|
Snížení kyselisti ve víně
|
|
|
|
Jerrydecampo - Stříbrný Zahrádkář (161) - 69.66 (?) 5.10.2008 15:56
CO takhle BOK?
biologicke odbourani kyselin-pomoci bakterii lactobacilus plantatus, oenococus oeni, provadi se u cervenych vin.
lze je zakoupit v odbornych prodejnach, nebo pockat az se vam nastartuje samovolne po kvaseni, chce to ale aby ve vine nebyla zadna volna so2;BOK vam redukuje kyselinu jablecnou tim ze ji rozlozi na kyselinu mlecnou a co2.
chce radeji predchazet kyselosti tak ze redukujete zatizeni kere, v horsich podminkach pestovat rannejsi odrudy, a hrozny nechat dostatecne vyzrat.
Je to jen takovy nastin, doporucuju precist odbornou publikaci.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pajja - (24) - 24.183 (?), 14.9.2008 11:42, zobrazeno: 18582x
Ke snížení kyselosti vína se normálně používá vápenec či vápenné sloučeniny.
Zkusil jsem použít pro tento účel jedlou sodu a kyselost vína jde také dolů. Ale kromě kyselosti se ztrácí i vůně a při větším množství sody se mění negativně chuť. Nevíte někdo, zda dojde časem k vysrážení chem. sloučenin a stabilizaci chuti a vůně?
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
jgeneral - Stříbrný Zahrádkář (165) - 209.3 (?), 14.9.2008 16:07
Nejsem velký chemik, nevím. Přebytečný obsah sody se může mj. projevovat zemitostí (podobně jako kys. křemičitá při čeření). Ztráta aroma je opodstatněná, neboť se chemicky zvyšuje hodnota pH a část aromatických látek se naváže na estery. Víno pak přestává vonět a při překročení hodnoty pH 4 se síra začíná téměř všechna vyvazovat. Tím se víno stane velmi náchylné na oxidaci a biologicky nestabilní.
K vysrážení sody nedojde, neboť se rozpustil a zreagoval. Může se ale vysrážet nějaká jiná sloučenina, o čem však pochybuji. Vím, že soda je velmi levné řešení, ale tomu také odpovídá i výsledek. Je vhodný spíše pro odkyselování destilátů, neboť ten se následně přepaluje.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
tomast - Zlatý Zahrádkář (572) - 5.39 (?), 14.9.2008 21:14
Praktické zkušenosti s tím nemám (a mít nebudu, ctím kyselinku), nicméně úprava pH může dosti drastický vliv na barvu (v případě červených vín) - antokyanová barviva reagují na změnu pH velmi citlivě.
K vysrážení vápenatých solí organických kyselin by mělo dojít v každém případě - vinný kámen (sodnodraselná sůl kyseliny vinné) pomalu vypadává i z vín, do kterých se nic nepřidává...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
pajja - (24) - 168.167 (?), 15.9.2008 7:34
Byl to jen pokus, ne příliš úspěšný. Ale bylo to na červeném víně a žádné změny barvy jsem nepozoroval.
Mohu konstatovat, že asi po 24hodinách od aplikace malého množství sody (tak na špičku nože do 3dcl) byla chuť i vůně uspokojivá, ale pro nějaké větší redukce kyselin to fakt není použitelné.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jerrydecampo - Stříbrný Zahrádkář (161) - 69.66 (?), 5.10.2008 15:56
CO takhle BOK?
biologicke odbourani kyselin-pomoci bakterii lactobacilus plantatus, oenococus oeni, provadi se u cervenych vin.
lze je zakoupit v odbornych prodejnach, nebo pockat az se vam nastartuje samovolne po kvaseni, chce to ale aby ve vine nebyla zadna volna so2;BOK vam redukuje kyselinu jablecnou tim ze ji rozlozi na kyselinu mlecnou a co2.
chce radeji predchazet kyselosti tak ze redukujete zatizeni kere, v horsich podminkach pestovat rannejsi odrudy, a hrozny nechat dostatecne vyzrat.
Je to jen takovy nastin, doporucuju precist odbornou publikaci.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 32.19 (?), 5.10.2008 20:15
Druhe kvasenie nemusi spravit vinu moc dobre. Potom nie je iste, ci kvasenie kyseliny odstrani kyslost, ci nezmeni len anion kyseliny a kyslost zostane. Mozno by pomohou vapenaty bentonit alebo zeolit. Ale mozu obsahovat stopy jedovatych latok, takze by som to neriskoval. Iba ak by boli nejake potravinarske.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.167 (?), 23.2.2009 8:18
V 50l demižonech mi od začátku října kvasilo červené, do tohoto víkendu leželo na kvasnicích, stočil jsem ho až 22/2/2009. Dost jsem se obával výsledku, ale víno vypadá velice dobře, žádné cizí pachutě ani vůně po kvasnicích, dokonce i kyselost je nižší než v minulých letech. A to nebyl loňský rok tak dobrý jako roky minulé.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2
|
|
|
DIY nástěnná závěsná výzdoba vašeho domova
Hledáte nový DIY nápad na výzdobu stěn? Vyzkoušeli jste obrazy, cedule, obrazové koláže, plovoucí po...
Okouzlující pohádkové zahrady, které rozproudí vaši představivost
Zde je spoustu okouzlujících nápadů na miniaturní vílí zahrádky, které rozproudí vaši představivost ...
Skladování a organizace hrnků na kávu: kreativní nápady
Dobře, přiznejme si to! Pokud jste se zastavili až tady, pak jste stejní závisláci na kávě jako já! ...
Geniální nápady na police do koupelny pro dokonalý pořádek
Nezáleží na tom, jak malá je vaše koupelna, každá koupelna potřebuje vyhrazený kus nábytku na ručník...
3 důvody, proč si do zahrady přidat ptačí lázeň nebo fontánu
Vodní prvek je pro vaši zahradu stejně důležitý jako půda a slunce. Co kdybyste do své zahrady mohli...
|
|
|
|