Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Ivanka a Uspěch

Jedná se o dvě bezsemenné odrůdy ukrajinského šlechtitele Viktora Kaluhina, v současnosti největší hvězdy v tomto oboru na východě Evropy. Krátká jazyková vložka - v azbuce se jeho jméno píše Калугин, což se tradičně přepisuje jako Kalugin. Pro ruštinu by to platilo, jenže onen pán je Ukrajinec a v ukrajinštině se "г" vyslovuje jako "h". Proto Kaluhin.

Tento člověk v posledních letech vyprodukoval mnoho desítek odrůd s fantastickými plodovými vlastnostmi (alespoň podle jeho vlastního popisu), tak některé z nich zkouším. Předem upozorňuji, že odolnost k chorobám není cílem jeho šlechtění, takže jeho odrůdy rozhodně nepatří (alespoň vzhledem k plísni) k nejodolnějším.

Odrůdy Ivanka i Uspěch vznikly na základě křížení odrůd Talisman a Aljonuška (bezsemenná odrůda). Obě mají autorem deklarovány tyto vlastnosti:

- středně ranou dobu zrání

- modrou barvu bobulí

- bezsemennost 1-2 třídy.

Ivanka má mít velikost bobulí 6-7 g, Uspěch jen 4-5 g.  Obě mají mít harmonickou chuť, Ivanka s odrůdovou příchutí.

Jak to vypadá na mém vinohradu?

Nejprve Ivanka. Mám čtyřletý keř. Vloni zaplodil poprvé, sám hrách, ale to se při první plodnosti občas stane a pak se to neopakuje. V letošním roce i po květnovém mrazu dala 3 hrozny velikosti viz snímek, tedy asi půl kilogramu. Hmotnost největších bobulí dosáhla téměř 6 g, tedy odpovídá slíbené. Slovplant uvádí velikost bobulí až 9-10 g, tedy výrazně více, než uvádí sám autor. Nevím, kde na to Slovplant přišel, zdá se mi to (jako vícekrát) být přehnaná informace. Zrání celkem odpovídá, tam se i Slovplant trefil (udává 115-125 dnů). Chuť je výborná, harmonická se zvláštní odrůdovou příchutí, včerejší konzumenti cítili borůvky. Do komentování těchto jemností se většinou nepouštím. Semena jsem nepozoroval. Odolnost k plísni celkem slušná, ale to je možná důvod dobré polohy keře (je vysazen v samostané řadě, tedy na průvanu).

Celkové hodnocení zatím kladné, velikost bobulí na bezsemennou odrůdu je velmi slušná (odrůdy u nás běžně pěstované bývají menší, a to mají semena), k tomu výborná chuť. Líbí se.

Nyní odrůda Uspěch z téhož křížení. U mne tříletý keř, ale velmi rozdílné výsledky. První rok plodnosti (vloni) také jen hrách, snad dvě bobule byly normální. Letos plodnost žádná, po mrazech vydal jedno soukvětí, i to sprchlo. Napadení plísní silné, i když to je možná dáno méně vhodnou polohou, okolní keře dopadly podobně (s výjimkou Zolotce s geny odolnosti). Jinými slovy - po dvou plodnostech jsem zatím prakticky neochutnal. Když k tomu připočtu, že i deklarovaná hmotnost bobulí je o dva gramy nižší než u Ivanky, chuť má být jen harmonická, sladká a nejznámější ukrajinský distributor révy (Vladimír Špak) ji pro letošní rok vyřadil z kolekce (asi věděl proč), tak s největší pravděpodobností Uspěch prohlásím za neúspěch a vyřadím.

Tuto odrůdu má Slovplant rovněž v kolekci. Kdyby někdo s ní měl zkušenosti, prosím o jejich sdělen. Nerad bych přišel o potenciální drahokam.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 10 a číslo 10.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika