Jak doma pěstovat pažitku

Pažitka je bylina, která je oblíbená pro svou svěží chuť a vůni. Její jemné stonky jsou vynikajícím doplňkem mnoha jídel. Co kdybyste si ale mohli tuto chutnou bylinku pěstovat přímo doma? Přinášíme vám jednoduchý průvodce, jak úspěšně pěstovat pažitku v pohodlí svého domova.

Výběr vhodného stanoviště

Pažitka je rostlina, která miluje slunce. Proto je nejlepší vybrat jižní nebo jihozápadní okno, které dostává dostatečné množství slunečního světla během dne. Pažitka také potřebuje dostatek prostoru pro růst, takže vyberte vhodnou nádobu, která bude dostatečně prostorná.

Volba vhodného substrátu

Pažitka preferuje vlhkou půdu.. Můžete si vybrat univerzální půdu pro bylinky, která je k dispozici v obchodech, nebo si můžete připravit vlastní směs zahradního substrátu, kompostu a písku. Důležité je zajistit, aby nádoba měla odpadní otvor, aby přebytečná voda mohla odtékat.

Sazenice vs. semínka

Pažitku můžete pěstovat jak ze sazenic, tak z semínek. Pokud si koupíte sazenice, ujistěte se, že jsou zdravé a bez známek škůdců nebo nemocí. Pokud se rozhodnete pro pěstování ze semínek, zasaďte je do vlhké půdy a mírně je přikryjte vrstvou půdy. Semínka by měla klíčit do 1-2 týdnů.

Zálivka a hnojení

Pažitka potřebuje pravidelnou zálivku, ale zároveň není příliš náročná na vodu. Nechte vrchní vrstvu půdy mírně proschnout mezi jednotlivými zálivkami. Přebytečná voda by neměla zůstávat ve spodní misce, aby se předešlo kořenové hnilobě.

Péče o pažitku

Pažitka je rostlina, která nevyžaduje přílišnou péči. Pokud se však o ni správně staráte, budete mít chutnou a zdravou bylinku.  Pravidelně odstraňujte zvadlé nebo zaschlé listy, abyste udrželi rostlinu čistou a zdravou.

Pokud pažitka začne růst příliš hustě, můžete ji řezat na výšku asi 5 cm nad zemí. To podpoří růst nových čerstvých listů.

Sklizeň a použití

Pažitka může být sklízena a používána téměř po celý rok. Listy můžete začít sklízet, když dosáhnou výšky asi 10 cm. Stačí jednoduše ostříhat horní části rostliny a použít je v čerstvé podobě nebo je sušit pro pozdější použití. Pažitku můžete přidávat do salátů, polévek, omáček, omelet a mnoha dalších jídel.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno