Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI



   Předchozí příspěvky  |  <  16,  17,  18,  19,  20  >   
      
Lubos. - (7) - 8.215 (?) 
28.9.2019 18:17
Páni zdravím Vás Na fóre som v písaní prýspevkov nový, ale pravidene ho sledujem Pestujem vinič v okrese Prievidza cca. 400 mnm mam asi 65 rôznych odrôd väčšinou stolových PIWI. Podelím sa aj ja s mojimi skúsenosťami s pestovaním. Snažím sa striekať vinič čo najmenej, ale bez striekania to neide.Striekam za sezónu 3 až 4 krat viac nie. Vinič pestujem na troch miestach jeden dlhý rad smer východ -západ mikrovinička rady sever juh a juzna strana budovy. Zražok je u mňa veľmi malo preto sem tam zalievam. Chorobami najmemej trpí vinič v tom dlhom rade je stale na slnku a na vetre. Pri budove dosť trpí mučnatkou. Vedenie RH. K tým PIWI odrodam z bledých u mňa najlepšie čo sa týka chuti aj odolnosti voči chorobam Valjok a Galahad z ružových Julian aj ked ta odolnost by mohla byť aj lepšia a Rozmus parádna silná muškátova chuť z tmavých staršia odroda Karmakod výborne chrumkave bobule silny rast odolnost voči chorobam dosť dobra a Krasotka mnohý píšu ze extrémne na nej praskajú bobule. U mňa nie, ani raz som to nepostrehol. Prva odroda ktora býva u mňa zrelá je Zarja Nesvetaja tiež podľa mňa veĺmi podarená odroda.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
         
Lubos. - (7) - 8.215 (?), 28.9.2019 18:53
Pripájam ešte nejaké foto minulý rok preočkovaná staršia hlava muštovej odrody. Dve očka na kmienku ľavá strana Julian pravá strana Beloje Čudo polovica strapcov po odkvete bola odstránená.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 253.108 (?), 28.9.2019 19:56
Julian mate tak krasne tmavo vyfarbeny? Viete ukazat aj detail strapca?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Lubos. - (7) - 8.215 (?), 28.9.2019 22:00
Julian detail strapca

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Lubos. - (7) - 8.215 (?), 28.9.2019 22:18
Ešte jedna len su nejake pootočene. Dva strapce sú este na krýku testujem dokedy vydržia bobule tvrdé a hlavne jedlé.Su ešte tmavšie než na fotkách. Fotky sú z 29.8.2019

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mevík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (115) - 101.14 (?), 30.9.2019 7:15

Alexa

Odrůda Alexa pochází z institutu v Novočerkassku a je staršího data, rozhodně přes 10 let. Známí východní producenti sazenic a řízků ji už ani nemnoží. Myslím ale, že je škoda kvůli samým novinkám zapomínat na osvědčené odrůdy.

U Alexy je deklarováno raně střední zrání, 120-125 dnů, tedy asi týden před Talismanem. Na základě svých zkušeností bych řekl, že platí spíše zrání Talismanu.

Hmotnost hroznů má být 700-1000 g, někdy až 1,8 kg. Tady zcela souhlasím, hrozny přes kilogram nejsou problém (viz snímek). Bobule mají mít hmotnost 10-14 g. To také odpovídá, ovšem s tím, že největší bobule se dostanou i přes dvacítku (viz druhý snímek). Chuť je dle popisu harmonická, dobrý poměr cukrů a kyselin.

Alexa skutečně roste silně, odlonost k plísni je 2,5, k padlí jen 3,5, vše odpovídá.

Nejlepší nakonec - odolnost k šedé hnilobě má být 1, tedy prakticky rezistentní. Skutečně jsem se u Alexy s šedou hnilobou ještě nesetkal. Dále má být zcela "odolná" k vosám. Vzhledem k diskusi u sousedního tématu si všimněte, že hrozen Alexy na snímku prakticky vrostl do drátu, takže jsem jej nemohl chránit sáčkem proti hmyzu. Ani jedna bobule nebyla hmyzem poškozena.



Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mevík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (115) - 101.14 (?), 30.9.2019 8:46

Slávy Ukrajině

V nadpisu není chyba, skutečně existují (nejméně) dvě odrůdy s názvem Sláva Ukrajině. S překotným vznikem nových odrůd se prostě stává, že v jedné době vzniklé odrůdy dostanou stejný název. Tak existují dva Senátoři, dvě Vernisáže, dokonce tři Natali atd.

Je jistě hloupost usuzovat podle názvu odrůdy na její kvalitu. Šlechtitelé se předhánějí v bombastických názvech a jejich fantazie v v tomto směru často nezná mezí, mnohdy i bez ohledu na skutečnou kvalitu nebo vlastnosti odrůdy. Nicméně každé pravidlo má svou výjimkou a troufnu si tvrdit, že žádný ukrajinský šlechtitel by se neodvážil dát v roce 2014 (události kolem Krymu) název Sláva Ukrajině odrůdě, o jejíž kvalitě by nebyl přesvědčen. To není název typu Lhotecký černý nebo Růžový slon.

První odrůda Sláva Ukrajině byla již na tomto webu Milaníkem popularizována. Jejím autorem je Nikolaj Višněvěckij, autor odrůd jako je Chrust, Tajna Monacha a Valjok.

Podle jeho webu je Slava Ukrajině raná odrůda, růst střední až silný, má velmi velké žluté bobule. Distributor Špak udává konkrétnější údaje, hrozny 700-2000 g, bobule 12-18 g, harmonická chuť.

Já jsem keř této odrůdy vysadil na jaře 2017. Keř skutečně neroste moc silně, nicméně již druhým rokem měl dva hezké hrozny (viz snímek z 19.7.2018). Zrání je skutečně rané, vloni až velmi rané. Velikost bobulí vloni kolem 10 g, což se se zesílením keře jistě zlepší. Bohužel letos po květnových mrazech keř hodně utrpěl, výhony ze zásobních oček plodné nebyly, mám jen jeden zálistkový hrozínek, který právě dozrává. Nicméně jsem před několika týdny viděl Slávu Ukrajině u Milaníka, tu nádheru jste mohli vidět i na tomto fóru na jeho fotografiích. největší hrozen mohl mít i přes 2 kg.

Jinými slovy - zatím samé superlativy, i ten ne úplně silný růst je v pozdějších letech spíše výhoda., Nicméně zatím se zdá, že Slava Ukrajině má i jednu pouze průměrnou vlastnost, chuť. Ta je harmonická, příjemně sladká, ale ani vloni u mne ani letos u Milaníka jsem necítil žádnou zajímavou příchuť, žádné chuťové "bohatství". Prostě jen harmonie. Daleko do takové harmonické chutí jako má např. Adler nebo Dubovskij rozovyj. Samozřejmě, keře jsou zatím mladé a chuť je hodně subjektivní záležitost.

Druhou odrůdu s názvem Sláva Ukrajině vyšlechtil Anatolij Bačinskij (již dříve zmíněný). Tentokrát použil ke křížení standardní odrůdy Talisman a Kodrjanku. Keř poprvé zaplodil v roce 2013, v roce 2014 se rozhodl jej dále šířit a odrůdu pojmenoval. Deklarované vlastnosti jsou tyto:

- raně střední nebo střední zrání, tedy krátce po Talismanu

- hmotnost hroznů 500 - 800 g, některé až 1,5 kg

- bobule všechny podobné velikosti, 8-10 g, tmavofilaové až černé barvy, dozrávají dva týdny po vybarvení bobulí. V bobulích pouze 1 až 2 semena

- růst silný, odlnost chorobám na úrovni 2,5

- nejzajímavější vlastností odrůdy je uchovatelnost hroznů do Nového roku, prý normálně volně ložené ve sklepě.

- chuť harmonická, vyrovnaný poměr cukrů a kyselin.

U mne dvouletý keř. Díky síle růstu neměl letos problém utáhnout dva asi půlkilové hrozny (viz snímek), přičemž réví už vyzrálo. Odlonost proti chorobám střední, v letošním plísnovém roce celkem obstála. Chuť je skutečně harmonická příjemná, ale vzhledem k plánovanému uskladnění bude důležitá chuť koncem října (při sklizni) a potom při konzumaci. Bobule měly při focení (asi před 10 dny) největší velikost asi 7 g (snímek bobule), se zesílením keře se to jistě zlepší a dosáhne deklarovaných hodnot.

Slava Ukrajině (Višněvěckij) 2018
Slava Ukrajině (Višněvěckij) 2018
Slava Ukrajině (Bačinskij) 2019
Slava Ukrajině (Bačinskij) 2019

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mevík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (115) - 101.14 (?), 1.10.2019 7:07

Čarli

Čarli (Viktoria x Naděžda AZOS) je starší (nejméně 15 let), ale velmi zajímavá odrůda. Dozrává raně, ještě před Arkádií. Snáší ale silné přetížení a pak se její zrání protahuje, třeba letos u mne dozrála až v posledních dnech září. Bobule má mít velké 6-7 gramů, což u mne i při přetížení dosahuje (viz snímek). Viděl jsem ale nepřetížený Čarli a bobule měly kolem 10 gramů, což je slušné. Odrůda je mimořádně plodná, na výhon má až 4 květenství, přiemž (jak výše uvedeno) dokáže utáhnout i velkou násadu. Na východě ji proto dávají názvy jako sebevrah nebo pracující kůň.

Proti chorobám je velmi odolná, to platí jak o plísni, tak o padlí. Rovněž vosy ji přes modrou barvu bobulí nenapadají. I když u mne byly letos vosy mimořádně útočné a z nedostatku jiné kořisti se postily i do Čarli. Réví vyzrává velmi brzy i při přetížení.

Nejzajímavější vlastností odrůdy je mimořádná chuť. Ještě 2 až 3 týdny po vybarvení bobulí je prakticky nejedlá, ale pak dostane zvláštní chuť, kterou někteří přorovnávají k baklažánu. Pojmenovává se jako harmonická, ale tento pojem je velmi široký, chce to prostě zkusit. Žádná jiná odrůda nechutná podobně, alespoń já jinou takovou neznám. Jsou lidé, kteří tuto chuť nemají rádi, jiní zase moc (což je případ můj a mé mlsné ženy).

Ještě jedna zajímavost - autor odrůdy začal před několika lety některé své odrůdy přejmenovávat, tak se s Čarli stal Antracit. Jako Antracit byla zapsána do registru odrůd Ruské federace. Na to zareagovali pěstitelé tak, že prodávají nadále Čarli, tedy autorovi poplatky platit nemusí.



Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 31.176 (?), 1.10.2019 9:18

S týmto sa dá na 100 % súhlasiť, ale možno by bolo dobré dodať že od začiatku vyfarbovania až do konzumnej zrelosti je náchylná na praskanie bobulí.Tento rok to bola asi 1/3.Po dosiahnutí konzumnej zrelosti je už ale praskanie na rozdiel od iných odrôd minimálne.

Chuťovo je natoľko odlišná a zaujímavá že napriek tomuto nedostatku má svoje trvalé miesto v mojej kolekcii.   Stano

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mevík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (115) - 219.162 (?), 1.10.2019 10:13

Réva je hodně proměnlivá v místě a čase. K praskání bobulí u odrůdy Čarli v mých podmínkách mohu konstatovat, že se nikdy nekonalo. V minulých suchých letech to byla samozřejmost, v letošním deštivém roce se projevilo, která odrůda je na to náchylná a která nikoliv, přičemž ale je potřeba zohlednit případný vliv padlí na praskání bobulí. U Čarli nebyla jediná prasklá bobule.

Ani z východních informačních zdrojů jsem nezaregistroval, že by odrůda Čarli měla tímto neduhem trpět. Protože je vzhledem k výjimečné chuti záměna odrůdy velmi nepravděpodobná, tak to musí být nepřiznivý vliv daného místa.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  16,  17,  18,  19,  20  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu8:34
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika