Pěstování zeleniny a bylinek v nádobách

Pěstování
Zdroj: www.southernliving.com

K pěstování zeleniny a bylinek opravdu nepotřebujete velkou zahradu, stačí vám různé styly a provedení, hodí se téměř na cokoli, co si budete přát pěstovat. Jen se ujistěte, že vaše květináče mají dostatečnou hloubku, aby se do nich vešly rostliny, které chcete pěstovat.

Téměř vše, co se obvykle pěstuje v zemi, lze stejně snadno pěstovat v okenních truhlících, nádobách nebo pěstebních sáčcích. I když vím, jak založit vyvýšenou zahradu, stále využívám květináče pro další rostliny a ovocné stromy, které jsou vyvýšené na terase a terase.

Zde je zápis návrhu zahrady. Může vám poskytnout příklad některých kombinací a technik, které můžete použít při plánování vlastní zahrady. Použijte tři nádoby: jedna o velikosti 61 cm, jedna o velikosti 46 cm a jedna o velikosti 35,5 cm.

Gurmánský salát o třech chodech, zahrada v květináči

Krájení zeleniny (61 cm nádoba)

Okurka v nádobě – skvěle chutnající cherry rajče vhodné pro pěstování v nádobách, ale dostatečně produktivní, aby poskytovalo plody po delší dobu. Rostlinu zaštipujte a zaštipujte přebytečné odnože, abyste udrželi oporu a využili vertikální pěstební prostor.

Paprika Gypsy – Chcete pěstovat papriky v různých barvách, ale máte málo místa? Řešením může být tato odrůda, která dozrává od světle žluté přes oranžovou až po červenou. Nabízí tak více barevných variant sladkých paprik z jediné rostliny.

Citronová okurka – tato produktivní odrůda se vyznačuje malými kulatými žlutými okurkami. Nechte liány přerůst přes okraj nádoby a vést je podél vnější strany květináče. Nejlépe využijete prostor, který nádoby poskytují pro pěstování.

Pěstování zeleniny a bylinek v nádobách
Zdroj: www.shondaland.com

Listová zelenina (46 cm nádoba)

Švýcarský mangold – Zde je produktivní zelená listová zelenina, která je skvělá, když se konzumuje vařená nebo syrová. Jedná se o nejvyššího člena skupiny růžiček. Sázejte ji proto směrem k zadní části nádoby, kde nebude převyšovat své nižší rostoucí souputníky.

Směs salátů pro městskou zahradu – směs barev, velikostí a tvarů listů je skvělým salátem pro zahradu v nádobě. Můžete jej seříznout a nechat rostliny „znovu vyrůst“ nebo sklízet jednotlivé listy pro nepřetržitou produkci po delší dobu.

Nasturtium – listy i barevné květy jsou zcela jedlé a ozdobí vaši zahradu i salátovou mísu! Nechte ji vláčet a růst přes okraj nádoby, abyste maximalizovali využití prostoru ve své zahradě s kontejnery pro gurmánský salát.

Pěstování zeleniny a bylinek v nádobách
Zdroj: pixabay.com

Čerstvé bylinky (35,5 cm nádoba)

Kombinace bylinek – Fialová bazalka – vysoká, vzpřímeně rostoucí bylina bazalka využije vertikální zónu pro pěstování v nádobě s bylinkami. Používejte ji střídmě v salátech nebo s velkou dávkou ve svých oblíbených receptech na „fialové“ pesto.

Citronový tymián – Tato kompaktní bylina je skvělým doplňkem každé zahrady. Drobné čerstvé lístky můžete ze stonků otrhat přímo na vrchol vašeho oblíbeného salátu nebo jiných gurmánských pokrmů.

Rozmarýn – Okrasná bylina, která najde v kuchyni mnoho praktických využití. Pro zahrádku v nádobě vyberte nízko rostoucí, plazivou odrůdu a zasaďte ji blízko okraje nádoby, aby se rozrostla přes její okraj a pomohla tak ušetřit místo pro ostatní bylinky.

Pěstování zeleniny a bylinek v nádobách
Zdroj: www.gardenersworld.com

To je vše, v této ukázkové zahrádce pro labužníky v nádobách, kterou jsem sestavil, převládá pravidlo tří; ve třech nádobách se vyskytují různé druhy jedlých rostlin, v každé nádobě jsou tři odrůdy bylinek a každá skupina rostlin využívá tři samostatné pěstební zóny.

Existuje nekonečné množství kombinací rostlin, které lze seskupit do neuvěřitelných potravinových zahrádek bez ohledu na to, s jak velkým prostorem máte k dispozici. Pěstování zeleniny a bylinek do nádob přináší radost z vlastní sklizně i do omezených prostorů.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno