Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.

Réva vinná > Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI

   << Předchozí příspěvky | <...11, 12, 13, 14, 15...>   
      

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Mevík (115) - xxx.xxx.17.252 (?)
4.9.2019 8:53, počet návštěv: 37825
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Také odrůdu Konsul pěstuji. Souhlasím s tím, že na pohled vypadá impozantně, velké modré bobule atd. Ano, je velmi úrodná a zdánlivě výborně snese přetížení. Právě v tom přetížení může být kámen úrazu. Když u mne keř Konsulu zahajoval plodnost, rozhodně přetížen nebyl, až kilogramové hrozny, odrůda dozrála kolem 20. 9. a bobule byly sladké, výborné chuti. Ano slupka je jemná, bobule vydrží na keři jen několik týdnů, je napadána hmyzem (tomu zabrání sáčky), chce to brzkou konzumaci po dozrání. Celkově jsem byl ale s odrůdou velmi spokojen. Pak ovšem přišly dva roky s květnovými mrazíky, kdy jsem nechal více náhradních výhonů s hrozny, protože po mrazech bylo málo úrody obecně, výjimečně úrodný Konsul to měl částečně nahradit. Nikdy to pro Konsul nedopadlo dobře. Zřejmě díky přetížení byly výsledky zcela jiné než v prvních letech plodnosti.

Protože si pamatuji jeho počáteční výborné výsledky, dám mu ještě šanci s tím, že příští rok značně snížím jeho zatížení, keř se budu snažit udržovat hodně vzdušný (prostě podmínky prvních let plodnosti) a uvidím.

Přetížení je zrádná věc. některé odrůdy reagují zřetelně - sníží růst, velikost bobulí apod. Jiné odrůdy se při přetížení chovají zdánlivě normálně, i velikost bobulí "dotáhnou" na solidní úroveň, jen jejich kvalita trpí. Takto se chová údajně např. Bažena, při přetížení její bobule nemají pořádnou chuť (sladká voda), proto někteří doporučují ponechat jen jeden hrozen na každý druhý výhon.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
         

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


roni (249) - xxx.xxx.130.150 (?)
4.9.2019 10:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To som rad, ze mate aj dobru skusenost. Dam mu sancu. Ano pretazenie moze celkom zmenit kvalitu hrozna.
Zrejme ho tak ci onak zastepim Alexou, lebo velkou vyhodou zastepenia je, ze povodnu odrodu nestratim, len budem mat na jednom koreni dve.
Prave vysoko urodne odrody je velmi vhodne kombinovat s Alexou, ktora naopak si preventivne sama reguluje urodu aby sa nepretazila a ma skoro vzdy vybornu kvalitu obrovskych strapcov a bobul vybornej chuti. Potom robim na Alexe dlhy rez s neskorsim odstranenim neplodnych vyhonov a ked ma slabu nasadu strapcov, tak to dotiahnu prave ti super plodni "samovrahovia" ako Galahad, Konzul - ked ich mam na jednom koreni. Naopak rez superplodnych odrod robim celkom nakratko - na capiky - a aj vtedy pripadnu prebierku strapcov/vyhonov.

Připojit reakci
            

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Mevík (115) - xxx.xxx.17.252 (?)
4.9.2019 11:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Chrust a Tajna monacha

Vím, že na tyto dvě odrůdy bylo samostatné téma, ale myslím, že lépe bude zkušenosti s PIWI odrůdami mít v jednom tématu.

Nejdříve Chrust. Šlechtitelem je Rus Nikolaj Višněvěckij. Sám Višněvěckij o této odrůdě udává jen tolik, že jde o ultraranou odrůdu bíložluté barvy bobulí, hrozny od kilogramu výše. Přesnější informace (doba zrání, velikost bobulí) jsou dílem dalších šiřitelů této odrůdy a motivy těchto osob bývají více obchodní než pravdomilné.

U mne jde o tříletý keř. Vloni měl několik malých raně zrajících bobulí, ze kterých se nedalo nic usoudit (snad jen totožnost odrůdy). Letos přes květnové mrazy zaplodil pěkně, měl tři skoro kilogramové hrozny, asi jsem jej trošku přetížil. Z tohoto hlediska je třeba posuzovat letos tuto odrůdu. Na snímku je vidět (snímek asi z poloviny srpna) zcela zralé hrozny, barva odpovídá, velikost největších bobulí bude kolem 8 gramů. Bez přetížení se může snadno dostat přes 10 g, což je slušné. Skutečně vypadá na velmi ranou odrůdu, i když oněch 80 dnů (nebo podobné číslo) to zřejmě nebude. Chuť byla harmonická, dostatečně sladká (zvlášť na letošní rok, kdy se mnoha odrůdám sládnout nechce), muškát jsem necítil (ani nevím, zda by tam měl být).

Tajna monacha znamená rusky Tajemství (záhada) mnicha (řeholníka).

Autorem je opět Višněvěckij. Jak jsem uváděl u popisu odrůdy Pamjati nebesnoj sotni, autor se vůbec neobjevuje na veřejnosti, z tohoto hlediska může připomínat mnicha. A původ odrůdy je nejasný, takže tajný.

Opět tříletý keř, velmi poškozený květnovým mrazem. Na zásobních výhonech bylo mnoho malých hroznů, proto jsem je nezakrýval sáčky a staly se kořistí hmyzu (přes jejich žlutou barvu). Bobule jsou větší než u Chrustu, sladké, s muškátem. Zrání o něco pozdější než u Chrustu, ale díky mrazu je obtížné soudit více.

Obrázky:
Chrust
Chrust
Připojit reakci
      

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


roni (249) - xxx.xxx.130.150 (?)
4.9.2019 11:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Konzul bez postrekov casto trpel perenosporou. Ked striakam BIO postreky proti mucnatke uz aj perenospora na nom je OK.

Připojit reakci
   

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


roni (249) - xxx.xxx.130.150 (?)
4.9.2019 11:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

FUROR:
Udajny Furor mi prvy rok plodil. Vobec nemam istotu, ci je to naozaj tato odroda, lebo moj zdroj si nebol tiez nou celkom isty.
Farba modro - fialova, zatial vobec nie velmi ranna, cca teraz dozrieva. Strapce i bobule zatial mensie odhad do 8g. Bobule su ovalne. Mali by mat hrbolaty povrch, zatial to nepozorujem, skor hladke. Konzistencia je dobra pevna chrumkava. Mucnatkou trpel viac ako prevaha ostatnych. Mate niekto skusenost s Furor od Kapeljusnyja?
Kapeljusnyj je tusim skor typ co marketingovo zvelicoval dobre vlastnosti svojich odrod.

Připojit reakci
      

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Mevík (115) - xxx.xxx.17.252 (?)
5.9.2019 19:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

o Kapelušném je to to, co jste napsal, v mnoha případech pravda. Ale Furor patří k výjimkám, je to skutečně výborná odrůda. Podle informací z východu je zrání 120 dnů, velikost bobulí 15-20 (25) g, hrozny i přes klogram a harmonická chuť.

Mám čtyřletý Furor a jsem si jeho pravostí jist téměř na 100 %, a to vzhledem ke zdroji sazenice a k jeho vlastnostem. V roce 2018 dal první úrodu, asi 4 hrozny kolem 3/4 kg, bobule krásné, modré, kulaté, vyrovnané, hmotnost bobulí odhadem 12-15 g. Chut harmonická, výborná. O tom, že by měl mít hrbolatý povrch, mi není nic známo. Letošní rok se mu však (i kvůli mé chybě) vůbec nevydařil, takže fotky nejsou.

A teď do výše uvedeného hodím trošku vidle. Na východě jsem sledoval diskusi o tom, že jsou Furory dva, jeden s ženským typem květu, jeden normální. Naštěstí plodové vlastnosti mají být podobné. Příští rok se podívám, jaký typ květu má můj Furor.

Připojit reakci
         

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Peter.pe (169) - xxx.xxx.64.44 (?)
6.9.2019 0:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

U mna tento rok vedie zase alladin, sladky sice bol na rozdiel od minuleho roku trochu napadnuty (podla fotiek som to urcil ako cierna hniloba - snad :), chutil mi aj dolgozdannyj, super extra. Uplne bez napadnutia je Vostorg krasnyj. Rusbol zlepseny ma male bobulky a velke kostky, necham si len jeden koren (mam ich preockovanych viacej) a budu rok uvidim. Mal som aj prvy signalny strapec Vanjusi.

Obrázky:
Alladin
Alladin
Dolgozdannyj
Dolgozdannyj
Rusbol zlepseny
Rusbol zlepseny
Vostorg krasnyj
Vostorg krasnyj
Vanjusa
Vanjusa
Připojit reakci
            

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


host - xxx.xxx.144.184 (?)
6.9.2019 6:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vostorg krasnyj na snimku asi Vostorgem krasnym nebude.

Připojit reakci
               

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Peter.pe (169) - xxx.xxx.220.164 (?)
6.9.2019 20:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

:-) No mozne to je, vruble na ockovanie sa dostali ku mne takto oznacene, ale hlavne ho netreba striekat a vcelku chuti.

Připojit reakci
         

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


roni (249) - xxx.xxx.253.108 (?)
19.9.2019 19:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

@Mevik: prosim mozte pridat fotku - detail listov Furora?
Moj azda "Furor" ma nezvycajne vyrazne vykrojene listy, rad by som si overil takto ci je to naozaj Furor.
 

Obrázky:
furor listy
furor listy
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | <...11, 12, 13, 14, 15...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Kněžna Olga, Princess Augusta1921.1.20201783
Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI24616.1.202063408
Japonské odroby hrozna312.1.2020489
Giberelín - skúsenosti411.1.2020482
Sadenice z Poľska49.1.20201030
Jesenna vysadba148.1.20201406
Agostenga27.1.2020267
Festivee26.1.20202045
Ide to aj (ne)chemicky574.1.202012116
Jaka reva?3229.12.20194321
Dráty na révu2125.12.20194168
Zmrzlá réva v září 819.12.20193004
Pěstování bezsemenné odrůdy Attika713.12.20191243
Podnože révy vinné67.12.20191021
Vinaři z okolí Frýdku-Místku 1134.12.201942555
Bianca3227.11.201932829
Peničkova metóda zakoreňovania viniča 22523.11.2019206260
Jaké jsou zásady přeroubování révy?2022.11.20195788
AKU nůžky na révu119.11.2019336
Nej odruda a nej zklamání 20191516.11.20193698
Odrody odolne praskaniu s dlhou vydrzou na koreni338.11.20199919
Jak dál stříhat vinnou révu?66.11.20191460
Prosím poraďte odrůdu115.11.20192388
Sazenice révy 2016862.11.201951340
Co vaše réva 2019?11528.10.201928077
Avatar 524.10.20192128
Založená pidi vinice + další postup1214.10.20192073
Řez mladé révy4313.10.201928834
Simonit&Sirch zkušenosti, rady, návody296.10.20194188
Hmyz a stolní odrůdy126.10.20191804
Založení malé vinice36.10.2019874
Black Magic8829.9.201976963
Vinná réva - Tereza1529.9.201912553
Mráz a hrozno423.9.20191056
Rodí víno vypěstované ze semínka, nebo se musí roubovat?1318.9.201912559
Solaris 513.9.20191363
Vedení révy, RH nebo na víc pater?611.9.20191445
Svätomartinské víno426.8.20191046
Lékořice 126.8.2019590
Neznáma Labrusca 624.8.20195507
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Krmení pstruhu21.1.2020
Krmení pstruhu21.1.2020
Chov pstruhov21.1.2020
Pomoc s výběrem plemene19.1.2020
Chov pstruhov19.1.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů