|
Povidla - overené recepty a odolné odrody sliviek
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 236.1 (?) 15.10.2015 10:39
Švestky lze použít jakékoli, čím sladší a čím sušší, tím lépe. Zkoušel jsem jednodruhové: Domácí, Katinky, Opál, Elena, rozdíly prakticky žádné. Dominující chutí je karamel a konzistence závisí na míře odpaření.
Na dno hrnce 1/4litru octa, na něj 5 kg vypeckovaných švestek. Podle sladkosti se vrch může (a nemusí) zasypat cukrem (0 - 0,5 kg). Vařit přes noc na mírném plameni, nemíchat. Jen pootočit hrncem, jestli obsah "klouže". Když se obsah svaří na třetinu objemu, rozmixovat tyčovým mixérem. Jsou-li povidla málo hustá nebo málo černá, dopéct na plechu v troubě při pootevřených dvířkách.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 0.112 (?), 14.10.2015 20:13, zobrazeno: 6196x
Dobrý deň,keďže je tu veľa skúsených záhradkarov, ktorí majú prax aj s odolnejšími odrodami sliviek, a výrobou dobrých povidiel, bol by som rád, ak by sa podelili o svoje skúsenosti s ostatnými.
Máte prosím taký ten svoj časom overený, dobrý recept na povidla, či už s prísadami alebo bez nich, ktoré si pochvaľujú aj vaši známi a nedáte na ne dopustiť?
A ktoré slivky z tých odolnejších možno použiť na povidla?
Toptaste, Haganta,Gabrovská, Topstar,Hanita, Katinka,Lepotica, a iné
Ďakujem.Peter
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 248.106 (?), 14.10.2015 20:59
Tak tenhle výčet zrovna moc na povidla není, ale zkuste toto:
Cca 6 kg vypeckovaných půlek švestek vyrovnejte na 3 pekáče slupkou dolů. Je to dost nahusto , když je to lehce i ve druhé vrdtvě, nevadí. Pak se to nějakou tu hodinku, či spíše desítky hodin "suší" v troubě při teplotě od 105°C do 120°C. Takto nejprve vytvoříte rozpečené slívy ve vlastní šťávě, které rozmixujete a stahnete do menšího počtu pekáčů, Jakmile odpaříte cca 50% vody (tj. z 7 kg celých máte 6 kg čerstvých vypeckovaných a 4 kg zahuštěných) je nejvyšší čas ochutnat a dle potřeby přisladit a ochutit (skořice, vanilka, karamel). Hotová povidla by měla mít více cukrů a méně vody, tj. přislazená mohou zůstat řidší (roztíratelná), nepřislazovaná musí po zchladnutí ztuhnout na "gumu".
Jinak klasický předpis je, že se ve vysokém hrnci (nebo kotli brutaru) švestky rozvaří a pak se na haluškovém (řídkém) sítě odpeckují. Síto má být tak řídké, aby prošly slupky a dužina zůstala kouskovitá a zároveň tak husté, aby neprošly pecky z drobnějších plodů. Odpeckovaný základ se pak vrátí do kotle a za stálého míchání se povidla odpařují. Tento postup je dobrý zejména pro slívy, které nejdou zasyrova od pecky (durancie, myrobalán, ...) a není vhodný pro odrůdy, které mají mezi peckou a stopkou "ostruhu".
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 236.1 (?), 15.10.2015 10:39
Švestky lze použít jakékoli, čím sladší a čím sušší, tím lépe. Zkoušel jsem jednodruhové: Domácí, Katinky, Opál, Elena, rozdíly prakticky žádné. Dominující chutí je karamel a konzistence závisí na míře odpaření.
Na dno hrnce 1/4litru octa, na něj 5 kg vypeckovaných švestek. Podle sladkosti se vrch může (a nemusí) zasypat cukrem (0 - 0,5 kg). Vařit přes noc na mírném plameni, nemíchat. Jen pootočit hrncem, jestli obsah "klouže". Když se obsah svaří na třetinu objemu, rozmixovat tyčovým mixérem. Jsou-li povidla málo hustá nebo málo černá, dopéct na plechu v troubě při pootevřených dvířkách.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 227.207 (?), 15.10.2015 11:08
Ted jsem delal lekvár, slivky samozrejme vypeckovat, červivé vyhodit, potom varit kolik to jde, ja taek hodinu, potom na druhý den chvíli, na trtí den taky i na štvrtý, cukr podle chuti,.Mel jsem hodne slivek a tak jsem je dal takto do hrnce a varil každý den kvuli tomu aby se neskazili a za asi týden takového varení krátkeho se mi udelali povidla, musíse porád míchat a varit na slabém ohni, slivka Hanita, Stanley,ale i z ringlot jsem delal. Takové husté povidla jsou pomerne odolné vuči plesni ale do sklenic jsem je dával horké, pro jistotu. a když je budete varit, tak po varení za horka nezakrývejte hrnec poklopem nebo se na vrchu hrnce udelá pleseň,zakrýt mužete až po uplnem vychlezení hrnce.-
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2
|
|
|
Geniální nápady na police do koupelny pro dokonalý pořádek
Nezáleží na tom, jak malá je vaše koupelna, každá koupelna potřebuje vyhrazený kus nábytku na ručník...
3 důvody, proč si do zahrady přidat ptačí lázeň nebo fontánu
Vodní prvek je pro vaši zahradu stejně důležitý jako půda a slunce. Co kdybyste do své zahrady mohli...
7 způsobů, jak zvětšit malou zahradu
Podívejme se, jak zvětšit malou zahradu. Zelená barva je mnohem silnější, než si myslíte. Je spojová...
Výjimečné rostliny, které nemusíte téměř nikdy zalévat!
Pokud žijete v suché oblasti nebo se chcete podílet na ochraně životního prostředí vysazením zahrady...
10 úžasných bylinek, které můžete stříhat a budou se vám vracet
Trvalky jsou vynikajícím způsobem, jak si udržet zásoby čerstvých bylinek, aniž byste museli každou ...
|
|
|
|