Pálenka z melasy



Kamil Severa - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (109) - 187.206 (?)
10.1.2019 17:40


Na televizi Prima Cool běžel ve čtvrtek 3.1 a v pátek 4.1. pořad Špinavá práce V (12) a je o DESTILACI. Stojí určitě za shlédnutí. Dělají rum z melasy, ale princip pálení je obdobný, jako pálení kvasu. Zkuste vyhledat a podívat se.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                     
host - 133.100 (?), 9.1.2019 20:31

 Vážení přátelé, tak já se (opatrně) přiznám. Pálím již velmi dlouhý čas, ale pouze laboratorně, výzkumně a pro svou potřebu, a to hluboko pod množství EtOH, povolené zákonem o lihu. Rumem se pouze výzkumně a laboratorně! zabývám a troufám si tvrdit, že jej umím. Mám vlastní recepturu a technologický postup. Abych nepřekročil nějaký zákon, pak mi to musíte věřit, protože je z uvedených důvodů nemohu zveřejnit :(. Nekecám. Vím tedy přesně, o čem je řeč a jde mi pouze o případné zkušenosti místních odborníků se zpracováním řepné melasy. Abych nemusel jet zbytečně někam s kanystrem pro melasu a pak ji vylít do příkopu.

Ujišťuji Vás, že vyrobit SKUTEČNĚ výborný rum, není jen tak.

Obecně k (třtinové) melase. Cukru, míněno zkvasitelných složek, je ve skutečnosti v melase málo. Technologický postup výroby cukru z ní způsobuje, že značná část cukru je zkaramelizovaná a tedy nezkvasí. Jmenovitě v ČR prodávaná Black Strap obsahuje podle mých zjištění v 600g sklenici tak 40g zkvasitelných složek. Zřejmě se kupuje nějaká zvlášť důkladně zpracovaná, aby se dala prezentovat jako bionekalorická a tedy zdravá potravina - viz eshopy. Dá se tedy v Česku dosažitelná melasa použít snad jen jako zdroj vůně a chuti. A tím se to sakra prodražuje a na víc než pár větších štamprlat se to ani nevyplatí.

Pokud by zde někdo jednoznačně prohlásil, že to zkoušel a nebylo to k pití, měl bych ulehčenou cestu k uvažování, zda provedu nějaké pokusy s výrobou rumu z řepy.,

V každém případě Vám všem děkuji za názory a budu se případně těšit na další.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 34.115 (?), 9.1.2019 21:22

Každá melasa, řepná i třtinová obsahuje cca 50% zkvasitelných cukrů. Proto se musí před zkvašením zředit.
A to, že je nahnědlá, neznamená že je zkaramelizovaná. Je to jen její přirozené zbarvení vlivem balastních látek při zpracování a rafinaci a ty znemožňují další získání cukru z ní. Proto je to z hlediska cukrovarnického nepoužitelný odpad...
Pokud melasa zkaramelizuje, je havarovaná a ke kvašení absolutně nepoužitelná! A myslím, že i ke krmným účelům nevhodná!

Co prodávají eshopy, přip. nějaká "zdravá výživa" absolutně netuším. Ale co vím je to, že každý lihovar by tu zkaramelizovanou, znehodnocenou odmítnul. A i zemědělci, krmiváři.

Bližší informace lze najít třeba tady:
[PDF] Melasa řepná – pro lihovary – specifikace výrobku - Cukrovar Prosenice

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 184.133 (?), 10.1.2019 10:10

Kdyby to bylo tak super, dělal by se líh z melasy i v cukrovarech. Ale je to jinak. Mrkněte na Jídlo s.r.o. - Lihovar

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Kamil Severa - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (109) - 187.206 (?), 10.1.2019 17:40


Na televizi Prima Cool běžel ve čtvrtek 3.1 a v pátek 4.1. pořad Špinavá práce V (12) a je o DESTILACI. Stojí určitě za shlédnutí. Dělají rum z melasy, ale princip pálení je obdobný, jako pálení kvasu. Zkuste vyhledat a podívat se.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 197.189 (?), 27.9.2020 21:48

Já to zkouším, 2:1 třtinový cukr: melasa. Výsledek s použitím turbo kvasnic byl překvapující. Po sedmi dnech cca 18% ve rmutu. Po druhé destilaci 86%. Po zředění na poživatelnou hodnotu senzorika překvapující. Chuť bílého rumu byla nepřehlédnutelná. Po dochucení a dobarvení malého množství kamarádi rumaři nevěděli co to je ale, že je to rum a dobrej se shodli. Čistá látka po dvou týdením odvětrání v 70% leží v dubovém soudku který je středně vypálen. Dávám tomu rok a pak to ochutnám. Věřím, že výsledek bude pozitivní. P.S. metanol méně jak 1% víc ho tam nebylo. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 169.97 (?), 24.10.2020 19:27

Ahoj je to třtinová nebo cukrová melasa děkuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 139.15 (?), 19.7.2021 13:01

Jake kvasnice pouzivate?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 11.124 (?), 23.8.2021 22:25

V Polsku se prodávají kvasinky pro domácí paliče 

Drożdże dla rumu Alcotec Rum + glukoamylaza

s přiloženým návodem -

Jak používat rumové kvasnice Alcotec:
Do kvasné nádoby nalijte 21 teplé vody (35 °C).
Ve vodě rozpusťte 2 kg melasy a 4,5 kg cukru.
Přidejte kvasinky a důkladně promíchejte.
Kvašení probíhá přibližně 7 dní při teplotě 22-28 °C (max. 35 °C).

Alcotec Rum jsou ideální kvasnice pro všechny milovníky rumu, kteří si chtějí svůj oblíbený nápoj vyrobit v pohodlí domova. Obsahuje enzym GA (glukoamylázu), který štěpí dextriny, čímž výrazně podporuje proces fermentace. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 182.44 (?), 10.1.2019 10:59

Dnes som to zisťoval a stále vyrábajú lieh z melasy, firma sa volá Tereos Kojetín.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 133.100 (?), 11.1.2019 10:04

Otázka karamelizace zní poněkud jinak. Samozřejmě, že melasa nezkaramelizuje, jako třeba záměrně vyrobený karamel z cukru, používaný na barvení levnějších "nápojů", ale ČÁST melasy ze stane, vlivem působení tepla nezkvasitelnou. Na homebrew stránkách se o tom mluví. Třeba mají anglofonní paliči pro takovou melasu (caramelised) název, jehož český ekvivalent není přímo" zkaramelizovaný". Ale to, myslím, vede debatu jiným směrem. Na každý pád, všechny destiláty jsou v podstatě líh s něčím málo navíc. Takže líh z řepné melasy - ano. Ale teprve to "něco navíc" z něj může udělat rum. A o tom "něčem navíc" je řeč. Jde o to, jestli někdo z přítomných někdy zkusil či ochutnal ten řepný melasový líh s "něčím navíc" a když ano, jak mu to chutnalo. Sám dobře vím, co to dá za starání, aby z prokvašené třtinové melasy vznikl rum (dobrý) a nikoli pouze líh. Tedy podle mého názoru. Objevuje se tu spousta šikovných a tvořivých lidí (mohl bych jmenovat), kteří to třeba kvalifikovaně zkusili... A za ten Deslik děkuji. Sám jsem se kdysi na jejich stránku náhodou díval, ale ten RUM mi unikl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika