Pálenka z melasy



Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 182.44 (?)
10.1.2019 10:59

Dnes som to zisťoval a stále vyrábajú lieh z melasy, firma sa volá Tereos Kojetín.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                     
host - 133.100 (?), 9.1.2019 20:31

 Vážení přátelé, tak já se (opatrně) přiznám. Pálím již velmi dlouhý čas, ale pouze laboratorně, výzkumně a pro svou potřebu, a to hluboko pod množství EtOH, povolené zákonem o lihu. Rumem se pouze výzkumně a laboratorně! zabývám a troufám si tvrdit, že jej umím. Mám vlastní recepturu a technologický postup. Abych nepřekročil nějaký zákon, pak mi to musíte věřit, protože je z uvedených důvodů nemohu zveřejnit :(. Nekecám. Vím tedy přesně, o čem je řeč a jde mi pouze o případné zkušenosti místních odborníků se zpracováním řepné melasy. Abych nemusel jet zbytečně někam s kanystrem pro melasu a pak ji vylít do příkopu.

Ujišťuji Vás, že vyrobit SKUTEČNĚ výborný rum, není jen tak.

Obecně k (třtinové) melase. Cukru, míněno zkvasitelných složek, je ve skutečnosti v melase málo. Technologický postup výroby cukru z ní způsobuje, že značná část cukru je zkaramelizovaná a tedy nezkvasí. Jmenovitě v ČR prodávaná Black Strap obsahuje podle mých zjištění v 600g sklenici tak 40g zkvasitelných složek. Zřejmě se kupuje nějaká zvlášť důkladně zpracovaná, aby se dala prezentovat jako bionekalorická a tedy zdravá potravina - viz eshopy. Dá se tedy v Česku dosažitelná melasa použít snad jen jako zdroj vůně a chuti. A tím se to sakra prodražuje a na víc než pár větších štamprlat se to ani nevyplatí.

Pokud by zde někdo jednoznačně prohlásil, že to zkoušel a nebylo to k pití, měl bych ulehčenou cestu k uvažování, zda provedu nějaké pokusy s výrobou rumu z řepy.,

V každém případě Vám všem děkuji za názory a budu se případně těšit na další.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 34.115 (?), 9.1.2019 21:22

Každá melasa, řepná i třtinová obsahuje cca 50% zkvasitelných cukrů. Proto se musí před zkvašením zředit.
A to, že je nahnědlá, neznamená že je zkaramelizovaná. Je to jen její přirozené zbarvení vlivem balastních látek při zpracování a rafinaci a ty znemožňují další získání cukru z ní. Proto je to z hlediska cukrovarnického nepoužitelný odpad...
Pokud melasa zkaramelizuje, je havarovaná a ke kvašení absolutně nepoužitelná! A myslím, že i ke krmným účelům nevhodná!

Co prodávají eshopy, přip. nějaká "zdravá výživa" absolutně netuším. Ale co vím je to, že každý lihovar by tu zkaramelizovanou, znehodnocenou odmítnul. A i zemědělci, krmiváři.

Bližší informace lze najít třeba tady:
[PDF] Melasa řepná – pro lihovary – specifikace výrobku - Cukrovar Prosenice

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 184.133 (?), 10.1.2019 10:10

Kdyby to bylo tak super, dělal by se líh z melasy i v cukrovarech. Ale je to jinak. Mrkněte na Jídlo s.r.o. - Lihovar

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Kamil Severa - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (109) - 187.206 (?), 10.1.2019 17:40


Na televizi Prima Cool běžel ve čtvrtek 3.1 a v pátek 4.1. pořad Špinavá práce V (12) a je o DESTILACI. Stojí určitě za shlédnutí. Dělají rum z melasy, ale princip pálení je obdobný, jako pálení kvasu. Zkuste vyhledat a podívat se.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 197.189 (?), 27.9.2020 21:48

Já to zkouším, 2:1 třtinový cukr: melasa. Výsledek s použitím turbo kvasnic byl překvapující. Po sedmi dnech cca 18% ve rmutu. Po druhé destilaci 86%. Po zředění na poživatelnou hodnotu senzorika překvapující. Chuť bílého rumu byla nepřehlédnutelná. Po dochucení a dobarvení malého množství kamarádi rumaři nevěděli co to je ale, že je to rum a dobrej se shodli. Čistá látka po dvou týdením odvětrání v 70% leží v dubovém soudku který je středně vypálen. Dávám tomu rok a pak to ochutnám. Věřím, že výsledek bude pozitivní. P.S. metanol méně jak 1% víc ho tam nebylo. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 169.97 (?), 24.10.2020 19:27

Ahoj je to třtinová nebo cukrová melasa děkuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 139.15 (?), 19.7.2021 13:01

Jake kvasnice pouzivate?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 11.124 (?), 23.8.2021 22:25

V Polsku se prodávají kvasinky pro domácí paliče 

Drożdże dla rumu Alcotec Rum + glukoamylaza

s přiloženým návodem -

Jak používat rumové kvasnice Alcotec:
Do kvasné nádoby nalijte 21 teplé vody (35 °C).
Ve vodě rozpusťte 2 kg melasy a 4,5 kg cukru.
Přidejte kvasinky a důkladně promíchejte.
Kvašení probíhá přibližně 7 dní při teplotě 22-28 °C (max. 35 °C).

Alcotec Rum jsou ideální kvasnice pro všechny milovníky rumu, kteří si chtějí svůj oblíbený nápoj vyrobit v pohodlí domova. Obsahuje enzym GA (glukoamylázu), který štěpí dextriny, čímž výrazně podporuje proces fermentace. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 182.44 (?), 10.1.2019 10:59

Dnes som to zisťoval a stále vyrábajú lieh z melasy, firma sa volá Tereos Kojetín.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 133.100 (?), 11.1.2019 10:04

Otázka karamelizace zní poněkud jinak. Samozřejmě, že melasa nezkaramelizuje, jako třeba záměrně vyrobený karamel z cukru, používaný na barvení levnějších "nápojů", ale ČÁST melasy ze stane, vlivem působení tepla nezkvasitelnou. Na homebrew stránkách se o tom mluví. Třeba mají anglofonní paliči pro takovou melasu (caramelised) název, jehož český ekvivalent není přímo" zkaramelizovaný". Ale to, myslím, vede debatu jiným směrem. Na každý pád, všechny destiláty jsou v podstatě líh s něčím málo navíc. Takže líh z řepné melasy - ano. Ale teprve to "něco navíc" z něj může udělat rum. A o tom "něčem navíc" je řeč. Jde o to, jestli někdo z přítomných někdy zkusil či ochutnal ten řepný melasový líh s "něčím navíc" a když ano, jak mu to chutnalo. Sám dobře vím, co to dá za starání, aby z prokvašené třtinové melasy vznikl rum (dobrý) a nikoli pouze líh. Tedy podle mého názoru. Objevuje se tu spousta šikovných a tvořivých lidí (mohl bych jmenovat), kteří to třeba kvalifikovaně zkusili... A za ten Deslik děkuji. Sám jsem se kdysi na jejich stránku náhodou díval, ale ten RUM mi unikl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika