Vinaři z okolí Frýdku-Místku



Jerrydecampo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 245.218 (?)
7.3.2017 19:53

Takhle asi zacinal kazdy, ze posbiral od sousedu co bylo. Pravda, dneska uz jsou nove odrudy dostupnejsi. Asi zalezi na tom jestli si chce clovek vyrabet vino, nebo sbirat odrudy, nebo neco mezi tim 😃

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
katoo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (364) - 167.81 (?), 13.2.2017 12:57

Nevím jaká je úspěšnost s řízky, ale pokud nebyly zakořeněné tak je to asi úspěch :)

Mám strach sázet révu "plytko" aby kořeny nešly jen povrchem. Až čas ale asi ukáže jestli to má nějaký význam sázet je ve zdejších podmínkách do hluboce zkypřené půdy.

Už jsem to tady myslím psal v jiném tématu, vysázel jsem několik druhů odrůd a ty kterým se bude dařit a budou zde spolehlivě dozrávat mají zajištěnou budoucnost na budoucí viničce. Pozemek to je 1350 m2 mírný svah. Tam předem počítám se Solarisem a Cabernet Cortisem.

Řezat chci koncem týdne, má být +6°C, loňi jsem řez moc ještě neuměl, letos mám naštudováno a řezat budu 30 keřů, některé 2 leté některé 1 leté, vše RH vedení na jeden plochý tažeň a 4-8 oček.

Odrůdy mám Solaris, Bianka, Cabernet Cortis, Královna vinohradu, Beloe čudo, Einset Seedless, Sommerset Seedless, Kobzar, Galahad, Prim a Sieger. Předloňi se neujaly Vostorg a Juznyj. Solarisu mám cca 9, CC 7 a Bianca 5 hlavy. Zbytek jsou po jednom kusu.

V Tyře jsem nebyl roky, nevím kde je tam hřbitov, ale zajedu se tam někdy mrknout. Tichá nevím kde je. V okolí je pár hlav révy, ale jen tak po jednom kousku u domu a spíš na okrasu. Hrozny vesměs modré, kulaté cca 7mm, chuť v září kyselá. Nějaká větší vinička je údajně na Milíkově ale nevím kde. Ještě pár hlav je na Filipce u farmy což je dost vysoko, letos tam na to mrknu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jerrydecampo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 245.218 (?), 13.2.2017 20:56

Hibernal koření jako řízek hůře, na těch 50 % jsem hrdý.

Vtip je v tom že naše půdy dobře drží vodu a réva pokud musí tak pustí kořen hluboko. Sázím 35 cm dlouhé řízky přímo na místo a ony se kořeny rozvinou tam kde mají dost živin a vody.

Jako vy jsem uvažoval podobně, ve vinici co mám u domu mám Madlenku, Medinu, Muškáty, Frankovku, Rulandy všechny, obě Chrupky, Sieger, Chardonay, Isabelu, hibernal. Z toho nejlépe (Jako jediná PIVI odrůda) se co do odlonosti k mrazu a chorobám osvědčil hibernal, tak jsem jej namnožil. Pak jsem si pořídil ještě Lakemont, Festivalnyj, Křižovnikovaju.

Krom Hibernalu mám vše jen po pár ks, Klasické odrůdy musím stříkat od června do září co 14 dní, což je min 7 postřiků. Zatím je držím, ale možná je do budoucna vyměním všechny za PIVI.

Réva je teplo a světlomilná, ideální jsou polohy, kde od rozbřesku svítí slunce(prevence chorob). Hibernal na horním vinohradě mi vloni dozrál o 14 dní dříve a o 14 dní později tam pomrzlo listí, což je citelný rozdíl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jerrydecampo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 79.4 (?), 23.2.2017 21:57

Tak to je fajn, dalsi clovek do komunity! Povedlo se Vam uz nejake vino vyrobit? Respektive jek hodnotite lonskou sezonu?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
katoo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (364) - 186.230 (?), 24.2.2017 2:06
Když tak koukám kolik hlav máte, mám co dohánět 😀 Už mám skoro dostřiháno, čekal jsem větší pomrznutí révy, uvidíme jak bude rašit. U mě byl rok 2016 ve znamení chorob a to hlavně na přelomu července/srpna.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 100.59 (?), 27.2.2017 20:49

Sice nemám ambice prohlásit se za vinaře, ani vyrábět víno (zatím to přenechávám svým jihomoravským příbuzným, kterým otec zanechal i svůj zděděný vinohradcrying), ale nějakou řádku let už tady taky dělám pokusy. Konkrétně v Beskydech na chalupě mám několik hlav Baga a Chrupky bílé v 520 m.n.m., v Ostravě pak nějakou desítku hlav převážně stolních interspec. odrůd (Glenora, Nero, Kišmiš 323, Chrupka, Huxelrebe, Himrod, Prim, Talisman, Booskop Glory, Poloskei M.), na víc nenacházím místo. V těch Beskydech je to vyloženě o počasí a Bago v některých letech ani nedozrávalo, v posledních letech to bylo lepší, pokud ptáci a vosy něco ponechali. V Ostravě už jsem o víkendu ořezal, u zdi připravuju vertiko k pergole, zbytek na 1, výjimečně 2 tažně rýnsko- hessenské. Letos jsem ubral oček, protože úroda byla zbytečně velká a na chuti se to poznalo..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Fiala_petr - (31) - 9.161 (?), 5.3.2017 19:24

Přátelé, žasnu nad vaší píli pěstovat tolik odrůd révy. Platí pravidlo, že v řádku by měla být jedna odrůda, vzhledem ke specifickému ošetřování. Jezdil jsem do okolí Břeclavi a vinaři mají většinou 3-4 odrůdy. Žasnu, když budete dělat víno, to z toho bude směska, nebo se budete  piplat po 5 litrech? To nejde ani vypresovat. Neberte to jako výsměch, jsem 35 let i včelař a i tady zřejmě platí pravidlo,,, Co Čech, to výzkumník". Každý má svou rámkovou míru, rozměry úlů, technologii a pod.  Před dvaceti lety jsem zapěstoval 150 hlav Chorvatu, je nenáročný, žádný postřik, ale taky víno nic moc, kromě burčáku. Podsadil jsem ho, pár hlav raného stolního, pak Dornfelder a jinak už nějaký pátek Hibernal (vše pravokořenné) a tak běžně (pokud není mimořádný rok, vlhko, teplo) vystačím se zákl. postřikem před a po květu. V žádné případě ne 7 postřiků jako na jihu, ale tam je to i preventivně nutné. Nemůžeme tu soutěžit s jihem v kvalitě a plnosti vína, ale z tolika hlav přece víno musíte dělat. Nebo všechny hrozny stačíte zkonzumovat? Pokud se musíte dělit s kosy, jednoduché opatření v zasíťování, jinak se vám o sklizeň postarají.   Jinak účastník fora Katoo udělal správně, jámy 80x80x80. Jednak to doporučuje literatura a podle své zkušenosti se mu réva bohatě odmění a brzy bude sklízet plody své dřiny a druhým rokem po nasazení bude mít první vzorky a bohatý vrůst. Letorosty se ohýbají po Josefovi, až proudí míza a nejlépe po dešti.  Petr

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
katoo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (364) - 167.81 (?), 6.3.2017 15:32
Většinou tady lidé zkouší odrůdy na jídlo, proto asi tolik druhů. Jak jsem už tady psal, to co mám u domu je zkouška a větší výsadba bude na nedalekém poli. Tam bych chtěl mít 2 odrůdy a to Solaris a Cabernet Cortis. To už chce ale nějaké zkušenosti a ty chci získat tady u domu. Vidíte, révu jsem ostřihal a hned i vyvázal. Rovné tažně na jednoletých sazenicich zasychají, asi jsem se unáhlil. Kdybych věděl že vyvázat až na Josefa, mohlo to dopadnout líp. Prostě škola, co teď s tím nevim.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 146.177 (?), 6.3.2017 17:41

Nic přínosného asi nenapíšu, jen zkušenost a nostalgií a možná i slepou uličku. Aspoň dnes mi to tak dnes připadá.
Před cca 30 léty mně to napadlo.
Malý vinohradek jsem chtěl.
Tak jsem na zkoušku začal s nějakým samoplodým hybridem z řízků od kolegy z Ostravy. Úžasně to rostlo, rodilo a i plodné a jedlé to bylo. I když to bylo na nevhodném stanovišti.  Hodně lidem se to zalíbililo, chtěli to, namnožilo se to a byla spokojenost.
*
A tak rozradostněn prvním úspěchem jsem se pustil do výsadby ušlechtilých odrůd.

Müller Thurgau
Veltlínské červené rané
Modrý Portugal

Nic jiného v té době sehnat nešlo. A muselo se pro sazeničky jezdit až daleko na jih. A překousnout blbé řeči prodejců, že pro takové lidi je těch výpěstků škoda, že jim to stejně uhyne, zmrzne, nedozrají a tak.
A jednu perspektivní odrůdu mi vůbec odmítli prodat...
*
A zkušenosti z Valašského království?
Nějak mně to při cca 50 keřících přestala bavit chemická ochrana...
Zpočátku nebyla vůbec potřeba..., a pak čím dál víc.

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Martin_Sviadnov - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (61) - 17.241 (?), 7.3.2017 8:57

S těmi různými druhy révy to bude u většiny asi nikdy nekončící "začarovaný" kruh. Každým rokem, či co dva roky se objeví nová "zaručeně lepší" odrůda a asi je v lidské povaze zkusit mít to nejlepší. Neumím si moc představit, že někdo bude dejme tomu 5 let pěstovat 10 stolních odrůd, aby pak udělal "velký výběr" a buď přerouboval nebo znovu zasadil vítěze této soutěže. S vidinou, že bude čekat dalších 5 let na to, aby měl už kvalitní, vyváženou úrodu.

Když jsem kupoval sazenice od Bred_ika, tak říkal, že zásobuje hrozny široké okolí a stejně už jsou toho všichni přejezení, ale nové druhy se vždy sní v rámci "testu novinek". On tedy révu nepěstuje proto, aby měl různé hrozny, ale proto, aby testoval vlastnosti rostliny jako takové. Samozřejmě, že on sám by nejlépe popsal, proč má snad desítky různých druhů.

Já sám konkrétně mám 13 různých stolních odrůd na zobání a jsem zvědavý jak mi které budou chutnat. Od každého buď jednu nebo dvě sazenice. A dále mám Solaris (14 hlav) na bílé víno a Cabernet Cortis (12 hlav) + Regent (2 hlavy) na směsku červeného vína. Vše jako hobby zahrádkář.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jerrydecampo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 245.218 (?), 7.3.2017 19:53

Takhle asi zacinal kazdy, ze posbiral od sousedu co bylo. Pravda, dneska uz jsou nove odrudy dostupnejsi. Asi zalezi na tom jestli si chce clovek vyrabet vino, nebo sbirat odrudy, nebo neco mezi tim 😃

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika