Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Réva vinná > Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Mevík (73) - xxx.xxx.101.14 (?)
20.9.2019 22:51

Klubničnyj

Odrůda Klubničnyj (šlechtitel Šapovalov) je poněku záhadného původu. Jak psal nedávno Milaník, matka má být Vostorg krasnyj, opylena prý byla směsí pylu Lidia, Nina a Anjuta. Směs pylu je fajn věc, fyzicky však otcovská odrůda je pouze jedna (alespoň podle mého laického názoru). I já jsem četl o původu z odrůdy Jupiter. Kde se ve shora uvedeném spojení vzal, však zůstává tajemstvím.

V každém případě je tato odrůda v současnosti na východě docela populární, a to kvůli chuti mající připomínat zahradní jahody. Klubnika znamená rusky zahradní jahodu (zemljanika jahodu lesní). Dokonce se má vyskytovat slabý muškát. Deklarováno je rané zrání, hrozny i přes 2 kg, bobule červenofialové barvy 8-12 g.

U mne teprve dvouletý keř, po květnovém mrazu vyrašil pouze jeden výhon, ponechal jsem celé květenství a byl z toho malý hrozen na snímku. O deklarované hmotnosti hroznu se mi samozřejmě zatím může jen zdát. Ani bobule ještě nedosahuje slibované velikosti (druhý snímek), ale alespoň se jí blíží a po zesílení keře je její dosažení celkem pravděpodobné. Barva a doba zrání odpovídají popisu. A nyní k chuti - je skutečně zajímavá. Muškát jsem tam ovšem necítil vůbec a jahodovou příchuť také ne, na druhé straně byla tato odrůda v konkrétní den na konci ochutnávky a když jsem jedl bobuli... cáté odrůdy, už byly mé chuťové buňky hodně vyčerpány a jemné příchuti jsem nebyl schopen identifikovat. Příště musím zkusit samostatně.

Pokud se týká chorob, plísní trpí středně, žádný gen odolnosti se tam téměř jistě nevyskytuje. Padlí díky mládí a vzdušnosti keře odrůdy Klubničnyj nehrozilo, takže se nemohu vyjádřit.

Obrázky:


Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   << Předchozí příspěvky | <...11, 12, 13, 14, 15...>   
                           

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Mevík (73) - xxx.xxx.101.14 (?)
20.9.2019 6:55, počet návštěv: 10277
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ohledně konzistence bobulí u Landyše. Je to subjektivní pocit a každá sezóna může být jiná, ale charakterizoval bych ji jako šťavnatou a docela pevnou. Teď jsem pro porovnání vyzkoušel Aladdin, je výrazně méně pevný.

Landyš mi přijde jako optimální v tom smyslu, že bobule je dostečně pevná kvůli přepravě, ale člověk zase nemusí ke konzumaci použít zuby (jako klasicky Red Globe z obchodu v jarních měsících).

Ještě k porovnání s Aladdinem, ten má sice muškát, ale slaboučký, někdy není vůbec cítit. To Landyš je prototyp muškátu.

Za dva roky plodnosti Landyš neměl prasklou bobuli (a že u mne letos za první dekádu září spadlo cca 75 mm). Výdž na keři jsem netestoval, vždy rychle sníme. Ale podle konzistence bobule bych řekl, že vydrží dost dlouho.

Připojit reakci   
                           

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


roni (219) - xxx.xxx.253.108 (?)
20.9.2019 7:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

odolnost praskaniu ma tesi a muskat tiez. Na vychodnych forach spominaju aj dlhu vydrz na koreni.
Aladdin vam tiez praska? Nedavno po 2-3 dnovych dazdoch dost praskal.
Ale silne mi popraskal moj azda Furor, dalej Faraon, hoci ten este nebol ani zrely... no a klasicky Vostorg Idealnyj.

Připojit reakci
                           

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


roni (219) - xxx.xxx.130.150 (?)
20.9.2019 8:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Z mojich sort ma najsilnejsi muskat Garold, velmi nam chuti.
Velmi skora odroda, tensia supka, silne stavnaty.
Prekvapivo stale este je na koreni a to ani osi na neho nejdu i ked je bez sietky, to bude asi len jeho polohou... ale to je teraz asi len vynimka ine roky ho osi poskodzovali.
Garold ma tento rok aj najsilnejsiu perenosporu zo vsetkych (bez specialneho postreku proti nej), ale aj tak sa dobre drzi a nie je to vyznamny problem (som sucha oblast).  Ker je vsak v tieni susedovej vysokej chorej jablone, vedla je aj Galachad, Solaris a ti bez perenospory.

Připojit reakci
                           

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Mevík (73) - xxx.xxx.101.14 (?)
20.9.2019 16:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Bobule Aladdinu letos nepraskají, i když poslední měsíc pršelo hodně.

Připojit reakci
                     

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Milaník (98) - xxx.xxx.24.157 (?)
17.9.2019 22:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Mevik má pravdu, najprv nakupujú oči. Ale to tu nebudem rozoberať. Každý rok sa objavia veľmi zaujímavé odrody, kto tvrdí opak, nemá vôbec prehľad o novinkách. Mevik je v Čechách pestovateľ, top zberateľ, ktorý vie do svojej zbierky odrôd doplniť veľmi zaujímavé odrody. A zohnať ich, vôbec to nie je jednoduché. A to viem o čom hovorím. Aj vďaka nemu sa môžete dostať k novým odrodám, ktoré staršie odrody (Prim, Nero,...) prekonávajú vo všetkých smeroch. Aby daná odroda ukázala svoje kvality, je dôležité stanovište, pôda (nemusí sa jej všade dariť) a vedieť vinič pestovať. Ďalej platí, sto ľudí - sto chutí. Na degustáciách u mňa vidím, ako odroda niekomu chutí viac, inému menej. Jedna odroda nemusí chutiť všetkým, ale ak má odroda obrovské bobule a strapce, alebo nezvyčajné bobule, tam sa zastavia všetci. Napríklad SLÁVA UKRAINE očarila zatiaľ každého, strapce 2,5kg a viac, bobule chrumkavé 20g, výborná sladká chuť. Odolnosť voči chorobám, nie je iba o odrode, ale vo veľkej miere od stanovišťa a zahustenia rastliny. Z noviniek ktoré v tomto roku ukázali, že sa ich oplatí pestovať, spomeniem napríklad odrodu KLUBNIČNYJ (jahoda). Odroda vznikla z Vostorg krasnyj a zmesou peľu z odrôd Líbya + Nina + Anjuta. Autor Shapovalov V.D. Okrem toho existujú informácie, že pri výbere bola použitá americká odroda Jupiter. Ktorá z uvedených odrôd zohrala hlavnú úlohu v chuti tohto majstrovského diela, nie je známa. Je zrejmé, že materská forma preniesla gén na rezistenciu na nízke teploty a choroby, čo je veľmi dôležité. Skorá odroda, 110dní, bobule 8-12g, mrazuodolnosť -26°C. U mňa prvá úroda, nemám odrodu odfotenú. Kto odrodu ochutnal, jasne potvrdil jahodovú chuť.
Obrázky:


Připojit reakci
                        

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


host - xxx.xxx.121.162 (?)
19.9.2019 18:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Mevik, Milanik, Mate velke mnozstvo roznorodych sort. Ake postreky robite? vase hrozno vyzera byt zdrave.
Připojit reakci
                           

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Mevík (73) - xxx.xxx.101.14 (?)
20.9.2019 20:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nejprve za sebe. Sice "moje hrozno vyzera byt zdravé", ale to platí hlavně na fotkách vybraných keřů. Jinak byl a je letošní rok na mém vinohradu špatný.

O důvodech jsem již vícekrát psal, takže jen shrnutí:

- léta 2015 až 2018 byla extrémně suchá, poslední trošku plísńový rok byl rok 2016. Z toho jsem vycházel a očekával, že nějak podobně bude probíhat rok 2019

- květen 2019 začal mrazem, který zničil asi tři čtvrtiny výhonů. Réva reagovala novými výhony ze zásobních oček, které ovšem rostou jinak a bývá jich více.

- květen a počátek června byly hodně vlhké, celý červen rekordně teplý, réva rostla hrozně rychle

- počátem července přišly kroupy, které polámaly mnohé výhony (takové neplánované předčasné osečkování), na což za vlhka a horka réva reagovala zvýšeným rozvětvováním.

Výsledek byl takový, že se z keřů révy stala mnohohlavá saň a utínat všechny hlavy prostě nebylo v mých silách (tím spíše, že díky vláze a teplu rostl také mimořádně plevel a tráva, pletí a sekání trávy zabralo nadstandardně času, který potom scházel).

Jinými slovy, podařilo se mi jakžtakž udržet v rozumném stavu mladší keře (můžete si všimnout, že u snímků píšu o tříletých a čtyřletých keřích), které ještě samy o sobě nebyly tak silné a udržet je řídké jsem zvládl. Starší keře dopadly výrazně hůř. Rychle vyrostlé výhony totiž mívají řidší pletiva a jsou náchylnější k chorobám než pomaleji rostoucí. V červenci se pak objevila plíseň, krátce na to padlí a bylo zle.

Pokud se týká postřiků. V minulých letech jsem proti plísni použl někdy 1-2 x za sezónu Alginure (výtah z mořských řas), v roce 2018 jsem nestříkal vůbec.  S plísní větší problém nebyl, vloni žádný. Letos jsem po zjištění stavu některé keře postříkal jednou Ridomilem Gold a jednou Acrobatem. Snad to trochu pomohlo.

Proti padlí jsem v minulých letech zkoušel AQ 10, ale podle posledních informací vůbec neúčinkuje. Jinak 1-2 x síra (Kumulus). Letos jsem při rašení postříkal Sulkou, která působí i proti vlnovníku, který mi pil krev stále více. Pak až v druhé polovině července některé keře Karathane New.

Hlavní problém ale myslím nebyl v nedostatku postřiků, ale v nezvládnutých zelených pracech a samozřejmě v počasí a tlaku chorob.

Zkusím částečně odpovědět i za Milaníka (doufám, že Ti to nevadí). On je v trošku jiné situaci, podle mne zatím jednodušší. Má totiž jeden starší vinohrad, ale jen pár desítek keřů. Ty se mu letos podařilo udržet řídké a vzdušné. Podívejte se na jeho poslední fotku. Ne tu s velkým střapcem odrůdy Slava Ukrajině, ale tu ukazující celý keř (i sousední keř a další řady). Všimněte si, jak jsou keře řídké a průhledné, žádná neprůhledná zelená zeď. Nějak takto mají vypadat! Na takových keřích se chorobám daří výrazně hůř a hrozno má proto zdravé

Další vinohrad má Milaník jinde, je tam násobně více keřů, jenže mladých, dvouletých, nejvýše tříletých. Ještě vloni tam vůbec nebyla drátěnka, letos už ano. Tak mladé keře jsou ovšem zatím řídké přirozeně, ještě se nestačily pořádně zahustit. Po letošním vlhkém roce již keře v tomto druhém vinohradu zesílily a příští rok může mít Milaník podobný problém jako já letos. Samozřejmě opět mnohé záleží na počasí.

Ohledně postřiků u Milaníka se vyjádřit nemohu.

Připojit reakci
                           

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Mevík (73) - xxx.xxx.101.14 (?)
20.9.2019 22:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Klubničnyj

Odrůda Klubničnyj (šlechtitel Šapovalov) je poněku záhadného původu. Jak psal nedávno Milaník, matka má být Vostorg krasnyj, opylena prý byla směsí pylu Lidia, Nina a Anjuta. Směs pylu je fajn věc, fyzicky však otcovská odrůda je pouze jedna (alespoň podle mého laického názoru). I já jsem četl o původu z odrůdy Jupiter. Kde se ve shora uvedeném spojení vzal, však zůstává tajemstvím.

V každém případě je tato odrůda v současnosti na východě docela populární, a to kvůli chuti mající připomínat zahradní jahody. Klubnika znamená rusky zahradní jahodu (zemljanika jahodu lesní). Dokonce se má vyskytovat slabý muškát. Deklarováno je rané zrání, hrozny i přes 2 kg, bobule červenofialové barvy 8-12 g.

U mne teprve dvouletý keř, po květnovém mrazu vyrašil pouze jeden výhon, ponechal jsem celé květenství a byl z toho malý hrozen na snímku. O deklarované hmotnosti hroznu se mi samozřejmě zatím může jen zdát. Ani bobule ještě nedosahuje slibované velikosti (druhý snímek), ale alespoň se jí blíží a po zesílení keře je její dosažení celkem pravděpodobné. Barva a doba zrání odpovídají popisu. A nyní k chuti - je skutečně zajímavá. Muškát jsem tam ovšem necítil vůbec a jahodovou příchuť také ne, na druhé straně byla tato odrůda v konkrétní den na konci ochutnávky a když jsem jedl bobuli... cáté odrůdy, už byly mé chuťové buňky hodně vyčerpány a jemné příchuti jsem nebyl schopen identifikovat. Příště musím zkusit samostatně.

Pokud se týká chorob, plísní trpí středně, žádný gen odolnosti se tam téměř jistě nevyskytuje. Padlí díky mládí a vzdušnosti keře odrůdy Klubničnyj nehrozilo, takže se nemohu vyjádřit.

Obrázky:


Připojit reakci
                           

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Mevík (73) - xxx.xxx.101.14 (?)
21.9.2019 7:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ivanka a Uspěch

Jedná se o dvě bezsemenné odrůdy ukrajinského šlechtitele Viktora Kaluhina, v současnosti největší hvězdy v tomto oboru na východě Evropy. Krátká jazyková vložka - v azbuce se jeho jméno píše Калугин, což se tradičně přepisuje jako Kalugin. Pro ruštinu by to platilo, jenže onen pán je Ukrajinec a v ukrajinštině se "г" vyslovuje jako "h". Proto Kaluhin.

Tento člověk v posledních letech vyprodukoval mnoho desítek odrůd s fantastickými plodovými vlastnostmi (alespoň podle jeho vlastního popisu), tak některé z nich zkouším. Předem upozorňuji, že odolnost k chorobám není cílem jeho šlechtění, takže jeho odrůdy rozhodně nepatří (alespoň vzhledem k plísni) k nejodolnějším.

Odrůdy Ivanka i Uspěch vznikly na základě křížení odrůd Talisman a Aljonuška (bezsemenná odrůda). Obě mají autorem deklarovány tyto vlastnosti:

- středně ranou dobu zrání

- modrou barvu bobulí

- bezsemennost 1-2 třídy.

Ivanka má mít velikost bobulí 6-7 g, Uspěch jen 4-5 g.  Obě mají mít harmonickou chuť, Ivanka s odrůdovou příchutí.

Jak to vypadá na mém vinohradu?

Nejprve Ivanka. Mám čtyřletý keř. Vloni zaplodil poprvé, sám hrách, ale to se při první plodnosti občas stane a pak se to neopakuje. V letošním roce i po květnovém mrazu dala 3 hrozny velikosti viz snímek, tedy asi půl kilogramu. Hmotnost největších bobulí dosáhla téměř 6 g, tedy odpovídá slíbené. Slovplant uvádí velikost bobulí až 9-10 g, tedy výrazně více, než uvádí sám autor. Nevím, kde na to Slovplant přišel, zdá se mi to (jako vícekrát) být přehnaná informace. Zrání celkem odpovídá, tam se i Slovplant trefil (udává 115-125 dnů). Chuť je výborná, harmonická se zvláštní odrůdovou příchutí, včerejší konzumenti cítili borůvky. Do komentování těchto jemností se většinou nepouštím. Semena jsem nepozoroval. Odolnost k plísni celkem slušná, ale to je možná důvod dobré polohy keře (je vysazen v samostané řadě, tedy na průvanu).

Celkové hodnocení zatím kladné, velikost bobulí na bezsemennou odrůdu je velmi slušná (odrůdy u nás běžně pěstované bývají menší, a to mají semena), k tomu výborná chuť. Líbí se.

Nyní odrůda Uspěch z téhož křížení. U mne tříletý keř, ale velmi rozdílné výsledky. První rok plodnosti (vloni) také jen hrách, snad dvě bobule byly normální. Letos plodnost žádná, po mrazech vydal jedno soukvětí, i to sprchlo. Napadení plísní silné, i když to je možná dáno méně vhodnou polohou, okolní keře dopadly podobně (s výjimkou Zolotce s geny odolnosti). Jinými slovy - po dvou plodnostech jsem zatím prakticky neochutnal. Když k tomu připočtu, že i deklarovaná hmotnost bobulí je o dva gramy nižší než u Ivanky, chuť má být jen harmonická, sladká a nejznámější ukrajinský distributor révy (Vladimír Špak) ji pro letošní rok vyřadil z kolekce (asi věděl proč), tak s největší pravděpodobností Uspěch prohlásím za neúspěch a vyřadím.

Tuto odrůdu má Slovplant rovněž v kolekci. Kdyby někdo s ní měl zkušenosti, prosím o jejich sdělen. Nerad bych přišel o potenciální drahokam.

Obrázky:
Ivanka
Ivanka
Ivanka
Ivanka
Připojit reakci
                           

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Mevík (73) - xxx.xxx.101.14 (?)
21.9.2019 9:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Skazka (Pohádka)

Další z bezsemenných odrůd Viktora Kaluhina, tentokrát z kombinace Talisman x Osennij korolevskij (Podzimní královský, bezsemenná odrůda).

Autorem je deklarována modrá barva, velikost hroznů 700-800 g, bobulí 6-7 g, odrůdová chuť a raně střední zrání.

U mne tříletý keř. Vloni první malé hrozny, které vzbudily velké naděje. Letos se po květnových mrazech Skazka rychle probudila a vydala několik asi půlkilových hroznů (viz snímek). Bobule jsou trošku hustější, než by bylo zdrávo, ale nevytlačují se, nepraskají a nehnijí. Velikost bobulí je dokonce výrazně větší než bylo slíbeno. Na youtube jsem viděl bobule přesahující 10 g, u mne zatím necelých 9 g, ale ještě se mohou zvětšit. Zrání je totiž spíše střední než středně rané, řekl bych až krátce po Talismanu. Bude tedy vyžadovat spíše lepší polohy. Když jsem zkoušel jednotlivé bobule, cukry už tam byly cítit, ale ještě by to něco chtělo. U většiny bobulí naprosto bez semen, u největších jsou zárodky rudimentů, ale vůbec při jídle nejdou cítit (viz druhý snímek).

Tedy zatím Skazka vypadá jako opravdová pohádka a teď to nejlepší nakonec. Podle informací z východu vydrží ve svěžím stavu do března následujícího roku. Rozhodně to vyzkouším, Skazku nechám na keři do mrazu, uložím a uvidí se.

Obrázky:


Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | <...11, 12, 13, 14, 15...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Založená pidi vinice + další postup1214.10.2019381
Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI20414.10.201941925
Řez mladé révy4313.10.201926572
Odrody odolne praskaniu s dlhou vydrzou na koreni1712.10.20195705
Prosím poraďte odrůdu710.10.2019662
Simonit&Sirch zkušenosti, rady, návody296.10.20192634
Hmyz a stolní odrůdy126.10.2019958
Založení malé vinice36.10.2019304
Black Magic8829.9.201975113
Vinná réva - Tereza1529.9.201911533
Co vaše réva 2019?11327.9.201922965
Mráz a hrozno423.9.2019515
Rodí víno vypěstované ze semínka, nebo se musí roubovat?1318.9.201911487
Solaris 513.9.2019764
Vedení révy, RH nebo na víc pater?611.9.2019832
Ide to aj (ne)chemicky482.9.20198558
Svätomartinské víno426.8.2019611
Lékořice 126.8.2019300
Neznáma Labrusca 624.8.20194835
Sáčky na hrozno1924.8.20197074
Ochrana hroznů proti ptákům6224.8.201956361
Ochrana proti vosám a ptákům3320.8.201948157
Peničkova metóda zakoreňovania viniča 21715.8.2019195027
Choroba vínné révy? 2414.8.20196302
Postřik na vinnou révu113.8.2019456
Vertiko612.8.20191358
Galachad vadnutie trapiny, scvrkavanie bobuli189.8.20192971
Garold 34.8.2019663
Super skorè odrody - Tajná Monacha, Chrust 262.8.201914052
Moon Drops 71.8.20192488
Choroba bobul, odroda Aladdin 1129.7.20191757
Réva ve skleníku4028.7.201929049
Odrůda Talisman2127.7.201913124
Scvrkavani bobuli - choroba nebo jim neco chybi? 427.7.2019883
Odrudy do nejteplejsich oblasti225.7.2019583
Co Vaše réva 2018?11125.7.201942340
Nedostatek živin? 1122.7.20191971
BIO ochrana revy2921.7.201912737
Preočkovanie starého vinohradu 9421.7.2019102118
Pomoc s výběrem odrůdy2819.7.20193026
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Co mi žere slepice11.10.2019
Co mi žere slepice11.10.2019
Chov pstruhov10.10.2019
Chov pstruhov7.10.2019
Chov pstruhov7.10.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů