Presenta



Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10031) - 70.240 (?)
7.10.2017 13:43

Čest. Z pozdních slivoní je opět jednoznačným vítězem Presenta. A to i přesto, že dužnina vždy zůstává poněkud tuhá. V chuti ale výborné švestky jako obvykle. Z  "Rajchu" jedna z nejchutnějších odrůd, společně s Hanitou a Katinkou.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10031) - 70.240 (?), 7.10.2017 13:43

Čest. Z pozdních slivoní je opět jednoznačným vítězem Presenta. A to i přesto, že dužnina vždy zůstává poněkud tuhá. V chuti ale výborné švestky jako obvykle. Z  "Rajchu" jedna z nejchutnějších odrůd, společně s Hanitou a Katinkou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 234.9 (?), 8.10.2017 14:00

Presenta je chuťovo dobrá slivka. Je to typická stolová odroda s dlhou dobou skladovatelnosti. Je dobre odolná na šarku.To sú jej výhody.

A to i přesto, že dužnina vždy zůstává poněkud tuhá.

Práve pre túto vlastnosť sa z nej nedá variť lekvár-povidla lebo sa pri varení pripeká.To je jej prvá nevýhoda.

Typická odroda na na pálenie to tiež nebude, je dosť sladká ale má menej kyselín. V testoch na pálenie vyšli najlepšie odrody Domáca, Anna Späth a Elena. 

Ďalšou nevýhodou tejto odrody je veľmi bujný rast a z toho vyplývajúca náročnosť na rez stromu. Pre túto odrodu úplne stačí podnož St. Julien, na myrobaláne vám narastie obrovský strom. Možno to bude pre niekoho výhoda ak bude mať na pozemku obrovskú slivku ale pre mňa je to nevýhoda.

To že u mňa v 310 m.n.m. každý rok dobre nedozrieva tak to je moja chyba, nie je to chyba odrody. Nemal som ju do mojej pestovateľskej polohy sadiť. V polohách do 250 m.n.m. by ale s dozrievaním nemal byť problém ani v horších rokoch keď na jeseň-podzim stále prší a je chladno tak ako je to v tomto roku.    Jano

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10031) - 70.240 (?), 11.10.2017 18:37

Asi nemluvíme o stejné odrůdě. Presenty si cením právě proto, že není jen fádně sladká, ale naopak silně sladce navinulá, kyselin má tedy dostatek. Tuto koncentrovanou chuť mají jen ty plody s tuhou dužninou, nikoliv ty měkké. Naštěstí jich drtivá většina zůstane v této chuťově příznivé konzistenci. Uvažoval jsem o nahrazení některých průměrných švestek právě další Presentou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 234.181 (?), 11.10.2017 20:19

Skúste z Presenty uvariť povidla a potom budete vedieť či hovoríme o tej istej odrode alebo nie.    Jano 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10031) - 70.240 (?), 11.10.2017 20:43

Nemám potřebu vařit z Presenty ani povidla ani z ní pálit alkohol. Na to si pořiďte například universální Domácí švestku. Na přímý konzum je Presenta jedna z nejpovedenějších, alespoň tady. Myslím z těch starších německých švestek. Ty novější možná nebudou ani na úrovni této odrůdy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 12.10.2017 8:30

Práve pre túto vlastnosť sa z nej nedá variť lekvár-povidla lebo sa pri varení pripeká.To je jej prvá nevýhoda.

Měkké plody se rychleji rozvářejí, ale pokud se plody připékají, není to problém odrůdy, nýbrž technologie vaření. Povidle lze uvařit i z tvrdých plodů.

Typická odroda na na pálenie to tiež nebude, je dosť sladká ale má menej kyselín. V testoch na pálenie vyšli najlepšie odrody Domáca, Anna Späth a Elena.

To je otázka U mně má kyselin až příliš. Testy na pálení jsou zavádějící, když nezohledňují polohu. V mých podmínkách Anna Späth ani Elena vhodné nejsou, protože nejsou dost sladké. Ostatně to není ani ani Presenta

Ďalšou nevýhodou tejto odrody je veľmi bujný rast... Možno to bude pre niekoho výhoda

To je pravda.

To že u mňa v 310 m.n.m. každý rok dobre nedozrieva tak to je moja chyba, nie je to chyba odrody. Nemal som ju do mojej pestovateľskej polohy sadiť

Stejná zkušenost

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 234.245 (?), 12.10.2017 16:21

Měkké plody se rychleji rozvářejí, ale pokud se plody připékají, není to problém odrůdy, nýbrž technologie vaření. Povidle lze uvařit i z tvrdých plodů.

Varím povidla z rôznych odrôd už niekolko desiatok rokov. Z Duranzie, Domácej,Čačanskej rodnej sa uvaria bez problémov. Z Presenty som to skúsil dvakrát a vždy sa slivky pripiekli-plody sa nerozvárali. Žeby som nevedel uvariť povidla? Tak to sa mi nezdá že za tých niekoľko desiatok rokov som sa to nenaučil. Alebo potrebuje Presenta oproti iným odrodám špeciálnu technológiu na varenie povidiel? Tak mi ju prezraďte nech som múdrejší.

To je otázka U mně má kyselin až příliš.

U vás má Presenta preto vela kyselín lebo máte velmi nevhodnú polohu na pestovanie Presenty. U mňa je to podla toho aký je september. Minulý rok dozrela a bola aj dosť sladká lebo september bol slnečný a teplý.Mala viac cukru ako Domáca ale menej kyselín. Tento rok ju zatial zrelú nemám a ak bude takéto chladné a daždivé počasie trvať aj ďalej tak ani nedozreje. Mám jeden 13 ročný strom Presenty a ďalší by som do mojej pestovateľskej polohy už nevysadil.  

Testy na pálení jsou zavádějící, když nezohledňují polohu.

To je pravda.

                                                                                      Jano    

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10031) - 70.240 (?), 14.10.2019 19:49

Zapomněli jste na Presentu? Zřejmě ano. Přitom v teplých oblastech je to podle mě bezkonkurenční, velmi pozdní chuťovka. Možná, že bude překonána Harbellou a Haromou, ale přesto bych se s ní nerad loučil.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 234.248 (?), 14.10.2019 21:00

...její výhodou je pouze datum zrání. Mám pár plodů na stromě, ale chuťovka? Nemá štávu ani kyselinku, nejde moc od pecky a roste jak vrba. Jirka Poděbrady.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 244.121 (?), 14.10.2019 22:34

Přesně tak, Jofela a Anna Späth jsou o třídu kvalitnější.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika