Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Rafinad

Rafinad je odrůda vyšlechtěná již před mnoha lety zemřelým šlechtitelem Krajnovem. Ten křížil zásadně Talisman a Kišmiš lučistyj a vycházely mu z toho zajímavé odrůdy, např. Preobraženie. Rafinad je samozřejmě z téhož křížení. Jde o téměř zapomenutou odrůdu, žádný velký množitel na východě ji již v nabídce nemá.

U mne je pětiletý keř. Místo má dosti nevýhodné, blízko roste obrovská meruńka, tedy je částečně zastíněný. Jistě kořeny meruňky mu berou živiny a tím ovlivňují jeho růstové charakteristiky a velikost hroznů a bobulí.

Růst má být silný, což se u mne z výše uvedeného důvodu moc neprojevuje. Zrání raně střední odpovídá, zraje na úrovni Talismanu nebo těsně před ním. Má mít hrozny 700 - 2000 g, u mne jen kolem půl kilogramu (viz první snímek). Bobule žluté barvy mají mít hmotnost 14-18 g, u mne pouze těsně nad 10 g (viz druhý snímek), ale i to bude ovlivněno meruňkou. Chuť má být harmonická, sladká, to naprosto odpovídá, je to odrůda pro milovníky sladké chuti, čemuž nasvědčuje i název.

Suma sumárum je to celkem průměrná odrůda, má ale dvě výjimečné vlastnosti:

- je pěstitelsky velmi málo náročná, zejména je hodně odolná chorobám, jak plísni, tak zdá se i padlí. Je vidět, že keř je dosti hustý a padlí žádné. Možná je to dáno i rychlým nástupem cukrů v bobulích.

- letošní rok je rokem mimořádné hmyzí útočnosti. Na keři této odrůdy zůstalo několk hroznů nezabalených do sáčků (viz snímek) a nic. Hmyz si toho vůbec nevšiml. Bobule jsou přitom již delší dobu sladké a jejich slupka se mi nezdá příliš silná. Mohu jen konstatovat, že se mi zatím nepodařilo objevit ani náznak systému, podle kterého si hmyz vybírá odrůdy.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 16 a číslo 10.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika