Užíváte si zahradu večer?

Užíváte si zahradu večer?
Zdroj: www.growingagreenerworld.com

Venkovní osvětlení přestává být pouze bezpečnostním prvkem a stává se klíčovým prvkem pro vytváření jedinečné atmosféry v našich zahradách. Užíváte si zahradu večer? Pomocí venkovního osvětlení můžete osvětlit cestu pro bezpečný pohyb, ale také zvýraznit specifické prvky jako jsou stromy nebo dekorace, čímž umožňuje plně si užívat zahradu i po setmění. Díky moderním technologickým inovacím je nyní možné i pro nejnáročnější majitele domů snadno instalovat sofistikované osvětlení, které dodá jejich venkovnímu prostoru profesionální vzhled.

Užíváte si zahradu večer?
Zdroj: ginghamgardens.com

Navrhování systému

Při navrhování systému můžete zohlednit následující skutečnosti:

  • Atmosféra: Většinou nás při přidávání systému venkovního osvětlení jako první napadne vytvořit akcentní osvětlení nebo zkrášlit naši večerní krajinu. Existuje celá řada způsobů, jak toto vytvořit pomocí dostupných možností osvětlení.
  • Osvětlení cest: Nejčastějším použitím je osvětlení cest. K tomu jsou vhodné i ty nejzákladnější sady. Světla se buď rozsvěcují, nebo promítají zhruba od výšky kotníků po kolena a osvětlují tak pěší cestu. Má jistě estetický vzhled, ale jeho základní funkcí je zajištění bezpečnosti.
  • Bezpečnostní osvětlení: S ohledem na bezpečnost strategicky umisťujeme bezpečnostní osvětlení tak, aby eliminovalo tmavá místa. Ačkoli tento typ osvětlení může zdůraznit zvláštní prvky, jeho hlavním účelem je zajistit bezpečnost a ochranu.
  • Plošné osvětlení: Tento typ osvětlení je obecně určen k pokrytí široké oblasti, spíše než bodové nebo akcentové osvětlení, které se zaměřuje na konkrétní objekt. Tento typ osvětlení se opět používá především pro zajištění bezpečnosti a ochrany.
  • Bodové osvětlení: Bodové osvětlení, na rozdíl od plošného, cílí na osvětlení konkrétního prvku, jako je umělecký předmět nebo zvláštní akcent stromu. Nelze popřít, že když je objekt bodově osvětlen, stává se nepřehlédnutelným.
Užíváte si zahradu večer? - navrhování systému
Zdroj: www.growingagreenerworld.com

Náladové osvětlení

Náladové osvětlení nabízí řadu různých technik pro zdůraznění určitých prvků v krajině nebo v okolí vašeho domu. Tyto prvky sice pomáhají osvětlit celkový prostor, ale jejich hlavním účelem obvykle není bezpečnost a zabezpečení.

Měsíční osvětlení

Tato technika umisťuje světla vysoko na stromy, aby se rozlévala po velké ploše a vytvářela dojem úplňku – po celý měsíc

  • Měsíční osvětlení: Tato technika umisťuje světla vysoko na stromy, což způsobuje, že světlo se rozlévá po velké ploše. Tím vytváří efekt, který připomíná světlo úplňku
  • Stínové osvětlení: Tento typ osvětlení se specializuje na vrhání stínů ze stromů, soch nebo jiných zahradních prvků. Jeho hlavním účelem je vytvoření efektivního stínového efektu.
  • Siluetové osvětlení: V tomto případě umisťujeme osvětlení za objekt, aby se prostřednictvím protisvětla zvýraznily a zdůraznily kontury nebo tvar struktury. Siluetové osvětlení je ideální pro zvýraznění architektonických detailů struktury.
  • Osvětlení dolů: Spodní osvětlení vždy vytváří dramatický efekt, který zdůrazňuje zajímavou strukturu větví.
  • Pokud je jednoduše u zdi, může zdůraznit strukturu a zároveň poskytnout dodatečnou bezpečnost a ochranu. Jedním z nejhezčích efektů tohoto typu osvětlení je změkčení stěny a nebo zdůraznění textury povrchu.
  • Osvětlení nahoře: Další dramatický efekt vzniká, když jsou světla umístěna ve spodní části konstrukce nebo stromu a směřují vzhůru. Tento typ osvětlení vždy upoutá pozornost a skutečně vzbudí zájem.

Na závěr lze říci, že venkovní osvětlení se stává nejen estetickým prvkem, ale i zásadní součástí bezpečnosti a pohodlí našich domovů. Jeho promyšlené využití – od osvětlení cest, přes bezpečnostní a plošné osvětlení, až po bodové a náladové osvětlení – umožňuje nejen zvýraznit krásu našich zahrad a exteriérů, ale také zajišťuje bezpečnost a ochranu majetku. S možnostmi jako měsíční, stínové, siluetové a osvětlení dolů či nahoře můžeme vytvářet úchvatné efekty, které nejen oživují naše venkovní prostory, ale také poskytují klidný pocit bezpečí. Užíváte si zahradu večer? Venkovní osvětlení totiž představuje dokonalou kombinaci funkčnosti, bezpečnosti a estetiky, která umožňuje plné využití našich zahrad i po setmění.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno