Sice nemám ambice prohlásit se za vinaře, ani vyrábět víno (zatím to přenechávám svým jihomoravským příbuzným, kterým otec zanechal i svůj zděděný vinohrad), ale nějakou řádku let už tady taky dělám pokusy. Konkrétně v Beskydech na chalupě mám několik hlav Baga a Chrupky bílé v 520 m.n.m., v Ostravě pak nějakou desítku hlav převážně stolních interspec. odrůd (Glenora, Nero, Kišmiš 323, Chrupka, Huxelrebe, Himrod, Prim, Talisman, Booskop Glory, Poloskei M.), na víc nenacházím místo. V těch Beskydech je to vyloženě o počasí a Bago v některých letech ani nedozrávalo, v posledních letech to bylo lepší, pokud ptáci a vosy něco ponechali. V Ostravě už jsem o víkendu ořezal, u zdi připravuju vertiko k pergole, zbytek na 1, výjimečně 2 tažně rýnsko- hessenské. Letos jsem ubral oček, protože úroda byla zbytečně velká a na chuti se to poznalo..