15 jedlých půdopokryvných rostlin, které dodají barvu vaší zahradě

fialka
Zdroj: mylifeinblossom.com

Půdopokryvné rostliny mají v krajině mnoho výhod – mohou potlačit plevel, omezit erozi na svazích, vyplnit holá místa v trávníku a zkrášlit zahradu. Kromě těchto úžasných praktických a estetických výhod jsou mnohé půdní krytiny také chutné a lze je sklízet a používat při vaření. Všechny nízko rostoucí půdní krytiny z tohoto seznamu, od květů, které dodávají jídlům a nápojům barvu, až po stonky a listy, které jsou skvělou přílohou, jsou jedlé a naprosto vynikající. V dnešním článku vám přestavíme 15 jedlých půdopokryvných rostlin, které dodají barvu vaší zahradě.

Jahodník obecný

První z 15 jedlých rostlin je jahodník (Fragaria vesca). Jahodník je nízko rostoucí bylina, která se vyskytuje na otevřených polích a loukách. Trsy bílých květů divokých jahod začínají kvést koncem jara a na začátku léta dávají průchod malým červeným jahodovým plodům. Listy zůstávají na rostlině až do podzimu a na podzim se zbarvují do sytě červené barvy, což je užitečné pro identifikaci mimo sezónu.

Plody dozrávají v polovině až na konci června a můžete si je vychutnat přímo z keře. Jejich chuť zvýrazníte, když z nich připravíte džemy, koláče, dorty nebo jiné pečivo. Požadavky na péči: Plné slunce až polostín, dobře propustná půda bohatá na organické látky

15 jedlých půdopokryvných rostlin, které dodají barvu vaší zahradě
Zdroj: www.marthastewart.com

Kopytník kanadský

Kopytník (Asarum canadense), který se liší od zázvoru kuchyňského, pokrývá lesy brzy na jaře svými srdčitými bazálními listy a fialovými květy, které se objevují později v sezóně. Kořen kopytníka, který se táhne mezi rostlinami, je jedlý a má jedinečnou štiplavou a kořeněnou chuť, která se trochu podobá kulinářskému zázvoru.

Z kořene lze vyrobit lahodný jednoduchý sirup, který lze použít do koktejlů, limonád nebo dezertů. Chcete-li si připravit teplé kořeněné mléko, povařte kořen v mléce a poté přípravek sceďte a oslaďte medem a skořicí. Kořen lze také usušit, upražit a v malém množství přidat do směsi forged chai, aby dodal zemitou, kořeněnou vrstvu. Požadavky na péči: Plné slunce až polostín; vlhká, dobře propustná půda bohatá na organické látky

Šrucha zelná

Štrucha (Portulaca oleracea) se vyskytuje všude, od polí a zahradních záhonů až po štěrková parkoviště a chodníkové škvíry. Objevuje se mezi červnem a srpnem a poznáte ji podle kulatých, masitých, načervenalých stonků a drobných žlutých květů, které se otevírají ráno.

Listy, stonky a květy špruchy jsou jedlé. Když se listy a stonky rozdrtí, šťáva by měla být čirá a vodnatá – ne mléčná, což je jeden ze způsobů, jak ji odlišit od ostrožky prostaty (nejedlé rostliny na stejném stanovišti jako ostrožka).

Štrucha má podobnou strukturu jako fazolové klíčky a citronovou chuť. Může zazářit sama o sobě v salátu, ale je také vynikajícím doplňkem různých asijských pokrmů, jako je thajsko-kokosová polévka, pad-thai nebo horká mísa pho. Požadavky na péči: plné slunce; dobře propustná půda

Libavka poléhavá 

Libavka (Gaultheria procumbens) je malá stálezelená trvalka, která roste v javorových lesích. Tato rostlina má malé bílé zvonkovité květy, které visí pod listy a kvetou brzy na jaře. Koncem května a začátkem června květy ustupují chutným malým červeným bobulím. Listy jsou po rozdrcení aromatické po zimostrázu, zatímco bobule mají jasnou ovocnou vůni.

Jedlé listy a bobule zimostrázu mají v kuchyni mnohostranné využití. Z listů lze vyrobit jednoduchý sirup, který lze použít jako ochucovadlo do dezertů, jako je zmrzlina, čokoládové lanýže, čokoládový dort bez mouky nebo pěna. Plody mají lehkou ovocnou chuť, kterou lze sušit na svačinu nebo používat čerstvé. Nároky na péči: Plné slunce až polostín; kyselá, vlhká, dobře odvodněná půda

15 jedlých půdopokryvných rostlin, které dodají barvu vaší zahradě
Zdroj: www.marthastewart.com

Máta peprná

Další z 15 jedlých rostlin je máta peprná je plazivá trvalka s kopinatými zubatými listy, která na začátku léta vytváří drobné bílé až světle fialové květy. V polovině jara je rostlina jemná a aromatičtější, s oteplením se pak stává drsnější a pikantnější. Pokud mátu pěstujete na zahradě, udržujte ji v květináčích, protože může ovládnout krajinu a soupeřit s ostatními rostlinami o živiny.

Čerstvě utržené lístky máty peprné lze použít na mnoho způsobů. Vhoďte čerstvou mátu peprnou do pikantních zelených salátů, chlazených fazolových salátů, těstovinových salátů a rýžových pokrmů. Čerstvou mátu peprnou proměňte v jednoduchý sirup a použijte ji do míchaných nápojů nebo při pečení – nebo dokonce k ochucení mátové zmrzliny. Požadavky na péči: Plné slunce až polostín; vlhká, dobře propustná půda

Fialka

Fialka (Viola) roste hojně ve střídavém stínu polí nebo v trávnících s neošetřenými travinami. Tato fialová rostlina se začíná rozvíjet na začátku dubna a roste a kvete až do května. V létě začíná odumírat a později na podzim se znovu objevuje s další sadou listů, které se sbírají.

Listy a květy fialky jsou jedlé. Listy si můžete vychutnat jako syrovou zeleninu s jasnou a lehce citronovou chutí. Přidejte je do salátu z divokých plodů nebo je zkombinujte s cizrnou a připravte si zelenou směs do smoothie. Květy jsou krásné jako ozdoba salátů. Případně můžete květy použít k přípravě čaje nebo jednoduchého sirupu. Nároky na péči: Plné slunce až polostín; vlhká, dobře propustná půda

fialka
Zdroj: www.marthastewart.com

Meduňka lékařská

Meduňka lékařská (Melissa officinalis) je trvalka z čeledi mátovitých, kterou snadno poznáte podle jasně zelených chlupatých listů ve tvaru srdce. Tato rostlina kvete uprostřed léta a vytváří bílé úbory květů, které koncem léta plodí malé oříšky. Rostlina, která miluje slunce na okrajích lesů, má citronovou vůni.

Jedlé jarní listy je nejlepší sbírat čerstvé na čaj. Horký čaj z meduňky je výrazně uvolňující a hořčí než chladný nálev z čerstvé rostliny. Meduňku můžete použít také do nálevů a příloh k lehkým pokrmům z ryb, vepřového a kuřecího masa. Při pečení lze meduňku zakomponovat spolu s bylinkami, jako je levandule, do lehkých máslových koláčků a také z ní lze vyrobit aromatické želé. Nároky na péči: Požadavky: Plné slunce až polostín; vlhká, dobře propustná půda

Popenec obecný

Popenec (Glechoma hederacea) je běžný plevel, který může být nepříjemný pro ty, kteří chtějí mít dokonale upravený trávník. Pro sběrače má však břečťan zemní příjemnou vůni a je užitečný jako jarní kulinářská bylina i jako léčivka. Šíří se pomocí běhounů, má malé srdčité listy a fialové květy, které kvetou koncem května.

Listy jsou jedlé a po rozdrcení voní po mátě. Břečťan mátový se díky svému mátovému chuťovému profilu může přidávat čerstvý jako kulinářská bylina do mnoha pokrmů, včetně jarních bylinkových salátů, jarních závitků, jarních polévek nebo čerstvého jarního pesta z rukoly,“ říká Rose. Čerstvou rostlinu lze rozmixovat jako zahradní mátu do mojita. Požadavky: částečný stín; vlhká, dobře propustná půda

15 jedlých půdopokryvných rostlin, které dodají barvu vaší zahradě
Zdroj: www.marthastewart.com

Potočnice lékařská

Potočnice (Nasturtium officinale) je vytrvalá bylina s voskovitými složenými listy, které jsou uspořádány v bazální růžici. Stonky jsou duté a květy se objevují jako drobné, husté, bílé květní hlávky. Z kloubů stonků vyrůstají malé bílé kořínky, které plavou ve vodě.

Jedlé listy jsou mírně nahořklé a mají peprný říz, který se dobře hodí do sendvičů ve stylu lahůdek nebo pita zábalů. V salátech se řeřicha neobyčejně dobře kombinuje s ovocem, jako je avokádo, meloun, pomeranč a mandarinka. Řeřicha je dostatečně trvanlivá na vaření a lze ji smažit s dalšími ranými jarními zeleninami. Požadavky na pěstování: částečné slunce až plný stín; vlhká půda

Rozchodník ostrý

Další z 15 jedlých rostli je rozchodník (Sedum acre), který je nízko rostoucí, mělce zakořeněný, světle zelený sukulent, který vytváří koberec veselých žlutých květů. Tento půdní pokryv, známý také jako rozchodník, je velmi odolný a snáší sucho.

Křehké listy zlatého mechu jsou jedlé a můžete si je vychutnat syrové v salátu nebo na polévce, které dodají vítané křupnutí připomínající krutony. Nároky na péči: Plné slunce; vlhká, ale ne mokrá půda

Tymián

Pro vaření je vhodné sklízet několik odrůd tymiánu, včetně francouzského, anglického nebo citronového. Má nízký rohožovitý habitus s dřevnatými, drobnými lístky, které rostou proti sobě.

Při řezání svazku sklízejte horních 3 až 5 centimetrů jedlých listů. Aromatická bylina je vynikající k ochucení dušených pokrmů a těstovin. Lze ji také použít k plnění pečeného kuřete. Požadavky na péči: Plné slunce; vlhká, ale ne mokrá půda

Heřmánek terčovitý

Heřmánek (Matricaria discoidea) pochází ze západní části Severní Ameriky a na východě byl naturalizován. Tato nízko rostoucí divoká rostlina dává přednost příjezdovým cestám a štěrkovým okrajům. Má jemně členěné listy a květní hlávky, které vypadají jako kopretiny bez okvětních lístků.

Po rozdrcení má tato rostlina slabé ananasové aroma. Heřmánek terčovitý, známý také jako divoký heřmánek, používejte do salátů nebo ho přidávejte do čajů či sirupů pro jeho jemnou, trpkou, ovocnou chuť. Nároky na péči: Plné slunce; štěrkovitá půda

15 jedlých půdopokryvných rostlin, které dodají barvu vaší zahradě
Zdroj: www.marthastewart.com

Oregano

Oregano (Origanum vulgare subsp. hirtum) je běžná bylina používaná k ochucení mnoha pokrmů. Místo nákupu v obchodě s potravinami zvažte jeho pěstování na zahradě jako půdní krytinu. Rostlina má listy kulatého nebo oválného tvaru se špičkou na konci a tvoří bílé až růžovofialové květy.

Při vaření můžete listy použít k dochucení rajčatové omáčky, pizzy a dalších pokrmů. Květy vytvářejí krásnou sladkou barvu a mohou být barevně velmi variabilní. Požadavky: plné slunce; suchá půda

Řebříček obecný

Řebříček obecný (Achillea millefolium) tvoří chlupaté, peřenosečné, podlouhlé listy, které se v létě pyšní krásnými bílými květy s plochým vrcholem. Tento půdní pokryv může dorůst výšky 1 až 2 metry, pokud není kosen.

Chcete-li sklízet řebříček, sbírejte listy, dokud jsou ještě velmi mladé, a používejte je střídmě do čaje nebo nasekané do salátu s jinými zelenými rostlinami, abyste snížili jeho hořkost. Požadavky: Plné slunce; dobře propustná půda

Vrbina penízková

Poslední z 15 jedlých rostlin, kterou vám dnes představíme je vrbina (Lysimachia nummularia) má stonky se světle zelenými kulatými listy a žlutými květy. Lze ji použít k vyplnění prostoru mezi dlažbou a je skvělým doplňkem do závěsných košů.

Květy a křehké špičky (nikoliv stonky) plazivé jenny můžete na jaře konzumovat. Chuť špiček připomíná hrášek. Špičky a květy lze jíst syrové a vychutnat si je v salátu z čerstvých rajčat a mozzarelly. V salátu chutnají květy jako koriandr. Nároky na péči: Požadavky: částečný stín; vlhká, ale ne zatím půda.

Vrbina
Zdroj: www.marthastewart.com

Půdopokryvné rostliny nejenže přinášejí mnoho praktických a estetických výhod do krajiny, ale mohou také obohatit naši kulinářskou zkušenost. Těchto 15 jedlých rostlin nejen dodají barvu vaší zahradě, ale také přinesou do vašeho kuchyňského repertoáru nové chutě a možnosti. Od jahodníku až po heřmánek, každá z těchto rostlin nabízí unikátní chuťové vlastnosti, které mohou být využity v různých pokrmech a nápojích. Rozšiřte svou zahradu a kulinářské dovednosti těmito jedinečnými půdními krytinami. Dejte nám vědet, která z 15 jedlých půdopokryvných rostlin vás nejvíce zaujala!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno