Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Klubničnyj

Odrůda Klubničnyj (šlechtitel Šapovalov) je poněku záhadného původu. Jak psal nedávno Milaník, matka má být Vostorg krasnyj, opylena prý byla směsí pylu Lidia, Nina a Anjuta. Směs pylu je fajn věc, fyzicky však otcovská odrůda je pouze jedna (alespoň podle mého laického názoru). I já jsem četl o původu z odrůdy Jupiter. Kde se ve shora uvedeném spojení vzal, však zůstává tajemstvím.

V každém případě je tato odrůda v současnosti na východě docela populární, a to kvůli chuti mající připomínat zahradní jahody. Klubnika znamená rusky zahradní jahodu (zemljanika jahodu lesní). Dokonce se má vyskytovat slabý muškát. Deklarováno je rané zrání, hrozny i přes 2 kg, bobule červenofialové barvy 8-12 g.

U mne teprve dvouletý keř, po květnovém mrazu vyrašil pouze jeden výhon, ponechal jsem celé květenství a byl z toho malý hrozen na snímku. O deklarované hmotnosti hroznu se mi samozřejmě zatím může jen zdát. Ani bobule ještě nedosahuje slibované velikosti (druhý snímek), ale alespoň se jí blíží a po zesílení keře je její dosažení celkem pravděpodobné. Barva a doba zrání odpovídají popisu. A nyní k chuti - je skutečně zajímavá. Muškát jsem tam ovšem necítil vůbec a jahodovou příchuť také ne, na druhé straně byla tato odrůda v konkrétní den na konci ochutnávky a když jsem jedl bobuli... cáté odrůdy, už byly mé chuťové buňky hodně vyčerpány a jemné příchuti jsem nebyl schopen identifikovat. Příště musím zkusit samostatně.

Pokud se týká chorob, plísní trpí středně, žádný gen odolnosti se tam téměř jistě nevyskytuje. Padlí díky mládí a vzdušnosti keře odrůdy Klubničnyj nehrozilo, takže se nemohu vyjádřit.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 19 a číslo 11.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika