Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Slivoně > Presenta

Presenta


Miloš Vysloužil (15229) - xxx.xxx.236.1 (?)
12.10.2017 8:30

Práve pre túto vlastnosť sa z nej nedá variť lekvár-povidla lebo sa pri varení pripeká.To je jej prvá nevýhoda.

Měkké plody se rychleji rozvářejí, ale pokud se plody připékají, není to problém odrůdy, nýbrž technologie vaření. Povidle lze uvařit i z tvrdých plodů.

Typická odroda na na pálenie to tiež nebude, je dosť sladká ale má menej kyselín. V testoch na pálenie vyšli najlepšie odrody Domáca, Anna Späth a Elena.

To je otázka U mně má kyselin až příliš. Testy na pálení jsou zavádějící, když nezohledňují polohu. V mých podmínkách Anna Späth ani Elena vhodné nejsou, protože nejsou dost sladké. Ostatně to není ani ani Presenta

Ďalšou nevýhodou tejto odrody je veľmi bujný rast... Možno to bude pre niekoho výhoda

To je pravda.

To že u mňa v 310 m.n.m. každý rok dobre nedozrieva tak to je moja chyba, nie je to chyba odrody. Nemal som ju do mojej pestovateľskej polohy sadiť

Stejná zkušenost

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Měkké plody se rychleji rozvářejí, ale p..., host, 12.10.2017
Práve pre túto vlastnosť sa z nej nedá v..., Miloš Vysloužil, 12.10.2017
Nemám potřebu vařit z Presenty ani povidla a..., Petr z Pardubic, 11.10.2017
Skúste z Presenty uvariť povidla a potom bud..., host, 11.10.2017
Asi nemluvíme o stejné odrůdě. Presenty si c..., Petr z Pardubic, 11.10.2017

Presenta


Petr z Pardubic (5911) - xxx.xxx.70.240 (?)
27.9.2012 14:34, počet návštěv: 41813
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Oblíbená odrůda posledních let, PRESENTA (Borsumská x President), pomalu dozrává. Každý den sice nějaké ty švestky ochutnávám, ale Presenta mi snad trochu připomene, jak chutnají opravdu aromatické pravé švestky. A jak je na tom letos s Presentou David?

Obrázky:
Presenta (22.9. 2012)
Presenta (22.9. 2012)
Presenta (22.9. 2012)
Presenta (22.9. 2012)
Presenta (22.9. 2012)
Presenta (22.9. 2012)
Presenta (22.9. 2012)
Presenta (22.9. 2012)
Presenta (22.9. 2012)
Presenta (22.9. 2012)
Presenta (22.9. 2012)
Presenta (22.9. 2012)
Presenta (22.9. 2012)
Presenta (22.9. 2012)
Presenta (22.9. 2012)
Presenta (22.9. 2012)
Presenta (22.9. 2012)
Presenta (22.9. 2012)
Presenta (22.9. 2012)
Presenta (22.9. 2012)
Presenta (22.9. 2012)
Presenta (22.9. 2012)
Presenta (22.9. 2012)
Presenta (22.9. 2012)
Presenta (22.9. 2012)
Presenta (22.9. 2012)
Presenta (22.9. 2012)
Presenta (22.9. 2012)
Presenta (22.9. 2012)
Presenta (22.9. 2012)
Připojit reakci   
   

Presenta


rosti&slav (1016) - xxx.xxx.88.38 (?)
27.9.2012 14:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pěkné obrázky mi připoměly loňské sněhy, a včerejší ochutnávka jediného plodu, který mi vydržel.Už jsem nevydržel, a tak dlouho jsem strkal do stromu, až opadl.Možná jsem to neměl dělat, držel ještě pevně, taky jeho chuť nebyla top, ale i tak jsem si vychutnal něco, co připomínalo rynglovou chuť, bez výraznějšího aromatu, ale s cukrem.

Prezenta pochází z křížení Ortenauer x President.

Připojit reakci
      

Presenta


Petr z Pardubic (5911) - xxx.xxx.70.240 (?)
27.9.2012 16:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak je to potom v knize Pěstujeme slivoně (Blažek, Kneifl) uvedeno špatně. Pravda je, že všude jinde je uveden ten Ortenauer.

Připojit reakci
   

Presenta


host - xxx.xxx.183.140 (?)
27.9.2012 18:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím,

Petr má opravdu nádherné plody, já jsem na tom letos hůře, strom je ještě mladý a plodů bylo minimum, chuť nebyla špatná, docela bych jí fandil jako pozdní švestce. Já si touhle dobou pochutnávám na clingu Spagnola, v tuhle dobu už toho z pecek moc není.david

Připojit reakci
      

Presenta


Petr z Pardubic (5911) - xxx.xxx.73.1 (?)
27.9.2012 20:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak s clingem Spagnola jsme vedle, Davide. Někdo tady sháněl pozdní broskve, tak má nyní dobré vodítko. Jinak plody této mojí letošní Presenty nejsou o mnoho větší, než plody běžné Domácí švestky. A mimochodem, Davide, nepůjdeme okouknout po čase sbírku našeho společného známeho pana K.? Pamatuji se, jak byl jednou právě s prvními plody Presenty silně spokojen.

Připojit reakci
         

Presenta


Libor (BA 250) (160) - xxx.xxx.111.169 (?)
28.9.2012 21:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
No mat broskyne v tomto case bol moj sen, len nazov Spagnola som nevygooglil..., ale podobne neskoro mozno bude zriet aj moj Kernechter - bielomasa odroda - uvidime na buduci rok... Presenta je papierovo hodne pozitivne hodnotena odroda. Dufam, ze prakticke skusenosti to potvrdia aj u mna za buduci rok.
Připojit reakci
            

Presenta


Petr z Pardubic (5911) - xxx.xxx.90.16 (?)
29.9.2012 22:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den. Měl jsem dnes možnost zakoupit od velkopěstitele ze sousedního kraje švestky odrůdy Presenta. Plody jsou větší než ty moje a mají přímo předpisovou (řádnou) velikost, pohybující se mezi 30 až 40 gramy. Jejich dužnina je pevná, dobře oddělitelná od pecky. Chuť je také řádná, jak se na tuto pozdní odrůdu sluší a patří. Zajímalo by mě, jestli by plody ponechané na stromech, ještě dodatečně získaly nějaké ty cukry navíc. Ale co se týče pevnosti plodů, tak ty vykazují už zralost dostatečnou. Plody které jsou vyzrálejší a sladší jsou tedy výborným zakončením švestkové sezóny, určitě jsou nejlepšími zářijovými plody, co jsem měl možnost ochutnat a připomínají opravdové švestky. Pokud se někdo snažil prodloužit sezónu Domácí švestky až do teď, tak Presenta je asi nejzdařilejší pokus. Moje plody jsou menší, vykazují stejně dobrou, výraznou chuť, ale chybí jim ještě cukr. Zakoupil jsem ještě pro porovnání Tophity. S těmi svými je porovnat mohu, jelikož jsem je už otrhal a skladuji je v chladnější místnosti. Kupované Tophity jsou někdy o něco sladší a některé přezrálé vykazují typickou čačanskou příchuť. Přímo v nich cítím Č.najbolju. Moje tak sladké nejsou, za to jsou “říznější“. Ta přezrálost nebo delší uskladnění u dost měkkých plodů může vést až k dojmu určité fádnosti. Tophit se velkopěstitelům samozřejmě dobře prodává, protože jde o velké a atraktivně vybarvené ovoce. Koupil jsem ještě nějaké Presidenty, ale tam se těžko chytá optimální zralost, takže není nad ty vlastnoručně vypěstované a tudíž ve správnou dobu utržené.

Obrázky:
Presenta
Presenta
Presenta
Presenta
Presenta
Presenta
Presenta
Presenta
Připojit reakci
               

Presenta


Jelen (42) - xxx.xxx.78.28 (?)
2.10.2012 11:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Taky dávám Prezentě pozitivní hodnocení, mám ji naroubovanou na několika větvích, z nichž na dvou už plodí. Chuťově velice dobrá, pěkné plody, drží na stromě, zatím odolává Šarce, plody jsou pevné. Zatím nevidím mnoho negativ. A u mě nejlépe přežila letošní mráz 18.května, tedy kromě starých klasických švestek. Pěstuji ji na pomezí svitavského a prostějovského okresu, takže průměrná poloha.

Připojit reakci
                  

Presenta


Petr z Pardubic (5911) - xxx.xxx.70.240 (?)
2.10.2012 12:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já jsem si řekl, že už nebudu kupovat žádné švestky z důvodu podtržení. Tohle je vyjímka, protože konečně někdo umí utrhnout švestky tak, aby měly dobrou chuť a přitom nebyly měkké jak "bačkory". Pravda je, že některé jsou malinko trpčí, ale je to snesitelné. A kdo ví, jestli by ještě nějaký ten cukr získaly. Moje Presenty jsou aromatické, ale méně sladké, než tyto kupované plody. Je možné, že s cukrem je to u nich už "konečná".

Připojit reakci
               

Presenta


host - xxx.xxx.152.7 (?)
4.10.2012 12:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den pane Petře, mohu se zeptat kde jste koupil švestky? Jsem z Chrudimska a kvůli jarnímu mrazu jsem letos nesklidil ani plod. A švestky máme moc rádi, ale z trhu stojí za prd. Děkuji Honza 

Připojit reakci
                  

Presenta


Petr z Pardubic (5911) - xxx.xxx.70.240 (?)
4.10.2012 15:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zadejte si v mapách vyhledávačem Úřad městkého obvodu Pardubice III. U něj najdete trhovce s Presentou. Včera ji tam ještě měli. Orientujte se podle mých fotek kupované Presenty. Brigádníci co toto ovoce prodávají Vám možná budou tvrdit, že nevědí o jaké švestky se jedná nebo budou říkat nějaké vymyšlené názvy odrůd. Fotka, kterou zde nyní umísťuji je Presenta z mého stromu. V tomto vlákně jsou vyfoceny i ty kupované.

Obrázky:
Presenta (9/2012)
Presenta (9/2012)
Připojit reakci
                     

Presenta


Petr z Pardubic (5911) - xxx.xxx.70.240 (?)
13.10.2012 23:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Část plodů Presenty mám stále ještě na stromě. Cukrů sice nepřibylo, ale plody mají výdrž a nekazí se. V souboji mojí Presenty a té od velkopěstitele, zvítězil velkopěstitel a to ve velikosti a snad i celkové kvalitě plodů. Blahopřeji. Lepší pěstitelské podmínky vykonaly své. Ovšem moje plody, i když jsou menší a méně sladké, nejsou vůbec špatné a opravdu mi leckdy svou kvalitou připomínají Domácí švestky, takže jsem velmi spokojen. Plně chápu neukojitelnou touhu pana Fialy po novinkách, ovšem zbavovat se na jejich úkor zřejmě už osvědčené a zavedené odrůdy jakou je Presenta, je přinejmenším ukvapené. Nezatracoval bych prozatím ani tu Elenu. Podívejte se pane Fialo, jak dlouho můžete mít na stromě švestky. A navíc kvalitní. A možná, že by tam klidně vydržely i do konce října.

Připojit reakci
                        

Presenta


Milan Fiala (196) - xxx.xxx.64.58 (?)
14.10.2012 14:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravim pane Petr určite mate pravdu stou Presentou ale unas je velky problem zo škorcami- špačkami vždy mi ju dokladne obrali preto som ju zrušil teraz mi ešte ničia Tophit nakolko už nemaju čo v prirode jest.Elenu som asi nemal mala ine plody ake su pofotene na vlakne boli male a suche predali mi špatny stromek.Skusim si kupit TOPSTAR dozrieva v Srpnu.Vaša Prezenta je nadherna ja som to snov vydržal 12 rokov ale špači ma porazili.

Připojit reakci
                           

Presenta


Petr z Pardubic (5911) - xxx.xxx.70.240 (?)
14.10.2012 21:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Bude to možná k smíchu, ale já jsem problém s ptactvem vyřešil tak, že jsem po stromě rozvěsil staré oblečení a švestky si pěkně visí dál. Nevím, jestli je to řešení na vždy, ale zatím to funguje. Presenta u mě letos velmi stoupla v ceně, takže ji ničím nahrazovat nebudu. Co se týče novinek, tak stejně se všechny snaží jenom napodobit Domácí švestku, ale v drtivé většině je to jen neůspěšný pokus. Presentu bych zařadil do těch zdařilejších pokusů a opravdu budete rádi, že si ještě v řijnu budete moct pochutnat na dobrých švestkách. Topstar jsem letos jen tak tak zachránil před kolapsem v důsledku moniliového úžehu, takže příští rok ještě jistě žádné plody nebudou. Pokud bych měl, pane Fialo, zhodnotit jaké nejlepší švestky jsem letos jedl, tak by zvítězila Domácí švestka společně s Vlaškou, s kterou, jak to tak vypadá, se opět loučit nebudu, jak to mám už nějaký ten rok v úmyslu.

Připojit reakci
                           

Presenta


Milan Fiala (196) - xxx.xxx.95.245 (?)
15.10.2012 17:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Petr u nas už nezabera ani stare oblečeni.Daval som oranžove vesty reflexne, červene mešky, zajače kožky všetko zabralo tak na 1rok, potom si škorci vedla toho sadli a spokojne sa hostili.Keby mali v prirode dost potravi nešli bi do zahrad.Dnes mi kamarad v praci vravel že sa mu pustili do zimnich Hrušiek čo nato povedat.Bude snima problem stale.

Připojit reakci
                           

Presenta


Petr z Pardubic (5911) - xxx.xxx.70.240 (?)
16.10.2012 11:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A co zkusit zavěsit na větve nějaké plechovky s kuličkami, které by po dosednutí ptáka začaly rachotit? Na Presentu chodím každý den a opravdu je to "prodloužená sezóna Domácí švestky". Pamatuji si před lety na radostnou reakci ve tváři sběratele slivoňových odrůd pana K. z Čáslavi, po jeho chvále Presenty. Rozhodně bych si ji ponechal, pane Fialo.

Připojit reakci
                           

Presenta


rosti&slav (1016) - xxx.xxx.88.38 (?)
21.10.2012 20:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

U nás máme problém jménem "škorec"-špaček jenom na jaře v čase kdy dozrávají první třešně, ale rozumím tomu, že to může v jiných oblastech být jinak.Před dvěma roky jsem je taky zaznamenal na podzim, kdy dozrávala Boscova lahvice a kolona špačků nezřízeně hodovala na ní, jinak na ní hodují i sýkory.Obyčejně špačci zmizí, když vyvedou mladé z hnízda, pak chvíli pobejou, a zmizí, což je začátkem léta.Na švestce jsem je ještě hodovat neviděl.

Jinak si myslím, že Presenta je nejlepší a nejvýhodnější z odrůd které znám, a které dozrávají nejposledněji.

Připojit reakci
                           

Presenta


rosti&slav (1016) - xxx.xxx.88.38 (?)
4.10.2013 13:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Škorci u nás v tuto dobu neotravují, ani by jim asi nechutnaly ještě tvrdé, nedozralé plody Presenty.Dnes máme 4.řijna, a letošní posun v dozrávání je znát,a nevím zda ještě nějaké teplo pochytají.Teprve začaly padat červivé plody.Jsem zvědavý zda nám letošní přerušované fáze babího léta dovolí dozrát pozdním švestkám.Pokud né, očešu je jakoby podtržené, a uložím do sklepa na zimu v čerstvém stavu.Jsem zvědavý jak dlouho lze skladovat čerstvé podtržené plody švestek, a zda ve sklepě dojdou.Četl jsem, že naší předci uchovávali švestky na zimu několika způsoby.Například očesané plody umístěné v nádobě zavěsili na provaz do studny, kde je méně kyslíku,nekolisající teplota-chlad,i relatívní vlhkost. Nebo je uložili do bedýnek, a přesypali řezankou.

Připojit reakci
                           

Presenta


Miloš Vysloužil (15229) - xxx.xxx.102.201 (?)
5.10.2013 12:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Začínám být skeptický, jestli Presenta letos vůbec dozraje. Gabrovská již dozrála, Čačanská rodna začíná nyní, Jojo má plody zralé, sladké, vedle toho nezralé a některé zakrslé deformované. Kdyby to nebylo Jojo, řekl bych -  šarka. Presenta zatím ani nepadá, plody nejsou ani nijak extra vybarvené. Taky durancie jsou ještě tvrdé. Ale dny jsou slunečné, tak uvidím.

Připojit reakci
                           

Presenta


host - xxx.xxx.178.235 (?)
5.10.2013 18:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Letošní sklizeň modrého ovoce na JM neproběhla nějak nestandardně,"Domácí" už kvasí , na ovoci i listí stopy po šarce nebyly.Ovoce bylo míň,zato prvotřídní i na sušení.Durancie oproti loňsku vynechala.      Jste si jistý, že máte JOJO?Ta by takovými projevy ve své supercitlivosti trpět neměla a větve, napadené šarkou, by měly celé nekrotizovat.Nejsem jejím příznivcem a možná nejsem sám.  AB

Připojit reakci
                           

Presenta


Miloš Vysloužil (15229) - xxx.xxx.102.201 (?)
5.10.2013 20:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Příznaky na Joju nejsou pro šarku zcela typické. Chybějí kroužky na listech a vpadlé skvrny na plodech. Takže to asi PPV nebude.  Ale řada plodů je defektníéch a monilie na nich řádí snad nejvíc ze všech odrůd. Takže žádné nadšení z Joja.

Připojit reakci
                           

Presenta


host - xxx.xxx.141.113 (?)
5.10.2013 22:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Souhlasím, že monílií trpí Jojo hodně.

Připojit reakci
                           

Presenta


Petr z Pardubic (5911) - xxx.xxx.70.240 (?)
16.10.2013 21:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Možným vítězem letošní švestkové sezóny bude nejspíš tato slivoň. Plody jsou sice i tento rok jen malé až střední, ovšem poprvé se snadno odlučitelnou a snad i silnější dužninou (oproti minulým letům). Dobře vyzrálé plody maji chuť až přímo fantastickou. Velmi příjemně ovocně švestkovou. Poněkud jinou, než má kupříkladu Hanita. Je ovšem možné, že ne úplně všechny plody vyzrají zcela do této kvality, což je nevýhodou takto pozdně zrajících odrůd. Ale jinak tedy klobouk dolů před PRESENTOU.

Obrázky:
Presenta (15.10. 2013)
Presenta (15.10. 2013)
Presenta (15.10. 2013)
Presenta (15.10. 2013)
Presenta (15.10. 2013)
Presenta (15.10. 2013)
Presenta (15.10. 2013)
Presenta (15.10. 2013)
Připojit reakci
                           

Presenta


host - xxx.xxx.227.52 (?)
17.10.2013 21:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý večer pán Petr, podľa Vášho opisu je Presenta ešte lepšia ako Hanita? Možete jej chuť porovnať s Elenou? Myslíte že by dozrela v nadmorskej výške 300 m.n.m.? Jano

Připojit reakci
                           

Presenta


Petr z Pardubic (5911) - xxx.xxx.70.240 (?)
18.10.2013 16:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

U Eleny těžko říct. Zatím každoročně málo plodů bez oslnivé chuti. Presenta má podle mě "líbivější", lahodnější chuť. Vše se popsat úplně přesně nedá. Ta chuť je docelo dost dokonalá. Kyseliny, cukry, aroma. Když plody nedozrají, jsou kyselejší. Letos to bylo s cukry celkově lepší, mimo Těchobuzické, ale tam jen u některých plodů. Elena je sladce aromatická, Presenta má při dobrém vyzrání všechno. Prostě senzační, velmi lahodná chuť. Jestli Vám pokaždé plody dozrají, to nedokážu odhadnout.

Připojit reakci
                           

Presenta


host - xxx.xxx.227.52 (?)
18.10.2013 22:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Toho sa bojím aby som nemal dozreté Presenty len keď je teplý rok, mesiac október je už lotéria, minulý rok 21.10. bol u nás už sneh, aj keď sa potom roztopil určite by to nepridalo Presentám keby boli ešte na strome. Asi o koľko dní je Elena zrelá pred Presentou? Ako je to u Presenty a Eleny s oddeliteľnosťou dužiny od pecky? Jano

Připojit reakci
                           

Presenta


Jiřina (872) - xxx.xxx.141.32 (?)
19.10.2013 1:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Naše Presenty již začínají opadávat, asi budou zralé. Plody jsou malé, stromky byly přeplozené, navíc bylo sucho. Další nedobrá vlastnost Presenty, která se u nás letos projevila je pukání plodů po každém větším dešti. Poprvé některé plody popukaly koncem srpna, v září bylo několik týdnů sušších, v řijnu déšť a opět další pukání.

Vedle Presenty roste náš poslední původní strom a to stará Domácí švestka, která kupodivu nemá Šarku. Domácí nepuká. Chuťově je Domácí daleko lepší než Presenta (u nás). Presenta jde dobře od pecky, je dužina spíše sušší, cukr tam také nějaký je, ale chybí mi aroma, plnost chutě. Chuťově (známkováno) odpovídá Top Hitu, ale ten chutná trochu jinak. K Hanitě se nemohou rovnat, ta byla letos nejaromatičtější. Chutné knedlíky se daly uvařit z Presenty i z Top Hitu, ostatní má manžel v bečkách.  J. 

Obrázky:
Presenta
Presenta
Presenta v porovnání s Top Hitem
Presenta v porovnání s Top Hitem
Připojit reakci
                           

Presenta


Miloš Vysloužil (15229) - xxx.xxx.102.201 (?)
19.10.2013 8:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Letos Presenta nepatří k odrůdám které se vyvedly. V minulých letech jsem ji chválil, doufám, že takové roky opět nastanou. Plodů nasadila hodně, díky tomu jsou menší, což by nevadilo. Kvůli studenému září a povšechně opožděné letošní vegetaci jsou plody ještě na stromech, většinou měknou, ale dužina zůstává nazelenalá a chuť je sice švestková, ale méně sladká. Monilie likviduje asi 20% úrody. Kde jsou týdny skvělých Katinek, Opálů, Carpatinů, Hanit? Elena dopadla podobně, jen monilii odolává lépe. O Joju ani nemluvím, krom extrémní citlivosti k monilii pozoruji vedle slušně velkých i docela sladkých plodů viset i deformované a jakoby nezralé.

Připojit reakci
                           

Presenta


host - xxx.xxx.149.57 (?)
19.10.2013 21:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jsem velkým příznivcem Prezenty, nicméně uznávám, že letos to není ono. Respektive, mám ji přiroubovanou na dvou stromech. Na tom prvním bylo jen pár (prvních) plodů a ty jsou chuťově i letos docela dobré. Na druhém stromu přeplodila a chuťově to není zdaleka ono. Navíc jsou hodně napadeny monílií. Přesto jí pořád vidím jako jednu z nejlepších nových odrůd. Polohu mám stejnou jako Miloš V., jsme pár km od sebe. Někde na Záhoří bude skvělá. Elena byla chutově ok, ale šla hůře od pecky a dužnina byla nazelenalá. 

Jelen

Připojit reakci
                           

Presenta


rosti&slav (1016) - xxx.xxx.88.38 (?)
19.10.2013 22:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Presenty mám ještě na stromě, a letos jaksi rozpačitý pocit z nich.Jsou tuhé, nedozralé,a některé i nahnilé-to vše dohromady, v jednom balení.V tuto dobu už některé začaly padat... v nich jsem našel náznak něčeho.Je třeba se v horších polohách připravit i na tento výsledek.Zbyly mi na talířku pár plodů Joja-v této konstelaci je dosti smutné si jimi spravovat chuťindecision.Nu a pak zbyly na stromě zapomenuté Tophity, a už jsem řekl, že se hodí na dlouhodobé skladování.

Připojit reakci
                           

Presenta


host - xxx.xxx.227.41 (?)
19.10.2013 22:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak mi pripadá že Presenta sa hodí len skutočne do teplých poloh, stále viac som presvedčený že Presentu a Topend (ten má dozrievať asi tri dni po Presente) vysádzať do chladnejších poloh je dosť veľké riziko a skutočnú chuť dobre vyzretých plodov budú poznať len raz X rokov. Jano

Připojit reakci
                           

Presenta


host - xxx.xxx.149.57 (?)
19.10.2013 22:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nebyl bych tak pesimistickej, předchozí dva roky byla výborná, vloni jako jedna z mála přežila mráz 18.května.

Připojit reakci
                           

Presenta


host - xxx.xxx.227.41 (?)
20.10.2013 9:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano ale v roku 2011 bol veľmi teplý september a okrem júla ktorý bol celý daždivý bolo teplo celé leto a o roku 2012 netreba pochybovať ten bol teplý od marca až do začiatku októbra, už v marci bolo u nás v niektorých dňoch 22 stupňov nad nulou, najdem Vám vlákno ako dozrievala Presenta v chladnom roku 2010.Jano

Připojit reakci
                           

Presenta


rosti&slav (1016) - xxx.xxx.88.38 (?)
31.10.2013 12:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Presenty jsem obral v sobotu 26.10.,což je velmi pozdní doba.Listí ze stromu z většiny opadlo,jen švestky držely.Švestky dozrály akorát do fáze, kdy ještě některé nejsou přezrálé, jak to vyžaduju a mám rád ke konzumaci.Stihly dozrát jen do fáze sklizňové zralosti, a protože některé padaly, opatrně jsem je obral i se stopkou, a uložil do bedýnky ve studeném sklepě.Sklizeň dosáhla 15.litrů objemu.Mají polotvrdou struktůru dužiny, proto doufám, že nějakou dobu na skládce vydrží.Mým neskromným přáním je konzumace vlastních švestek o Vánočních svátcích, přesahující časově dobu konzumu až po Novém roce.

Obrázky:








Připojit reakci
                           

Presenta


Petr z Pardubic (5911) - xxx.xxx.70.240 (?)
8.10.2014 11:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobře vyvinuté plody Presenty byly v tomto roce překvapivě sladké, ale většinu z nich zničil hnilobný proces.

Připojit reakci
                           

Presenta


Petr z Pardubic (5911) - xxx.xxx.70.240 (?)
2.10.2015 13:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přeji krásné prožití slunečných dnů babího léta. Nevím, jak moc jste se slivoní PRESENTA spokojeni Vy, ale já v letošním roce ano a to i přes to, že je tato odrůda schopna ještě mnohem vyšší kvality plodů. Já se ale spokojím i s tím, co dává zde. Mám na stromě ještě nějaké Domácí švestky a ty jsou samozřejmě nepřekonané. Rozdíl mezi Presentou a Domácí švestkou je v tomto období hlavně v pevnosti dužniny, kdy u Presenty je velmi pevná až tuhá, ovšem s výbornou aromatickou švestkovou chutí. Cukernatost je vyhovující a její případné snížené množství neruší celkový dojem s konzumace plodů, jako u některých jiných odrůd.

Připojit reakci
                           

Presenta


Petr z Pardubic (5911) - xxx.xxx.70.240 (?)
8.10.2015 21:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Presenta je naozaj chuťovo podobná domácej slivke?

Chuť Presenty i Anny Späth je podobná Domácí švestce jen zdánlivě. Presenta je takový velmi specifický navinule sladký aromatický švestkový "bonbónek" s tužší dužninou. Je to kombinace svěží a přitom výrazné chuti. Prostě výborný rok pro moji Presentu.yes

Co se týče Gabrovské, pane Paľo, tak jako nejvhodnějším opylovačem se uvádí odrůda Stanley.

Připojit reakci
                           

Presenta


Standa_hk (5596) - xxx.xxx.248.106 (?)
8.10.2015 21:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Presenta jako stolní ovoce je plnohodnotnou alternativou k Domácí velkoplodé. Jenže problém je, pokud chcete vařit povidla bez přislazení. Tam prostě kvalitu povidel z pravých švestek nebo durancie nedosáhnete.
Připojit reakci
                           

Presenta


host - xxx.xxx.234.204 (?)
9.10.2015 12:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Z PRESENTY som ešte povidla nevaril, prečo sú z PRESENTY menej kvalitné? Jano

Připojit reakci
                           

Presenta


Standa_hk (5596) - xxx.xxx.248.106 (?)
9.10.2015 15:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Špatně se odpařují, rády se připalují a bez přislazení nevyvážíte poměr kyselin a cukrů na to správné "povidlové mlsání". Ještě jsem je nezkoušel sušit, možná sušené budou výborné...

Připojit reakci
                           

Presenta


host - xxx.xxx.234.237 (?)
9.10.2015 16:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rada sa pripaluje asi preto lebo má tuhšiu dužinu ako DOMÁCA SLIVKA a preto sa aj špatne odparuje.Prisládzať repným cukrom to už nie je ono.Stále sa ukazuje že DOMÁCA SLIVKA je doteraz neprekonaná.PRESENTA je vhodná do suda a na uskladnenie.Sušiť som ju tiež ešte neskúšal. Jano

Připojit reakci
                           

Presenta


Petr z Pardubic (5911) - xxx.xxx.196.17 (?)
9.10.2015 20:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Chuťově je Domácí daleko lepší než Presenta (u nás).

Tak pravila paní Jiřina. Velký příznivec domu habsburského pan Stanislav svobodný pán z Königgrätz naopak píše, že Presenta je plnohodnotná alternativa za Domácí švestku. Problém bude v pěstitelské poloze. Presenta jistě do dobré kvality neuzraje všude, stejně jako výborná Anna Späth. Kdo má na zahradě Domácí švestku i Presentu, jako já, tak může porovnávat. Domácí je Domácí a nelze ji zcela překopírovat do jiné odrůdy. Presenta je také výborná, ale trochu jinak a to je právě možné porovnat, když máte obě odrůdy na jedné zahradě. Kdo nemá tu možnost okamžitého srovnání, tak má dojem, že se jedná o jednu a tu samou odrůdu, jen o něco pozdnější.

Připojit reakci
                           

Presenta


host - xxx.xxx.234.180 (?)
10.10.2015 21:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

O PRESENTE by nám mohol napísať Libor z Bratislavy alebo Milan z Trnavy, to budú tie pravé polohy pre PRESENTU. Jano

Připojit reakci
                           

Presenta


host - xxx.xxx.123.101 (?)
11.10.2015 10:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dozraje Presenta ve 450 m?

Připojit reakci
                           

Presenta


Petr z Pardubic (5911) - xxx.xxx.70.240 (?)
14.10.2015 22:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

I přes ošklivé počasí "drží nad hlavou prapor peckovin" jako poslední ve vegetační sezóně pozdní odrůdy slivoní. Z těchto pozdních odrůd ze nejvíce zaskvěla právě PRESENTA (Ortenauer x President). Musím přiznat, že opravdu asi nejvýstižnější popis chuti je termín harmonický. Protože tento termín je poměrně nenápadný, přidal bych k němu slovo vysoce. A opravdu se jedná o vysoce harmonickou švestkovou chuť, jež poskytují plody této odrůdy. Tedy povedené stmelení cukrů, kyselin i aromatických látek. Škoda, že tomu tak není každým rokem a jen málokdy ve vyšších polohách, protože Presenta je skutečně lahodná.

Připojit reakci
                           

Presenta


host - xxx.xxx.111.183 (?)
14.10.2015 23:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Sladká, chutná, ale bez šťávy. Máte to taky tak, nebo to je moje specifikum?  Červivá však byla velmi.    Rosťa

Připojit reakci
                           

Presenta


Miloš Vysloužil (15229) - xxx.xxx.236.1 (?)
15.10.2015 10:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Sladká, chutná, i přiměřeně šťavnatá, ale bez větší vůně. Vzhledem k tomu, že je na stromě ještě nyní, tak s přihlédnutím k mimořádnému létu vidím, že to není odrůda do mých podmínek.

Připojit reakci
                           

Presenta


Petr z Pardubic (5911) - xxx.xxx.70.240 (?)
15.10.2015 12:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Výborná. Opravdu výborná, dokonale harmonicky sladce-navinule-aromatická chuť. Červivost se dá dobře zvládnout postřikem Calypsem ve vhodném termínu. Úplně se stačí orientovat podle zpráv o situaci výskytu obaleče švestkového v daném regionu. Šťavnatost dužniny je přiměřená. Tedy neruší celkový dojem z konzumace.

Připojit reakci
                           

Presenta


Standa_hk (5596) - xxx.xxx.248.106 (?)
15.10.2015 12:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Červivost mne netrápí, ano postřik stačí jeden ve stejném termínu jak pro Katinku, tak pro všechny ostatní až po nejpozdnější Presentu. Letos mne ale trápí ptactvo. Na nedalekém poli byla slunečnice a tak ptáci hledali cokoliv mělo nějakou vodu v dužině, aby se dotali k vodě (tedy škody páchali i sýkorky). Takže z neprodejných naklovnutých plodů nyní mám "nadnormativní zásoby" povidel.

Připojit reakci
                           

Presenta


Petr z Pardubic (5911) - xxx.xxx.70.240 (?)
15.10.2015 13:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano, jak píše pan baron von Königgrätz, nejvíce škod působí ptactvo. Z Gabrovské jsem neměl skoro nic.

Připojit reakci
                           

Presenta


Petr z Pardubic (5911) - xxx.xxx.70.240 (?)
15.10.2015 14:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Máte pravdu, Rosťo, dužnina Presenty je skutečně méně šťavnatá, ale ne suchá. Pro výbornou chuť plodů jsem to neregistroval a více šťávy mně nechybí. Dužnina je u většiny plodů stále příjemně pevná.

Připojit reakci
                           

Presenta


Petr z Pardubic (5911) - xxx.xxx.70.240 (?)
20.10.2015 22:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Připomínám, že PRESENTA je pokladem i nyní v ponurých dnech druhé poloviny řijna, kdy začala oblohu dlouhodobě pokrývat nízká inverzní oblačnost. Na rozdíl od Presidenta se plody vůbec nekazí a mají stále velmi pevnou dužninu a opravdu výborně harmonizovanou chuť. 

Připojit reakci
                           

Presenta


Standa_hk (5596) - xxx.xxx.248.106 (?)
20.10.2015 22:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nevím jak u Vás, Petře, ale naše Presenta nyní po deštích natáhla vodu a plody praskají u stopky. Je zajímavé, že v tomto chladu se praskliny chovají jak v ledničce - nehnijí ani neplesniví.

Připojit reakci
                           

Presenta


Petr z Pardubic (5911) - xxx.xxx.70.240 (?)
20.10.2015 23:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nějaké prasklé jsem objevil, ale opravdu nehnijí. Přístroj na měření cukernatosti nepotřebuji. Obhajuji tady v podobě Presenty novodobého německého křížence a ne starou odrůdu, jak by se u mě předpokládalo. Presenta si to ale zaslouží. Ovšem zřejmě jen z důvodu suchého léta, v předchozím roce byla situace zcela odlišná. Asi je také dobře, že plody neměknou jako u Domácí švestky. To je zřejmě výhoda chladného počasí. Příznivci Eleny uvádí, že je méně náročná na teplo než Presenta, ale já bych řekl, že je to naopak. Presenta zde vyprodukovala plody chutnější.

Připojit reakci
                           

Presenta


host - xxx.xxx.234.97 (?)
21.10.2015 12:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kdeže sú časy ELENY tá je už v stredných plohách okolo 300 m.n.m mesiac obratá.PRESENTA je ale veľmi neskorá-pozdní slivka, ktorá bola pred mesiacom ešte nejedlá.   Jano  

Připojit reakci
                           

Presenta


Petr z Pardubic (5911) - xxx.xxx.70.240 (?)
21.10.2015 20:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Domácí je sice Domácí (dušičková), ovšem Presenta je také moc dobrá. Jak jsem řekl dříve, je to přece jen něco krapet jiného. Tužší dužnina a harmonicky aromatická chuť. Určitě by všem chutnala. Pro mě zatím nejlepší řijnová švestka.

Připojit reakci
                           

Presenta


Tomáš M. (6) - xxx.xxx.49.2 (?)
23.10.2015 15:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Letošní rok byl anomální v tom, že co jsem pozoroval zrání přinejmenším u slivoní - oproti minulému roku bylo zpožděno zhruba o 14 dní i přesto, že bylo letos léto nebývale horké. Jestli bylo zpoždění způsobeno pozdnějším nástupem jara nebo naopak extrémním suchem, nevím. Řekl bych ale tedy, že komu letos stihly švestky dozrát, neměl by mít problém se stihnutím dozrávání ani jiný rok. Jiná věc je, že v případě deštivějšího roku mohou shnít, ale s délkou vegetační doby by být problém neměl.

Připojit reakci
                           

Presenta


Standa_hk (5596) - xxx.xxx.248.106 (?)
23.10.2015 17:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

jj lepší vrabec v hrsti než slíbený holub na střeše. Vedra letos pomohla pouze proti houbovým chorobám. Sucho retardovalo veškerý růst a mnoho rostlin, pokud nezdrobňovalo plody, tak prostě dobu stagnace nahradilo prodloužením vegetace. Koukal jsem do záznamů z minulých let a presenta byla letos pozdnější o 5-8 dní než obvykle, ale se standardní kvalitou co se týká cukru i velikosti plodů (30-46 g, 16% a více cukru).

Připojit reakci
                           

Presenta


Petr z Pardubic (5911) - xxx.xxx.70.240 (?)
23.10.2015 21:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano, i přes Standův objev nové "dušičkové" odrůdy, pokračuje i nadále sklizeň velmi kvalitních plodů Presenty. Mimochodem, Stando, myslím, že si ti lidé v chalupě asi říkají: Příště ty švestky musíme sklidit včas, aby tady zase neokounělo tolik čumilů, jako v loni. laugh

Připojit reakci
                           

Presenta


Petr z Pardubic (5911) - xxx.xxx.70.240 (?)
6.11.2015 12:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Sklidil jsem poslední plody Presenty a na stromě už nejsou jen proto že došly, jinak by se dalo o Presentě mluvit jako o klasické listopadové odrůděsmiley. Fakt je, že díky teplu přece jen trochu změkly, ale konzumně byly stále "ok".

Připojit reakci
                           

Presenta


Petr z Pardubic (5911) - xxx.xxx.70.240 (?)
13.9.2016 21:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A co vaše, nikoliv réva, ale PRESENTA? Je to špičková odrůda. Neznám harmoničtější švestkovou chuť. Plody jsou každoročně menší, ale zůstávají velmi pevné. Dalo by se říci, že je to kvalitní pozdní "Domácí švestka". Na podnoži St.Julien trpí suchem, lepší by byl myrobalán.

Připojit reakci
                           

Presenta


Mikeš13 (1482) - xxx.xxx.83.8 (?)
29.9.2016 21:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dnes jsem narazil v obchodě, který prodává produkci nedalekých sadů, na Presentu. Dychtivě jsem si nabral asi půl kila plodů - plody pěkné, vypadaly vyzrále, ale chuť - sladká. Nic víc. Podtržení prostě nedá vyniknout typické chuti odrůd. Škoda.

Obrázky:

Připojit reakci
                           

Presenta


Petr z Pardubic (5911) - xxx.xxx.70.240 (?)
30.9.2016 10:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zajímavé, pane Mikeši. Kupoval jsem plody Presenty jen jednou a to před lety, když sem dorazili nějací prodejci z Holovous. Plody byly výrazně větší než ty moje (odpovídající velikosti v pomologii), měkčí, v chuti nevyrovnané, některé vynikající, některé jen sladké. Moje Presenty jsou velikosti Domácí švestky, většinou nikdy nezměknou, ovšem ty tuhé mají velmi dobrou nebývale harmonickou švestkovou chuť. Když náhodou změknou, tak jsou docela fádní, divné, že? Strom je na podnoži St.Julien. Ptáci nyní pravidelně zabraňují dalšímu zkoumání, kdysi ovšem vydržely plody až do listopadu.

Připojit reakci
                           

Presenta


Miloš Vysloužil (15229) - xxx.xxx.236.1 (?)
30.9.2016 10:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kdyby bylo každé září takové jak letos, vzal bych Presentu na milost.Letos jsou plody skutečně dobré. Ale ta jistota není, tak ji posílám do propadliště.

Připojit reakci
                           

Presenta


Mikeš13 (1482) - xxx.xxx.224.68 (?)
30.9.2016 13:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No vidíte, Petře, ta pouze sladká chuť plodů může mít co do činění s pevností plodů. Podvědomě jsem vybíral jen ty měkčí. Zkusím příští týden i ty tvrdé, ale tady je to asi opravdu dáno tím podtržením.

Byl jsem se tu podívat na dva vytipované stromy slivoní rostoucí u cyklostezky - plody zelené jako jiné v červnu, a to mám pocit, že jsem je kdysi viděl i zralé. Takže Presenta nebo Topend asi nebudou nejpozdnější laugh.

Připojit reakci
                           

Presenta


Petr z Pardubic (5911) - xxx.xxx.196.17 (?)
30.9.2016 19:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V tuto dobu zelené švestky? Tak to je záhada, pane Mikeši.

Připojit reakci
                           

Presenta


Mikeš13 (1482) - xxx.xxx.54.216 (?)
30.9.2016 21:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

O víkendu zkusím nafotit.

Připojit reakci
                           

Presenta


Mikeš13 (1482) - xxx.xxx.54.216 (?)
2.10.2016 12:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zelené jsou a zelené asi i zůstanou. I když ještě nejsou zcela zralé, chuť vzdáleně připomína ZR.

Obrázky:


Připojit reakci
                           

Presenta


host - xxx.xxx.234.175 (?)
2.10.2016 16:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To je zaujímavá odroda tá zelená slivka pán Mikeš a vypadá že netrpí šarkou.     Jano

Připojit reakci
                           

Presenta


Mikeš13 (1482) - xxx.xxx.83.52 (?)
2.10.2016 20:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak toho jsem si, pane Jano, nevšiml, ale byly tam plody napadené monilí.

Připojit reakci
                           

Presenta


Petr z Pardubic (5911) - xxx.xxx.70.240 (?)
7.10.2017 13:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Čest. Z pozdních slivoní je opět jednoznačným vítězem Presenta. A to i přesto, že dužnina vždy zůstává poněkud tuhá. V chuti ale výborné švestky jako obvykle. Z  "Rajchu" jedna z nejchutnějších odrůd, společně s Hanitou a Katinkou.

Připojit reakci
                           

Presenta


host - xxx.xxx.234.9 (?)
8.10.2017 14:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Presenta je chuťovo dobrá slivka. Je to typická stolová odroda s dlhou dobou skladovatelnosti. Je dobre odolná na šarku.To sú jej výhody.

A to i přesto, že dužnina vždy zůstává poněkud tuhá.

Práve pre túto vlastnosť sa z nej nedá variť lekvár-povidla lebo sa pri varení pripeká.To je jej prvá nevýhoda.

Typická odroda na na pálenie to tiež nebude, je dosť sladká ale má menej kyselín. V testoch na pálenie vyšli najlepšie odrody Domáca, Anna Späth a Elena. 

Ďalšou nevýhodou tejto odrody je veľmi bujný rast a z toho vyplývajúca náročnosť na rez stromu. Pre túto odrodu úplne stačí podnož St. Julien, na myrobaláne vám narastie obrovský strom. Možno to bude pre niekoho výhoda ak bude mať na pozemku obrovskú slivku ale pre mňa je to nevýhoda.

To že u mňa v 310 m.n.m. každý rok dobre nedozrieva tak to je moja chyba, nie je to chyba odrody. Nemal som ju do mojej pestovateľskej polohy sadiť. V polohách do 250 m.n.m. by ale s dozrievaním nemal byť problém ani v horších rokoch keď na jeseň-podzim stále prší a je chladno tak ako je to v tomto roku.    Jano

Připojit reakci
                           

Presenta


Petr z Pardubic (5911) - xxx.xxx.70.240 (?)
11.10.2017 18:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Asi nemluvíme o stejné odrůdě. Presenty si cením právě proto, že není jen fádně sladká, ale naopak silně sladce navinulá, kyselin má tedy dostatek. Tuto koncentrovanou chuť mají jen ty plody s tuhou dužninou, nikoliv ty měkké. Naštěstí jich drtivá většina zůstane v této chuťově příznivé konzistenci. Uvažoval jsem o nahrazení některých průměrných švestek právě další Presentou.

Připojit reakci
                           

Presenta


host - xxx.xxx.234.181 (?)
11.10.2017 20:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Skúste z Presenty uvariť povidla a potom budete vedieť či hovoríme o tej istej odrode alebo nie.    Jano 

Připojit reakci
                           

Presenta


Petr z Pardubic (5911) - xxx.xxx.70.240 (?)
11.10.2017 20:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nemám potřebu vařit z Presenty ani povidla ani z ní pálit alkohol. Na to si pořiďte například universální Domácí švestku. Na přímý konzum je Presenta jedna z nejpovedenějších, alespoň tady. Myslím z těch starších německých švestek. Ty novější možná nebudou ani na úrovni této odrůdy.

Připojit reakci
                           

Presenta


Miloš Vysloužil (15229) - xxx.xxx.236.1 (?)
12.10.2017 8:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Práve pre túto vlastnosť sa z nej nedá variť lekvár-povidla lebo sa pri varení pripeká.To je jej prvá nevýhoda.

Měkké plody se rychleji rozvářejí, ale pokud se plody připékají, není to problém odrůdy, nýbrž technologie vaření. Povidle lze uvařit i z tvrdých plodů.

Typická odroda na na pálenie to tiež nebude, je dosť sladká ale má menej kyselín. V testoch na pálenie vyšli najlepšie odrody Domáca, Anna Späth a Elena.

To je otázka U mně má kyselin až příliš. Testy na pálení jsou zavádějící, když nezohledňují polohu. V mých podmínkách Anna Späth ani Elena vhodné nejsou, protože nejsou dost sladké. Ostatně to není ani ani Presenta

Ďalšou nevýhodou tejto odrody je veľmi bujný rast... Možno to bude pre niekoho výhoda

To je pravda.

To že u mňa v 310 m.n.m. každý rok dobre nedozrieva tak to je moja chyba, nie je to chyba odrody. Nemal som ju do mojej pestovateľskej polohy sadiť

Stejná zkušenost

Připojit reakci
                           

Presenta


host - xxx.xxx.234.245 (?)
12.10.2017 16:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Měkké plody se rychleji rozvářejí, ale pokud se plody připékají, není to problém odrůdy, nýbrž technologie vaření. Povidle lze uvařit i z tvrdých plodů.

Varím povidla z rôznych odrôd už niekolko desiatok rokov. Z Duranzie, Domácej,Čačanskej rodnej sa uvaria bez problémov. Z Presenty som to skúsil dvakrát a vždy sa slivky pripiekli-plody sa nerozvárali. Žeby som nevedel uvariť povidla? Tak to sa mi nezdá že za tých niekoľko desiatok rokov som sa to nenaučil. Alebo potrebuje Presenta oproti iným odrodám špeciálnu technológiu na varenie povidiel? Tak mi ju prezraďte nech som múdrejší.

To je otázka U mně má kyselin až příliš.

U vás má Presenta preto vela kyselín lebo máte velmi nevhodnú polohu na pestovanie Presenty. U mňa je to podla toho aký je september. Minulý rok dozrela a bola aj dosť sladká lebo september bol slnečný a teplý.Mala viac cukru ako Domáca ale menej kyselín. Tento rok ju zatial zrelú nemám a ak bude takéto chladné a daždivé počasie trvať aj ďalej tak ani nedozreje. Mám jeden 13 ročný strom Presenty a ďalší by som do mojej pestovateľskej polohy už nevysadil.  

Testy na pálení jsou zavádějící, když nezohledňují polohu.

To je pravda.

                                                                                      Jano    

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
České ovocnářství zní: Titanik se potápí a na palubě se zpívá5223.10.201713215
Podnož St.Julien823.10.2017835
Švestka, pološvestka do malé zahrady1722.10.20174824
Sadba stromu, piscita puda1122.10.2017953
Katinka a Herman ve vysokých polohách321.10.20173007
Duranzia na podpniku Zelena Rynglota421.10.2017534
Novovyšlachteni križenec Duranzie a Bystrickej 1721.10.20175713
Jofela 4921.10.201715011
Vzdálenost švestek od jabloní - vřeten521.10.2017395
Tuleu Gras819.10.20178427
Vysadili byste si znovu Hanitu?919.10.2017945
Slivoně 2017 15718.10.201725662
Agenská 115.10.2017230
Slivoň Haganta 6314.10.201742192
Harbella 812.10.20173171
Toptaste19812.10.201798375
Presenta 7712.10.201741814
Vaše zkušenosti - Pražákovi Droždín u Olomouce?6311.10.201765003
Podpník 29C911.10.20174606
Čo je tejto slivke? 610.10.2017789
Lipnická švestka278.10.20177146
Falešný Dapple Dandy 127.10.20173614
Kráľovná Viktoria 313.10.20172821
Slivoň Amers 152.10.20178724
Jak pěstovat slivoně v 21 století? Lze se něčeho dopěstovat? 432.10.201718967
Šarka švestek1131.10.201789108
Domácí švestka a Domácí velkoplodá11524.9.201752549
Warwickhire Drooper 1423.9.20175548
Pozdní slivoň Presenta6522.9.201731603
Rezistentné odrody slivky: Jofela, Haroma, Joganta1022.9.20174174
Talianska slivka 622.9.20172945
odruda Wangenheimova4422.9.201742452
Gabrovská se Bulharům povedla11020.9.201744728
Dolanka 617.9.20173539
Jefferson Gage 1717.9.20177257
Broskvová švestka916.9.20173382
Grossa di felisio 916.9.20173921
Topking5415.9.201733608
Bystrická slivka4014.9.201727610
Topfirst, Herman - dotaz6214.9.201736410
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Prodáváte králičí maso21.10.2017
Máslo, vejce a co pak?19.10.2017
Uši u vlčáka18.10.2017
Vyschlý rybník - co dělat18.10.2017
Vyschlý rybník - co dělat18.10.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů