Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Tak tenhle výčet zrovna moc na povidla není, ale zkuste toto:

Cca 6 kg vypeckovaných půlek švestek vyrovnejte na 3 pekáče slupkou dolů. Je to dost nahusto wink, když je to lehce i ve druhé vrdtvě, nevadí. Pak se to nějakou tu hodinku, či spíše desítky hodin "suší" v troubě při teplotě od 105°C do 120°C. Takto nejprve vytvoříte rozpečené slívy ve vlastní šťávě, které rozmixujete a stahnete do menšího počtu pekáčů, Jakmile odpaříte cca 50% vody (tj. z 7 kg celých máte 6 kg čerstvých vypeckovaných a 4 kg zahuštěných) je nejvyšší čas ochutnat a dle potřeby přisladit a ochutit (skořice, vanilka, karamel). Hotová povidla by měla mít více cukrů a méně vody, tj. přislazená mohou zůstat řidší (roztíratelná), nepřislazovaná musí po zchladnutí ztuhnout na "gumu".

cool

Jinak klasický předpis je, že se ve vysokém hrnci (nebo kotli brutaru) švestky rozvaří a pak se na haluškovém (řídkém) sítě odpeckují. Síto má být tak řídké, aby prošly slupky a dužina zůstala kouskovitá a zároveň tak husté, aby neprošly pecky z drobnějších plodů. Odpeckovaný základ se pak vrátí do kotle a za stálého míchání se povidla odpařují. Tento postup je dobrý zejména pro slívy, které nejdou zasyrova od pecky (durancie, myrobalán, ...) a není vhodný pro odrůdy, které mají mezi peckou a stopkou "ostruhu".

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 20 a číslo 17.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika