Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

II-8-1

Čitatelé tohoto fóra si možná myslí, že se honím za novinkami. Odrůda II-8-1 budiž důkazem, že to není (úplná) pravda, spíše mi jde o hledání kvality.

Na odrůdu II-8-1 jsem narazil u pěstitele Leonida Nečmilova z Nikopole. Ten dostal kdysi od šlechtitele Voronjuka (autor např. odrůdy Gajane - to je ta modrá s nosíkem) novinku s kódovým označením II-8-1 k vyzkoušení. Solidní šlechtitelé to tak dělají, nejprve novinku zkouší sami, pak ji dají několika známým k vyzkoušení v různých oblastech a pokud se osvědčí, teprve pak s ní jdou ven. Nové hvězdy šlechtitelského nebe už většinou celý proces zavádění novinek urychlily, ukážou veřejnosti první bobule ze semenáče, domyslí si, jak bude vypadat odrůda dále, a začnou prodávat řízky.

Pan Voronjuk nakonec usoudil, že odrůda II-8-1 není hodna dalšího šíření a toto šlechtění "zahodil". Jenže Nečmilovovi se odrůda líbila (je to sběratel se stovkami odrůd) a tak si ji nechal, léta ji pěstuje a točí o ní snímky na youtube, kde chválí její výjimečnou chuť. Uvažuje, jak ji pojmenovat.

Jeden snímek jsem viděl, od Nečmilova získal řízek a tak se u mne nachází tříletý keř.

Na snímku vidíte malý hrozen žlutých bobulí, jde o výhon, který přežil květnový mráz. Na výhonech ze zásobních oček byly hrozny větší, ale bobule poněkud menší. Na druhém snímku je vidět hmotnost největší bobule. Myslím, že je slušná, zejména na odrůdu, která zraje velmi raně až raně. V době focení už jedna přezrálá bobule trošku popraskala.

Odrůda roste spíše slaběji, odolnost proti plísni se zatím zdá být dobrá.

A chuť? Je skutečně výborná, harmonická. Konzumovat tuto odrůdu je opravdu potěšení, na rozdíl od některých "bomb" (např. dříve zmíněná Krasava), kdy to dělám jen z "výzkumných" důvodů.

Těším se na další rok.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 15 a číslo 13.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika