to stejné, jakobyste se ptal, která odrůda je odolnější proti sežrání ptáky nebo otrhání zlodějem. Napadení plodů monilií je dáno součtem více faktorů. Polohy, hustoty koruny velikosti násady plodů a taky vlhkosti a teploty v určitou dobu. Letos byl nejodolnější Herman, protože na začátku sezóny nebyly letos podmínky pro rozvoj choroby příznivé. Takový Opál trpí monilií často, ale letos byl červenec suchý, takže unikl a mnohem hůř jsou postiženy pozdější odrůdy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 234.130 (?), 6.9.2014 22:41

Pán Milan Fiala má obidve tieto odrody a predpokladám že ich má zasadené v rovnakej polohe. A doba dozrievania týchto dvoch odrod nie je až taká vzdialená, samozrejme v tej istej polohe.Topfive je ešte na strome keď začína zrieť Toptaste. Určite by som neporovnával júlový-červencový Topfirst s októbrovým-říjnovým Topendom čo sa týka moniliózy, keďže v dobe zrenia Topfirstu samozrejme možu býť úplne iné podmienky na rozvoj moniliózy ako je to v dobe zrenia Topendu. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 160.52 (?), 22.9.2014 9:04

 Pěkný den Vám všem.

  Všem Vám také děkuji za vaše názory. Už asi týden si tady čtu ve Vašich příspěvcích a rozhoduji se co zasadit na zahradu  2500m2 už tam mám asi 40 stromků z posledních dvou let převážně švestky a meruňky (Jojo, Topendplus, Kioto, Silvercot apod)  vše na podnožích Wavit nebo Stjulien. kupoval jsem stromky jen tak co mě bylo nabídnuto. nebo co jsem se dočetl např: JOJO je odolné vůči šarce, tak koupím JOJO. prostě neználek :-) . Zahrada je na znojemsku n.v. 225m n. m. Jižní mírný svah. Půda písčitá Prvních 50cm hnědozem s pískem potom dole už jen nekonečný písek. Na zahradě teď už máme vrt takže závlaha není problém. Trošku mě zarazilo že mě ve školkách nikdo nenabídl podnož Myrobalán která si myslím je úplně ideální pro moji zahradu. 

Chci během následujících 5 let osázet celou zahradu stromy převážně šv. a mer.   Múžete mě prosím potvrdit můj výběr když chci za měsíc zakoupit 30 stromků Valor a Toptaste   vše na Myrob.??   Ještě dodám že ovoce se bude kompletně zkapalňovat, Na povidla a kompoty není čas :-) všem děkuji a přeji pěkný den. Zdeněk.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 22.9.2014 11:59

Přestože pěstuji 90% všech slivoní na myrobalánech, na znojemsko bych je tolik nedoporučoval. Moje poloha je studená, kamenitá, jílovitá a myrobalány si s tím jako jediné umějí poradit. U Vás budou stromy na myrobalánech mít velké koruny, ale plodnost bude relativně menší. A to pomíjím velkou neřest myrobalánů - podrůstání výmladků.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 160.52 (?), 23.9.2014 12:43

 Jakou podnož by jste tedy doporučil?? Předem děkuji Zdeněk

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 252.33 (?), 23.9.2014 15:19

mně říkali, že toptaste má 30% cukru. Mně se to nezdá, protože tady roste něco jako trnka, má to velké množství kulatých menších plodů, keř celý modrý na dálku viditelná modrá, a plody jsou sladké jako med, kam se hrabe toptaste s cukernatostí. chtěl bych ji změřit.zraje to až ted, ale letos to zmrzlo totálně v květu.pod keřem jsem nenašel ani jeden semenáč, tak jsem pecky vysel, zima nestačila na stratifikaci, byla teplá, vyklíčilo jen5 a každý má jiné listy.Uvidím co z toho vyroste. a z tohodle nařežu rouby, chci to mít na své zahradě za každou cenu. podnože nemám a neznám. nokal1@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 23.9.2014 15:30

Toptaste je nikterak výrazně nasládlá hmota.Někdo by si ani te sladkosti nevšimnul, kdyby tam byly i aromatické látky.Protože je v Toptastu málo aromatických látek, převládá sladkost.Pravá švestka ...to je jiný kabrňák.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10088) - 70.240 (?), 23.9.2014 16:15

Toptaste letos mile překvapil(a). V určité fázi zralosti je chuť velmi zajímavá. Nemáte tak výrazně ostrý chuťový vjem jako třeba u Hanity, ovšem švestkovitá, aromatická chuť je jaksi rozprostřena, nebo spíše není jasně identifikovatelná jako třeba u Hanity a spol. Zase musím použít pojem - plná. Nebo snad ještě lépe, chuť Domácí švestky se silným akcentem na sladkost, ovšem ve stádiu, kdy je přítomna i důležitá kyselinka. Rukopis Domácí švestky tam určitě je, alespoň podle mě. Škoda, že jsem všechny plody neotrhal právě v této fázi, protože později popraskaly v důsledku vytrvalého dvoudenního deště. Nevýhodou odrůdy je vyholování větví. Určitě to není Stanley, kterému vydrží plodonosný obrost dlouho i na starším dřevě a to ve vzpřímené poloze větví. Plody Toptaste jsou tak pevné, že po spadnutí na tvrdou podložku praskají podélně (rupnou, jako kdyby byly natlakované). Bohužel praskají i v důsledku většího deště. Ovšem myslím si, že zůstanou sladší a tedy v dobré kvalitě i při zhoršeném počasí, což je výhoda. Proti monilové hnilobě jsou úžasně odolné. Když ovšem před tím nepopraskají.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika