Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Adler

Adler je celkem nová odrůda vyšlechtěná Institutem v Novočerkassku z křížení Talisman x Augustin. má mít rané zrání, harmonickou chuť s hodnocením 8,9 (tedy špičková chuť), hrozny 550 g a průměrnou hmotnost žlutých bobulí 11,7 g.

U mne nejméně pětiletý keř (spíše starší), letos zaplodil poprvé. Není to tak úplně jeho vina, protože jsem ho jednou v květnu postříkal Kumulusem. Bohužel předím byl v postřikovači Garlon New a asi jsem postřikovač nekvalitně vypláchnul. Prvních asi deset takto postříkaných keřů shodilo během několika dnů listy (mezi nimi Adler), dalších pár desítek bylo viditelně poškozeno. Nejvíce původního postřiku asi zůstalo v trysce. Tak jsem se přesvědčil, že jsou pravdivé zvěsti o tom, že citlivost révy na Garlon, Roundup apod. je veliká. Do konce roku keř bojoval o přežití a ani další rok pochopitelně nezaplodil.

Ze zdrojů z východu jsou ale informace, že plodnost Adleru není zrovna nejvyšší a že začíná plodit dosti pozdě. Z první plodnosti, navíc po květnových mrazech, se nedá mnoho dovodit, ale ani hrozny zřejmě nebudou příliš velké, deklarovaná hmotnost kolem 550 g není nijak ohromující.

Bobule jsem nevážil, ale z obrázku při srovnání s pětikorunou je vidět, že budou mít lehce nad 10 g, což by odpovídalo.

A teď to nejzajímavější - chuť. Je harmonická, plná, výborná. Hodnocení 8,9 není přehnané. Soused ochutnal nejprve Adler, pak silně muškátový Landyš. Na Landyš řekl, že mu chutná, ale na Adler že nemá. Holt dává přednost harmonii před muškátem. U mne je to obráceně, ale Adler také ochutnám velmi rád.

Odolnost k chorobám (zejména plísni) zatím slušná, což ostaně plyne z rodičovských odrůd.

Pokud se Adler podaří rozplodit, bude to super odrůda.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 11 a číslo 13.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika